PDA

Pokaż pełną wersję : [mączniki]

kocik
20-01-2007, 00:30
mączniki to twarde bestie pare dni temu przyniosłem troche z balkonu gdzie sobie marzły jakieś 3 miesiące i wiekszosć żywa i ruchliwa (larwy) choć w podłożu wytworzył się całkiem ładny grzybek :P
http://img343.imageshack.us/img343/1751/plesnic8.th.jpg (http://img343.imageshack.us/my.php?image=plesnic8.jpg)
prawda że śliczny? :roll:

bercik
20-01-2007, 00:32
wiekszosć żywa i ruchliwa (larwy)

Heh ten grzyb byl juz pewnie na tyle duzy, ze to on sie ruszal a nie maczniki;p

MORDRAG
20-01-2007, 01:27
mączniaki przeżyją wszystko, brak pokarmu, zimno, ciepło
rozwijają się nawet w ekstremalnych warunkach.
przydatne pożywienie dla leniuchów (takich jak ja)

spidersnake88
20-01-2007, 01:29
słyszałem że mączniaki to kolokwialnie mówiąc "syf",żadna karmówka typu świerszcze karaczany czy mady nie wytrzymała by w towarzystwie takiego gryba.Pleśn wpływa na organizmy żywe powoduje choroby itp, dlatego nie ryzykował bym dając te mączniaki pająkom jako obiadzik. :idea: Radze odrazu wyrzucić

Feno
20-01-2007, 01:40
słyszałem że mączniaki to kolokwialnie mówiąc "syf",(...)

No mączniak, to rzeczywiście syf.
A, co do mącznika, to moim zdaniem jest ok. Ja go trzymam w dobrych warunkach, karmię nim pająki i wszystko gra.

Adek
20-01-2007, 01:54
jednak dobrze jest rzucic robala marchewki na przklad.Wplywa to na kolory pajaczkow! :lol:

spidersnake88
20-01-2007, 02:45
słyszałem że mączniaki to kolokwialnie mówiąc "syf",(...)

No mączniak, to rzeczywiście syf.
A, co do mącznika, to moim zdaniem jest ok. Ja go trzymam w dobrych warunkach, karmię nim pająki i wszystko gra.

sorry za pomyłkę :roll: ale przezwyczaiłem się mówić mączniak zamiast mącznik co jest rzeczywiście błędem.Nadal trzymam się zdania iż mącznik to nie najlepszy pomysł na karmówke :? .A w zasadzie żależy czym faszeruje się mączniki.Wiadomo, to co mącznik zje-dalej trafi do pająka "to jest tym czym się żywi".Maczniki żyjące w sród pleśni z pewnością nie nadają się jako pożywka dla pająków. :!:

Adek
20-01-2007, 02:53
no tutaj sie z toba zgodze w 100%

Adek
20-01-2007, 02:54
macznik zje wszystko co napotka na swoej drodze :)

spidersnake88
20-01-2007, 04:17
macznik zje wszystko co napotka na swoej drodze :)

I dlatego śmiem twierdzić że mącznik to "SYF" czyli tania, łatwo dostępna , i potencjalnie niebezpieczna pożywka dla naszych pupili[/u]

Feno
20-01-2007, 10:50
A w zasadzie żależy czym faszeruje się mączniki.Wiadomo, to co mącznik zje-dalej trafi do pająka "to jest tym czym się żywi".Maczniki żyjące w sród pleśni z pewnością nie nadają się jako pożywka dla pająków. :!:

Tu się zgodzę w 100%. Jednak ja karmię mączniki warzywami, owocami i płatkami dla ryb. Wszystko jest zawsze świeże i nie zapleśniałe. Dbam o mączniki podobnie jak o pająki, bo wiem, że te później jako pokarm dla nich muszą być pożywne i zdrowe :wink:
Pozdrawiam

Drach
21-01-2007, 01:26
mączniaki (...)
przydatne pożywienie dla leniuchów (takich jak ja)
Smacznego mordrag! :lol:

Wracając do głównego wątku... nie polecam karmienia pająków tymi mącznikami z uwagi na nieciekawego grzyba.

aTahualpa
21-01-2007, 01:30
Hodowle mączników można odstawić za szafe a po 10 latach odkryć gigantyczną ilość larw pokrytą kurzem :)

Boxerk
21-01-2007, 01:45
Osobiście już tego nie dał bym swoim pupilom z tego pudełka.

kocik
21-01-2007, 02:17
ja im nie dam spokoju to nie pierwsza taka akcja którą przetrwały :) już 4 czy 6 pokolenie u mnie :P a tylko raz kupiłem :) pleśni było na chlebie tylko troszke na wierzchu cała reszta to spód pudełka pod 2-3 cm odchodów które zmieniły sie w gąbke :) a robaczki żyły na powierzchni tego :P

bolo
10-02-2007, 03:20
skoro mącznik to "syf" to czym ze jest taka pinka ?zyjaca wczesniej w rozkladajacej sie padlinie ,a polecana w karmieniu maluchow
pozdro :wink:

SprOket
06-07-2007, 22:45
Nie będe tworzył nowego tematu , ale to też o mącznikach.

Mam pytanie czy dobrze zrobiłem hodowlę mączników. A więc do dużego słoja ( naprawdę duży z 5 litrów0 wsypałem warstwę mąki , otrębów , i bułki tartej ( 5.5.1) ok 10 cm. Wsypałem tam mączniki i one wszystkie sie zakopały i wogóle nie wychodzą na powierzchnie chociażby żeby zjeść jabłka. Czy wszystko jest dobrze ? :?:

rzempal10
06-07-2007, 23:59
Dobrze jedyne z czego bym zrezygnował to mąka ponieważ przy odrobinie wilgoci np. z tego jabłka może powstać papka która łatwo pleśniej zamiast tego dałbym jeszcze trochę płatków owsianych ogólnie podłoża daj jakieś 5 cm wystarczy możesz jeszcze wrzucić jakiś kawałek chleba na gorę raz w tygodniu marchewkę jabłko ogórka itp i będzie git :D

SprOket
07-07-2007, 00:05
Przed chwila zrobiłem nową mieszankę i mączniki już w niej są :D Otręby , trochę płatków owsianych , i trochę kukurydzianych, a i jeszcze na górę marcheweczka.
Dzięki . Pozdrawiam