Pokaż pełną wersję : [torf] czy będzie dobry?
Czy torf ogrodowy będzie się nadawał dla Brachypelmy smithi?
Mozliwe ze bedzie miec jakies dodatki chemiczne.Najlepiej kup włokno kokosowe,kostka kosztuje około 6-8zł.
Pozdrawiam.
//Nie tyle dodatki chemiczne, co to że torf musi być odpowiedni, nie może być kwaśny. - Maxtor
ja polecam mate z włókna kokosowego
Może być, sam go przez pewien czas używałem, jednak bardziej polecam Ci włókno kokosowe, jeśli nie masz dostępnego w sklepie zoologicznym to kup na allegro. Włókno o wiele lepiej trzyma wilgoć.
Skoro mówicie, że włókno lepsze to włókno kupie, ale dopiero do terrarium. Na razie pająk jest L1 :)
Może nie tyle dodatki chemiczne lecz to że taki torf ogrodowy musi być odkwaszony, torf kwaśny od razu odpada, bo może to działać negatywnie na pająka, a parujące woda będzie szkodliwa i może doprowadzić nawet to śmierci. Jak dla mnie lepsze rozwiązanie to włókno kokosowe lepiej trzyma wilgoć.
Skoro mówicie, że włókno lepsze to włókno kupie, ale dopiero do terrarium. Na razie pająk jest L1 :)
Własnie dla małego pajaka jest wazne podłoze.Ja kupiłem dla L2 włokno kokosowe i jest git,trzyma wilgoc jak talala xD.Nie załuj kasy,przeciez liczy sie pajak a nie pln...
Poco ryzykować, ze zwykłą ziemią, skoro kostka kosztuje te 6-8 zł i starcza na bardzoooo długo. Kostka torfu jest jak cegła, a by wypełnić kliszówke potzrebujesz tylko malutki róg od tej kostki. pozdro
Małe sprostowanie. Kostkę włókna kokosowego można dostać już za 3zł na allegro (700 g, ok. 10l)
kokoskop
04-12-2007, 18:12
a tam przesadzacie u mnie dużo pająków wychowałem na zwykłej ziemi ogrodowej i dobrze jest :P po prostu prosisz o czystą glebę bez żadnych wspomagaczy dla roślin.
Małe sprostowanie. Kostkę włókna kokosowego można dostać już za 3zł na allegro (700 g, ok. 10l)
Taa 3 zł ale + przesyłka 9zł ;p więc wychodzi 12zł. Dlatego najlepiej w sklepie zoologicznym
Chyba już jest wszystko wyjaśnione w tym temacie. Zamykam.
vBulletin - Arachnea.org