PDA

Pokaż pełną wersję : [informacje] jeszcze nie wiem co i jak :)

Yoo!
25-12-2007, 01:07
Witam, jestem tu nowy, a swoją przygodę z pajączkami dopiero zaczynam.
Mam kilka pytań dotyczących utrzymania ptasznika.
Otóż, nie dawno zakupiłem małego ptasznika z gatunku lasiodora parahybana.
Pajączek jest dopiero po 1 wylince i narazie przetrzymuje go w pojemniku po kliszy.
Mam parę pytań.
1) Pierwsze dotyczy utrzymania wilgotności w pojemniku, bo wiadomo że do takiego czegoś w takim pojemniczku nie użyje higrometru, więc musze jakoś inaczej oceniać kiedy mam nawilżyć torf - więc właśnie kiedy należy nawiżlać torf.

2) Po czym poznać, że zbliża się wylinka i jak to wygląda.

3) Czy jeżeli w pokoju mam niska temperaturą, tj. ok 18,19stopni, to czy mogę boki pojemnika z pajączkiem owinąć jakąś szmatą, tak aby temperatura w pojemniku troszkę wzrosła.

Witaj na forum. Stosuj tagi w tematach. Co to są tagi masz napisane w regulaminie głównym - pozdrwiam mpx

4) Pajączek jest bardzo ruchliwy, wspina się itd, ale od czasu do czasu, gdy otworze pojemnik, ten siedzi lekko zakopany w torfie, czy jest to coś nie pokojącego.

Z góry wielkie dzieki za wszelkie odpowiedzi, każda się liczy, Pozdrawiam :)

Mariuce
25-12-2007, 01:12
1) Nawilżaj co 2-3 dni tak żeby torf był wilgotny ( nie mokry i nie rob blota )
2) Na odwłoku pająka zrobi się czarna plama, przestanie jeść, zabunkruje się w kryjówce.
Sory, że tak się wtrącam ale muszę to sprostować. Czarna plama np. u małych Brachypelm jest ciągle, a reszta odwłoka jest różowa, a przed wylinką, zaczyna ciemnieć cały odwłok i na końcu, odnóża też się robią ciemne, a niedługo przed, praktycznie wyglądają jakby w środku była czerń.-mpx
3) Jasne że możesz, tylko w taki sposób żeby dostawało się powietrze do pojemniczka. Osobiście polecam czerwoną zarówke
4) To nic nie pokojącego. Wszystko z nim ok

Bol_0
25-12-2007, 01:13
1. Hmmm... ja zwilżam u angustuma co 2-3 dni. Możesz też sprawdzać palcem wilgoć i sam ocenić.
2. Pajączek powinien zacząć ciemnieć i przestać przyjmować pokarm. Chociaż słyszałem kiedyś że ktoś dał robaka pajączek zjadł, a następnie wylniał;]
3. Nie wiem. Musisz jakoś zwiększać temperature. Ja np. pale w piecu i mam w dzien 25-6 stopni a w nocy 22 i jest OK.
4. Jak najbardziej normalne

czaplin89
25-12-2007, 01:13
odpowiem na 1 i 4

1. zwilżaj na oko. Tak, zeby było widać że podłoże jest mokre, ale nie było błota :D w skrócie około 5 kropel na 2 góra 3 dni :P
4. wszystko jest w porządku

co do 2, to trudno mi to opisać, z czasem poznasz, ale tak ogólnie mówiąc to pająk robi się osowiały i przestaje jeść. Wylinka wygląda tak, ze pająk kładzie się na plecach i wychodzi ze starego pancerze :) a co do 3 to nie mam pojęcia :)

pozdrawiam,
Artur

Sad_Mad
25-12-2007, 01:14
1. Postaraj sie zeby co najmniej polowa torfu byla wilgotna (ale nie do przesady), kiedy nawilzac torf musisz ocenic na oko :).

2. Cytat z FAQ
Czym właściwie jest linienie?

Ptaszniki dorastają skokowo, a proces powodujący gwałtowny ich wzrost jest nazywany linieniem. Sprowadza się do zrzucenia starego oskórka. Po udanym linieniu, ptasznik jest narażony na urazy mechaniczne, gdyż nowy pancerz potrzebuje czasu aby wyschnąć i stwardnieć. Nie należy wtedy stresować pająka ani podawać mu jedzenia. Ptasznik przy próbie ataku może połamać kły, co najczęściej okazuje się zagrożeniem jego życia. Przed karmieniem należy odczekać, aż kły przybiorą barwy głębokiego brązu przechodzącego w czerń, co zwiastuje nam całkowite ich stwardnienie.

Jakie są objawy nadchodzącego linienia?

U ptaszników nadchodzące linienie najłatwiej rozpoznać po ciemnieniu oskórka. U młodych osobników, niepokrytych jeszcze włoskami, widać to na pierwszy rzut oka, zaś u dorosłych jest to możliwe tylko wtedy, kiedy mają odsłonięty oskórek na odwłoku, w wyniku wyczesywania włosków parzących. Innym objawem nadchodzącego linienia jest bardzo wyraźne zmniejszenie aktywności, ruchliwości. Ptasznik zachowuje się osowiale i nie reaguje na większość bodźców ze środowiska zewnętrznego, bądź reaguje w mniejszym stopniu. Wtedy też pojawia się gęstszy oprzęd w kryjówce, potocznie nazwany „dywanikiem”. Ma on za zadanie chronić ptasznika przed intruzami i mikroorganizmami w najtrudniejszym dla niego okresie, jakim jest linienie. Kiedy dostrzegamy powyższe objawy, należy podnieść wilgotność w pojemniku aby linienie przebiegło bez komplikacji.

Czym jest biała/czarna plama na odwłoku?

Biała plama jest miejscem, w którym oskórek na odwłoku został odsłonięty w wyniku wyczesywania włosków parzących. Jest to całkowicie naturalne, a włoski odrosną przy następnej wylince. Z kolei czarna, błyszcząca plama na odwłoku zwiastuje nam rychłe linienie. Jest to pociemniały i napięty oskórek odwłoka.

Mój ptasznik leży na „plecach”, czy zdechł? W jaki sposób linieją ptaszniki?

Ptaszniki kładą się na stronę grzbietową podczas procesu linienia. Jest to naturalne zjawisko prowadzące do wzrostu ptasznika. Przed tym, w organizmie ptasznika zachodzi szereg zmian hormonalnych, które warunkują proces linienia. Po położeniu się na stronę grzbietową, karapaks odpada, a oskórek na odwłoku marszczy się i pęka. Następnie ptasznik po serii ruchów wychodzi z wylinki i następuje gwałtowny przyrost ciała aż do stwardnienia oskórka. Bywają też dość nietypowe sytuacje, w których ptasznik linieje leżąc na boku, bądź stojąc na odnóżach. Lepiej wtedy zostawić go ponieważ próby położenia go w prawidłowej pozycji mogą mu tylko zaszkodzić. Nie należy stresować pająka podczas linienia (np. sprawdzając kijkiem czy żyje, dmuchając na niego), ponieważ może dojść do zaklinowania się w wylince co może okazać się bezpośrednią przyczyną jego śmierci.

Jak często linieją ptaszniki?

Częstotliwość procesu linienia u ptaszników jest zależna od wieku, gatunku, warunków w jakich przebywają i ilości dostarczanego pokarmu. Przyjmując optymalne dla rozwoju ptasznika warunki i ilości pokarmu, czas między wylinkami będzie oscylował między 3 tygodniami i dwoma miesiącami u osobników najmłodszych, kilkoma miesiącami u osobników w wieku młodzieńczym i kilkunastoma miesiącami w przypadku dorosłych samic. Warto wiedzieć, że duże ilości pokarmu oraz wysoka temperatura i wilgotność skracają okresy między wylinkami, przez co ptasznik szybciej dorasta i dojrzewa. Niestety za tym idzie również skrócenie życia ptasznika.

3. Jesli temp. nie spada ponizej ~18 stopni w nocy to nie musisz nic robic, choc lepiej zebys troche go dogrzal, szybciej bedzie rosl :). Mozesz ogrzac go zarowka, kablem grzewczym itp.

4. Nie, nie ma w tym nic niepokojacego, pajaczek siedzi zakopany, gdyz tam czuje sie bezpieczniej, czasami pajaczki siedza zakopane nawet miesiacami.

5. Zapraszam do Mecenatu, szczegoly w PW :).

Mariuce
25-12-2007, 01:16
co do 2, to trudno mi to opisać, z czasem poznasz, ale tak ogólnie mówiąc to pająk robi się osowiały i przestaje jeść. Wylinka wygląda tak, ze pająk kładzie się na plecach i wychodzi ze starego pancerze :)

Nie koniecznie, czasem pająk przechodzi wylinke na "boku" albo na stojąco ale to sie zdarza dość rzadko.

Yoo!
25-12-2007, 01:22
nigdy na żadnym forum nie spotkałem się z tak szybkimi odpowiedziami, naprawdę wielkie dzieki,
Pozdrawiam, no i Wesołych Świąt i Dosiego 2008 :D

mpx
25-12-2007, 01:43
Odnośnie 3 punktu. Najlepiej kup sobie termometr i lampkę, ustaw termometr przy pojemniku i lampkę ustaw powiedzmy 30cm od niego. Zobacz jaka jest temperatura na termometrze i dodaj powiedzmy 1*C i wyjdzie Ci jaka jest temperatura w pojemniku. Pamiętaj, że optymalna temperatura to około 27*C.
Życzę udanej hodowli :)
Pozdrawiam i zamykam temat :)

LoRd
25-12-2007, 03:13
Tak wygląda wylinka:
http://img147.imageshack.us/img147/4329/kedziorvp1.th.gif (http://img147.imageshack.us/my.php?image=kedziorvp1.gif)
*kliknij żeby obejrzeć.

GIF jest autorstwa użytkownika Dark