Pokaż pełną wersję : [B.vagans] Kilka pytan...
Witam,
Jutro ma przyjsc z allegro moj 1 ptasznik :D (ciekawe czy zywy...?).Mam nadzieje ze cały zdrów ^^.I mam kilka pytan:
1.W moim pokoju panuje temperatura 20 stopnii,a czytałem ze min to około 22,czy nie bedzie mu zimno?
2.Czy moge małego pajaka takiego L2/3 ogrzewac zwykła zarówka 75W?
1. Raczej nie, jednakże nie licz na szybkie tempo wzrostu przy takiej temperaturze.
2. Tak, jednak musisz dobrać odpowiednia odległość żarówki od pojemniczka. Wstępnie proponuje 15 cm. Niech się grzeje z takie odległści, zmierz temperature po np 20 minutach jak bedzie powyżej 30C to za dużo i trzeba odsunąc lampke. Pamiętaj aby na noc wyłączać lampkę, chyba że masz około 16C to wtedy możesz zostawić ale w nocy musi być temperatura o pare stopni niższa.
Zapraszam do programu mecenat :http://www.arachnea.org/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=50
Możesz ogrzewac, ale 75 w za mocna... Kup 25 w lustrzanke(koszt ~3zł)... no lepiej ogrzewaj... ja w sumie jak zapomne to pajaki sa w temperaturze 21 * i żyją ale co za tym idzie metabolizm zmniejszony i wolniej rosną
i Zapraszam do pragramu MECENAT zajrzyj na PW
EDIT: Vadre;p ciekawe ile sekund;p
Froks owszem możesz go grzać żarówką 75W ale, lampka musiałaby stać w dużej odległości od pojemniczka z pajączkiem.
Kombinuj tak z ustawieniem lampki aby temperatura w pojemniku pajączka wynosiła okło 28 stopni w dzień. W nocy może spadać do 20-21. Pamiętaj, że im wyższa w pojemniczku temp. tym szybciej będzie wysychał torf;)
pzdr
Ja własnie wczoraj mierzyłem w faunboxie,faunbox ma wysokosc około 22cm z przykrywka i ustawiłem lampke,a pod lampka zeszyty ;) temperatura była około 25 stopnii i nie wzrastała,to dobrze?
temperatura dobra ale lokum złe... pająka nieznajdziesz i może wyjsc przez wentylacje...:( w moczboxie trzymaj... vagansy lubią kopac wiec w faunaboxie taki duzym nieznajdziesz go gdy sie zakopie...
shoting1990
22-11-2007, 20:51
A która to wylinka???
zacznijmy od tego :P
A która to wylinka???
zacznijmy od tego :P
L2/L3, w pierwszym poscie pisze
Wiem,wiem ale do moczboxa nie wsadziłbym termometru bo jest taki okragły i dosyc duzy,tylko do faunboxa sie nadawał ;).Troche sie pospieszyłem z tym faunboxem :P moze za 2 miesiace tam dopiero go wsadze gdy bedzie juz z L5/6.
shoting1990
22-11-2007, 21:16
aha, przeczytałem 3 razy i niezauważyłem :(
Na początek:
75 wat to za dużo chyba że masz w domu bardzo niska temperaturę. Jak ktoś wspomniał kup 25 watowa. Jeśli chcesz jednak używać 75-ki to pokombinuj z termometrem i odległością od pojemnika. Temperatura 20 stopni może być ale w takich temperaturach pajączki dłużej rosną/linieją. Jeżeli w nocy ogrzewasz pomieszczenia i jest taka sama temperatura jak w dzień to odsuwaj żarówkę trochę dalej od pojemnika z pajączkiem żeby temp była niższa a jeżeli nie ogrzewasz to naturalnie temperatura i tak spadnie w nocy.
Pojemniczek to L2/3 to najlepiej moczbox lub coś troszkę większego. Brachypelmy bardzo lubieją kopać więc podłoże ok 3 cm.
Pamiętaj żeby jak przyjdzie pajączek nie wkładac go odrazu do dużej temperatury bo może dostać szoku termicznego, powoli zwiększaj temperaturę żeby się zaklimatyzował.
Moczbox wystarczy w zupełności :]
Ja ogrzewam pajączki żarówką 40 watową i jest ona za mocna ( na szczęście mogę regulować tepmeraturę ) a ogrzewać go nie musisz ale pajączek nie będzie liniał za często :]
NAwet jak ma bardzo zimno w pokoju (18-19 szt) , to i tak 25W w zupełności wystarczy. Czy wiecie jakie ciepło emituje żarówka 75W!!??
25W kilkanaście cm , nad moczboxem w zupełności wystarczy.
hevi- ja mam na półce 6 pojemników z podrostkami 1 faunabox. Dogrzewam to lampką z żarówką o mocy 60W z odległości ok 10-15 cm i temp. w fboxie wynosi 28-29 stopni;)
A nie uważasz ,że na dłuższą metę taka wyskoka temperatura nie jest dobra???No chyba ,że trzymasz pająki które potrzebują tak wysokiej temperatury?
28 stopni to za dużo? A w naturalnych warunkach to jaką mają?
A naturalne to nie dom !! Nie zastawiajcie sie tym że np. jak w puszczy na niego deszcz pada to ja też moge na niego polać (i w naturalnych pajaki mająk kryjówki an taką gorąc.. Troche rozsądku i 28-29 to za dużo. na 100% wystarczy 25-26 i w tedy jest dobrze.
1. Raczej nie, jednakże nie licz na szybkie tempo wzrostu przy takiej temperaturze.
2. Tak, jednak musisz dobrać odpowiednia odległość żarówki od pojemniczka. Wstępnie proponuje 15 cm. Niech się grzeje z takie odległści, zmierz temperature po np 20 minutach jak bedzie powyżej 30C to za dużo i trzeba odsunąc lampke. Pamiętaj aby na noc wyłączać lampkę, chyba że masz około 16C to wtedy możesz zostawić ale w nocy musi być temperatura o pare stopni niższa.
Zapraszam do programu mecenat :http://www.arachnea.org/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=50
15cm, małoooooo usmaży się, ja przy 60W musiałem odstawić na jakiś metr bo by się po smażyły.
Froks, kup sobie termometr ciekłokrystaliczny i będziesz sprawdzał jaka jest temperatura, jak wysoka to odsuniesz trochę pojemnik z pająkiem, jak niska to przysuniesz.
28 stopni to za dużo? A w naturalnych warunkach to jaką mają?
Taaak oczywiście w warunkach naturalnych pająki mają 28st lub więcej , przez cały czas.:)Wiesz co śmieszne jest to co piszesz. W naturze pająk mając taką temperaturę, chowa się w miejsce gdzie jest mu chłodniej, przeważnie kopie sobie norkę,a w terrarium jak masz 28 st, przez cały czas to gdzie on się schowa? W podłoże, aż kilka cm w głąb, no, na pewno tam jest dużo chłodniej.
Jeśli nie potrafisz przyjąć, że 28 st przez cały dzień to jest jednak zbyt wysoka temperatura na dłuższą metę to nie mamy o czym dyskutować.
pozdrawiam.
Witam ^^
Pajak doszedł zywy,tylko niepokoji mnie jedno... czemu on siedzi taki podkulony i przestraszony w tej kliszówce ?:(
@edit
A no.. kupiłem mu te pinki tylko ze kolorowe :[ baba mi dała bo innych nie mieli :/.Nie zaszkodza one pajaczkowi?
nie zaszkodzą mu kolorowe pinki
jeżeli teraz doszedł to jest oszołomiony podróżą- niedługo powinien zachowywać się normalnie lub po prostu boi się i się tak podkula :)
YeloNeck
23-11-2007, 16:09
75 W, to chyba za dużo, moje mają 40 i czasem jest za gorąca, optymalna to 25 w, myślę, 1,50 zł :)
A pinka, jak to pinka, smaczna :D Moje pajączki nawet preferują kolorowe :P
No narazie swieci mu 75W ;/,ale z około 25cm od moczboxa i pajak nadal siedzi taki skulony :(.2h temu nawet przez 5 min spacerował,mam nadzieje ze nie chce odejsc z tego swiata :P.
@edit
Własnie zobaczyłem te tłustą plamke na odwłoku pajaka !!!! xD
Moze pajak przechodzi wylinke,albo do niej sie zbliza?:D
pająk sie kuli gdy otwierasz moczbox... a plamka wszystkie małe brachypelmy mają taka czarną plamke, tyle ze im starsze tym plamka wieksza, i pokrywa wiekszy obsar odwłoka...;D
PS. niezaglądaj do pająka co 5 min. Wiem że niemożesz sie powstrzymac, znam to uczucie;p Ale spróbuj...
pozdro
pająk sie kuli gdy otwierasz moczbox... a plamka wszystkie małe brachypelmy mają taka czarną plamke, tyle ze im starsze tym plamka wieksza, i pokrywa wiekszy obsar odwłoka...;D
PS. niezaglądaj do pająka co 5 min. Wiem że niemożesz sie powstrzymac, znam to uczucie;p Ale spróbuj...
pozdro
No ale ta plamka jest tłusta ;>> niedługo bedzie pewnie lniec ^^,a co do tego ze zagladam co 5 min to prawda xD,teraz pajak dumnie siedzi rozkraczony xD tak jak powinien,chyba sie zaklimatyzował ;).
Kiedy nakarmic pajaka?::cool:
75W 25 cm od moczboksa?? Ja tak 15W grzalem! Zmierz temperature, bo moze miec za goraco.
Nie otwieraj tak czesto pojemnika.
mozesz sprobowac nakarmic juz dzisiaj.
@Sad_Mad
No mierzyłem ! była na termometrze około 25 stopni !
Przed chwila dałem pajkaczka pod lampke,ale on sie zawsze kuli pod lampka :( wiec wziełem go od tej lampki ;) widocznie chyba mu za ciepło,albo sie boi ;).Pajak siedzi przy kompie i ma 20stopni i raczej mu to odpowiada :).
A co do patrzenia to jest to chyba silniejsze ode mnie ;),ale musze sie z tym opanowac ^^'.Pajak dzis przyszedł i mam mu dac pinke?:P teraz to juz sam nie wiem, inni pisza ze za kilka dni,a inni ze za dzien lub teraz :P.Zgubiłem sie juz :D.
Pozdrawiam.
daj za 2 dni.. a jak niebedzie chciał jeśc to niepchaj na siły skoro mówisz że dupcia się swieci to najprawdopodobniej wylinka..:D
ina prawde opanuj sie;p
Jak nie bedzie chcial jesc od razu to mu po prostu wez te pinke.
U mnie pajaczki w wiekszosci nie potrzebowaly czasu na aklimatyzacje i tego samego dnia co je zakupilem to jadly :).
Spoko,dzieki posłucham sie ;),tylko niech brat wróci bo chciał to zobaczyc :).
Pozdro.
Ja zawsze tego samego dnia karmie pająki jak dojdą;p zawsze chce zobaczyc jak atakuje;p niewiem daj nawet dzis... tak jak Sad_Mad napisał niebedzie chciał odrazu to wyciągnij,,,
i poraz kolejny ise upominam... niezaglądaj tak czesto :D/// i z tą żarówką termometr na dłuższy czas zostaw żeby zobaczyc jaka temp. i cos czytalem że przy monitorze itp. jest jakies promieniowanie czy cos tam.. i to szkodzi pająkowi.. niewiem czy to prawda ale pewnie cos w tym jest.. niech sie ktos inny wypowie
ehh Vagans to naprawde swietny pajaczek, moj (L8) odrazu rzucil sie na macznika, nadzial go na zabki, robal powiercil sie chwile, potem pajaczek zostawil go na pare minut przytwierdzajac do podloza bardzo cieniutka pajeczynka (pare nitek doslownie, dosc fajnie wygladal ten taniec jak sie obracal pare razy) potem wrocil i skonsumowal
myslalem ze zostana jakies resztki ale o dziwo wygladalo to jakby go polknal w calości
swoja przygode z terrarystyka zaczelem 3 lata temu od zbozowki, potem agama a pare miesiecy temu pierwszy pajaczek (L2) i malutki chyba tez L2 skorpion, niestety oba pajeczaki padly z niewiadomych mi przyczyn, pajaczek to B. Smithi byl i przez te 2 tygodnie co u mnie byl niezjadl nic, co ciekawe teraz jak znowu napadla mnie chec hodowania pajaczkow to mam takze smithi chodz 3x wiekszy L4 i takze jakos narazie nic nie je, no ale podobno wylinka ma byc wiec zobaczymy
wracajac do vagansa to po wprowadzeniu sie do terra zrobil spory spacerek, potem zjadl, w nocy odnalazl norke ktora mu zrobilem i wywalil ze srodka calkiem sporo torfu usypujac taki jakby wal przed wejsciem, od paru dni siedzi w srodku i jakos jak narazie nie ma zamiaru z tamtad wylezc, przewaznie siedzi w wejsciu wystawiajac 4 odnoza i oczy z wejscia i tak sobie oglada swiat (chociaz podobno pajaczki sa slepe), wczoraj wrzucilem mu kolejnego macznika, pajaczek zaczekal az ten przypelznie pod samo wejscie po czym sie troszke wysunal zaatakowal i zwial ze swoim trofeum do nory :-)
dzis jak zwykle siedzi w swoiej chyba ulubionej juz pozycji (czesciowy wysuniety z nory) i jak tylko podnioslem szybke terrarium ten jak z procy wystrzelony schowal sie do srodka, chcialem troszke poprawic wystroj w terra i jak chcialem zabrac kawalki kory z okolic wejscia do nory to pajaczek wyszedl prawie calutki a po paru doslownie sekundach zaatakowal pensete po czym znow sie schowal, teraz siedzi jak zwykle na wpol wysuniety :-)
a oto zdjecie mojej dumy :-) w terra zaraz po wprowadzeniu sie:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d9cd64f1da2d4fd0
niech mi tylko ktos powie jaka jest szansa ze w najblizszej przyszlosci zacznie wychodzic z kryjowki?
Wiem,wiem ale do moczboxa nie wsadziłbym termometru bo jest taki okragły i dosyc duzy,tylko do faunboxa sie nadawał ;).Troche sie pospieszyłem z tym faunboxem :P moze za 2 miesiace tam dopiero go wsadze gdy bedzie juz z L5/6.
A gdzie on Ci będzie za 2 miesiące l5\6 ? Stary przy dobrych wiatrach i temperaturze może, ale nie musi wylnieć Ci 2 razy, a może nie wylnieć WCALE. Powodzonka w hodowli. 3m sie!
Witam,
Wczoraj wsadziłem mu pinke,ale nawet sie nie ruszył ;/.Po 2min wyciagnełem ją i dałem pajakowi na klatce xD on z checia zjadł :P.
vBulletin - Arachnea.org