PDA

Pokaż pełną wersję : [Problemy z policją]Związane z hodowlą ptaszników

counter09
21-02-2007, 20:46
Witam.
Problem nie dotyczne mnie lecz mojego znajomego.
Mianowicie około pół roku temu, mój kolega kupił sobie B.Boehmei w sklepie zoologicznym, następnie zdecydował się po 3miesiącach sprzedać ją na allegro.
Wczoraj była u niego w domu policja, nie było go w domu więc zostawili dla niego wezwanie na komende w celu wyjaśnienia całej sprawy, jego bratu powiedziano tylko że chodzi o pająka którego sprzedawał na allegro, w czwartek ma się tam stawić.
Czy ktoś może mi wyjaśnić o co im może chodzić, bo ja nie rozumię całej tej sprawy.

kris_k3
21-02-2007, 21:31
wszystkie Brachypelmy są chronione przez CITES artykuł B. Nie możesz ich sprzedawać jeśli nie masz aktu o urodzeniu w niewoli. Już nie raz o tym czytałem bo troche sie tym ostatnio interesuje. Nie do niego pierwszego zawitała policja odnośćnie brachypelm. O tym że ptasznika mu wezmą to jest pewne. Zbadają go jaki to gatunek i powiedzą czy będzie dalsza sprawa czy tylko grzywna. Tyle wiem.

scchizm
21-02-2007, 22:03
http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?t=233
na ostatniej stronie masz link do podobnej sprawy, tylko że tamten uciekł

grumm
22-02-2007, 01:43
wszystkie Brachypelmy są chronione przez CITES artykuł B. artykuł? może aneks, załącznik?Nie możesz ich sprzedawać jeśli nie masz aktu o urodzeniu w niewoli. Już nie raz o tym czytałem bo troche sie tym ostatnio interesuje. bzduryNie do niego pierwszego zawitała policja odnośćnie brachypelm. O tym że ptasznika mu wezmą to jest pewne. Zbadają go jaki to gatunek i powiedzą czy będzie dalsza sprawa czy tylko grzywna. Tyle wiem.Jeszcze raz proszę, nie rozsiewajcie plotek. To, że policja się wykazała, wykryli 'przestępstwo' - punkt dla nich - szkoda jedynie, że czepiają się Bogu ducha winnych terrarystów, którzy żadnych papierków mieć nie muszą, przekazywać też nie muszą, sprzedawać mogą. Prawo jest po jego stronie. Polecam zajrzeć do podklejonego tematu na TCP w dziale Aspektów prawnych, wydrukowania, przeczytania wielokrotnego + lektura ustawy o ochronie przyrody + strona www.cites.info.pl . Życzę powodzenia koledze!

ps. 'zbadania' -> w polsce (celowo nie 'wielka' literka tu występuje) badaniem ptaszników w pewnych rejonach polski (j.w.) zajmują się biegli od kur (przykre to) -> TCP

kris_k3
22-02-2007, 13:05
grumm nie będę cytował twoich wypowiedzi ale wytłumacz mi jedno: dlaczego na www.terrarium.com.pl jest pełno osób które piszą że ich nawiedziłą policja ?? myślisz że oni to zmyślają ??

http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=133580
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=132053
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=128865

Co o tym sądzisz ??

Jackal
22-02-2007, 13:23
grumm prosze cie wyjasnij dlaczego piszesz takie zeczy ze nie trzeba zadnych papierow aby sprzedac Brachypelmy spp.

Zax
22-02-2007, 16:27
Jeżeli byście przeczytali całe tematy to wiedzielibyście, że niema ustawy zakazującej handlowania gatunkiem Brachypelma spp. (nawet jak nie ma się papierów). I było to mówione wiele razy.

kris_k3
22-02-2007, 20:02
no dobrze.... nie ma takiej ustawy........ to jakim prawem przychodzi policja i zgarnia brachypelmy ??

http://www.tutej.pl/cms.php?i=20352

może mają taki kaprys? Nikt nie ma prawa (nawet weterynarz powiatowy) wystawić zaświadczenia o urodzeniu w niewoli, czyli innymi słowy nie można go sprzedać, a za tym idzie że nie można ich "KUPIĆ" bo to też będzie przestępstwo.
Napisałem coś źle ??
Zax jak wiesz to wytłumacz mi dlaczego do tego kolesia z linku zawitała policja ? Jeśli nie można sprzedać to nie można kupić....Chyba proste nie ? są chronione przez CITES załącznik B i tyle.

grumm
22-02-2007, 20:55
Czemu jest pełno takich przypadków? Kiedyś organizacja (na S) lubiła podkablować na jakiegoś sprzedawcę, teraz chyba policja sama sobie szuka 'potencjalnych ofiar'. Brak jasnego prawa, brak wiedzy i nieznajomość chociażby systematyki (bo pająk to kręgowiec, czy nie?). A dodatkowo taki terrarysta to młody, często niepełnoletni człowiek, można by rzec, że niepoważny. Jeżeli sobie dokładnie poczytacie TCP (m.in. tematy o perypetiach z policją, sądami i przede wszystkim temat podklejony na górze), tam są wszystkie odpowiedzi.
I CITES nie ma nic do rzeczy - jesteśmy w UE, obowiązuje nas prawo UE - tekst konwencji działa na granicy wspólnoty.

www.cites.info.pl - miłej lektury - poczytajcie :)

kris_k3
22-02-2007, 21:15
pająk to kręgowiec ... :lol: (zmieniłem bo niektórzy źle to odbierają)
Czyli mieć wolno ale sprzedawać nie wolno ?? No ale jeśli już ktoś sprzeda to policja nie może ani kupującemu ani sprzedającemu nic zrobić ??
Przykładowa sytuacja.
Przychodzi do mnie do domu policja. Mówi że mam brachypelmy. Mówie im że mam, a oni do mnie z tekstem ze zabierają pająka i że jedziemy na komende. Mam im wtedy powiedzieć że moge hodować brachypelmy i nic im do tego ??

Dawid_nh
22-02-2007, 22:40
"pająk to kręgowiec ... zgadzam się."

tu umarlem, jak ptasznik jest kregowcem to ja od jutra kupuje weze bo chce hodowac bezkregowce :D

Sadze ze grumm umyslnie napisal kregowiec zeby pokazac jaka jest niewiedza w tym temacie, jak widac na powyzszym przykladzie sa spore luki, i o czym tu mowic nie wiesz ze pajak jest bezkregowcem a chcesz wiedziec jak sie bronic gdy przyjdzie klopot z policjia w sprawie pajakow:/

Zax
23-02-2007, 00:16
pająk to kręgowiec ... :lol: (zmieniłem bo niektórzy źle to odbierają)
Czyli mieć wolno ale sprzedawać nie wolno ?? No ale jeśli już ktoś sprzeda to policja nie może ani kupującemu ani sprzedającemu nic zrobić ??
Przykładowa sytuacja.
Przychodzi do mnie do domu policja. Mówi że mam brachypelmy. Mówie im że mam, a oni do mnie z tekstem ze zabierają pająka i że jedziemy na komende. Mam im wtedy powiedzieć że moge hodować brachypelmy i nic im do tego ??

Weź człowieku jeszcze kilka razy poczytaj tematy na TCP, a może zrozumiesz....

krawiec00
25-02-2007, 16:00
ok powoli bo ja już nic nie kumam z tego co tu jest napisane...... na tych linkach do tematów na terrarium.com ludzie piszę że trzeba mieć papiery na brachypelmy że trzeba je rejestrować a inni że nie... jedni że trzeba mieć papiery cites a inni na odwrót jedni że jakaś tam ustawa jest nie zgodna z prawem unijnym a ta ustawa jest o prawie unijnym....

a teraz jak to jest:
1. Jak kupuje pająka który jest w 2-gim załączniku cites (np. brachypelme) to co mam dostać od hodowcy??
2. Czy jeżeli mam brachypelme to muszę iść do weterynarza i wziąć od niego jakieś zaświadczenia czy inne badziewie...
3. Łepek na tym forum terrarystycznym pisał ze był w urzędzie zarejestrować legwana i sie pytał o pająki a babka mu powiedziała ze też trzeba.
4. jakie pająki oprócz brachypelm są chronione prawnie??
5. jak normalny, biedny terrarysta ma sie w tym całym zakichanym prawie połapać?????

PiPES
26-02-2007, 02:22
siema. jestem tu nowy. kupilem sobie kędziora i rosee "red form". ale na ten topic dopiero teraz sie natknąłem bo inne czytalem przed samym zakupem aby sie wszystkiego sie dowiedziec na temat hodowli. no wiedzialem ze trzeba niby jakies miec papiery ale nie otrzymalem takich . te topici z tcp przeczytalem i w sumie troche ochłonąłem bo nie trzymam pająkow dla zysku itd a jezeli kiedykolwiek znajde partnera dla mojego kedziora to raczej sprzedam to jako nadwyzke i nikt mi nic nie zrobi. ale naprawde ciekawy topic. bo nie wiedzialem ze polskie prawo az tak ch***wo funkcjonuje.

Bushi
26-02-2007, 14:56
Krawiec00 napisał:
2. Czy jeżeli mam brachypelme to muszę iść do weterynarza i wziąć od niego jakieś zaświadczenia czy inne badziewie...

No właśnie co zrobic jak sie już ma takiego pająka bez "papierów" ??

ble
27-02-2007, 03:20
1. Jak kupuje pająka który jest w 2-gim załączniku cites (np. brachypelme) to co mam dostać od hodowcy??
3. Łepek na tym forum terrarystycznym pisał ze był w urzędzie zarejestrować legwana i sie pytał o pająki a babka mu powiedziała ze też trzeba.
4. jakie pająki oprócz brachypelm są chronione prawnie??
5. jak normalny, biedny terrarysta ma sie w tym całym zakichanym prawie połapać?????

1. Zaświadczenie o urodzeniu ptasznika w niewoli. Hodowca nie ma jednak obowiązku przekazania Ci takiego zaświadczenia, gdyż obowiązek rejestracji zwierząt z cites nie obejmuje bezkręgowców (np. ptaszników :D )
2. Nie, nie musisz. Jeśli dostałeś zaświadczenie od hodowcy to co najwyżej możesz iść do urzędu miasta zarejestrować ptasznika (jest to nieobowiązkowe)
3. Nie jest obowiązkowa. To co mówią urzędnicy, a to co jest rzeczywiście zawarte w prawie to 2 różne rzeczy. Niewiedza urzędników jest przerażająca, co gorsza nawet weterynarze nie za wiele wiedzą na temat zwierząt objętych CITES (np. jeden dość znany weterynarz w moim województwie, jak mi policja podała "specjalista od zwierząt egzotycznych w zachodniopomorskiem", powiedział mi że obowiązkowi rejestracji podlega każdy ptasznik bo każdy ptasznik jest Brachypelmą :D )
4. Na CITES znajduje się jeszcze Aphonopelma pallidum i albiceps
5. Normalny, biedny terrarysta na ogół bez problemu może się połapać w tym prawie. Problem w tym że organy odpowiedzialne za egzekwowanie tego prawa mają dość poważny problem z jego znajomością.

krawiec00
27-02-2007, 11:35
oooo dzieki wielkie za takie całe podsumowanie całości :D. :lol: .. ... czyli jak mam ptasznika to mogę go sobie trzymać, pod warunkiem że nie bedę chciał jego ani jego dzieciaków sprzedawać... super to mnie uspokoiło :P

ble
27-02-2007, 11:46
Małe też możesz sprzedawać bez większego problemu. Problem jest tylko wtedy gdy sprzedajesz je lub wywozisz po za granice unii. Poczytaj sobie:
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33780&sid=2feba91c7e857718889c3a20ee167966
Tam masz mniej więcej wszystko dokładnie wyjaśnione. Pozdrawiam.