Pokaż pełną wersję : [Hodowla Swierszczy] Czy cos jej brak?
Witam !
Postanowiłem założyć dziś hodowle świerszczy, ponieważ miałem ok 50 dużych świerszczy + pare dorosłych w baaardzo małym pudełeczku (8x5). Po przeczytaniu paru artykułów spłodziłem takie coś:
http://www.venthar.ovh.org/pliki/swierszcze.jpg
Czy w mojej "hodowli" czegoś brak? Prosze o komentowanie.
Pozdrawiam
Gdzie tam jest wentylacja :?: Poza tym dodałbym troche więcej wytłoczek
Wentylacja jest u góry. Wytłoczek to znaczy to gdzie się składa jaja?
wytłoczek czyli pojemników po jajkach. Zwiększają powierzchnie życiową świerszczom i zapewniają im kryjówki w trakcie linienia
aaaa to z tym raczej nie będzie problemów, mam mase tego.
ja dodam ze nie widze suchego pokarmu( karma dla rybek/psów/kotów; otręby itp....)
ja dodam ze nie widze suchego pokarmu( karma dla rybek/psów/kotów; otręby itp....)
Tak racja, ja tez to zauwazylem wczoraj, maja otreby tam gdzie marchew
Ja jeszcze bym na twoim miejscu lepiej zabezpieczył pojemnik z torfem( najlepiej jakaś metalowa i drobniejsza siatka)
Dlaczego trzeba pojemnik z torfem zabezpieczyć w jakikolwiek sposob?
Dopiero sie ucze jak sie zajmować świerszczami, a sumie to dzisiaj pierwszy raz kupilem 10 świerszczy po to zeby sie zaprzyjaźniły z moimi "pajoncami" :)
Zrobilem wszystko jak nalezy tak jak na zdjeciach i w innych tematach i mam nadzieje ze cos z tego bedzie i sie rozmnożą....
Nie tnij wytłaczanek, lepiej sprawdzają się w całości, najlepsze są takie duże na chyda 36 jajek, albo te na 10, zamknięte, ale pasowałoby powycinać w nich jekieś otwory i przymocować jedną do drugiej. Co do suchej karmy to ja robie mieszankę z otrębów, płatków owsianych i kukurydzianych (corn flakes) i sypie to jako podłaże, ale do takiego rozwiązania musisz mieć naprawdę dobrą wentylacje. Pojemnik z torfem zabezpiecz jakąś drobniejszą siatką.
A odpowiadając poprzednikowi to robi się to po to żeby świerszcze nie zjadały jaj i nie przekopywały torfu (chociaż nie jastem do końca pewien, tak wynika z moich obserwacji)
1. Ten baner ze świeżymi jajcami chyba nie nakłoni świerszczy do ich kupowania :D
2. Daj wytłaczanki warstwowo. na 50 świerszczy co najmniej 2-3 warstwy.
3. Oddzielnie syp otręby/zarodki pszenne i oddzielnie marchewkę, żeby suchy pokarm nie był wilgotny bo spleśnieje.
4. Marchewkę ucieraj a nie tnij, dlatego, że aparaty gębowy świerszczaków są ograniczone i nie chapną szerokiego pokarmu. Tarta marchewka jest "miękciejsza" i posiada więcej krawędzi które można ugryźć.
5. Nie kombinuj z tą siatką czerwoną :| Ja sobie wymyśliłem tak, że użyje gazy. Kosztuje ona w aptece jakieś 1pln. Tniesz JEDNĄ warstwę i naciągasz takie kółko na podstawek, naciągasz gumkę taką jak do włosów [taką gumową nie materiałową ;)] i pozostałość podwijasz pod podstawek. Świerszczakom bardzo łatwo się po tym wchodzi a dziurki są idealne wręcz do zapodawania w nie pokładełek. Nie wykopują włókna. Trzymaj wilgotność w pudełku.
6. Nie zaszkodzi jak dasz mięska czasem tylko też odpowiednio pocięte, żeby miały jak gryźć. I nie zapomnij o utrzymaniu wilgotności. W tym celu możesz również dać płaski podstawek, nakryty gazą z wodą w środku. Jak nalejesz po "czubek" to będą mogły i z niego pić. Te dwie operacje przynajmniej częściowo zapobiegną kanibalizmowi.
7. Pamiętaj o temperaturze około 30-34 stopni w najcieplejszym miejscu. W niskiej temperaturze rozwój będzie zbyt wolny i jajca też mogą się nie rozwinąć.
8. Po 2 tygodniach odkąd samice zaczną składać jajca wyciągnij jajca z włóknem do inkubatora i tam dalej się nimi opiekuj. Możesz zastosować chusteczki zamiast włókna - łatwiej będzie oddzielić młode po wylęgnięciu.
9. od 1-8 :D
10. Życzę powodzenia w hodowli ;)
Moje świerszcze przegryzły gaze. Dlatego polecam coś metalowego :P :twisted:
Może się trafiło wśród nich parę dresów :D i zrobili zadymę ;)
Mi się nie zdarzyło przegryzienie :)
vBulletin - Arachnea.org