Pokaż pełną wersję : [Gorgyrella sp. Red Trapdoor] Rozmnażanie
Rozmnażał ktoś już kiedyś tego trues'a ? Ciężko się go rozmnaża? są jakieś konkretne problemy ?
Pozdro
//Zły dział, przenoszę - Szopek
zdzisław
13-01-2008, 21:50
Ja nie hodowałem tego pająka ale miałem zamiar i troche sie nim interesowałem i z tego co wiem to bardzo ciężko go rozmnożyc w niewoli
Być może i nie jest ciężko. Ciężko jest dostać samca. Tu jest największy problem. Największą szansę na rozmnożenie masz wtedy gdy trafi Ci się puknięta samica z odłowu.
Być może, właśnie że ciężko samca dostać. Mi sie trafiła samica, ale od Apogeuma ;)
Z tego co rozmawiałem ze znajomymi to zawsze trafi Ci się samica jak kupujesz dorosłego pajka. Można liczyć na to tylko że ktoś w końcu załapie się na bonusowy kokon odchowa go i sprzeda maluchy... wtedy można marzyć o samcu :)
hehe, o samca to ja popytam i napisze jeszcze. Ale chodzi mi tylko o to czy ciężko je rozmnożyć, czy dużo jajek itp. ;)?
Nie mam pojęcia, nie znam nikogo kto rozmnożył..
eagle-eagle
15-01-2008, 19:34
ten pajak jest wlasciwie nie-do-rozmnozenia. pierwszy i podstawowy problem to taki, ze samce sa duuuzo mniejsze od samic i staja sie dorosle znacznie wczesniej niz samice, wiec skompletowanie pary jest bardzo trudne. drugi problem to taki ze samice (nie wiem jak samce) rosna bardzo wolno. robia sobie kilkumiesieczne glodowki bez powodow, poza tym samica w naturze robi bardzo rozległe tunele co jest praktycznie nie do osiagniecia w hodowli domowej. kopulacja z tego co mi wiadomo odbywa sie wlasnie w tych tunelach. tak wiec zycze powodzenia :)
Jeśli zdołam znaleźć samca na pewno spróbuje. Dzięki za pomoc.
pierwszy i podstawowy problem to taki, ze samce sa duuuzo mniejsze od samic i staja sie dorosle znacznie wczesniej niz samice, wiec skompletowanie pary jest bardzo trudne.
Z tym się nie zgodzę. Samice które można dostać w handlu to dorosłe osobniki. Jedyne czego potrzeba to samiec. Jedyny problem z samcem jest taki, że jest w handlu praktycznie nieobecny. Skompletowanie dorosłego samca z dorosłą samicą w momencie posiadania samca to już tylko formalność. Przy okazji pająk ten nie jest ogromnych rozmiarów więc terrarium dla ptasznika podziemnego np. 40x20x20 całkiem nieźle odwzorowywałoby jego naturalne warunki. Wiele ptaszników rozmnażanych w niewoli nie ma zapewnionych warunków przypominających nawet odrobinę naturalne środowisko kopuluje i składa kokony.
Tak na prawdę stopień trudności rozmnożenia tego pająka będzie mogła ocenić osoba która znajdzie samca :)
Pozdrawiam
eagle nie bierze info z powietrza
to że inne pająki da się rozmnożyć bez problemu to nie znaczy że z trapdorem jest tak samo.
wiesz jak wygląda dorosła samica trapdoora? ile ma DC, czy jest coś charakterystycznego w jej zachowaniu, wyglądzie czy po prostu uważasz że jest dorosła bo taki jest tytuł aukcji na allegro?
Mam dorosłą samicę i jestem tego pewien. Nie mam jej z allegro tylko z bardzo zaufanego źródła. Nie czerpię informacji z powietrza tylko opieram się na opiniach znanych hodowców którzy mają więcej do czynienia z pająkami niż eagle-eagle :) Jak wygląda zaraz zobaczysz :)
Edit: oto i zdjęcia dorosłej samicy Stasimopus robertsi (dla kumpli robercik)
http://images27.fotosik.pl/141/c92b5af74dd6def3m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c92b5af74dd6def3)
http://images32.fotosik.pl/108/48d8519af55689eem.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=48d8519af55689ee)
Moja samiczka wygląda identycznie jak Tecłava i też jestem przekonany że dorosłe samiczki tego gatunku mają po 4-4,5 cm DC.
eagle-eagle
16-01-2008, 22:35
Tecław Twoja samiczka nie jest dorosła. Z resztą dorosła to pojęcie względne. Powiem raczej że nie osiągneła jeszcze swoich maxymalnych rozmiarów. Jak widzisz tak jak Ty podważasz moją wiarygodność, ja spokojnie mogę podważyć Twoje "sprawdzone źródła". sam miałem większą samiczkę. Trapdoory do Polski sprowadził jeden człowiek. Sam mówił że ma ich kilkadziesiąt z czego 99% to samice. Osobiście wątpie żeby miał w ogole jakiegoś samca. Dodatkowo powiem, że raczej stosuje się nazewnictwo Gorgyrella inermis dla tego gatunku. Na tym koniec mojego gadania. Nie mam zamiaru wplątywac sie w kolejną beznadziejną kłótnie na tym forum.
Tecław Twoja samiczka nie jest dorosła.
Nieprawda.
Z resztą dorosła to pojęcie względne. Powiem raczej że nie osiągneła jeszcze swoich maksymalnych rozmiarów.
Racja. Dorosły pająk jest wtedy przecież kiedy jest gotów do rozmnażania a nie wtedy kiedy osiągnie swoje maksymalne rozmiary.
Trapdoory do Polski sprowadził jeden człowiek.
Nie wiem jak mam to rozumieć :) Jeden jedyny?? Więcej nie ma??.
Dodatkowo powiem, że raczej stosuje się nazewnictwo Gorgyrella inermis dla tego gatunku.
Dlaczego?
Dodatkowo dowiedziałem się, że gatunek ten został już rozmnożony w niewoli. Dokładnie na Słowacji :)
PS: eagle-eagle dlaczego od razu kłótnia?? Przecież to tylko różnice zdań :)
Dobra, już co nie co się dowiedziałem. Jeszcze jakbyście mogli mi powiedzieć ile lat żyje samica tego gatunku? ;)
O to sporo ;)
Dzięki za pomoc chłopaki ;)
vBulletin - Arachnea.org