PDA

Pokaż pełną wersję : [Pinki] mozna zamrozic?

SprOket
26-02-2007, 18:24
Mam cała pakę pinek ale mam tylko 4 pająki i wiem ze wszystkiego nie przejedzą zanim larwy się przepoczwarzą . I tu moje pytanie mogę zamrozić pinki ?

Prosze o tagi //Dajmon

wilk
27-02-2007, 03:02
Jeżeli zamrozisz pinki po rozmrożeniu najprawdopodobniej nie będą żyły, ale jeżeli włożysz je do lodówki (3-8 st. C) to zachamujesz ich funkcje życiowe na tyle że przetrwają w stadium larwalnym nawet kilka miesięcy. Kiedy już zaczną się przepoczwarzać wtedy masz dwie możliwości:
- wybierać poczwarki (ciemne, twarde) i je wyrzucać
- wkładać poczwarki do np. moczboxa odstawiać w ciepłe miejsce (temp. pokojowa) i karmić pająki muchami, które z nich wyjdą po jakimś czasie

SprOket
27-02-2007, 16:55
No to ja wiem ale czy mogę zamrozić a jak rozmrorzę czy nie wiem nie będzie to złe dla pajączków czy coś takiego

Dawidow
27-02-2007, 18:49
Jak zamrozisz to je zabijesz. A jak rozmrozisz to szybko zaczną sie rozkładać. Więc sensu nie widze

Robert1992
05-03-2007, 22:42
co do hodowli much musisz im zapewnić wyższą temp. i wilgotność
bo inaczej nici z hodowli :) :wink:

Rah
06-03-2007, 01:45
Moje pinki stały w pokoju na regale i się wyległy muchy bez dodatkowego ogrzewania itp.!! mam w pokoju 20C tylko trochę dłużej trwa cały proces!!

bolo
08-03-2007, 14:23
Mozesz spokojnie zamrozic :) ja tak wlasnie robie ,mam zamrozone pinki przecinam je nozyczkami na polowe trzeba tylko w miare szybko to robic zanim sie rozmrozą ,podaje maluchom wieczorem .Nastepnego dnia najlepiej z rana :roll: trzeba oczywiscie te niespozyte lub resztki wyciagnac ,to czy kilka miesiecy mozna je przechowywac to wielki znak ? ale 2-3 tygodnie napewno.

PuKAsS
08-03-2007, 15:08
u mnie wyległy się muchy gdy pudełko z pinkami stało w lodówce

benq
05-05-2007, 18:34
odkopie temat i sie dorzuce :P

jak najbardziej mozna trzymac je tak dlugo w lodowce- moje siedza tak od wrzesnia i kompletnie nic im nie jest- tylko kilka poczwarek sie zrobilo i tyle :) po wyciagnieciu z lodowki juz po chwili wszystkie sie ruszaja i sa gotowe do podania :)