PDA

Pokaż pełną wersję : Nie wolno

MichAaU
28-11-2007, 00:01
Od 01.01.2006r Poczta Polska nie zezwala na wysyłkę żywych roślin i zwierząt za pobraniem.

cos takiego miwysłali

MortisGrim
28-11-2007, 00:12
A kto powiedział że oni muszą wiedzieć że przewożą zwierzęta :P

Cockroach
28-11-2007, 00:15
Ja słyszałem o zmianie cennika od stycznia, ale o tym przepisie pierwszy raz. Muszę trochę pogrzebać :)
Hehe Mortis... to już druga sprawa :D

Kazio
28-11-2007, 00:23
I powie tak. Wcale źle sie nie stało. Jeżeli ktoś nie odbierze paczki (bo takie sytuacje się zdarzają) to taki zwierzak traci szanse na przeżycie. W przedpłacie na konto nikt nie oleje paczki bo przecież za nią zapłacił. Także jest sensowne wyjaśnienie.

Jednak jak powiedział MortisGrim nikt nie musi wiedzieć, że w paczce jest jakiś zwierzak.

Od 1 stycznia 2008 r. Poczta Polska wprowadza nowe cenniki opłat za usługi pocztowe. Firma zapewnia jednak, że nie zmienią się ceny większości popularnych usług. Jak poinformowała Poczta w komunikacie przesłanym PAP, ceny na najpopularniejsze powszechne usługi pocztowe (np. standardowe kartki pocztowe, listy, paczki) w 2008 roku nie zmienią się.
Nie wzrosną również ceny m.in. za traktowanie przesyłki listowej jako poleconej i za potwierdzenie odbioru przesyłki lub przekazu pocztowego. Nie zmienią się także ceny przesyłek w obrocie zagranicznym.

Poczta wyjaśniła, że zmiana w stosunku do cennika tegorocznego polega przede wszystkim na uzależnieniu poziomu cen za przesyłki krajowe nie tylko, jak dotychczas, od ich masy, ale także od wymiarów. Koszty technologiczne obsługi przesyłek o nietypowych rozmiarach (m.in. ich przyjęcie, przewóz i doręczenie) są bowiem większe niż przy typowych przesyłkach - podał operator.

Jak powiedział PAP rzecznik prasowy Poczty Polskiej Radosław Kazimierski, zmiana ta będzie dotyczyć głównie klientów wysyłających niekonwencjonalne przesyłki. Dotyczy to ok. 1-2 proc. wszystkich przesyłek.

Poczta poinformowała również, że jako operator publiczny świadczący usługi powszechne "będzie prowadziła wszelkie dopuszczalne prawem działania (w tym sądowe) mające na celu niedopuszczanie do niezgodnych z obowiązującymi przepisami praktyk innych operatorów działających na naszym rynku. Chodzi tu przede wszystkim o +obchodzenie+ prawa w zakresie świadczenia usług pocztowych w obszarze zastrzeżonym, poprzez dociążanie swoich przesyłek".

Tak zwany obszar zastrzeżony dla Poczty Polskiej dotyczy przesyłek o wadze do 50 gramów. Zgodnie z prawem, każdy kto chciałby konkurować z Pocztą w tym obszarze, musiałby m.in. zastosować ceny wyższe od stosowanych przez operatora publicznego.

źródło: www.pap.pl

MichAaU
28-11-2007, 21:04
kupilem sobie muchłówke i rosiczke, i w emailu mi przysłali otym... i kurierem paczka przyjdzie:D

krecik
28-11-2007, 21:17
u mnie w miejscowości wie listonoszka i ci co pracują na poczcie,że są w nich ptaszniki:) jeszcze chętnie chcą zobaczyć moją hodowlę ;]

MichAaU
29-11-2007, 18:47
nom u mnie też więdzą.. A dowiedział sie listonosz od mojej mamy jak ją spotkał, i mówi, że do mnie paczka i ją jej dał, a moja matka sie pyta, a wie pan co wnich jest? co? pająki, robaki i jakies czesci do bmxa;D i tak sie wydało;p Ale teraz przynajmniej odrazu przynoszą paczke, a nie, że leży na poczcie 2 dni zanim pezyniosą:p

Spore
29-11-2007, 19:14
Powinni od razu jak Dotrze na pocztę to powinny jechać i ją doręczyć i nieważne czy jest pożar , powódź czy też kuriera przejechał tir , Paczka ma być ! ! ! bez względu na okoliczności .