Rednli
20-01-2007, 00:52
Może się komuś przyda ja karmie moje malutkie nimi zamiast kroić pinki
łapiemy parę owocówek i wrzucamy do słoika z którąś z pożywek + chusteczka żeby miały po czym łazić i przykrywamy to chusteczką zabezpieczamy gumką recepturką
(posiadam genetycznie zmutowane nieloty jak ktoś chce mogę się podzielić do rozpoczęcia hodowli :] )
Pożywki nie powinny pleśnieć (mi nie pleśniały)
i muszki w ciepłej temperaturze rozmnażają się strasznie szybko :)
1 przepis
Skład:
1 l wody
50g cukru
3-4 średniej wielkości obrane starte na drobnej tarce jabłka
75g mąki pszennej
5-10g żelatyny lub agaru
Powyższe składniki wrzucamy do wody. Gotujemy do momentu wrzenia i później jeszcze przez 20 minut na małym ogniu, wciąż mieszając aby nie przypalić pożywki. Tak przygotowaną pożywkę wlewamy do naczynia, czekamy aż wystygnie. Para, która osadzi się na ściankach MUSI być wytarta. Wtedy wlewamy 2-3 krople rozpuszczonych z niewielką ilością (1/3 łyżeczki) drożdży . Z tej ilości składników wyjdzie dużo pożywki zamrażamy by mieć zapas.
2 przepis
100g muessli owocowe
200g płatki owsiane
400g wody
250g wina białego, słodkiego, najtańszego ;)
20g winnego octu
Zmieszać wszystko i zostawić na ok 2 godziny, porozlewać do wyparzonych naczyń hodowlanych
3 przepis
jedno/dwa jabłka, banan
jogurt owocowy najtańszy
szklanka mąki kukurydzianej
2/3 szklanki płatków owsianych
trochę cukru (jeśli jabłka są niedojrzałe) ale malutko
jabłka nie obierać ale w całości przepuścić w sokowniku, banana obrać i też do sokownika, potem wrzucić przetartą papkę do soku wsypać mąkę, płatki, cukier i jogurt i wszystko mikserem wymieszać, powinna się stworzyć taka papka hmm nie za rzadka.
Pozdro
łapiemy parę owocówek i wrzucamy do słoika z którąś z pożywek + chusteczka żeby miały po czym łazić i przykrywamy to chusteczką zabezpieczamy gumką recepturką
(posiadam genetycznie zmutowane nieloty jak ktoś chce mogę się podzielić do rozpoczęcia hodowli :] )
Pożywki nie powinny pleśnieć (mi nie pleśniały)
i muszki w ciepłej temperaturze rozmnażają się strasznie szybko :)
1 przepis
Skład:
1 l wody
50g cukru
3-4 średniej wielkości obrane starte na drobnej tarce jabłka
75g mąki pszennej
5-10g żelatyny lub agaru
Powyższe składniki wrzucamy do wody. Gotujemy do momentu wrzenia i później jeszcze przez 20 minut na małym ogniu, wciąż mieszając aby nie przypalić pożywki. Tak przygotowaną pożywkę wlewamy do naczynia, czekamy aż wystygnie. Para, która osadzi się na ściankach MUSI być wytarta. Wtedy wlewamy 2-3 krople rozpuszczonych z niewielką ilością (1/3 łyżeczki) drożdży . Z tej ilości składników wyjdzie dużo pożywki zamrażamy by mieć zapas.
2 przepis
100g muessli owocowe
200g płatki owsiane
400g wody
250g wina białego, słodkiego, najtańszego ;)
20g winnego octu
Zmieszać wszystko i zostawić na ok 2 godziny, porozlewać do wyparzonych naczyń hodowlanych
3 przepis
jedno/dwa jabłka, banan
jogurt owocowy najtańszy
szklanka mąki kukurydzianej
2/3 szklanki płatków owsianych
trochę cukru (jeśli jabłka są niedojrzałe) ale malutko
jabłka nie obierać ale w całości przepuścić w sokowniku, banana obrać i też do sokownika, potem wrzucić przetartą papkę do soku wsypać mąkę, płatki, cukier i jogurt i wszystko mikserem wymieszać, powinna się stworzyć taka papka hmm nie za rzadka.
Pozdro