Pokaż pełną wersję : [Drewnojady]
witam, mam pytanko: zakupiłem na allegro pokarm dla mojego ptasznika białokolankowego L9. będzie to ok 60 drewnojadów. od razu mówię, że jestem w tej kwestii laikiem, ale to chyba nie będzie trudne do stwierdzenia... tzn. w ogóle w materii pajączków, bo ten jest mój pierwszy.. ok, wracając do tematu - gdzie ja mam te drewnojady przechowywać? wcześniej karmilem go pinkami, ktore moglem trzymac w lodowce. a jak jest z tymi robalami? i jak długo te robaczki będą spożywalne, tzn. ile można je przechowywać, żeby się nie przetworzyły?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=167873862
Tagi // Dajmon
plastek81
19-02-2007, 16:27
Nie powiem ci dokładnie jak długo będziesz je miał w formie larwalnej ponieważ będą liniały kilka razy zanim zmienią postać w formę poczwarki. Ja moje trzymam na podłodze z paneli w rogu blisko ściany. Mają chłodno i utrzymują taką formę kilka miesięcy. Nawet jak się przepoczwarzą to nic nie szkodzi bo po jakimś czasie będą z nich żuczki którymi też możesz skarmiać pająka.
czyli jakieś 2 miesiace (bo na tyle przewiduje ich ilość) powinny mi spokojnie przetrwać, prawda? :)
a tak w ogóle to dzięki za szybką odpowiedź. ja i mój pająk jesteśmy Ci wdzięczni. :)
Polecam ci pudełko plastikowe takie z marketu na żywność :] o powierzchni dna ok. 25x15 cm, na spód trochę torfu jakieś 3-4 cm, spróchniałe drewno liściaste na pewno znajdziesz np. w Kapturskim:] (porządnie spróchniałe kawałki drewna dające się łatwo rozrywać na strzępy) i to na torf , dość sporo, dbaj o wilgotność, ale nie przesadzaj z nią, co jakieś 3 dni nawilż próchno, możesz wrzucać obierki od jabłek itp.(praktycznie wszystkie odpadki ze stołu), tylko też z umiarem żeby syfu nie było, zrób dobrą wentylację na wieczku i na ściankach, wtedy nie będzie brzydkiego zapachu, trzymaj w temperaturze pokojowej, będziesz miał własną hodowlę i cały czas dostęp do pokarmu.
kamis1987
19-02-2007, 18:44
ja swoje drewnojady trzymam w podelku plastikowym na parapecie. jest tam chlodno wiec szybko sie nie przeobrazaja. mam je ponad miesiac i zaden sie jeszcze nie przepoczwarzyl (a sa juz chyba maksymalnych rozmiarow).
plastek81 napisal:
Nawet jak się przepoczwarzą to nic nie szkodzi bo po jakimś czasie będą z nich żuczki którymi też możesz skarmiać pająka.
heh na wszystkich serwisach terrarystycznych jest napisane ze imago drewnojada nie nadaje sie do skarmiania pupili bo wydzielaja jakas tam substancje zapachowa. sam nigdy nie karmilem pajakow zukami wiec pisze co wyczytalem.
Polecam ci pudełko plastikowe takie z marketu na żywność :] o powierzchni dna ok. 25x15 cm, na spód trochę torfu jakieś 3-4 cm, spróchniałe drewno liściaste na pewno znajdziesz np. w Kapturskim:] (porządnie spróchniałe kawałki drewna dające się łatwo rozrywać na strzępy) i to na torf , dość sporo, dbaj o wilgotność, ale nie przesadzaj z nią, co jakieś 3 dni nawilż próchno, możesz wrzucać obierki od jabłek itp.(praktycznie wszystkie odpadki ze stołu), tylko też z umiarem żeby syfu nie było, zrób dobrą wentylację na wieczku i na ściankach, wtedy nie będzie brzydkiego zapachu, trzymaj w temperaturze pokojowej, będziesz miał własną hodowlę i cały czas dostęp do pokarmu.
no dzięki kurcze ;)
czy trzymanie tych drewnojadow w lodowce moze je zabic? mam na mysli chlodziarke, nie zamrazalnik..
60 robali skarmisz w 2 miesiące? to chyba chcesz wychodować pretendenta do walki o tytuł mistrza świata w boksie w wadze cięzkiej :wink:
plastek81
26-02-2007, 01:50
heh na wszystkich serwisach terrarystycznych jest napisane ze imago drewnojada nie nadaje sie do skarmiania pupili bo wydzielaja jakas tam substancje zapachowa. sam nigdy nie karmilem pajakow zukami wiec pisze co wyczytalem.
Dobrze, że zwróciłeś na ten fakt uwagę ponieważ sam skarmiam czasem drewnojadami swoje pupile i nie wiedziałem o tym fakcie. Dzięki z góry za informacje. A nieświadomie mógłbym zaszkodzić w przyszłości swoim pupilom.
vBulletin - Arachnea.org