PDA

Pokaż pełną wersję : [Karmówka] znacie jakies inne rodzaje?

Krzyżaku
25-02-2007, 15:47
Witam, posiadam już karmówkę w postaci mączników i (miałem bo mój seemanni właśnie szamie ostatniego ;D) świerszczy, a miałem pinki (ale pająki prawie wogóle ich jeść nie chciały). Karaczany są z duże dla moich pająków, szarańczki nigdzie nie mogę dostać... muszki owocówki... to za małe dla pająków, a drewnojady to za duże i podobno mają takie same wartości odżywcze jak mączniki... Więc moje pytanie brzmi... czy macie jakieś nietypowe rodzaje karmówek które można bezproblemowo dostać lub znaleść na jakiejś łące/lesie, i bezproblemu hodować to w chacie?

Dawidow
25-02-2007, 15:58
A może karaczany młode?

Paszczak
25-02-2007, 16:32
Jak to karaczany są za duże? Młode k. szare mają około 4mm długości, więc spokojnie mógłbyś je skarmiać. Hodowla zwierząt złapanych mija się z celem, nie dasz rady zapewnić im odpowiednich warunków. Załóż hodowlę karaczanów, będziesz miał pokarm dla ptaszników stale dostępny.

Co do szarańczy - można kupić od hodowców, poczytaj oferty to znajdziesz.

FUKSEK
26-02-2007, 22:04
Ja się zastanawiam dlaczego nie karmi się pająków żywym pokarmem dla ryb, np. doniczkowcem kosztuje 1zł. Zamiast pinek dla małych pajączków. Myślę, że są mniej obrzydliwe, jeśli weźmie sie pod uwagę na czym się je hoduje.

wilk
27-02-2007, 02:42
mole, ochotka, czerwie pszczół (karmiłem kiedyś nimi pająki bo mam znajomego pszczelarza)

żółwik
02-03-2007, 14:59
kup sobie biale robaki na ryby i poloz w cieplym mijscu bedziesz mial zwykle muchy tanio szybko i pajaki lubia

ad3k
02-03-2007, 15:02
Tylko ze mucha nie ma duzo wartosci odzywczych !!

Pzdr

żółwik
02-03-2007, 18:57
moze i tak ale mlode do ok l8 ochoczo jedza muchy

zgryzz
02-03-2007, 22:35
Ludzie też ochoczo jedzą frytki i nic z tego nie mają.

A co z takimi chrząszczami co latają jak ślepe gdzieś koło lipca chyba. Atakują z trawników przy chodniku :wink:

Andrew
03-03-2007, 00:39
najfajniejsze sa swierszcze ruznorodna gama rozmiarów w sklepach
karczany tez sa fajne jak chcesz chodowac to lepiej polecam karaczany

Toosheeck
09-03-2007, 20:58
A co z takimi chrząszczami co latają jak ślepe gdzieś koło lipca chyba. Atakują z trawników przy chodniku :wink:

te chrzaszcze sa szkodnikami, tepionymi roznymi pestycydami, ktore w ich cialach zostaja na dlugi czas, a to dla pajaka dobre nie jest