Pokaż pełną wersję : [Brachypelma albopilosum " Kędzior " L5] Dziennik, Spore.
Noo więc pajączka mam od około 14 dni i dopiero teraz postanowiłem zrobić Dziennik^^
Wczoraj wieczorem wrzuciłem mu Pajączka Kosarza , oczywiście rano po nim nie było śladu , wróciłem z uczelni patrze a on kopie sobie norkę pod gałązkami , wokół wyłożone białym Delikatnym dywanikiem , po chwili wpatrywania się w terrarium ujrzałem coś co przypominało jednocześnie grzyba i splataną pajęczynę ?!!? ale na szczęście to była niewielka ilość sieci
Na Odwłoku ma czarną plamkę , wygląda jak by tarzał się w ziemi i nie mógł oczyścić dokładnie odwłoka ale nie jestem pewny może po prostu dojrzewa :)
Karaczana wrzucę mu jutro wieczorkiem .
Mile widziana Krytyka oraz Komentarzyk ^^
Do kędziorka wrzuciłem karaczana , na razie go olewa .
Kedziorek mi głoduje , karaczan w ciąż biega po terra. i wieczorkiem do wyjmę , Zaczeło sie pojawiać niewielka ilość pleśni lub jakiegoś grzyba ?!? z jednego miejsca wychodzą takie jak by włoski białe i rozłażą sie na boki ;] Właśnie Usuwam to coś .
Usuwam pajączkowi cały Drewniany wystrój gdyż obrasta grzybem i pleśnią :/ spróbuje jutro wykombinować coś z kamieni lub innego materiału lub tworzywa .
Głodówka nadal trwa .
temperatura 28*C
Wrzuciłem mu ostatni raz karaczana dziś i go zjadł :D więc powinno mu wystarczyć do wylinki , postanowiłem zrobić mu domek z łupiny orzecha ALE NIE włoskiego ^^
Temperatura: obecnie 26*C
z dnia na godziny ^^ coraz to ciemniejszy :D pajęczy coraz więcej , mam nadzieje że to przygotowania do wylinienia ;]
Temperatura 29*C
Wilgotność 78%
Pajączek nie korzysta z norki , chodzi bez celu po terra. nie używa nici i siedzi na roślinie :/ czarna plamka ma białe plamki !?!? a poza tym to bez zmian.
Temperatura 34*C
Wilgotność 74%
Pajączek jest płochliwy , siedzi nieruchomo i na Czarnej plamce ma dziwne białe przebarwienia, ogólnie jest dziwny w zachowaniu.
Temperatura 28*C
Wilgotność 85%
E U R E K A ! ! ! !!!!
W końcu pajączek skorzystał z Domu z łupiny :D :D JUPII..... ;]
Prócz podniecającego Wydarzenia to nic się nie dziele :D
Temperatura 27*C
Wilgotność 75%
Po zagospodarowaniu się w pierwszym cieplutkim domku zrobił się bardziej pewny siebie oraz zachowaniem dorównuje dorosłym osobnikom ^^ , pięknie oplótł wokoło domku ledwie widoczną siecią i jednym odnóżem lekko przygniata ( pewnie nie może sie doczekać pierwszej ofiary złapanej w ten sposób ) :]
Temperatura 28*C
Wilgotność : po dzisiejszym bardzo ciepłym dniu pajączek ma obecnie 67% około 0:00 zwilżę i będzie mniej więcej 80 - 90 % ^^
Pajączek przekopał albo powiększył swoją norkę :D utworzył sporą górkę przed kryjówką
Temperatura 27*C
Wilgotność 74%
Lepi dywan w norce :D
Oraz bez zmian ^^
Temperatura 27*C
Wilgotność 67%
Po ciężkim dniu wróciłem do domciu i pajączek mnie zaskoczył , Powiększył norkę o 2x :D utworzył taki Lej z ziemi przed wejściem wysokość " Kopczyka " 1,5 cm :D
Trochę fotek zrobił żem..
http://img511.imageshack.us/img511/7266/1868631vr3.jpg
http://img137.imageshack.us/img137/2741/1868632oh6.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/4063/1868634gy8.jpg
Kędzior !!!! Podobno L5 czy na pewno ??
http://img89.imageshack.us/img89/439/1868637vo7.jpg
http://img89.imageshack.us/img89/613/1868644ry9.jpg
ORAZ FILMIK SPAPRANEJ JAKOŚCI
http://pl.youtube.com/watch?v=JrrbhbPoKfE
Pajączek wydaje sie być trochę większy :] , za bardzo nie mogę go Wyseksować Ni to chłop ni to Baba :D Oby Piękny okaz samiczki ^^
Temperatura 29*C
Wilgotność 48% wieczorkiem zwilżę .
Właśnie dotarły zamówione Mączniaki , Nakarmiłem je bo strasznie wygłodzone ^^
Norka zaklejona siecią
Temperatura 28*C
Wilgotność 88%
(-_-)....oj przecie na zd. rozsądek grzyba nie da sie nakarmić tak po prostu . a przecie wiadomo o co chodzi :p
Pajączek całkowicie zabarykadował się w norce, dzięki temu że ją powiększał mam widok norki od dołu terra wydaje mi sie że mam samiczkę , pajączek jest ciemny i mam nadzieję że to tylko chwila przed wylinieniem . !!
U pajączka bez zmian ciągle w norce przesiaduje i nic nie je ale za to z ciemniał trochę
Jutro po południu jadę odebrać osobiście pajączka Psalmopoeus pulcher L3 :D
Podobno z miejsca jest w stanie przelecieć przez pół pokoju ^^ ; w cale on nie jest szybki, on sie po prostu teleportuje :D( dowodem jest filmik w podpisie ) i nie polecany początkującym hodowcą - mnie to nie grozi gdyż pojemnik będzie otwierany tylko do karmienia i zraszania oraz nie więcej niż na o,9mm. !
hura !!
przed chwilą patrze a tu Kędzior Biały :) a obok wylinka :D i pomyśleć że jeszcze o 2:01 był ciemny ;]
B. albopilosum osiągną kolejny poziom w życiu :D
Kędzior "Brachypelma albopilosum"
http://img402.imageshack.us/img402/8482/1868644dl0.jpg
teraz jest trochę większy niż tuż po wylince :D
Będzie musiał powiększyć sobie norkę, ale dopiero
gdy ściemnieje i stwardnieje :p
"Psalmopoeus pulcher" L3
Na razie trzymam ją w pojemniczku w jakim ją kupiłem ,
jutro pomyśle nad większym terrarium :D sie nie mogę
doczekać kiedy mi uwije gniazdo w nowym terra. ;];]
Kędzior
Jeszcze jasny ale już po woli ciemnieje , trochę zaplątał się we własną sieć i bardziej ruchliwy jest.
Wilgotność 80 %
Temperatura 29*C
Psalmopoeus pulcher L3
na razie jest jeszcze w moczboxie ;) ( tak to sie chyba piszę ;)) zamierzam go jednak dziś jeszcze przetransportować w pojemnik bardziej obszerniejszy .
Kędzior
Ciemniejszy niż ostatnio, kły ma ciemne ale dla bezpieczeństwa jeszcze mu nie dam jeść
Wilgotność 80%
Temperatura 27*C
Psalmopoeus pulcher L3
O 3:00 przeniosłem go do nowego wybiegu
Kilka gałązek ziemi na 2,8cm pajączek dość ruchliwy i coś nie chce jeść :(
Hmm w terra. ma trochę za małą temperaturę , postaram się trochę nagrzać go .
Kedzior
już ma naturalne kolorki ciemniej pomarańczy lub jak kto woli Brązu ^^ wiec późnim wieczorkiem dam mu przekąskę
Psalmopoeus pulcher L3
Niedawno zwiększyłem wilgotność oraz podnoszę mu temperaturę za pomocą lampy solnej która się nagrzała i wydziela ciepło , nadal jeść nie chce być morzę że zbyt wielkiego Mącznika podaje , postaram się też na późny wieczór dać mu pokrojonego
Hehe... przyczepił sie do ścianki od strony lampy solnej i próbuję łapać ciepło od str brzusznej :D:D Jak to pięknie wygląda :D
Psalmopoeus pulcher L3 wielkość około 9mm
Siedzi na gałązce jakieś 9 cm nad ziemią :D skubany zwinny ;]
Wrzuciłem mu ukrojoną przednią część Mącznika i mam nadzieję że zje :D
Chciałbym żeby zapajęczyła chodziarz trochę podłożę. :p ogólnie ruchliwa jest
Czy te pająki z natury to są takie chudawe ?!? ;)
Podobno skaczą !?!
-Mój nie
Podobne sie teleportują, a nie biegają !?!
-Mój nie :D
Kędzior
Wystawił nogogłaszczki , pierwszą i drugą parę odnóży na powierzchnie a reszta ciała w norce :D wrzuciłem mu na noc sporego Mącznika , mam nadzieję że zje
Psalmopoeus pulcher
Hmm zmieniłem mu wystrój na bardziej roślinny wywaliłem tamte porośnięte mchem , grzybami i pleśnią gałązki wrzuciłem mu dość małego Mącznika , zaatakował !! ale tym razem aż po około 4,6s. go puścił :/ mam nadzieje że wróci po niego i zje :]
Kędzior
Wszystko w normie i bez zmian prócz tego że poszerzył wejście do norki.
Psalmopoeus pulcher
Jednak sie myliłem co do tego że zaczęła jeść Mącznika :( pewnie przygotowuje się do wylinki bo siedzi od 23:47 w tym samym miejscu , no trudno mącznik ląduje u Modliszki :p
Kędzior
Bez zmian czyli siedzi w norce i nie wychodzi :/
Psalmopoeus pulcher
Od wczorajszego wieczora to tej pory i pewnie też przez następne dni się nie porusza , siedzi w tym samym miejscu od czasu do czasu się skula Pewnie to objawy przed wylinką
Kędzior
wczoraj pod wieczór opuścił norkę i trochę się przeszedł wokół norki i trochę wyłożył na zewnątrz jedwabnego dywaniku , ogólnie plecie dywan w norce prawie nic przez nią nie widzę :D
Psalmopoeus pulcher L3
NOWE FOTKI kliknij na nazwę "Psalmopoeus pulcher L3" w podpisie
No więc przed chwilą zaatakowała Mącznika na razie sie z nim siłuję :D potem opisze szczegóły
Kędzior
dziś go nakarmie i mam nadzieje że też zaatakuje i weźmie przykład z młodszego kolegi Psalmopoeus pulcher L3 :p
Tak jednak Kędzior też sie zajął za prowiant :D
Psalmopoeus pulcher L3
Jeszcze z mącznikiem się siłuje ^^
Psalmopoeus pulcher
08.01.2008r. Najadła się sporo ;] i od razu po zjedzeniu zaczęła pleść biały dywanik lecz tylko cieniutką warstewkę
Dziś złapałem " Mola " :D wrzuciłem mu na razie siedzi na liściu :p
Kędzior
Dziś się pokazał 2 razy po za norką :D trochę położył trochę dywanu wokół
Psalmopoeus pulcher
Dzisiaj jej zrobiłem porządki i dodałem niewielką gałązkę i zerwałem trochę Kory suchej z drzewa i rozdrobniłem, zawiesiłem kilka fragmentów na gałęzi i rozrzuciłem po podłożu , teraz czuje się trochę pewniejsza ^^
Kędzior
Wrzuciłem mu trochę większe fragmenty kory na podłoże ;], zabarykadował się w norce obklejając wejście pajęczyną ! i nie wiem po co ;]
Psalmopoeus pulcher - żywot już zakończyła :( wielka szkoda i wielka motywacja żeby się nie poddawać !!!.
Kędzior
Dobrze sie trzyma, ładnie je to mój mały górnik :D Labirynty jak w Egipcie , mnóstwo korytarzy i i miejsc na przesiadywanie :D Fantastyczna sprawa :D:D teraz go obserwuje podczas pajęczynowania na powierzchni jednocześnie dogrzewając go :D
Kędziorek L6
Zrobiłem mu kilka zdjęć które wrzucę za parę godzinek :] trochę sie peszył i uciekał z powrotem do norki ale kilka całkiem ładnie wyszło :D
Kędzior
Mam problemy z tą cyfrówką, wrzucę foty po południu bo mam problemy z pamięcią aparatu
Ogólnie to czuje sie dobrze
Temperatura 25-27*C - w dzień w nocy spada do około 22*C
Trochę pociemniało mu podwozie :] i z tego co widzę to mam samiczkę ale jednak mogę sie mylić, wyraźnie jest szerokie noo... wiedzie o co chodzi :p
Kędzior już L7 :D:D:D
Ale mnie kędzior dzisiaj zaskoczył , 20min temu wróciłem i patrze a kędzior obok wylinki :D
Kędzior
jeszcze biały , przed wylinieniem zrobił gniazdo pajęczyną a teraz je chyba zjadł :)
prawie 3 dni po wylince , wrzuciłem mu Mącznika bo już Kędzior ciemny, a tu nic ! :( może zje w next tygodniu. :D
Ale skubane Bydle z niego ;] Obiecuje że już niedługo wrzucę kilka fotek... ;]
Kędzior
Jest już w nowym terrarium :D na razie siedzi w miejscu, ale na początku już trochę zwiedzał ;] teraz przesiaduje na Rozgałęzionym Pniu ?!, terrar. wygląda zaje****e
postaram sie zrobić kilka fotek terra :D
Ale fajnie :D Kędzior jest pobudzony z rana od 6:00 po ścianach zapiernicza jak kątnik na działce ^^
Ogólnie to jest spokojnie w terra temp. i wilgotność w normie, Kędzior zasypał wejście do nory została mała szparka wielkości 0.5 cm Tylko że to jest niemożliwe żeby znów przechodził Wylinkę przecie dopiero co wyliniała dokładnie 04.02'08r. no cóż może za dobre ma warunki :p
Pożyjemy zobaczymy co z tego będzie ;]
Jednak dziś zaczęła sie zakopywać przysypała wejście do norki i spodziewa sie next LvL :D
Korzeń zarósł pleśnią to go wymoczyłem w gorącej wodzie nie żałowałem soli oczywiście ze 3 dni tak sie moczył teraz go susze,
roślinki nie gniją :D ładnie rosną pajączek też sie dobrze czuje ;]
Ale jednak znów sie myliłem co do wylinki :D
Wystrój sie trochę zmienił, pajączek jest z każdym dniem odważniejszy i zaczyna wychodzić cały na powierzchnię :D jest już ciemny więc lada dzień będzie po wylince .
Roślinki rosną gleba nie pleśnieje :D
temperatura jest w granicach 20- 30*C i utrzymuje się w dzień na 25*C w nocy spada do 22*C
Wilgotność - hmm ... gleba nie jest przesuszona tylko z wierzchu suchawa :] gdzie nie gdzie wilgotna .
Kędziorek ciągle jako L7 ;]
Temperatura w normie 23*C
Dodałem mu zielistkę młodziutką :D Kędzior po zjedzeniu sytego Mącznika zrobił się hmm aktywniejszy i bardziej odważny , zaczyna wychodzić z nory częściej, już wylinka sie zbliża bo zlewa sie z podłożem.
Obecnie skończyłem robić wybieg dla nowego nabytku B. smithi L5 :D którego nabędę we sobotę :D:D
mam nadzieję że tym razem będzie wszystko dobrze i nie padnie jak P. pulcher :(
Więcej info w sobotę :p
Kędzior L7
Bez zmian nie wygląda na to żeby sie szykował do wylinki :/ ogólnie wszystko OK
B. smithi L3 :D
Od zakupu nic nie jada, odwłok ma idealnie napakowany, bez przesady , tylko idealnie większy trochę od karapaksu więc chyba nie jest głodny ^^ ogólnie aktywny, chodzi w Moczboxie :D mam nadzieję że go ładnie utuczę niebawem ^^
Kędzior
Wyliniał na L8 :D dnia 26.03.2008r. dziś jest już trochę ciemny już niedługo dam filmik z wylinki
smithi L3
bez zmian, zjadł tylko MOLA ;]
vBulletin - Arachnea.org