Pokaż pełną wersję : [przewóz przez granice]
facehugger
25-02-2007, 12:38
Dajmy przykład ze jadę na giełdeędo Ostravy i tam kupuje pająki i skorpiony i np: jakiegoś węża... czy przewóz tych zwierząt przez granice jest nielegalny??
nie wiem jak jest z gadami ale co do pajakow to sytuacja wyglada (teoretycznie) nastepujaco jesli nie przewozisz gat. "citesowych" (brachypelmy) to doczepic sie moga jedynie do torfu badz piasku w pudeleczku z pajakiem, przewozenie przez granice ziemi jest zakazane ze wzgledow epidemiologicznych tak wiec lepiej zaraz po zakupie przelozyc pajaczka do pudeleczka z lignina badz gaza
szczyp99
20-03-2007, 00:45
Ja mam podobne pytanie tylko ze jade do Turcji jeśli tam sobie upoluje jakiegoś ptasznika to będe mol go normalnie przewieść do Polski....?
Dawid_nh
20-03-2007, 00:48
Ja mam podobne pytanie tylko ze jade do Turcji jeśli tam sobie upoluje jakiegoś ptasznika to będe mol go normalnie przewieść do Polski....?
jezeli pajak ten bedzie chroniony w Turcji to pojdziesz siedziec :D ale jak znasz turecki i dotrzesz informacji czy jest chroniony i okaze sie ze nie to pewnie bedziesz mogl :D
Taaa ja jak sie wyprowadzałem do Belgi to w samochodzie miałem około 30 ptaszników:)Nie kontrolowali:)
W polsce juz byłem pewnie z 30 razy i za kazdym razem albo do polski wioze pająka\pająki (na zamiane itp) jak i z polski do Belgi:)
Kilka razy sie przyczepili...o Brachypelme :? Jednak po kilkunastu minutach powiedzieli obym jechał dalej:)
Widocznie taki osoby mi sie trafiły:)
Najlepiej jak złapiesz tam w tej Turcji jakiegos pajaka...niechronionego,To poprostu przykryj pojemnik pcem i jest git:)
konar128
20-03-2007, 09:48
Czemu o Brachylempę? :D
Moze dlatego ze papierów nei miałem :D
Sam nie wiem
[...]Najlepiej jak złapiesz tam w tej Turcji jakiegos pajaka...niechronionego,To poprostu przykryj pojemnik pcem i jest git:)
Przemyt :]
No i co? :D Ja tez przemycalem pajaki do anglii! Przed przejechaniem pod English Channel ten co laczy anglie z francja troche sprawdzali ale i tak mialem tak pochowane pajaki ze nic nie znalezli :P
vBulletin - Arachnea.org