Pokaż pełną wersję : [Brachypelma boehmei]
mareczek760
19-12-2007, 14:21
Witam . Mam do was pytanie przykładowo podaje ze jakbym miał samiczke i samca brachypelmy boehmei to mozna jakos załatwic to ze jak miałbym kokon...Nie wiem jak to sie nazywa ale chodzi mi o to zebym mogl je sprzedawac...Bez problemów o ktorych dowiedzialem sie z paru watkow ze zarekwirowano np kędziory...prosze o odpowiedz nie wiem jak to sie nazywa jakies zaswiadczenie czy cos...Z góry dzieki...Pozdrawiam
Idziesz do weterynarza i prosisz o zaświadczenie o urodzeniu w niewoli.
mareczek760
19-12-2007, 17:10
i on mi to bez problemu wyda to zaswiadczenie...Bedzie musiał widziec pająki ?? Dziekuje serdecznie i pozdrawiam
Problem w tym, że może Ci nie wystawić, bo w ogóle nie będzie wiedział o co Ci chodzi :).
Poza tym musiałbyś iść do niego z kokonem, on by go otworzył, policzył sobie etc...
kasta174
19-12-2007, 17:45
Idziesz do weterynarza, otwiera kokon i co dalej? Możesz jajeczka do kosza wyrzucic bo nie sądze żeby weterynarz potrafił takie coś zrobic! Chyba że poszedłbyś do kogoś kto się tym zajmuje i wie jak o robic, bo ja np. nie dałbym pierwszemu lepszemu weterynarzowi kokonu
x_warrior
19-12-2007, 20:57
Zresztą iść trzeba do powiatowego lekarza weterynarii, powinien ci wystawić. Może też zarządać takich kwitków od rodziców. Jak to ma sie do rzeczywistości ? Jeden ci wystawi bez problemów, inny powie że to nie potrzebne i że wogule on niema prawa ci tego wystawić. Czy kwitek o pochodzeniu jest potrzebny ? Tak, tylko w wypadku importu lub eksportu Brachypelm poza UE. CITES nie dot. obrotu wewnątrzkrajowego. Czyli teoretycznie nie potrzebujesz kwitu, ale go żądają u nas, tylko czemu ? :D Przez to uniewinniają osoby które sprzedawały pajączki z rodzaju Brachypelma. Zresztą masz napisany podklejony art w tym dziale : KLIK (http://www.arachnea.biz/serwis/forum/showthread.php?t=8747)
Ja rozmawiałem z weterynarzem powiatowym na ten temat i pwiedził mi ze tzeba mic zaświadczenia o urodzeniu w niewoli na rodziców samca,samice jesli tego niema to niewystawi zaświadczeń na maluchy bynajmniej w Zamościu tak mi powiedził.
dokładnie
nie każdy weterynarz wystawia to zaświadczenie (jeżeli powiatowemu będzie się chciało to już sukces), poza tym musisz mieć papiery na rodziców potomstwa
mareczek760
20-12-2007, 21:11
a jesli przykładowo nie mam papierów na urodzenie rodziców maluchów z kokonu to co mam terazz zrobić...Idzie to jakos obejsc....??
Raczej nie. Pozostaje Ci sprzedawanie pajaczkow na allegro i na forum.
spider69
28-12-2007, 19:55
Na allegro ? Nie problem niebieskim sprawdzic ;/ O to samo chcialem pytać, pójde do naszego weterynarza i zobacze jak to wyglada :) ( będzie cięzko bo nasza weterynarka to jędza :D )
Raczej nie. Pozostaje Ci sprzedawanie pajaczkow na allegro i na forum.
ta dobry pomysł na allegro! Zapytaj muzga jak sie fajnie sprzedaje na allegro!
Krzyżaku
31-12-2007, 14:43
Z tego co wiem zaświadczenie należy posiadać jeśli prowadzimy jakąś działalnosc gospodarczą zwiazaną z tymi Brachpelmami (czyli np. prowadzimy zoologiczny i w nim sprzedajemy jakieś Brachypelmy). W innym wypadku nie trzeba.
vBulletin - Arachnea.org