Pokaż pełną wersję : [Hodowla na większą skalę.]
Lukas_W_spider
18-02-2007, 23:30
Witam.
Piszę z prośbą o udzielenie mi kilku informacji. Otórz od kilku lat hoduje pare popularnych gatunków pajączków. Chciałbym zająć sie tym na troche większą skale- rozmnożyć jakiś gatunek i sprzedawać podrośnięte. Niestety nie mam pojęcia jak wygląda ta sprawa w świetle prawa. Prosze o pomoc!! Jakie kroki musze podjąć ?? ( jestem pełnoletni- ucze się)
//Proszę używać tagów (http://arachnea.org/viewtopic.php?t=81) w tematach - birel
Dawid_nh
19-02-2007, 00:07
W Polsce nie ma przepisow mowiacych o zalozeniu hodowli bezkregowcow czyli nie mozna zalozyc dzialalnosci w tym kierunku bo nasze prawo tego nie przewiduje a skoro nie przewiduje nic nie trzeba robic i mozna legalnie rozmnazac sprzedawac bez zakladania jakiejkolwiek dzialalnosci
Lukas_W_spider
19-02-2007, 02:11
Czyli nic nie potrzebuje żeby rozmnażać pajączki i je sprzedawać?? :?: A jakie ewentualne zaświadczenia potrzebuje do sprzedaży i jak je zdobyć??
Nie potrzebujesz żadnych papierków. Tylko jak pająk ci kokon złoży to musisz iść do weterynarza i powiedzieć mu ze masz kokon ptasznika. Wpadnie do ciebie, przeliczy ptaszniki i powinien wystawić takie zaświadczenie. Później możesz już sprzedawać pająki.
na brachypelmy potrzebujesz zaświadczenie na urodzenie w niewoli. można je uzyskać u weterynarza powiatowego.
Nie potrzebujesz żadnych papierków. Tylko jak pająk ci kokon złoży to musisz iść do weterynarza i powiedzieć mu ze masz kokon ptasznika. Wpadnie do ciebie, przeliczy ptaszniki i powinien wystawić takie zaświadczenie. Później możesz już sprzedawać pająki.Nie siejcie paniki - nie ma potrzeby, wynikającej z przepisów, by takowe świstki papieru posiadać, przekazywać, okazywać komukolwiek. Również na Brachypelmy (a taki papierek od pana weterynarza powiatowego nie daje żadnych przywilejów). Koniec, kropka.
Michallewczuk
19-02-2007, 23:18
Weterynarz nie ma prawa takiego papieru oficjalnie wystawić.
Lukas_W_spider
21-02-2007, 00:54
Serdeczne dzieki wszystkim za udzielenie informacji!! :)
P.S Po ile te L1/2??
vBulletin - Arachnea.org