Pokaż pełną wersję : [Sprowadzanie pająków]
Witam, jestem poczatkujacy na forum, w domu mam kilka ptasznikow i mam pytanie. A mianowicie chciałbym sprowadzić kilka pajączków z ich naturalnego środowiska, jeszcze nie wiem jaki gatunek ale wiem że byłyby to Indie. Pytanie moje dotyczy mianowicie tego jakie dokumenty trzeba zdobyć aby móc sprowadzić pająki legalnie??
//Proszę używać tagów (http://arachnea.org/viewtopic.php?t=81) w tematach - birel
Dawid_nh
19-02-2007, 00:05
podejrzewam ze legalnie nie da sie tego zrobic.
podejrzewam ze legalnie nie da sie tego zrobic.
A prosze powiedz dlaczego? Przeciez mozna kupic pajaki z odlowu i jest to legalne.
a jak z przelotem?? czy są jakieś restrykcje dot. przewozenia??
Tego to juz musisz poszukac na stronach lini lotniczych.
Powiedz mi czy ty myslisz ze sprowadzenie pajakow jest oplacalne na taka skale.
jest oplacalne skoro nie placi sie osobiscie za przelot ani pobyt :D
Dawid_nh
19-02-2007, 22:22
"A prosze powiedz dlaczego? Przeciez mozna kupic pajaki z odlowu i jest to legalne."
poniewaz sadze ze prawo tego kraju zabrania wywozenia zwierzat a jezeli tak nie jest to sorka, trzeba by to sprawdzic dokladnie
Michallewczuk
19-02-2007, 23:20
Skoro przywożą z Indii to musi być legalne. Jeśli jest tak jak w Afryce (pozwolenie na odłów określonej liczby konkretnych gatunków/rodzin) to i tak nie warto bo sporo zachodu z tym wszystkim.
To ze ktos to robie nie znaczy ze to jest legalne. Spora czesc gatunkow jest objeta konwencją CITES co oznacza ze nei mozna ich odławiać.
Michallewczuk
22-02-2007, 00:26
Akurat Azjatyckie ptaszniki nie (chyba że o jakichś nie wiem).
a czy wie ktoś czy można poecilotherie wywozić z Indii ??:D jak tak to jedziemy polować na metallice :D i przywieźć z kilkadziesiąt sztuk to wtedy sie opłaci :D
a czy wie ktoś czy można poecilotherie wywozić z Indii ??:D jak tak to jedziemy polować na metallice :D i przywieźć z kilkadziesiąt sztuk to wtedy sie opłaci :D
Sposob myslenia typowego klusownika :x
vBulletin - Arachnea.org