Pokaż pełną wersję : [Chromatopelma, H. lividum] Dziennik - Hidenburg
Hidenburg
19-01-2007, 23:21
Jest to kontynuacja dziennika, który był na poprzednim forum.
Dla przypomnienia:
Pająka mam od L2, w okolicach świąt wyliniał na L3.
Przedwczoraj pająk przeszedł kolejną wylinkę. Od ostatniej minęło niespełna 3 tygodnie. Jak udało mi się zauważyć to pająk jest prawie 2 razy większy.
Dzisiaj przełożyłem go do większego pojemnika, jak narazie pajączek niewiele pajęczynuje, siedzi w jednym miejscu i się wygrzewa.
Poczekam jeszcze ze 3-4 dni i dam mu coś do jedzenia.
Temperatura: ~29°C
Wilgotność: W normie
nie za wysoka temperatura? czytalem gdzies, ze optymalna dla tego gatunku to ok. 25 stopni w dzień.
Hidenburg
21-01-2007, 20:01
Odkąd go mam trzymam to trzymam w temperaturze 27-30 stopni w dzień i nic złego się z nim nie dzieje. Normalnie się zachowuje, sporo je, jest aktywny. Nawet siedzi na ściance po stronie z której grzeje żarówka, więc wnioskuje że taka temperatura mu odpowiada.
Dzisiaj dostał karaczana. Nie musiałem długo czekać, pająk odrazu rzucił się na niego i w ciągu 2 godzin po karaczanie nic nie zostało.
W pudełku jest coraz więcej pajęczyny, pająk albo pajęczynuje, albo siedzi na ściance i się wygrzewa.
Jutro może wsadze mu jakieś plastikowe patyczki, żeby na nich operał swoje pajęczynowe konstrukcje.
Temp: ~28°C
Hidenburg
22-01-2007, 22:17
Rano wsadziłem chromce do pudełka 3 patyczki. W południe dostała karaczana. Aktualnie widzę że patyczki są powoli obklejane pajęczyną. Pająk większość dnia krążył po pudełku i rozkładał sieć.
Temp: ~29°C
Hidenburg
26-01-2007, 00:44
Dzisiaj postanowiłem spróbować dać chromce drewnojada. Po wrzuceniu go do pudełka pająk jak zwykle szybko podbiegł do ofiary, zaatakował, ale chyba uznał że jest dla niego za duży i uciekł (drewnojad był najmniejszy jakiego u siebie znalazłem, ale i tak był prawie 2 razy dłuższy od pająka).
Poźniej dałem mu karaczana. Z nim to już pająk nie miał najmniejszych problemów.
Temp: ~27°C
Hidenburg
28-01-2007, 01:46
Aktualnie pająk na nowo stawia sieć, a to przez to, że przypadkiem mu ją zniszczyłem.
Jak dałem mu rano karaczana to w południe chciałem wyciągnąć resztki. Przy tej prostej czynności pęseta wplątała mi się w pajęczynę. Próbowałem możliwie jak najdelikatniej ją wyciągnąć, ale i tak w znacznym stopniu zepsułem konstrukcje mojego malucha.
Czasem zastanawiam się czy pająk ma jakieś limity w jedzeniu.
W tej chwili zjada 3 karaczana (wielkości podobnej do pająka) i jeszcze nie widać żeby miał mało. Odwłok jest wielkości, którą bym określił jako normalna.
Hidenburg
29-01-2007, 00:12
Dzisiaj pająk nic ciekawego nie robił. Większość dnia siedział w jednym miejscu, trochę popajęczynował i w końcu wieczorem dostał karaczana, który nie był chętny żeby znaleść się w zębach pająka. Pająk zanim go upolował trochę się musiał namęczyć. Przyda mu się trochę treningu.
Hidenburg
30-01-2007, 16:57
Pająk chciał mi przeszkodzić w zaglądaniu do pudełka, gdyż pokrywkę przykleił pajęczyną. Jak oderwałem pokrywkę to najwyraźniej mu się to nie spodobało, gdyż na tej pajęczynie wbiegł na pokrywkę, a później na moją rękę. Złapałem go i wsadziłem z powrotem do pojemnika oraz podałem mu dużego karaczana, co widocznie go ucieszyło, bo od razu zatopił w nim zęby.
Hidenburg
01-02-2007, 11:17
Dzisiaj pająk jak zwykle dostał karaczana. Karaczan nie zdążył dobrze spaść na ziemie a pająk miał go już w zębach.
Znowu próbował przykleić pokrywkę, ale tym razem nie wspinał się po tej pajęczynie.
Temp: ~25°C (dopiero włączyłem lampke więc się nie ogrzało jeszcze)
Hidenburg
03-02-2007, 12:24
Narazie zrobiłem pająkowi małą diete. Odwłok już ma bardzo napchany.
Pająk cały dzień pajęczynuje. Praktycznie nie przerywa pracować.
Pajęczyna jest coraz bardziej gęsta. W jednym miejcu pająk zrobił sobie wejście za tą pajęczyne.
Hidenburg
05-02-2007, 19:13
Wczoraj po wrzuceniu pająkowi karaczana, karaczan wszedł w takie miejsce za pajęczyną, w które pająk nie umiał się dostać. Dzisiaj chciałem mu zdemolować kawałek pajęczyny i wyciągnąć karaczana, ale widzę, że pająk już wcześniej to zrobił.
Stało się to przez to, że wczoraj pająk był jakiś niezdarny podczas polowania, bo karaczan mu się wyrwał.
Hidenburg
06-02-2007, 18:15
Dzisiaj kolejny karaczan jest w takiej sytuacji jak ostatni.
Coś mi się wydaje że pająk nie ma ochoty jeść. Może to i dobrze, bo do tej pory co dostał to zjadał. Może zaczął się szykować do wylinki. W końcu ostatnia była jakieś 3 tygodnie temu.
Hidenburg
08-02-2007, 20:14
W pojemniku jest coraz więcej pajęczyny. Coraz wyraźniej widzę, że po za pajęczynową "podłogą" chromka robi również "dach" z pajęczyny.
Pająk dalej nie przyjmuje pokarmu, odwłok ma spory. Ostatnio zrobił się jakiś bardziej aktywny. Więcej pajęczynuje i spaceruje.
Dzisiaj pająk zaatakował mój palec jak wyciągałem żywego karaczana. Nie ugryzł mnie tylko uderzył odnóżami.
Hidenburg
10-02-2007, 21:16
Chromka zrobiła się jakaś osowiała. W porównaniu z tym, co było jeszcze 3 dni temu to całkiem inny pająk. Cały dzień spędza w jednym miejscu, czasem tylko wykonuje drobne ruchy. Przestał pajęczynować. Siedzi na ściance, na której opiera się światło i się wygrzewa.
Hidenburg
14-02-2007, 22:34
Pająk jak narazie nie zmienia swojego zachowania, dalej jest osowiały i mało ruchliwy oraz nie przyjmuje pokarmu. Cały czas siedzi pod pajęczyną. Kolory pająka zrobiły się jakieś wypłowiałe.
Hidenburg
15-02-2007, 13:56
Przed chwilą pająk skończył linieć. Proces ten przebiegł szybko, sprawnie i bez żadnych komplikacji. Przez kilka następnych dni nie będę mu przeszkadzał.
Hidenburg
18-02-2007, 21:49
Dzisiaj pająk w końcu zaczął wychodzić z pod pajęczyny.
Widzę że sporo urósł. Aktualnie spaceruje po pudełku z dziwnie podniesionym odwłokiem do góry. Odwłok w stosunku do karapasa jest pod kątem przynajmniej 45° (licząc że w normalnym położeniu kąt ten wynosi 0°.
Temp: ~30°C
Hidenburg
19-02-2007, 12:54
Dzisiaj postanowiłem mu dać karaczana. Reakcja ze strony pająka była natychmiastowa. Biedaczek (pająk) jest wychudzony więc będę go musiał podkarmić.
Hidenburg
22-02-2007, 14:24
Wczoraj pająk dostał sporego karaczana. Dałem mu go około południa, a skończył go jeść dopiero wieczorem.
Znowu plecie sporo pajęczyny i chce przykleić pokrywkę.
Chyba ostatnio miał trochę zbyt sucho, bo postanowiłem w jednym miejscu trochę mocniej zrosić, żebym codziennie nie musiał tego robić, to pająk z pokarmem w zębach od razu udał się tam gdzie było mokro.
Hidenburg
28-02-2007, 15:39
Nie bardzo mogę teraz pisać, bo aktualnie nie mam neta w domu.
Pająk w porównaniu z tym, jaki był zanim przeszedł ostatnią wylinkę, to teraz praktycznie nie wykonuje żadnych ruchów. Siedzi cały czas pod pajęczyną i jedynie wychodzi jak wrzucam mu coś do jedzenia.
Ogólnie jakiś spokojny jest. Wolałem jak był nerwowy.
Hidenburg
10-03-2007, 13:59
Wczoraj pająk dostał karaczaa. Zanim jedak mu go dałem to trochę go podeerwowałem. Musiałem wyciągnąć resztki po jego ostatim pokarmie, a on siedział nad nimi. Jak je próbowałem wziąść to atakował pensetę.
W pudełku zrobił sobie daszek z pajęczyy, jest on na połowie powierzchi.
Pająk najczęściej siedzi pod tym daszkiem. Chyba wrócił mu humor. bo jest bardziej aktywny i agresywny.
Hidenburg
13-03-2007, 12:39
Praktycznie cały pojemnik jest w pajęczynie.
Pająk już prawie zakończył prace nad swoją kryjówką. Pajęczyna jest na tyle gęsta, że pająka prawie w ogóle nie widać jak jest schowany.
Jak zawsze pająk w błyskawicznym tempie atakuje wszystko co mu wpadnie do pudełka. Mam problem z wyciąganiem szczątek po karaczanach. Nie umiem ich znaleźć, a pająk chyba je zawija pajęczyną i gdzieś odkłada.
Nie chce mu zniszczyć jego gniazda, więc narazie wstrzymałem się z poszukiwaniami.
Temp: ~26°C
Hidenburg
26-03-2007, 11:05
Wczoraj pająk wyliniał. Większość dnia spędza teraz w swoim gnieździe. Czasem jak wyjdzie, to najmniejszy ruch pojemnikiem go płoszy.
Z tego co dałem radę zauważyć, pająk urósł przynajmniej o 50%.
Głodówka i przygotowania do wylinki trwały około 10 dni.
Hidenburg
29-03-2007, 14:03
Dzisiaj rano chromka zjadła pierwszego karaczana od jakiś 2 tygodni.
Ładnie się wybarwia, odwłok ma jeszcze wzorek małego pająka, karapas robi się niebieskawy, ale nogi są już całe niebieskie. Pająk zaczął prace nad powiększeniem gniazda.
Hidenburg
06-04-2007, 01:20
Wczoraj postanowiłem dać pająkowi drewnojada. Byłem lekko zaskoczony gdy postanowił go zjeść tym bardziej że w zębach miał jeszcze kawałek karaczana którego dostał pół godziny wcześniej. Nawet na chwile nie porzucił tego karaczana, ale nie przeszkodziło mu to w zabiciu drewnojada. Dzisiaj rano zobaczyłem że odwłok mu sporo urósł od wczoraj. Aktualnie pająk większość czasu spędza poza gniazdem.
Wilgotność: podwyższona.
Hidenburg
06-04-2007, 21:38
Myślę nad przełożeniem pająka do większego pojemnika.
Aktualnie wydaje mi się, że zaczyna podniszczać gniazdo i ogólną pajęczynową konstrukcję. Dzisiaj pająk nie specjalnie był zainteresowany jakimkolwiek pokarmem. W końcu zjadł karaczana, ale podchodził do niego jakoś ospale.
Hidenburg
08-04-2007, 14:50
Od wczoraj pająk prowadzi wzmożone prace destrukcyjne. Zniszczył praktycznie całą pajęczyne jaką wcześniej zrobił. Teraz jest jej trochę na środku pudełka i nie widać żeby pająk miał ochotę od nowa pajęczynować.
Codziennie pająk do jedzenia dostaje 2 a czasem 3 mączniki.
Temp: ~30°C
Hidenburg
13-04-2007, 15:36
Aktualnie pająk właściwie nic nie robi. Siedzi większość czasu w jednym miejscu i jakiekolwiek ruchy wykonuje głównie jak dostaje pokarm.
Pająk jest bardzo żarłoczny. Dziennie zjada przynajmniej 8 mączników, ze względu na to że aktualnie nie posiadam innej karmówki to karmie go tylko tym.
Hidenburg
15-04-2007, 19:57
W końcu zaczął prace nad nową pajęczyną. Jak na razie próbuje przykleić pokrywkę, bo co otwieram to cała oblepiona jest.
Z pokarmem właściwie nic się nie zmieniło, poza tym że czasem dostanie dużą muchę.
Hidenburg
16-04-2007, 23:17
Dzisiaj postanowiłem zmienić pająkowi podłoże. Trochę musiałem się namęczyć zanim pająk dał się wygonić z pudełka. Niestety pająk swoją pajęczynową konstrukcje będzie musiał stawiać od początku.
Dzisiaj jak otworzyłem pudełko to na całej powierzchni był zrobiony "dach" z pajęczyny.
Wilgotność: Podwyższona
Hidenburg
17-04-2007, 23:39
Pająk jak na razie nie wykonuje zbyt wielu prac. Trochę pajęczyny położył na podłoże i jak na razie nie ma ochoty robić więcej. Dostał mącznika, ale nie zbyt chętnie go zjadł.
Hidenburg
19-04-2007, 18:38
Chroma:
Znowu cały pojemnik jest w pajęczynie, a pokrywka znowu jest przyklejana. Pająk przez ostatni czas spasł się trochę więc narazie nie daje mu pokarmu.
Jest trochę nerwowy, przy każdym otwieraniu pojemnika pająk próbuje wyjść na zewnątrz.
Haplo
Dzisiaj postanowiłem dołączyć do tego dziennika informacje o moim niedawnym nabytku jakim jest H. lividum.
Pająk przyszedł do mnie 2 dni temu. Na dzień dobry pokazał mi swój sprint po podłodze. Włożyłem go do moczboxa i jak narazie tam siedzi. Położył trochę pajęczyny, wczoraj dałem mu małego mącznika (troszkę większy od pająka). Pająkowi jego wielkość nie przeszkadzała tylko od razu zaatakował.
Pająk jest bardzo nerwowy. Zaczyna biegać po moczboxie gdy tylko coś go zaniepokoi.
Temp: ~25°C
Hidenburg
21-04-2007, 15:22
Chroma:
Wydaje mi się że chromka przygotowuje się do wylinki. W miejscu gdzie wyczesała włoski widać że poczerniał jej odwłok. Pająk jak na razie nie zrezygnował z przyjmowania pokarmu, ale zrobił się trochę spokojniejszy.
Haplo
Wczoraj pająk dostał małego mącznika, ale zjadł go tylko w połowie. Dzisiaj rano wyciągłem resztki. Ostatnio siedział pod pajęczyną, ale dzisiaj postanowił sobie wykopać norkę. Przekopał moczboxa do samego dołu.
Jak dzisiaj około 8 wyciągałem resztki mącznika, to tunelu jeszcze nie było, pająk dopiero później zaczął kopać.
Hidenburg
23-04-2007, 18:28
Chroma:
Jak na razie nie je i jest osowiała. Mam nadzieje że niedługo wylinieje, po czym chyba ją przeniose do większego pojemnika.
Haplo:
Siedzi w wykopanym przez siebie tunelu. Wczoraj jak kropiłem wodą, to wyskakiwała z norki jak spadła jakaś kropla. Później dałem jej małego mącznika, którego natychmiast wciągnęła do swojej norki. Dzisiaj rano znalazłem wyniesione na zewnątrz resztki.
Hidenburg
25-04-2007, 22:52
Chroma:
Zachowanie bez zmian. Trochę tylko pajęczyny położyła. Teraz pozostaje mi tylko czekać na wylinkę.
Haplo:
Trochę powiekszył swoją norkę, położył więcej pajęczyny. Dzisiaj dałem mu dosyć sporego mącznika (miał ze 3 cm). Pająk wciągnął go do siebie i jak na razie jeszcze go zjada.
Hidenburg
28-04-2007, 17:45
Chroma:
Jak na razie pająk zrobił sobie jakąś kryjówkę z pajęczyny i tam siedzi. Na tyle ile mogę zobaczyć to jeszcze nie wyliniał.
Haplo:
Pająk powiększył sobie norke, na zewnątrz usypany jest kopiec po samą górę moczboxa. Widać że ścianki są gęsto zapajęczynowane. Ściana tego kopca jest bez żadnego spadu. Pająk nie jest głodny i raczej nie ma ochoty wyjść na zewnątrz nawet na chwilę. Dzisiaj próbowałem dać mu małego mącznika, ale nawet nie ruszył się z norki.
Hidenburg
03-05-2007, 15:16
Chroma:
Zachowanie bez większych zmian. Pająk niewiele się rusza, ale jak na razie nie ma zamiaru linieć, choć po tym co widzę niedługo to nastąpi.
Haplo:
Ostatnio jak próbowałem go nakarmić to jakoś nie chciał się ruszyć. Wrzuciłem mu mącznika do norki, ale na następny dzień znalazłem go martwego na zewnątrz. Pająk zabił go i wyniósł po czym zakleił wejście do swojej norki pajęczyną. Wydaje mi się że niedługo będzie liniał.
Hidenburg
04-05-2007, 21:50
Chroma:
Nie myliłem się. Przed chwilą pająk położył się na plecy. Mam nadzieje że proces linienia przebiegnie bez żadnych komplikacji. Dzisiaj rano zrosiłem mu podłoże bardziej niż zwykle. Dopiero dzisiaj postanowiłem to zrobić i jak widać trafiłem w odpowiedni moment.
Wilgotność: Podwyższona
Haplo:
Pająk przy otwieraniu pudełka podchodzi do wyjścia swojej norki, by po chwili szybko uciec głębiej. Znowu próbowałem mu dać jeść, ale nic z tego. Wejście do norki jest zaklejone pajęczyną.
Hidenburg
08-05-2007, 14:13
Chroma:
Dwa dni temu przełożyłem go do większego pojemnika. Musiałem się trochę z tym pomęczyć, gdyż nie miał zbyt wielkiej ochoty na to. Dzisiaj już widać ładną pajęczynową konstrukcje na połowie pojemnika, pająk nie przechodzi jak na razie na drugą połowe, gdzie zawsze zraszam. Woli siedzieć na suchej stronie. Pająk bardzo dużo rośnie przy każdej wylince. W tej chwili ma jakieś 3,5 cm ciałka, a odwłok ma mały, gdyż jeszcze nie jadł. Ładnie już widać wszytskie kolory jak u dorosłego osobnika.
Haplo:
W nocy wyliniał. Nie wiele mogę zobaczyć przez wejście do jego norki, więc nie wiem ile urósł. Za parę dni dam mu coś do jedzenia, to wtedy może go zobacze.
Hidenburg
11-05-2007, 17:41
Chroma:
Pająk jest jakiś spokojny, nawet nie próbuje atakować pensety. Wykazuje małe zainteresowanie pokarmem. Kiedyś jadł kilka razy dziennie, a teraz ledwo co drugi dzień coś zje. Pajęczyny dosyć dużo rozłożył. Ogólnie od wylinki jest mało aktywny i praktycznie większość dnia spędza w jednym miejscu.
Haplo:
Wczoraj zjadł małego mącznika. Bardzo szybko wyleciał z norki jak mu go wrzuciłem i równie szybko tam wrócił, więc nie zdążyłem mu się przyjrzeć. Po tym że wyniósł trochę ziemi na górę stwierdzam że powiększył swoje mieszkanko.
Hidenburg
16-05-2007, 11:42
Chroma:
Zachowanie pająka wróciło do normy. Znowu atakuje wszystko co się rusza.
W pudełku jest coraz więcej pajęczyny i przy każdym otweraniu pokrywka jest przyklejona.
Haplo:
Z pewnych przyczyn musiałem go przenieść do innego pudełka, o takiej samej wielkości.
W tej chwili pająk nie ma zamiaru kopać. Na wierzchu położył sporo pajęczyny. Zrobił sobie kryjówkę z pajęczyny oblepionej ziemią. Jest ona nie duża, ale pająkowi wystarcza. Jest bardzo szybki. Atakuje wszystko co mu wpadnie.
Hidenburg
23-05-2007, 18:51
Chromatopelma:
Pająkowi wreszcie zaczyna odwłok ładnie rosnąć, bo do tej pory był malutki.
Jest bardzo nerwowy i nie lubi wilgoci, ale uwielbia wysoką temperature.
Co dziennie zjada po kilka mączników.
Haplopelma:
Jakiś tydzień temu musiałem pająkowi wymienić podłoże. Po tym przez kilka dni siedział na powierzchni. Miał tylko zrobiony mały namiocik z pajęczyny i pokryty ziemią. Wczoraj zaczął kopać norkę. Norka jest dosyć płytka, tak że mogę pająka łatwo obserwować. Na powierzchni jest sporo pajęczyny.
Pająk co 2-3 dni dostaje mącznika. Nie przeszkadza mu to że mącznik jest większy od niego, tylko bez wachania atakuje i wciąga go do norki.
Hidenburg
09-06-2007, 13:40
Chromatopelma:
Wydaje mi się że powoli pająk będzie szykował sie do wylinki. Wykazuje małe zainteresowanie pokarmem i prowadzi zaawansowane prace nad budową jakiegoś schronienia z pajęczyny.
Haplopelma:
W nocy pająk wyliniał. Przed chwilą wyrzucił wylinkę na zewnątrz norki.
Jak na razie nie mogę go zobaczyć żeby sprawdzić o ile urósł, ale myslę że za kilka dni jak dostanie jeść, to choć na chwilę się pokaże.
Teraz temperatury u pająków będą wyrównane, gdyż już nie dogrzewam ich.
Hidenburg
15-06-2007, 23:47
Chromatopelma:
Chromek zrobił sobie mały bunkier z pajęczyny. Większość dnia spędza w nim i jak na razie nie ma ochoty wychodzić. Odkąd go mam to pierwszy raz zrobił taki bunkier, w którym nawet nie można go podejżeć, gdyż pajęczyna jest dosyć gęsta.
Haplopelma:
Jak zwykle aktywny i żarłoczny. Nie je zbyt dużo, ale jego ataki są błyskawiczne. Co jakieś 3 dni dostaje małego mącznika, a czasem nawet nie chce go zjeść.
Hidenburg
25-06-2007, 01:45
Chromatopelma:
Jak na razie bez zmian. Pająk mało aktywny i nie zainteresowany pokarmem.
Próbowałem mu dać mącznika, to tylko go postraszył i odszedł.
Haplopelma:
Pająk ostatnio dużo czasu spędza na powierzchni, ale jak tylko wyczuje najmniejsze drgania to błyskawicznie ucieka do norki.
Zrobił się bardziej żarłoczny. Każdego dnia zjada jednego mącznika.
Hidenburg
27-06-2007, 15:46
Chromatopelma:
Dzisiaj po długim oczekiwaniu pająk postanowił wylinieć.
Niedawno skończył. Siedzi teraz schowany, ale wydaje mi się że dosyć znacząco urósł.
Haplopelma:
Zauważyłem że resztki po jedzeniu przykleja do pokrywki. Na razie nie kopie sobie norki pod ziemią, tylko ma sam tunel wykopany.
Jak lapmke zapale to po chwili wychodzi na powierzchnie żeby sięwygrzewać.
Hidenburg
07-07-2007, 00:12
Chromatopelma:
Wczoraj pająk dostał mącznika. Widać było że jest głodny. Dzisiaj przełożyłem go do większego pojemnika. Wstawiłem mu tam kamień żeby miał na czym siedzieć, roślinkę. Na 20% powierzchni pojemnika (na włókno kokosowe) nasypałem drobną warstwę piasku, żeby ładnie wyglądało.
W tej chwili pająk jest zajęty zwiedzaniem nowego lokum i oznaczaniem wszystkiego pajęczyną.
Haplopelma:
Wreszcie zajął się powiększaniem swojej norki, bo jak do tej pory to był tylko wąski tunel wykopany w ziemi. Teraz wynosi dużo ziemi na zewnątrz, aby mieć odpowiednio dużo miejsca w środku.
Pająk jest tak pochłonięty pracą, że nawet nie chciał jeść.
Hidenburg
16-07-2007, 12:28
Chromatopelma:
Jakieś 3 dni po tym jak przełożyłem pająka do nowego lokum, to dałem mu dosyć sporego drewnojada. Nie byłem pewny czy pająk sobie z nim poradzi, ale po chwili opuściły mnie wszelkie wątpliwości.
Pająk błyskawicznie zaatakował go i nawet nie wzruszyła go szarpanina drewnojada.
Haplopelma:
Pająk z dna moczboxa wyniósł prawie całą ziemię. Zostawił tam tylko taki jakby stojak na samym środku, o średnicy około 1 cm.
Ta konstrukcja wygląda jakby za chwilę miała się zawalić, ale on chyba wie co robi. Jego zachowanie się trochę zmieniło. Kiedyś jak otwierałem moczboxa, to pająk starał się ukryć, a teraz jest ciekawski. Wysuwa się trochę z norki i patrzy co się dzieje.
Hidenburg
18-07-2007, 23:09
Chromatopelma:
Dzisiaj kolejny obiadek złożony z drewnojada. Pająk zanim wbił w niego zęby, postanowił trochę się nim "pobawić". Poobracał go parę razy, poprzesuwał aż w końcu zanurzył w nim swoje kły.
Kamień, który umieściłem mu w pudełku jest już cały oblepiony pajęczyną.
Haplopelma:
W końcu postanowił coś zjeść. Dostał dzisiaj sporego mącznika i błyskawicznie zaatakował. Równie szybko wciągnął go pod ziemię i teraz w spokoju konsumuje go.
Hidenburg
26-07-2007, 22:22
Chromatopelma:
Lubi zjadać większy i agresywniejszy pokarm.
Na razie karmie ją sporymi drewnojadami. Nawet nie muszę zgniatać ich, czy jakoś uszkadzać. Pająk świetnie radzi sobie z pełnosprawnym pokarmem.
Pająk chyba lubi wilgotniejsze podłoże, gdyż jak poleje mu je trochę w jednym miejscu, to często udaję się w miejsce o zwiększonej wilgotności.
Haplopelma:
Muszę mu chyba rozwalić całą norkę. Ostatnio zabił jednego mącznika, ale nie ma ochoty go zjeść i boje się żeby nie zapleśniał.
Być może pająk przygotowuje się do wylinki i dlatego nie chce jeść.
Wejście do norki też zalepił cienką warstwą pajęczyny.
Hidenburg
28-07-2007, 20:50
Chromatopelma:
Zrobiła się mało aktywna. Większość dnia siedzi na kamieniu i ruszy się tylko jeśli wrzucę jej coś do jedzenia. Zauważyłem że w nocy próbuje przegryźć metalową siatkę, która jest na pudełku.
Haplopelma:
Wczoraj mu przetrząsnąłem całą ziemię i chwilowo wyrzuciłem go z pudełka.
Wyciągnąłem mu tego mącznika i przy okazji znalazłem wylinkę.
Teraz już wiem dlaczego nie chciał jeść.
To są uroki posiadania podziemnego pająka. Gdyby nie ten mącznik, to nawet nie dowiedziałbym się o wylince.
Hidenburg
07-08-2007, 23:36
Chromatopelma:
Dzisiaj pająk stoczył walkę z dużym drewnojadem. Walka trwała dosyć długo, drewnojad rzucał pająkiem po pudełku, ale on się nie poddawał i nawet na chwile nie wypuścił go z zębów. W końcu drewnojad padł, a pająk tryumfalnie przeniósł się na kamień i tam zaczął konsumować ofiarę.
Jak troszkę się spaśnie, to spróbuję go wyseksować. Może się uda.
Haplopelma:
Pająk w tej chwili nie ma zamiaru kopać norki. Zrobił dosyć spora konstrukcję z pajęczyny na powierzchni i tam ma swój domek.
Przy otwieraniu moczboxa muszę uważać żeby nie uciekł. Jest bardzo szybki i bardzo nerwowy. Dzisiaj dostał sporego mącznika, po którym nie zostawił żadnych resztek.
Hidenburg
28-08-2007, 15:14
Chromatopelma:
Chroma w pudełku ma już biało od pajęczyny, a końca jej prac nie widać.
Atakuje wszystko, jak tylko poczuje najmniejsze drgania to rusza w stronę ich źródła. Co ciekawe, to gdy przenoszę gdzieś pojemnik, to nawet nie drgnie, a na pewno drgania są nie małe. Przy robotach w środku pojemnika jest bardzo nerwowa, jak próbuję wyciągnąć resztki, to atakuje pęsetę, a przy zraszaniu biegnie w miejsce w które leję wodę.
Pająk jest karmiony codziennie, dużym karaczanem. Często łapie go zanim jeszcze spadnie na ziemie, a czasem pozwoli mu trochę pobiegać zanim zaatakuje. Jak na razie nie widać żeby szykował się do wylinki.
Haplopelma:
Nie bardzo wiem co się z nim od jakiegoś czasu dzieje, gdyż ponad 2 tygodnie temu postanowił w końcu przenieść się pod ziemię, zazwyczaj robił to przed wylinką, ale czy wyliniał, to nie mam pojęcia.
W tej chwili wejście nie jest zabarykadowane, choć wcześniej było.
Pająka nie mam okazji podejrzeć, gdyż na najmniejszy ruch reaguje ucieczką do norki. Czasem ucieka jak tylko się zbliżam.
Dałem mu dzisiaj mącznika, tylko nie jestem pewny czy zje go.
Hidenburg
16-09-2007, 00:04
Chromatopelma:
Ostatnio jest jakiś bardzo spokojny. Mało się rusza i nie chce jeść. Być może zbliża się do wylinki, ale odwłok mu jeszcze nie ściemniał.
Próbowałem go wyseksować i na chwile obecną wygląda mi na samca. Nie mam co do tego 100% pewności. Pająk ma jakieś 4,5 cm DC.
Haplopelma:
Chociaż miał wykopany tunel i norkę zrobioną, to sporo czasu spędzał na powierzchni i chował się dopiero gdy poruszyłem pojemnik. Ostatnio do jedzenia dostawał małe karaczany. Chyba bardziej mu odpowiadają niż mączniki. Może dlatego że są bardziej ruchliwe.
Dzisiaj zmieniłem mu podłoże. Teraz pająk oswaja się z nowym otoczeniem. Jak na razie siedzi na pokrywce.
Hidenburg
25-09-2007, 18:43
Chromatopelma:
Pająkowi widzę że ściemniał odwłok. Już prawie miesiąc nie przyjmował pokarmu, więc czekałem na to aż zobaczę ciemny odwłok u niego. Mam nadzieję że jeszcze w tym tygodniu wylinieje.
Dzisiaj postanowiłem dać zdjęcia pojemnika w którym trzymam chromkę oraz samego pająka.
http://img209.imageshack.us/img209/1075/obraz001bm2.th.jpg (http://img209.imageshack.us/my.php?image=obraz001bm2.jpg)
http://img219.imageshack.us/img219/896/obraz004vb4.th.jpg (http://img219.imageshack.us/my.php?image=obraz004vb4.jpg)
http://img515.imageshack.us/img515/5254/obraz006ht9.th.jpg (http://img515.imageshack.us/my.php?image=obraz006ht9.jpg)
Haplopelma:
Pająk ma wykopaną norkę, tym razem wykopał ją przy samej ściance, tak że mogę go obserwować przez pojemnik. Do jedzenia ciągle dostaje karaczany, ale coraz mniej chętnie je zjada. Po tym jak wykopał norkę, zrobił się spokojniejszy. Na ruchy w około nie specjalnie reaguje.
Być może szykuje się do wylinki, o której i tak pewnie dowiem się na długo po tym fakcie.
Hidenburg
28-09-2007, 21:40
Chromatopelma:
Wreszcie nastąpiło długo oczekiwanie przeze mnie wydarzenie. Wczoraj około 19 pająk zrzucił wylinkę. Trochę długo to trwało. Ostatnią wylinkę z tego co pamiętam to miał w czerwcu, tak więc dosyć długo musiałem czekać. A sam proces też nie trwał krótko. Na plecach leżał dobre 8 godzin.
Wilgotność: Zwiększona
Haplopelma:
Teraz siedzi głównie na powierzchni. Może to dlatego że mam zapaloną lampkę żeby dogrzewać moje maluszki. Jest jakiś dziwnie spokojny. Nawet po tym jak otworze pudełko, to pająk nie ma zamiaru się chować, tak więc mogę go swobodnie obserwować.
Jak na razie nie jest głodny. Ostatniego karaczana tylko zabił, ale ani myślał o tym żeby go zjeść.
Hidenburg
10-10-2007, 16:19
Chromatopelma:
Wczoraj wymieniłem pająkowi podłoże. Wymieszałem włókno kokosowe z piaskiem (80:20) oraz poza tym 1/3 pojemnika wysypałem samym piaskiem.
Pająkowi chyba bardziej odpowiada piaskowe podłoże, gdyż po tamtej stronie zaczął budować jakieś gniazdo. Zrobił sobie dosyć dużą jaskinie z pajęczyny. W tej chwili ciągle coś w niej poprawia i udoskonala.
Haplopelma:
Być może pająk niedawno wyliniał. Wydaje mi się większy niż był wcześniej, poza tym to jego zachowanie się bardzo zmieniło. Zrobił się agresywny. Atakuje pensete czy pędzelek. Najpierw go próbuje ugryźć, a później zaczepia się nogami o niego i wspina się w górę.
Próbując ostatnio jakoś delikatnie zmusić go do wejścia do do norki, dmuchnąłem na niego kilka razy. Schował się, ale zauważyłem że już w norce przyjął postawę grożącą i zaczął poruszać kłami.
Chyba przeniosę go do większego pojemnika, bo w moczboxie ciężko mi się operuje przy nim.
Hidenburg
24-11-2007, 23:43
Chromatopelma:
Chromka jakiś czas temu liniała. Na razie mam nie zbyt wiele pokarmu, a muszę go podzielić między wszystkie moje pająki, także chromka nie może jeść tyle ile chce.
Myślę że niedługo to się zmieni, gdyż przewiduję jakiś dodatek w karmówce.
Niedawno zrobił sobie gniazdo, ale po jakimś czasie je zniszczył.
Ostatnio zrobił się bardzo agresywny. Atakuje wszystko co wpadnie mu do pudełka
Haplopelma:
Pająk siedzi pod ziemią. Ma dosyć spore gniazdko zrobione.
Jest bardzo szybki. Kilka dni temu wyskoczył z pudełka z taką prędkością, że nawet tego nie zauważyłem. Lubi się stawiać i atakować pokarm większy od niego.
Trochę dziwne to jest, ale niechętnie zjada mniejsze robaczki. Lubi sobie chyba powalczyć.
Hidenburg
03-03-2008, 03:09
Chromatopelma:
Dawno już nie pisałem, gdyż nie miałem zbytnio czasu. Trochę się wydarzyło od mojego ostatniego wpisu.
W tym czasie chromka zdążyła wylinieć. Na tyle ile udało mi się jej przyjrzeć, oceniam, że jest to samczyk, choć nie mam 100% pewności.
Jakiś czas po wylince u chromy mała rewolucja - przeniosłem ją do faunaboxa.
1/3 powierzchni wysypałem piaskiem, resztę włóknem kokosowym zmieszanym z piaskiem w proporcjach 80x20.
W tej chwili chromka szykuje się do kolejnej wylinki, odwłok już ściemniał, więc oczekuje jej w najbliższym czasie. Pająk nie przyjmuje pokarmu już od ponad 2 tygodni, co jest dosyć długim okresem w porównaniu z tym, że dziennie potrafił zjeść nawet 2 dorodne karaczany, pewnie by zjadł więcej, ale nigdy mu nie dawałem spróbować. Zazwyczaj dostaje 1 karaczana na 2 dni.
Po tym jak przeniosłem go do faunaboxa, to pajęczynował trochę, lecz nie trwało to długo. Teraz jest bardzo spokojny i osowiały, na tyle, że bez przeszkód mógłbym gołą dłonią operować w pojemniku - nawet pensety nie atakuje.
Haplopelma:
Lividka jakoś nie chce rosnąć, albo ja tego nie widzę. Choć wydaje mi się, że ostatnio przeszedł wylinkę.
Na szczęście pająk niedawno wybrał dosyć znaczną ilość ziemi z dołu pojemnika i wywalił to na górę, że sięga pod samą pokrywkę, więc mogę go choć trochę obserwować.
Przy otwieraniu pojemnika pająk najpierw się chowa, a chwilę później podchodzi do wyjścia swojej norki - zrobił się jakiś ciekawski.
Zauważyłem, że woli jak podaje mu małe karaczany zamiast mączników.
Denerwujące jest to, że z nieznanych mi przyczyn postanowił zakleić wszystkie otwory wentylacyjne grubą warstwą pajęczyny - co je oczyszczę, to znów je zakleja.
Jedyne co mnie cieszy, to że resztki pokarmu wystawia na zewnątrz norki, zawsze w to samo miejsce. Jeszcze niedawno często resztki zostawiał u siebie w norce.
Hidenburg
12-03-2008, 20:53
Chromatopelma:
I stało się. 2 dni temu chroma wyliniała i dojrzała. Pojawiły się haki i bulbusy.
Świeży samczyk teraz twardnieje, a później będę musiał poszukać mu samiczki.
Haplopelma:
Lividka zalepiła wszystkie wejścia pajęczyną. Nie przyjmuje pokarmu. Wydaje mi się, że powoli szykuje się do wylinki.
vBulletin - Arachnea.org