PDA

Pokaż pełną wersję : [Psalmopoeus irminia]-by Damian92wroc

Damian92wroc
18-12-2007, 22:47
Witam. Będę opisywał w tym temacie życie mojej irminki, którą zakupiłem dziś czyli 18.12 od Masy. Pajączek jest po 2 wylince. Byl w niskim pojemniku więc zaraz po przyjściu do domu przeniosłem pajączka moczboxa. Irminka była niedożywiona więc wrzucilem jej robaczka którego śmiesznie zaatakowała. Czaiła sie na niego ze scianki po czym skoczyła na niego ;) Do pojemniczka dałem 2 patyczki z myśla ze na nich zrobi sobie gniazdko.

Temperatura- Dzień: ok. 26*C noc: ok. 22*C
Wilgotność- w normie

Damian92wroc
19-12-2007, 17:50
Irminka nie zjadła do końca robaka więc postanowilem jej go zabrac, bo strasznie śmierdzialo. Gdy zabieralem niechcacy zniszczylem zaczatki gniazdka. W ogole go nie zauwazylem. Teraz pajaczek lazi naokolo moczboxu i czasem cos plecie.

Temperatura- Dzień: ok. 23*C noc: ok. 20*C
Wilgotność- w normie

Damian92wroc
20-12-2007, 21:34
Hmm u irminki troche sie pozmienialo :) Dostała po południu białego robaka, którego sobie do teraz je. Na jakies 30min poscila go i zaczela tworzyc gniazdko. Narazie jest dosc niewyrazne, lecz jak sie przyjrzec widac ze bedzie to piekne schronienie :D Teraz znow zabrala sie do jedzenia. Moze jutro jak wstane to bedzie juz skonczone? To tylko wie irminka, ale powiedzieć jakoś nie chce.

Temperatura- Dzień: ok. 22*C (z dnia na dzien co raz zimniej:/) noc: ok. 20*C
Wilgotność- w normie: dziś wlałem troche wody

A i jeszcze jedno :P Widać jak pajączkowi lekko blyszczy sie odwlok. Moze jak skonczy gniazdo to wylinieje? Ostatnio liniala podobno na poczatku listopada wiec to juz ponad miesiac

Damian92wroc
22-12-2007, 13:02
Ehh za dużo nie powiem/napisze :] Irminka zapewne przygotowuje sie do wylinki, bo zrobiła coś na wzór gniazda i siedzi w środku. Nawet nie zasypała go ziemią, jak to zrobiła moja wcześniejsza irminka. No cóż trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać na wylinke.

Temperatura- Dzień: ok. 21*C (to się zmieni niedługo) noc: mniej niż 20*C
Wilgotność- w normie

Damian92wroc
25-12-2007, 11:52
Jestem w szoku irminka stoi rownolegle do ziemii na wysokosci 3/4 pojemniczka na mocz. A otwierając go ujrzałem coś wspanialego. PODNIEBNY MOST naokoło scianek moczboxu. Nigdy z czyms takim sie nei spotkalem. Jak ktos to czyta to prosze niech sie wypowie czy jego Psalmopoeus zrobil podobnie, bo ja jestem naprawde w szoku:] Pozatym to nic ciekawego nie zaobserwowalem. Odwlok jej sie blyszczy, ciekawe czy wylinieje na tym moscie ^^

Temperatura- Dzień: ok. 23*C (Dogrzewam ja do 26*C do godziny 15) noc: ok. 20*C
Wilgotność- w normie

Damian92wroc
28-12-2007, 15:34
Nic, nic i jeszcze raz NIC! Moze wkoncu wylinieje? Moze to przez temperature?

Temperatura- Dzień: ok. 23*C noc: ok. 20*C
Wilgotność- w normie

Damian92wroc
29-12-2007, 20:53
Moze i zle zrobilem ale zniszczylem jej ten caly mostek;P Bo zaczela go przyklejac do wieczka. Ojca wolalem na pomoc bo pajaczek zaczal latac mi po rekach.... sam sobie jakos rady nie moglem dac:D Teraz siedzi sobie w tym niby gniazdku co zrobila na pocatku. Mam nadzieje ze nie jest zla na mnie ^^

Temperatura- Dzień: ok. 25*C noc: ok. 22*C
Wilgotność- w normie(no a jaka ma byc^^)

Damian92wroc
30-12-2007, 12:25
No wkońcu irminka porządnie zajela sie budowa gniazdka. Juz nawet ziemie zaczela nanosic.
Nie moge sie doczekac wylinki :)

Temperatura- Dzień: ok. 25*C noc: ok. 22*C
Wilgotność- w normie

Damian92wroc
07-01-2008, 22:33
Nie no dobra pora coś napisać :) Pajączek jak dotąd nie przeszedł wylinki, lecz co jakiś czas tak jakby pomalutku zaklejał wejścia. Ma ich dwa z czego jedno prawie całe zapajęczynowane. Czekam na tą wylinke....

Temperatura- Dzień: ok. 24*C noc: ok. 22*C
Wilgotność- w normie

Damian92wroc
14-01-2008, 01:02
Pajączek wyliniał wczoraj... czyli 12.01. Mial bardzo spory przyrost. Wylinke juz wyniosla poza gniazdo wiec jej zabralem. Czekam az wkoncu bede mogl ja nakarmic.

Temperatura- Dzień: ok. 24*C noc: ok. 22*C
Wilgotność- w normie

Damian92wroc
18-01-2008, 19:36
Irmince musiałem zmienić podłoże bo zapleśniało przez moją nieuwagę w podlewaniu. Po zmianie podłoża dałem jej mącznika którego zjadła prawie całego. Dziś zabrałem resztki. Zrobiłem fotke....niedługo ją dodam :)

Damian92wroc
18-01-2008, 22:33
Irminka po 2 wylince

http://images29.fotosik.pl/142/a36cf5c9e1752ef5med.jpg

Irminka obecnie czyli po 3 wylince

http://images32.fotosik.pl/112/bbd9dc4e2852250fmed.jpg

Damian92wroc
27-01-2008, 15:10
Dość dawno nie pisałem, bo miałem kłopoty z netem. A więc irminka po zmianie podłoża dostała patyczki i zrobiła sobie gniazdko. Takie dziwne troche bo jak namiot wygląda. Jak zrobie fotke to wam pokaze :p Irminka chetnie zjada maczniki i efektownie na nie poluje :) Ostatnio często pajeczynuje.

Offtop:

Z punktu widzenia geniculaty ktorej dalem ostatnio sztuczna roslinke: -Co ten koleś myśli że jak mi da jakiegoś chwasta który nawet nie jest prawdziwy to sie bede cieszyc? No to chyba sie myli.... zakopie ją bo wygląda fatalnie, może to zauwazy i ja zabierze?

Moja odpowiedzi: -NIE!:D

Damian92wroc
01-02-2008, 14:44
U irminki nic nowego.... Zrobiła sobie gniazdko na prawie caly moczbox i w nim siedzi, czasem wyjdzie by cos dopajeczynowac, ale rzadko to robi.

Damian92wroc
25-02-2008, 16:47
Hmm dawno nie pisałem, wiadomo ferie były i wybyłem na całe 2 tygodnie;) Wciągu tego czasu pajączkami zajmowała sie moja mama, jak widać dobrze bo irminka wskoczyła na L4;] Jestem zadowolony z tego, ale musze teraz szukać jakiegos pojemniczka na nia. Wczoraj i przedwczoraj dostała po białym robaczku i jak narazie ma chyba dość. Zrobie fotke jak ja bede przenosil;) Strasznie urosla i ma wkoncu czarny karapaks.

Damian92wroc
11-03-2008, 19:57
Hmmm pajączek znowu przygotowuje sie do wylinki;) Zakleja wejścia do gniazdka i w ogóle bedzie do ponad miesiąc już.

Damian92wroc
16-03-2008, 15:08
U pajączka bez zmian, bez zmian, bez zmian... (chyba sie powtarzam) NIc tylko sobie siedzi. Ostatnio troszku popajęczynował sobie "podłoge" norki, ale nic poza tym.

Damian92wroc
20-03-2008, 13:18
Jutro wyruszam na święta do cioci, aż do wtorku. Pajączki zostawiam w domu. Porządnie już dziś podlałem wszystkim podłoże. Najgorsze jest to że temperatura spadnie do około 17*C, ale ostatnio słyszałem że pajączki przygotowujące się do wylinki, linieją gdy temperatura spadnie. Więc jestem dobrej myśli. Podłącze żarówke, ale ona daje najwyżej 2-3*C. Jeszcze napisze jutro, może coś się wydarzy;)

Damian92wroc
27-03-2008, 00:45
Ajć, było o wiele gorzej niż sądziłem... temperatura spadła do 14*C. Jednak moim pociechom nic nie jest :) Irminka jak nie liniała, tak nie linieje. Hmm to juz dobry ponad miesiąc od ostatniej wylinki. Pożyjemy zobaczymy, strasznie jej sie odwłok błyszczy.

Damian92wroc
31-03-2008, 10:56
Hah! Po 1,5 miesięcznej przerwie irminka wyliniala. Spojrzałem do gniazda i zauważyłem że ma te boskie płomyki na odnóżach. Już się nie mogę doczekać jak nabierze kolorków, bo jak na razie jest trochę przeźroczysta ^^