PDA

Pokaż pełną wersję : [pytanie] Kiedy ptasznik jest legalny, a kiedy nie?

Mariuce
09-12-2007, 00:37
Czytając jeden temat na tym forum, który dotyczył zabrania pajączków przez policje nasunęło mi się na mysl jedno pytanie:

Kiedy ptasznik jest legalny, a kiedy nie?
//Zły dział, przenoszę - Szopek

Marius
09-12-2007, 00:38
Ta "nielegalność" dotyczy pająków objętych CITES. Mianowicie wszystkich Brachypelm. Są one "nielegalne" gdy nie posiadamy papierka potwierdzającego urodzenie się danego osobnika w niewoli.

pzdr ;) - już nie wdaję sie w dyskusje czy ten papier potrzebny czy nie tak na prawdę....

Mariuce
09-12-2007, 00:41
a rodzine Acanthoscurria obejmuje?

Bol_0
09-12-2007, 00:41
Jeżeli pajączek jest objęty CITES to zawsze coś napiszą że pajączek musi być zarejestrowany ale pewnie 99% terrarystów na to zlewa. Policja nie może zabrać pająków bezpodstawnie i a tym bardziej bez nakazu. Poszukaj na necie pewnie gdzieś pisze że nie muszą być zarejestrowane. Co do pytania pająki są legalne w Polsce.

Mariuce
09-12-2007, 00:47
Policja nie może zabrać pająków bezpodstawnie i a tym bardziej bez nakazu.

To akurat jest bajka poniewaz moga od razu przyjechac z prokuratorem albo w ciagu 10 min załatwia nakaz.

krecik
09-12-2007, 00:51
Jedynie pająki z rodzaju Brachypelma są objęte CITES ,więc bez zaświadczenia o urodzeniu w niewoli nie wolno sprzedawać,ale nie wiem czy to jest prawda,bo mi wiadomo,że bez CITES nie można wywieźć zza granicę.

Bol_0
09-12-2007, 00:52
To akurat jest bajka poniewaz moga od razu przyjechac z prokuratorem albo w ciagu 10 min załatwia nakaz.

Oczywiście mogą ale pewnie 1 raz przyjeżdzając nie przyjadą z prokuratorem. Jak nie wpuścisz ich bo nie mają nakazu to spodziewaj się ich wizyty z nakazem:D Ale mówię były tematy że nie mogą ci zabrać pająków.

Spore
09-12-2007, 02:15
Czyli że jak nie posiadam papierka to nie mogę nikomu sprzedać , ale za to mogę go trzymać w domu ?!?! czy też nie ?

info-0
09-12-2007, 02:32
Krecik prawda. Nie można wywozić pająków objętych CITES przez granicę bez papierów. W Polsce nie potrzeba żadnych papierów, bo bezkręgowce są wyłączone z rejestracji.

W temacie o zatrzymaniu pająków przez policję polecam przeczytać stronę 15 ;).

kasta174
09-12-2007, 14:48
a rodzine Acanthoscurria obejmuje?

Tego pajączka cites nie obejmuje. Ogólnie mówiąc to ten Cites jest jednym wielkim pomyleniem. Nie mówie tu o ochronie gatunkowej bo to akurat popieram, ale niejasność przepisów jest problemem

Bol_0
09-12-2007, 15:29
CITES obejmuje gatunki zagrożone wyginięciem ,a my terraryści przecież dajemy im spokojne warunki do życia. Więc takie brachypelmy są przez nas jakby chronione;]

czaplin89
09-12-2007, 16:24
Jedynie pająki z rodzaju Brachypelma są objęte CITES

wprowadzasz w błąd. Oprócz Brachypelm objęte CITES są jeszcze dwa inne ptaszniki. Nie mogę za nic tylko przypomnieć sobie jakie to były, ale chyba coś z Aphonopelma.

pozdrawiam,
Artur

siwyy
21-01-2008, 22:33
nie chcę zakładać innego tematu więc napiszę go tu
Mam Kedziorka prawdopodobnie samiczkę L8 potrzebuje
do niej jakieś papier czytałem tematy że zabrali pająki jeśli
potrzebuje to jakie ..

Z Góry Thx Za Odpowiedz

Inspektor Sowa
21-01-2008, 22:36
Jeśli nie sprzedajesz pająków na all-egro to daruj sobie papierek. Po prostu nie chwal się. Jeśli nie masz papierka na rodziców, to nie dostaniesz na kędziorka.

BoBaZ
21-01-2008, 23:06
wprowadzasz w błąd. Oprócz Brachypelm objęte CITES są jeszcze dwa inne ptaszniki. Nie mogę za nic tylko przypomnieć sobie jakie to były, ale chyba coś z Aphonopelma.

Brachypelma sp.
Aphnopelma sp.
Megaphobema sp.

Z tym, że te pająki sobie "zmieniały przydomki", jednego czasu był np. Brachypelma pallidum, a teraz jest A. pallidum.

KastaTD
22-01-2008, 02:33
Megaphobema sp.

????

Z ptaszników objęte ochroną CITES są:
Aphonopelma albiceps
Aphonopelma pallidum
Brachypelma spp.

Więcej info na http://www.cites.org/eng/app/appendices.shtml.

Sad_Mad
22-01-2008, 18:09
@up

Tylko ze teraz nie istnieje A. albiceps, tylko Brachypelma albiceps ;).

KastaTD
22-01-2008, 18:27
Hehe no to troche dziwne, że na oficjalnej stronie CITES-u nie mają zaktualizowanego wykazu gatunków:p.