Pokaż pełną wersję : [przewóz przez granice]
maciek1822
12-01-2008, 18:57
witam mam pytanie jestem wlasnie w Angli i przywiozlem tu ze soba 4 ptaszniki w tym jednego groznego (P.murinus) i zastanawiam sie jak to jest ze strony prawnej z przewozem ptaszników przez granice .sam nie wiem czy po_prostu fartem mi sie to u dalo czy nie ale co jesli bede chcial je zabrac z_powrotem do Polski ?? Czy prawo dopuszcza przywóz takich zwierząt przez rózne panstwa??
Przy przewożeniu przez granice wymagane są dokumenty.
Dokumenty, że pająki nie są z odłowu, to tak by sprecyzować :).
Zadnych dokumentow nie potrzebujesz (jak juz tam jestes z pająkami)
Dokumenty, że pająki nie są z odłowu, to tak by sprecyzować :).
Dokument o pochodzeniu zwierzaka.
Dokument o pochodzeniu zwierzaka.
Bzdura.
Musisz jedynie posiadać dokument, w którym stwierdzasz (tak, sam możesz sobie to wypisać!), że pająki są zdrowe i przygotowane na odbycie podróży.
Tu masz wszystko opisane http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=137086.
Pozdro.
Poczytaj więcej, bo TCP często źle interpretuje przepisy ;).
Poczytaj więcej, bo TCP często źle interpretuje przepisy ;).
No i poczytałem z samego źródła: http://www.defra.gov.uk/animalh/int-trde/imports/iins/livebalai/bal_live_8.htm.
To strona organizacji, która w UK i Irlandii odpowiada za te sprawy.
Protection of Endangered Species
Pet owners are encouraged to contact Defra’s Global Wildlife Division to check whether they are required to obtain any permits or documentation relating to CITES (Convention on International Trade in Endangered Species). If you need further information you should visit the CITES website.
Ale o tym nie przeczytałeś co? Przewożenie Brachypelm i innych gatunków objętych CITES grozi karą grzywny i pozbawienia wolności (co w W.B. jest bdb egzekwowane).
Pajeczakk
19-01-2008, 23:27
Protection of Endangered Species
Pet owners are encouraged to contact Defra’s Global Wildlife Division to check whether they are required to obtain any permits or documentation relating to CITES (Convention on International Trade in Endangered Species). If you need further information you should visit the CITES website.
Przetłumaczenie na polskie :
Ochrona gatunków zagrożonych wyginięciem
Właściciele zwierzątka są zachęceni, by skontaktować się Globalny Podział Przyrody z Defra, by sprawdzić, czy oni są wymagani, by otrzymać jakieś pozwolenia albo dokumentację wiążącą się z CITES (Konwencja na Międzynarodowym handlu gatunkami zagrożonymi wyginięciem). Jeżeli potrzebujesz dalsze informacje powinieneś odwiedzić stronę internetową CITES.
Ale o tym nie przeczytałeś co?
Nie każdy posiada Brachypelmy. Teoretycznie można je przewozić bez jakichkolwiek zezwoleń na terenie UE. A jak przestrzegają CITES na wyspach to nie wiem, może tak jak u nas, czyli "nikt nic nie wie". Wszystkie inne gatunki można bez problemu przewozić z/do UK.
vBulletin - Arachnea.org