Pokaż pełną wersję : [pytanie] Kiedy ptasznik jest legalny, a kiedy nie?
Czytając jeden temat na tym forum, który dotyczył zabrania pajączków przez policje nasunęło mi się na mysl jedno pytanie:
Kiedy ptasznik jest legalny, a kiedy nie?
//Zły dział, przenoszę - Szopek
Ta "nielegalność" dotyczy pająków objętych CITES. Mianowicie wszystkich Brachypelm. Są one "nielegalne" gdy nie posiadamy papierka potwierdzającego urodzenie się danego osobnika w niewoli.
pzdr ;) - już nie wdaję sie w dyskusje czy ten papier potrzebny czy nie tak na prawdę....
a rodzine Acanthoscurria obejmuje?
Jeżeli pajączek jest objęty CITES to zawsze coś napiszą że pajączek musi być zarejestrowany ale pewnie 99% terrarystów na to zlewa. Policja nie może zabrać pająków bezpodstawnie i a tym bardziej bez nakazu. Poszukaj na necie pewnie gdzieś pisze że nie muszą być zarejestrowane. Co do pytania pająki są legalne w Polsce.
Policja nie może zabrać pająków bezpodstawnie i a tym bardziej bez nakazu.
To akurat jest bajka poniewaz moga od razu przyjechac z prokuratorem albo w ciagu 10 min załatwia nakaz.
Jedynie pająki z rodzaju Brachypelma są objęte CITES ,więc bez zaświadczenia o urodzeniu w niewoli nie wolno sprzedawać,ale nie wiem czy to jest prawda,bo mi wiadomo,że bez CITES nie można wywieźć zza granicę.
To akurat jest bajka poniewaz moga od razu przyjechac z prokuratorem albo w ciagu 10 min załatwia nakaz.
Oczywiście mogą ale pewnie 1 raz przyjeżdzając nie przyjadą z prokuratorem. Jak nie wpuścisz ich bo nie mają nakazu to spodziewaj się ich wizyty z nakazem:D Ale mówię były tematy że nie mogą ci zabrać pająków.
Czyli że jak nie posiadam papierka to nie mogę nikomu sprzedać , ale za to mogę go trzymać w domu ?!?! czy też nie ?
Krecik prawda. Nie można wywozić pająków objętych CITES przez granicę bez papierów. W Polsce nie potrzeba żadnych papierów, bo bezkręgowce są wyłączone z rejestracji.
W temacie o zatrzymaniu pająków przez policję polecam przeczytać stronę 15 ;).
kasta174
09-12-2007, 14:48
a rodzine Acanthoscurria obejmuje?
Tego pajączka cites nie obejmuje. Ogólnie mówiąc to ten Cites jest jednym wielkim pomyleniem. Nie mówie tu o ochronie gatunkowej bo to akurat popieram, ale niejasność przepisów jest problemem
CITES obejmuje gatunki zagrożone wyginięciem ,a my terraryści przecież dajemy im spokojne warunki do życia. Więc takie brachypelmy są przez nas jakby chronione;]
czaplin89
09-12-2007, 16:24
Jedynie pająki z rodzaju Brachypelma są objęte CITES
wprowadzasz w błąd. Oprócz Brachypelm objęte CITES są jeszcze dwa inne ptaszniki. Nie mogę za nic tylko przypomnieć sobie jakie to były, ale chyba coś z Aphonopelma.
pozdrawiam,
Artur
nie chcę zakładać innego tematu więc napiszę go tu
Mam Kedziorka prawdopodobnie samiczkę L8 potrzebuje
do niej jakieś papier czytałem tematy że zabrali pająki jeśli
potrzebuje to jakie ..
Z Góry Thx Za Odpowiedz
Inspektor Sowa
21-01-2008, 22:36
Jeśli nie sprzedajesz pająków na all-egro to daruj sobie papierek. Po prostu nie chwal się. Jeśli nie masz papierka na rodziców, to nie dostaniesz na kędziorka.
wprowadzasz w błąd. Oprócz Brachypelm objęte CITES są jeszcze dwa inne ptaszniki. Nie mogę za nic tylko przypomnieć sobie jakie to były, ale chyba coś z Aphonopelma.
Brachypelma sp.
Aphnopelma sp.
Megaphobema sp.
Z tym, że te pająki sobie "zmieniały przydomki", jednego czasu był np. Brachypelma pallidum, a teraz jest A. pallidum.
Megaphobema sp.
????
Z ptaszników objęte ochroną CITES są:
Aphonopelma albiceps
Aphonopelma pallidum
Brachypelma spp.
Więcej info na http://www.cites.org/eng/app/appendices.shtml.
@up
Tylko ze teraz nie istnieje A. albiceps, tylko Brachypelma albiceps ;).
Hehe no to troche dziwne, że na oficjalnej stronie CITES-u nie mają zaktualizowanego wykazu gatunków:p.
vBulletin - Arachnea.org