PDA

Pokaż pełną wersję : [Karaczany] Jak oznakować przy odnowie populacji stada?

twiel
22-02-2007, 09:04
Posiadam średnią hodowlę karaczanów szarych ( kilkaset sztuk w różnym stadium ) . Jest to 3 pokolenie wsobne i chcę odnowić to stadko i dokupić z 50 sztuk z innnego źródła . Nie chcialbym te nowe sztuki jak domieszam do starego stada przypadkowo skarmić ptasznikami, tylko by się rozmnażały z moimi starymi.
Czy jest jakaś metoda w miarę trwała oznakowania pewnych karaczanów w stadzie, by ich nie skarmiać tylko przeznaczyć na rozmnożenie np. kropka jakimś pisakiem , w miarę trwałe? cięcie skrzydeł ? by je zaznaczyć ?
Czy też są to metody nieskuteczne i trzeba je wpakować do innego terra z wybranymi osobnikami starego stada jako jedyne rozwiązanie?

//Proszę używać tagów (http://arachnea.org/viewtopic.php?t=81) w tematach - Maxtor

gerwazilla
22-02-2007, 15:18
W sumie słyszałem o zaznaczaniu przez przycinanie skrzydeł, ale... Podczas zalotów samce podnosza swoje skrzydełka do góry jeśli samica uzna partnera wtedy kopulują, więc jeśli poucinasz skrzydła nowym samcom będą one miały mniejszą szanse na kopulacje, samice będą wybierały samców z całymi skrzydłami, więc nadal będą nadal ze soba się krzyżowac, a chyba nie o to chodzi... a o zaznaczaniu jakimś pisakiem nie słyszałem, ale przecież lepiej nie dawac żadnej chemiii bo i tak czy prędzej czy póżniej zostaną one skarmione i tylko będziesz truc swoje pająki.

pozdr

GeTaS
22-02-2007, 15:57
Ja przycinałem skrzydla b.giganteus i kopulowały. przycięcie skrzydeł nie powinno wyrzadzić nic złego

twiel
23-02-2007, 16:41
w sumie mogę przyciąć skrzydła nie kupnym tylko moim samcom albo najlepiej je odłowić do oddzielnego terra i przeznaczyć w 1 kolejności na pokarm dla pająków