Pokaż pełną wersję : [Haplopelma] H.vonwirthi = H.minax ?
Witam! Od pewnego czasu hoduję haplopelmy , no i właśnie zastanawia mnie ten fakt.Czy faktycznie H.vonwirthi jest po prostu synonimem H.minax , czy też jest to odrębny gatunek? Słyszałem już różne opinie na ten temat , ale chciałbym posłuchać co do powiedzenia mają inni użytkownicy forum? Ja osobiście skłaniam się do stwierdzenia , że to synonim. A wy jak uważacie ?
// TAGI. esien.
Według katalogu Norman I. Platnick jest to inny gatunek.
vonwirthi Schmidt, 2005....................Southeast Asia
H. v. Schmidt, 2005a: 5, f. 1-3 (f, nomen nudum, no type depository; probably misidentified H. minax per von Wirth & Striffler, 2005).
H. v. Schmidt, 2005g: 24, f. 1-3 (Df).
H. v. Peters, 2005b: 72, f. 235-241 (f, f. m).
H. volkervonwirthi Schmidt, 2006a: 7, f. 1-3 (Dm, superfluous replacement name).
H. volkervonwirthi Schmidt, 2006c: 9, f. 1 (f).
Ja znowu słyszałem , że przy najbliższej rewizji gatunek ten ma zostać uznany za synonim H.minax przez Volkera von Wirtha.
najpierw , w momencie gdy pisałem art o minax był to gatunek niewazny jak zrezta mozna zobaczyć w przytoczonym wyzej cytacie ( nomen nudum ) potem shmidtowi udało się przepchnąć ten opis jednak VolkervWirth zapewnia ze przy najblizszej rewizji gatunek ten będzie uznany za synonim minax ....
No właśnie , tak też myślałem. Ale ostatnio ktoś mi nawet wmawiał , że vonwirthi jest innego koloru niż minax.Ponoć bardziej "zielonkawa".Ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
H.vonwirthi jest cala czarna tylko na kolanach ma takie biale ślaczki.
czyli dokładnie tak jak minax , Yelonek
a to to jest kwestia swiatla ? Haplopelma vonwirthi
http://www.poecilotheria.org/english/thema02/arten/haplopelma_vonwirthi.htm
bo patrzac na to zdjecie Haplopelma minax inaczej wyglada
http://www.birdspiders.com/archive/15B03119KD0B7KAEC2K14EF425A1FF44786.html
po zdjęciu sie pajakanie rozpoznaje !!!
zreszta skąd wiesz ze to co tam jest jest zgodne z tym co zostało opisan e jako vonwirthi ?
dlatego napisalem czy to nie jest kwestia swiatla.
vBulletin - Arachnea.org