PDA

Pokaż pełną wersję : Leiurus quinquestriatus L3/4

shoting1990
02-12-2007, 20:41
Witam, wczoraj nabyłem skorpiona Leiurus quinquestriatus L3/4
Na początku chciałem się spytac ile moze byc warty??
Ale przechodząc do sedna sprawy... ma na razie jakies 1,5cm dł, wiem co mu dawac do jedzenia, wiem w jakim pojemniku go trzymac, ale jakie podłoże jest mu potrzebne??
Piasek, torf, włukno kokosowe czy moze piasek z lekką domieszką torfu??
I chciałem się czegoś więcej dowiedziec o jego jadzie. Miem że jest niebespieczny, ale niewiem jak??
W głowie mam poukładane i wiem jak z taką "bestią" się obchodzic więc oto się nie martwcie. Jaki dokładnie jest jego jad??
a i jeszcze jedno, jak długo on żyje i w ile osiąga dojżałosc płuciową??
Widac że jest bardzo aktywny, taki pełen życia, i bardzo grubiutki :P
pozdrawiam :D

freeman
02-12-2007, 20:46
wart nie jest wiele bo jest duzo ofert z takimi lejkami do kupienia i mysle ze jakies 30zl. a co do jadu to Leiurus sciga sie o miano najniebezpieczniejszego skorpiona razem z Androctonusem crassicauda. jak juz masz takiego osobnika to darz do respektem i nie odwracaj sie do niego plecami ;)

info-0
02-12-2007, 20:50
Stary gratuluję głupoty. To ty nie wiedziałeś jak się obchodzić z kokonem L. menavodi. Miałeś jakiegoś skorpa kiedyś? Zapewne nie. Kupiłeś bardzo niebezpieczne zwierze, nie wiem kto Ci go sprzedał... Ale twoje życie jest w niebezpieczeństwie i nie jest to przesadzone, bo po ukłuciu można zejść:/.

Polecam forum scorpionidae.pl. Nawet nie znasz podstaw hodowli. Heh.

Mameb
02-12-2007, 21:05
hehe jest to jeden z najbardziej jadowitych skorpionow na ziemi xD wiec juz zacznij kopac sobie grob ;p ja bym go na twoim miejscu od razu sprzedal, gdyz laik nie da sobie z nim rady... jednym zdaniem.... zje cie

shoting1990
02-12-2007, 21:15
Do info-0 nie, nie to nie jest mój pierwszy skorp, wiem że jest bardzo, bardo jadowity, ale nie wiem jak dokładnie i wiem jak się nim opiekowac. To prawda, niewiedziałem jak się obchodzi z kokonem ale o hodowaniu zwierząt to mam pojecie i to duże w przeciwienstwie do ciebie.
Nie traktuj mnie jak jakiegos debila, wiem jak sie je hoduje!!
Skorpka będe dażył respektem bo jest tego godzien :P

I prosze, nie uważajcie mnie za kompletnego debila gdyż nim nie jestem
wiem co to za skorp i jak się nim zajmowac
Nie jestem laikiem, więc prosze bez takich komentaży, a szczególnie takich typu... "stary gratuluje głupoty" jak napisał info-0
albo "Miałes jakiegos skorpa kiedys??Zapewne nie."
Takie durnowate i debilne komentarze możecie zatrzymac dla siebie.
//Pisz w jednym poście - Szopek

freeman
02-12-2007, 21:32
nie no jak chcesz go sobie zostawic to nie rob nic golymi rekami tylko zawsze spory odstep. wiekszosc relacji z ukluc zaczyna sie tak: "zawsze byl spokojny to pomyslalem ze tylko wyjme costam palcami.. "

shoting1990
02-12-2007, 21:43
nie no taki tępy to ja niejestem:P
Jak otwieram pudełko to tylko na kilka mm żeby swierszcza wrzucic :P
Wole go oglądac przez pudełko niż miec go na ręce... nawet bym se nieodwazył tego zrobic :P

bezi
02-12-2007, 21:52
Nie traktuj mnie jak jakiegos debila, wiem jak sie je hoduje!!

jak byś nie był debile i wiedział jak się te zwierzaki hoduje to po kiego grzyba się pytasz jakie powinno być podłoże?
ten skorp jest piekielnie jadowity, taki L3-4 może Cię już zabić!
może to i nie jest Twój pierwszy skorp, bo pierwszym pewnie był Euscorpius albo Pandinus... który nie daje żadnego doświadczenia na spotkanie z Leiurusem...
wiesz że ten skorp jest baardzo ale to bardzo szybki?
wiesz że potrafi na kilka cm wybić się z metasomy i w czasie podskoku zaatakować?

http://www.scorpionidae.pl/forum/viewtopic.php?p=5450#5450
http://www.scorpionidae.pl/forum/viewtopic.php?t=244

pod tymi dwoma linkami masz opisy ukąszeń Leiurusa..

no i radzę się zastanowić czy nie lepiej sprzedać tego skorpiona bo pamiętaj jeśli nie mieszkasz sam to bierzesz odpowiedzialność za współlokatorów..

shoting1990
02-12-2007, 22:01
Wiem ze jest to skorp pustynny, ale pytam sie też czy może byc piasek zmieszany z mniejszą iloscia torfu :P
Dzięki za dane o jadzie, o to mi własnie chodziło. :D
Oczywiscie wiem ze jest szybki, ale moim pierwszym skorpkiem nie był anie Euscorpius ani panidus tulko buthus occitanus, ale przy leriusie to też nic... :P

freeman
02-12-2007, 22:10
moze byc piasek z suchym torfem, moze byc sam piasek. zycze szczescia :)

Marius
02-12-2007, 22:14
zycze szczescia :)

Przyda mu się to właśnie atcy kozacy zostają ugryzieni. No cóż życzę szczęścia w szpitalu.... przeżyjesz chyba :P

pzdr

shoting1990
02-12-2007, 22:14
dziękuje bardzo, szcęście mi się przyda :P
Będę prowadził dziennik z hodowli tego ciekawego skorpka :D
Dziękuje użytkownikowi bezi_s podał mi wszystkie informacjie o które mi głównie chodziło.
Dziękuje i pozdrawiam :)
Edit: co do wypowiedzi Marius'a
Powinienem przeżyc, ale w to wątpie... Mam nadzieję ze do ugryzienia nie dojdzie :)
Pojemnik otwieram tylko jak wrzucam karmówke... Racjia szczęscie mi się przyda :)

palto
02-12-2007, 22:16
Nie znam sie na skorpionach za bardzo i nie wiem jak mocny jest jad, moze ktos odniesc do mocy jadu jakiegos pajaka?

shoting1990
02-12-2007, 22:18
Oj chyba nie ma takiego pająka, może antrax

freeman
02-12-2007, 22:22
nie raczej nie ma takiego pajaka. wsrod ptasznikow napewno nie. a z tym szczesciem to ja tak bez zlosliwosci :)

shoting1990
02-12-2007, 22:33
Nie bujcie sie, nie mam aż takiej głupoty... nie naleze do tych co biorą zwierzęta na reke, a tym bardziej jadowite... Ja hoduje moje zwierzaki tylko dla tego, bo to moje bobby i zapewniam im godziwe warunki. Są w swoich pojemnikach które są otwierane tylko do podawania jedzenia...

Glaurung
03-12-2007, 00:50
Skorpek jest pełen życia i bardzo grubiutki, szkoda ze na razie L3/4
Wrzuciłem mu jednego małego swierszczyka na zachęte, ale rraczej głodny nie jest.

Cytat z twojego dziennika powyżej, ale stwierdziłem że to jest lepsze miejsce żeby odpisać.

Nie będę się czepiał o to, czy naprawdę jesteś przygotowany na tego skorpiona, bo mam to szczerze gdzieś czy Ciebie ukąsi, czy nie. Jednak już po pierwszym poście w dzienniku szkoda mi tego skorpiona, bo mimo że niby masz doświadczenie z tymi zwięrzatmi, to próbujesz go napychać na siłę karmówką co jest niewskazane... Rób co chcesz, ale imo. już samo to, że kupujesz zwierzę terrariowe bez dużej wiedzy o nim wskazuje, że jesteś niezbyt rozgarnięty.

Aha i błagam Cię, jeżeli masz zamiar coś odpisać to zrób to w Firefoxie, albo ze słownikiem w ręku, bo twoje błędy strasznie rażą po oczach.

Fazzy
03-12-2007, 15:42
I pamiętaj,że pojemnik hodowlany ma być wysoki!

Sad_Mad
03-12-2007, 18:48
Offtop, ale musze.

Po kolei:
Witam, wczoraj nabyłem skorpiona Leiurus quinquestriatus L3/4
Brawo! Kupiles jednego z najpiekniejszych skorpionow!
No i przy tym najniebezpieczniejszego (wg. opinii wielu hodowcow, nie chodzi tylko o jad, ale takze o temperament, zachowanie).

Ale przechodząc do sedna sprawy... ma na razie jakies 1,5cm dł, wiem co mu dawac do jedzenia, wiem w jakim pojemniku go trzymac, ale jakie podłoże jest mu potrzebne??
Zaraz, zaraz... Czy naprawde nie wiesz tak MARGINALNEJ rzeczy? Rzeczy, ktora opisana jest w KAZDYM opisie gatunkowym i FAQ? To ja, nie majac tego skorpiona, potrafilbym go hodowac od zaraz, a Ty po kupnie pytasz o tak PODSTAWOWE zagadnienie??
Czyz kupujac NAJJADOWITSZEGO (a juz na pewno jednego z najbardziej jadowitych) skorpiona, nie powinno sie posiadac ZAAWANSOWANEJ wiedzy, kiedy Ty nie posiadasz nawet tej PODSTAWOWEJ??
wiem co mu dawac do jedzenia, wiem w jakim pojemniku go trzymac
BRAWO!! To juz mozesz kupic Pandi... Eee... TY MASZ LEIRUSA??

I chciałem się czegoś więcej dowiedziec o jego jadzie. Miem że jest niebespieczny, ale niewiem jak??
HAHAHAHH! Znowu odzywa sie brak wiedzy, ktora powinno sie posiadac na dlugo przed zakupem jakiegokolwiek jadowitego zwierzecia. Moze Ty nawet nie zdajesz sobie sprawy jak mocny jad maja Leirusy?
Ahhh, zapomnialem, wiesz przeciez, ze jest on MOCNY (to tak jak ja bym mogl jezdzic bolidem F1, bo wiem ze jest SZYBKI ;D)...
No dobrze, zalozmy ze kazdy moze pominac to, ze kupujac skorpiona wprowadzil do domu jedno z najbardziej jadowitych zwierzat na ziemi, ktore nawet po interwencji medycznej moze zabic doroslego czlowieka (trzeba tutaj pamietac rowniez o tym, ze w Polsce lekarze maja niewielka wiedze na temat jadow zwierzat egzotycznych), tak wiec zapoznaj sie z tym tematem:

http://www.scorpionidae.pl/forum/viewtopic.php?p=5450#5450

Grzegorz Porowiński napisal dwa ciekawe posty, ktore pozwole sobie zacytowac:
Jad gatunków z rodzajów Leiurus, jest niezwykle silny i rzeczywiście antytoksyna jest potrzebna. To że młody osobnik ukłuł Kubę i nic poważnego sie nie stało, jest wynikiem wielu wypadkowych. Po pierwsze młode skorpy ze względu na swoje rozmiary wstrzykuja mniej jadu niż dorosłe, to raz. Dwa, nie wiadomo ile jadu wpuścił Kubie Leiurus, czy była to dawka pełna czy też dozowana. Jedno jest pewne dorosły to nie to samo co podrostek.

Powracając do skorpionów dorosłych i potrzeby używania surowicy. Podstawowym problemem jak wcześniej wspomniałem jest moc i spora ilosc wstrzykiwanej toksyny. Leki antyhistaminowe mają za zadanie złagodzenie reakcji alergicznej ale w wypadku tak silnego jadu może nie być to wystaczające. Leiurusy mają jad neurotyczny, atakujący układ nerwowy. Po ukąszeniu następuje reakcja łańcuchowa, gdzie poszczególne uszkodzone przekaźniki nerwowe, zaburzają pracę kolejnych. Jad rozprzestrzenia się w organiźmie bardzo szybko. W tym momencie wiele zależy od osoby która została ukłuta, jak silny ma organizm i czy będzie on potrafił walczyć z toksyną i reakcjami które wywołuje. W przypadku słabych jadów organizm na ogół szybko sobie z nimi radzi sam, więc jedyne co należy wykonać to zapobiec reakcji uczuleniowej. W wypadku jadów bardzo silnych sytuacja nie jest taka kolorowa. Po pierwsze organizm nie musi potrafić radzić sobie z niniejszą toksyną, więc samo leczenie objawowe antyhistaminikami oraz lekami regulującymi cisnienie może nic nie dać. Należy wtedy zlikwidować źródło problemu(surowica), jeśli nie zostanie to wykonane, może nastąpić sytuacja w której jad uszkodzi układ nerwowy na tyle, że uniemożliwi on poprawne działanie naszego organizmu(układ oddechowy, serce). Dlatego nie można mylić właściwości antytoksyny z właściowościami leków antyhistaminowych!
Nie wiem jak to dokładnie jest w wypadku Leiurusów, jednak w przypadku innych jadów neurotoksycznych(np. Poecilotheri) efekty ukszenia są odczuwalne nawet wiele miesięcy po zdarzeniu. Bywają to skórcze mięśni, czasami krótkie przeszywające bóle. Jak poszukasz o efektach ukąszeń ptaszników, znajdziesz tam opisy takich sytuacji. Silna neurotoksyna Leiurusa może doprowadzić np. do trwałego bądź czasowego niedowładu uszkodzonej kończyny. Czytałem też gdzieś na jakieś zachodniej stronie(jak na złość nie mogę znaleźć adresu), że poważniejsze konsekwencje są w momencie, gdy działanie jadu rozprzestrzeniło się na tyle po organiźmie, że uszkodziło ośrodkowy układ nerwowy. Wystąpic wtedy może trwałe uszkodzenie mózgu prowadzące do poważnych zaburzzeń w jego funkcjonowaniu.

http://www.itg.be/itg/Dis...Scorpionsp9.htm

szczególnie zwróćcie uwagę na ten fragment:
Cytat:
Most cases improve without antiserum within 9-30 hours (except for pain and paraesthesias). In the event of severe envenomation, death frequently occurs within 6 hours after the sting. The therapeutic role of antiserum is somewhat controversial. There are clear geographical differences in effectiveness. With degree 3 or 4 symptoms, IV antiserum is recommended. It should be diluted and administered in an IV infusion over 20-30 minutes. The dose is not age-dependent (e.g. 4-6 ml for Leiurus quinquestriatus). Some types of antiserum are also active against other scorpion species. The antiserum against L. quinquestriatus will also improve the symptoms of Androctonus crassicauda stings. However, this does not apply for all situations. Antisera are good for neutralising neuromuscular effects but have little effect on pain or paraesthesias. A type III hypersensitivity reaction can develop after administering the antiserum (horse, donkey or goat serum) (see treatment of snakebites). Type I reaction (anaphylaxis) is exceptional. Steroids, antihistamines and adrenaline must be on hand. If signs of acute hypersensitivity develop, the infusion must be stopped immediately. The effect of the antiserum is generally noticeable rather quickly. One hour’s observation must be allowed before deciding whether to administer a second ampoule. Tetanus vaccination must be checked. Currently F(ab´)2-based antisera are being developed against several species of Centruroides.

http://www.hmc.org.qa/hmc...tudy/study1.htm
http://www.scielo.br/scie...ipt=sci_arttext
epilepsja http://archneur.ama-assn....t/61/8/1294.pdf
http://www.aku.edu/AKUH/P...ctober_2007.pdf

Enjoy :)

Jedzmy dalej:
W głowie mam poukładane i wiem jak z taką "bestią" się obchodzic więc oto się nie martwcie.
Ciekawe co wiesz.

Takie durnowate i debilne komentarze możecie zatrzymac dla siebie.
Dales post na publiczne forum i mam swiete prawo go komentowac.

Racjia szczęscie mi się przyda
Tak, chyba TYLKO szczescie moze Ci pomoc.

Ps. Post moze sie nie spodobac, czekam na wszelka krytyke, ewentualnie na glosy poparcia.
Prosze tylko o niekasowanie go.

freeman
03-12-2007, 19:01
sporo wysilku tylko po to zeby kogos objechac :)

Sad_Mad
03-12-2007, 19:03
sporo wysilku tylko po to zeby kogos objechac :)

Nawet nie wiesz ile, 2 razy mi sie post skasowal juz przy koncu pisania ;D.

I od razu objechac- raczej uswiadomic jak chore jest to postepowanie.

Marius
03-12-2007, 19:05
Sad popieram Cię w 100% Ja nie mając ŻADNEGO SKORPIONA wiem to wszystko o co on zapytał, a nawet dużo więcej. Wystarczy trochę poczytać. Ja dopiero co zamówiłem sobie Euscorpiusa, a śmię wątpić, że o skorpionach wiem więcej od autora tego tematu. Kiedyś na pewno też będę chcieć hodować niebezpieczne skorpiony bo to one są najpiękniejsze i najciekawsze jednak nie zrobię na pewno tego tak pochopnie. Człowieku czy ty wież co kupiłeś? Czytałem ostatnio opis ukłucia Leiurusa L2. Powtarzam L2 czyli maluszka - mróweczki, a efekty ugryzienia były już bardzo silne. Sądzę iż czytałeś ten temat bo ktoś tu nawet dał link i pisało tam:

Po krótkiej chwili zacząłem odczuwać dość nieprzyjemny ból w miejscu ukłucia, nie tracąc czasu poprosiłem mamę o podwiezienie do szpitala. W czasie drogi ból się nasilał zaczęła się pojawiać opuchlizna, ciężko mi coś powiedzieć na temat drętwienia, ale jeśli występowało to niezbyt silne. Po 15 min od ugryzienia dotarłem do szpitala, gdzie podano mi Telfast 180 dokładnej dawki nie pamiętam. Następnie obserwowali mnie przez jakieś 3-4 godziny. Z czasem ból przestał postępować tak samo jak opuchlizna, nie potrafię powiedzieć czy wystąpiły jakieś inne objawy, jeśli tak to były mało widoczne lub znaczące. Ból przestał mi doskwierać po około 3 dniach opuchlizna była prawie niewidoczna już po 2 dniach. (...) Odnośnie samego ugryzienia da się je przeżyć, ;D ale nie jest to nic przyjemnego !

Chciałbym zwrócić uwagę na tę część z raportu bo to opis skutków ugryzienia tak małego skorpiona, a przypominam, że taki L2 wstrzykuje bardzo mało jadu :)

pzdr ;)

shoting1990
03-12-2007, 19:11
nawet nie zwracam uwagi na posta sad_mad'a ...
Wiem ze postąpiłem pochopnie... ale to jest wlasnie moje hobby

Marius
03-12-2007, 19:16
ale to jest wlasnie moje hobby

Moje też, a także hobby sad_mada i innych, a jakoś nie robią takich głupot... Rozumiem, że bardzo chcesz tego skorpiona, sam chcę kilka ciekawych np. B. jacksoni czy R. junceus, ale nie przesadzam bo to może się źle skończyć, a tu mowa o Leiurusie przeczytaj post sad_mada to zobaczysz o czym mowa - nie wiem może jesteś jednym z tych farciarzy co kupują na 1 Leiurusa i żyją, ale wątpię :)

pzdr

Sad_Mad
03-12-2007, 19:24
Nieslusznie, tyle sie nameczylem... xD
Czy to oznacza ze mnie nie szanujesz, nie przyjmujesz zadnej krytyki, czy tez wiesz ze zrobiles zle i boisz sie do tego przyznac? Zadna z tych odpowiedzi nie jest prawidlowa :P.

To hobby to nie zabawa, nie na takim poziomie, no i nie na tym dokladnie polega.

shoting1990
03-12-2007, 19:50
To nie oznacza że mam cie gdzies po tak nie lubie o ludziach myslec...
Od dawna myslałem o jakims jaduse...teraz skor ma załuzone miejsce :P A propo swierszczyka zjadł dzisiaj rano :D

info-0
03-12-2007, 21:42
No tak. Nakarmiłeś już grubego skorpiona... Brawo. To nie pająki do cholery!

Po drugie, ciekawe czy wiesz że te skorpiony łapią bardzo często grzybicę? Pewnie tego też nie wiesz.

L4 już Cię poważnie uszkodzi. No i poczytaj jak fajnie B. jacksoni komuś uciekł z terra :). No i mój komentarz nie był debilny... Ino sad_mad dobrze napisałeś :D.

shoting1990
04-12-2007, 09:34
WQegług mnie te forum jest jakies zrąbane:(
Napisałem kiedys temat że zdycha mi H. gigas to jeszcze dostałem upomninie że niewłasciwie to napisałem, a ja się tylko pytałem o pomoc:(
Tak samo z koonem czarnych wdówek, zamiast pomuc to wszystcy mnie opieprzali :/
CZEMU ZAMIAST POMAGAC TO OPIEPRZACIE!!!!! To forum ma służyc do pomocy innym...
a nie do wkurzania innych terrarystów wysmiewanie ich!!

Twardy
04-12-2007, 11:53
tak? super...
moim skromnym zdaniem jak ktoś hoduje takie pająki i takie skorpiony to on powinien pomagać innym...
robisz super durne rzeczy i każdy ma na to patrzeć i się cieszyć? Przez takich jak ty ludzie mają pretekst by dzwonić na policję, że "ktoś" trzyma "pająkowe potfory"- bo zapewne całe osiedle wie o twoich zwierzakach? (odpowiedz sobie sam, a nie pisz- NIE! JESTEM POWAŻNYM CHODOWCĄ I NIE MUWIE TAKIH ŻECZY! [orty celowo])
kurczę, można mieć takiego skorpa, można go sobie nawet na języku położyć- ale trzeba mieć wiedzę, wiedzę a nawet wiedzę
mówisz, że się szykowałeś na "jadusa". Powiem Ci tak: szykowanie się, to nie tylko zbieranie kasy na zwierzę, ale także poszerzenie wiedzy- ty o tym zapomniałeś, gdyż ten post pokazuje taką sytuację:

Rozmawia dwóch kolegów w gimnazjum na przerwie:
-Słyszałeś, że jest taki niebezpieczny skorpion: Lejrus kfifistratós!
-Taaa... a co on robi?
-No zabija! Tylko kozak musi mieć takiego...
podchodzi chłopiec który podsłuchiwał rozmowę:
- Ja mam tego skorpiona!!!- odpowiedział dwójce chłopców
-Ta! Na bank- uśmiechnął się pierwszy
-I co? Pewnie czarne wdowy też masz?- dodał drugi
-Yyyy... tak mam! cały kokon! jak chcecie to przyjdźcie za 3 dni to wam pokaże!
W domu:
allegro--->[kup teraz!]----->arachnea.org--->forum

Jover
04-12-2007, 15:56
Ja proponuje pomagac koledze a nie ponizac go. Jesli kupil L.quin. to znaczy ze sie nie bał i ze powinien sie czuc gotowy (jesli nie gratuluje glupoty). Tak wiec teraz tylko zapewnij mu dobre warunki i uwazaj na siebie. Uzywaj dlugiej pensety. Skorpiony nie chodza po gladkich sciankach wiec nie ma obaw ze wyskoczy jak pajak.

shoting1990
04-12-2007, 16:45
Ze nie chodzi po dładkich powieszniach typu szkło to ja wiem, Prawie nikt z osiedla nie wie ża mam w domu ptaszniki a tym bardziej czarne wdowy...
Mam długą penstete... Czułem się gotowy do kupna tego skorpka... To nie był taki zakup chop siup, kupiłem bo mi sie spodobał. Pytałem się w tym temacie tyl;ko o to jak BARDZO silny jest jego jad i czy jako podłoże może byc torf z piasiem, wiem ze podłoże powinien stanowic piasek, ale piasek z torfem, i sam torf ładniej wyglada, i pytam się o to czy mu to NIE ZASZKODZI. Narazie jest trzymany na piasku i chyba tak zostanie.

ble
19-12-2007, 16:14
dziękuje bardzo, szcęście mi się przyda :P
Oj przyda, i obys mial go jak najwiecej...

Mam nadzieję ze do ugryzienia nie dojdzie
Jak to mowia, nadzieja matka glupich. Zapewne podjales odpowiednie srodki zeby zapewnic sobie jakas pomoc w razie ukaszenia (np. dobrze wyposazona apteczka)? Bo jesli liczysz na cud lub slozbe zdrowia to z gory Ci mowie ze sie przeliczysz...

nawet nie zwracam uwagi na posta sad_mad'a
A szkoda, bo Sad ma racje. Powinno sie sluchac ludzi rozsadnych, madrzejszych i bardziej doswiadczonych.

Dziwne masz hobby... kto to widzial miec za hobby pochopne postepowanie....

WQegług mnie te forum jest jakies zrąbane
Nie podoba sie to pisz na innym, zapewniam Cie ze reakcja na glupote zawsze jest taka sama.

Jesli kupil L.quin. to znaczy ze sie nie bał i ze powinien sie czuc gotowy (jesli nie gratuluje glupoty).
Czy my czasem nie popadamy w paranoje ? Moze jeszcze niech kupi sobie jakas naje na pierwszego weza bo czuje ze jest gotowy? Wystarczy spojzec na jego posty zeby wiedziec ze nie jest gotowy na L.q.q. Te skorpiony sa znacznie bardziej nieprzewidywalne niz wiekszosc ptasznikow i NAPEWNO 100x bardziej niz wdowy.
Uzywaj dlugiej pensety. Skorpiony nie chodza po gladkich sciankach wiec nie ma obaw ze wyskoczy jak pajak.
Czyzby? To co powiesz na to?
http://img91.imageshack.us/img91/169/gracilistp1.jpg (http://imageshack.us)

A tak od siebie...
Jak mozna kupowac zwierze jadowite nie majac o nim pojecia? Jak mozna kupowac wogole jakiekolwiek zwierze nie majac o nim pojecia? Polska terrarystyka zaczyna byc chora, coraz wiecej zwierzat smiertelnie jadowitych w rekach niedoswiadczonych chodowcow. Czy tacy ludzie nie wiedza ze narazaja siebie i swoich bliskich na niebezpieczenstwo, a ze zwyklego terrarysty robia w oczach ludzi terroryste? I jak tu sie dziwic takim rozporzadzeniom jak to o zakazie hodowli zwierzat niebezpiecznych? Po takich tematach jak ten az sie prosi zeby hodowle tych zwierzat jakos uregulowac...

Sad_Mad
19-12-2007, 16:39
@up

Taka cena popularyzacji hodowli.
Zyskujemy obnizenie cen, wiekszy wybor gatunkow latwych do kupienia, ale za to coraz wiecej ludzi ma dostep do hobby, ktore wg. mnie powinno pozostac stosunkowo "elitarne".

Regulacja nie jest za bardzo mozliwa, gdyz nie ma ludzi ktorzy mogliby sie tym zajac, a probka nienormalnej listy stworzonej przez ludzi, ktorzy chyba w ogole nie wiedza o czym mowa, jest do wgladu, ku przestrodze.

ble
19-12-2007, 16:47
Ale zawsze mozna wprowadzic chociaz ograniczenia wiekowe + nakaz rejestracji zwierzat niebezpiecznych + jakis podatek przeznaczony na odpowiednie przygotowanie sluzby zdrowia. No ale o czym ja marze... w tym kraju nie ma na to szans :D

Sad_Mad
19-12-2007, 16:57
Wg. mnie nie tedy droga.
Sztywna granica wiekowa moze dosc duzo dac, ale jednak jest to spore ograniczenie, a jak wiadomo po wielu chlubnych wyjatkach (nieskromnie sie do tej grupy zalicze ;D) niepelnoletnosc nie musi oznaczac braku odpowiedzialnosci i umiejetnosci, w wieku np. 15 lat mozna rowniez miec juz niemalo doswiadczenia :). Rowniez odpornosc organizmu nie zmienia sie tak nagle z osiagnieciem pelnoletnosci ;).
No, chyba ze chodzi o inna granice wieku, ale wtedy to troche traci na sensie ;).

Rejestracja zas jest problematyczna i wlasciwie zadnych plusow nie daje.

A z podatkiem to juz zdecydowanie przesadziles ;P.

Najlepszym rozwiazaniem bylyby wg. mnie jakies pozwolenia na hodowle, wydawane po potwierdzeniu doswiadczenia i umiejetnosci, ale niestety nie ma raczej mozliwosci sprawdzenia tego, wiec jest to raczej rozwiazanie utopijne :P.

Jover
19-12-2007, 17:29
Oj przyda, i obys mial go jak najwiecej...

Jak to mowia, nadzieja matka glupich. Zapewne podjales odpowiednie srodki zeby zapewnic sobie jakas pomoc w razie ukaszenia (np. dobrze wyposazona apteczka)? Bo jesli liczysz na cud lub slozbe zdrowia to z gory Ci mowie ze sie przeliczysz...

A szkoda, bo Sad ma racje. Powinno sie sluchac ludzi rozsadnych, madrzejszych i bardziej doswiadczonych.

Dziwne masz hobby... kto to widzial miec za hobby pochopne postepowanie....

Nie podoba sie to pisz na innym, zapewniam Cie ze reakcja na glupote zawsze jest taka sama.

Czy my czasem nie popadamy w paranoje ? Moze jeszcze niech kupi sobie jakas naje na pierwszego weza bo czuje ze jest gotowy? Wystarczy spojzec na jego posty zeby wiedziec ze nie jest gotowy na L.q.q. Te skorpiony sa znacznie bardziej nieprzewidywalne niz wiekszosc ptasznikow i NAPEWNO 100x bardziej niz wdowy.

Czyzby? To co powiesz na to?
http://img91.imageshack.us/img91/169/gracilistp1.jpg (http://imageshack.us)

A tak od siebie...
Jak mozna kupowac zwierze jadowite nie majac o nim pojecia? Jak mozna kupowac wogole jakiekolwiek zwierze nie majac o nim pojecia? Polska terrarystyka zaczyna byc chora, coraz wiecej zwierzat smiertelnie jadowitych w rekach niedoswiadczonych chodowcow. Czy tacy ludzie nie wiedza ze narazaja siebie i swoich bliskich na niebezpieczenstwo, a ze zwyklego terrarysty robia w oczach ludzi terroryste? I jak tu sie dziwic takim rozporzadzeniom jak to o zakazie hodowli zwierzat niebezpiecznych? Po takich tematach jak ten az sie prosi zeby hodowle tych zwierzat jakos uregulowac...

A powiem, to ze jest tam kropka. Potem napisalem, ze nie chodza po gladkich powierzchniach czyli szkło.

ble
19-12-2007, 17:31
Sztywna granica wiekowa moze dosc duzo dac, ale jednak jest to spore ograniczenie, a jak wiadomo po wielu chlubnych wyjatkach (nieskromnie sie do tej grupy zalicze ;D) niepelnoletnosc nie musi oznaczac braku odpowiedzialnosci i umiejetnosci, w wieku np. 15 lat mozna rowniez miec juz niemalo doswiadczenia . Rowniez odpornosc organizmu nie zmienia sie tak nagle z osiagnieciem pelnoletnosci .
No, chyba ze chodzi o inna granice wieku, ale wtedy to troche traci na sensie .
Zawsze mozna to obejsc rejestrujac hodowle na rodzicow. Odpowiedzialny niepelnoletni hodowca zasze informuje rodzicow co ma i mysle ze zaden rodzic zezwalajacy na hodowle zwierzecia niebezpiecznego nie mialby nic przeciwko takiej rejestracji na siebie. Zawsze ograniczyloby to ilosc osob niepelnoletnich o te ktore wmawiaja rodzicom ze w ich hodowli sa same "lagodne owieczki" :P.

Rejestracja zas jest problematyczna i wlasciwie zadnych plusow nie daje.
Ale jest konieczna w razie wprowadzenia ograniczen wiekowych :)

A z podatkiem to juz zdecydowanie przesadziles ;P.
Ja osobiscie z przyjemnoscia moglbym placic chocby nawet 50-100zl rocznie za pewnosc ze w razie ukaszenia moge liczyc na specjalistyczna pomoc i surowice, a taki podatek z pewnoscia odstraszylby niektorych "szpanerow" :]

Najlepszym rozwiazaniem bylyby wg. mnie jakies pozwolenia na hodowle, wydawane po potwierdzeniu doswiadczenia i umiejetnosci, ale niestety nie ma raczej mozliwosci sprawdzenia tego, wiec jest to raczej rozwiazanie utopijne :P.
No to byloby idealne, cos w stylu testu na prawo jazdy :D. PST mogloby sie takim czyms zajac :D

A powiem, to ze jest tam kropka. Potem napisalem, ze nie chodza po gladkich powierzchniach czyli szkło.
No po szkle nie wyskoczy ale zagapisz sie podczas szperania pesetą i juz mozesz miec skorpa na lapie :]

*ToMeK*brd
24-12-2007, 13:37

tym tekstem to mnie rozwaliłeś. Twoje hobby polega na podejmowaniu bezmyślnych decyzji i narażaniu własnego życia przez głupote ? fajne masz hobby.
Życzę szczęścia bo na pewno jest Ci bardzo potrzebne!

Tomek@
26-12-2007, 21:31
terraryści powinni sobie pomagac a nie wzajemnie obrażac:/

info-0
26-12-2007, 21:53
Sorki w czym mu pomóc? Mógłbym go zastrzelić. To by mu pomogło, bo na głupotę i pochopne postępowanie nie wymyślili jeszcze lekarstwa.

Nie wiem czy wie, że po uwaleniu tego skorpiona człowiek może zejść bez podania surowicy (której w PL nie ma...). Jest to chyba 2gi najjadowitszy skorpion na świecie, a on sobie go kupił BEZ zastanowienia się nad tym, bez żadnego przygotowania merytorycznego, bez praktyki z takimi skorpami (bo Scorpio maurus to pikuś niestety).

Mam nadzieję, że ten skorp padnie, bo dzięki takim ludziom ustawa o niebezpiecznych gat może wejść bardzo szybko w życie :/. No i mam nadzieję, że shoting nie zginie... Ale ostatnio nie pisał na forum.

Tomek@
26-12-2007, 22:08
tym_bardziej trzeba mu pomóc żeby nie_daj Boże nie_doszło do_szybszego wprowadzenia znanej nam ustawy:P trzeba u doradzac przecież musimy sobie pomagac:)
//Polecam zainstalować sobie firefoxa;) - Szopek

Jover
27-12-2007, 16:07
Ludzie dajcie mu spokoj TO TYLKO I WYLACZNIE JEGO SPRAWA CO KUPUJE.

ble
27-12-2007, 19:14
Wszystkie wypadki pokasania/uklucia z udzialem zwierzat terrariowych naglosnione w mediach dzialaja na szkode wszystkich terrarystow, wiec to nie tylko jego sprawa.

Adsy
27-12-2007, 19:29
Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego.

Gdyby pajak go ukasil z smiertelnym skutkiem, ucierpielibysmy wszyscy. Tak jak ble napisal, wszystko bedzie naglosnione w mediach, a najgorszym przypadku skorpion moglby byc zakazany w hodowlach. Ustawy o niebezpiecznych/jadowitych pajakach weszlyby w zycie o wiele szybciej niz bysmy sie spodziewali. Jestesmy grupa spoleczna i musimy sie razem wspierac oraz krytykowac dosc glupie zachowania. Mam nadzieje ze shoting1990 jest odpowiedzialna osoba i nic sie nie stanie skorpionowi i hodowcy.

Marius
28-12-2007, 16:35
Powiem wam tak, że gdyby tego zakupu dokonał ktoś inny to nie ma problemu... Sam znam osoby kupujące na swojego pierwszego skorpiona Leiurusy, Androctonusy itd., ale każdy z nich ma wiedzę, niektórzy nawet bardzo dużą, a decydowali się na taki zakup bo np. nie podobały im się te "czarne lub brązowe brzydale dla początkujących..." i byli gotowi podjąć każde kroki bezpieczeństwa, ale aby tylko hodować coś o ładniejszym ubarwieniu i tym co pięknie wygląda - dużej metasomie, a małych szczypcach. No i takie osoby NIESTETY BARDZO RZADKO, ale czasami czytają dużo o tych zwierzętach rozmawiają z innymi już doświadczonymi hodowcami, a także z takimi, którzy postąpili tak jak oni i tym samym zdobywa się jakąś tam wiedzę i przy użyciu długiej pęsety, rozumu i maksymalnej ostrożności - np. praca tylko w wannie - nie wystawianie gołego ciała pod zasięg skorpiona i wszystko jest okej - nie oszukujmy się, że te zwierzęta nie są mocno szybkie i co najważniejsze nie chodzą po ścianach, no ale taki gówniarz chcący się pochwalić przed kolegami nie powinien mieć nawet Pandinusa ! To tyle, ale shoting i tak będzie zawsze "mondrzejszy" bo on "się przygotował na kupno jadusa" - gówno prawda:P
Wiele osób teraz pomagających początkującym itd. kupowało np. na pierwszego pająka Poecilotherie, murinusa itd. Sam znam wiele takich przypadków i wszystkie te osoby dały radę p[rzy zachowaniu maksymalnych środków ostrożności i rozumu, którego najwyraźniej "komuś" w tym temacie brakuje....

pzdr

Pozdrawiam
wszystkich
Marius

Jover
02-01-2008, 15:41
Dajmy taka sytuacje. Pan Andrzej, Lord i inni bardziej znani na forum, nie mieliby nigdy skorpiona i kupiliby sobie skorpiona takiego jak Kolega shoting. Jechalibyscie ich tak samo? Dlaczego zakładacie ze go ukąsi? Wystarczy troche oleju w glowie i bedzie ok.

info-0
02-01-2008, 16:26
Jover patrząc po przekroju jego postów na forum on nie ma elementarnej wiedzy nawet do hodowania pająków, a co dopiero takiego skorpa :).

LoRd i inni mają chociaż tą wiedzę i raczej nie mieliby problemów nawet jakby to był ich 1 skorp.

Hyziex
03-01-2008, 01:59
Ja go nie popieram ale jak nie ma zbytnio wiedzy to nie znaczy że nie ma zdrowego rozsądku i nie będzie nie wiadomo co ze skorpionem robił, jak będzie czuł do niego respekt i będzie wiedział czym grozi ukąszenie to wcale nie musi dojść do najgorszego. Jedynie może nie zapewnić skorpionowi należytych warunków i na tym niestety ucierpi zwierze. Uważam że postąpił zbyt pochopnie ale wcale nie musi się go pozbywać tylko zachować maximum ostrożności i powiększać wiedzę !! czytać pytać i jeszcze raz czytać !!

Twardy
04-01-2008, 19:29
od czytania książek o Bruce Lee i oglądania z nim filmów mistrzem karate się nie zostanie...

w tym wypadku on nie powinien czytać, tylko sprzedać...