Pokaż pełną wersję : [Świerszcze] jajeczka.
Witam,
Dzis w nocy 1 swierszcz stal sie dojrzalym samcem, powitaly go 2 samice. Dzis jak spoglądalem to "zbiorniczka z wloknem" samica skladala jaja (miała pokadelko w ziemi) teraz nie wiem, co zrobic z tymi jajkami, ciezko je chyba bedzie odroznic (sam tam tez kupki). Co polecacie? Przelozyc cale wlokno do innego pudelka i wlozyc nowe podloze do pudelka(sluzace do skladania jaj), czy jak?
//Proszę używać tagów (http://arachnea.org/viewtopic.php?t=81) w tematach - Maxtor
u mnie np był krótki intensywny okres kiedy samice składały jaja. po około tygodniu czy dwóch wyciągnąłem pudełko w którym było włókno nakryte gazą i wsypałem do inkubatora. potem grzałem i trzymałem wilgotność i z 3 samic ponad setka wylęgu :D za pierwszym razem :D czyli się da ;)
kamis1987
27-02-2007, 22:31
mialem dokladnie tak jak poprzednik. tez mialem 3 samice. jajka skladaly mi przez kilka tygodni. raz na tydzien przesypywalem wlokno do ktorego skladaly jajka do wuzego, zamykanego pojemnika i wkladalem swierszczom nowe wlokno, czekalem i cala operacje powtarzalem. po 2 tygodniach zaczely mi sie wykluwac mlode swierszcze i mam ich teraz kilkaset :D
OK, tnx, mam jeszcze pare pytan:
1. watchu mógłbyś mi wytłumaczyć ten trik z gazą ? One tego nie zjadają (gazy) ? I czy pokadelko sie przebije przez gaze? wlokno, nad wloknem gaza (jaka warstwa?) a nad tym kratki?
2. Po jakim czasie samica może ponownie zlozyc jaja? Bo zauwazylem, ze pokadelko tej, ktora je zlozyla stalo sie czarne.
2. W jakich odstepah czasu wymianiac pudelko z wloknem ?
3. Jaka warstwa wlokna? Troszke sie obawiam, poniewaz za kazdym razem bedzie mi przybywalo wiecej wlokna do pudelka z starymi jajkami
4. Czy jest jakis sposob, by do tego pudelka(co skladaja jaja) wlozyc chusteczke higieniczna, bo te jajka sa troche male i we wloknie ciezko je chyba znalezc (ja znalazlem 1 ^^)
OK, tnx, mam jeszcze pare pytan:
1. watchu mógłbyś mi wytłumaczyć ten trik z gazą ? One tego nie zjadają (gazy) ? I czy pokadelko sie przebije przez gaze? wlokno, nad wloknem gaza (jaka warstwa?) a nad tym kratki?
2. Po jakim czasie samica może ponownie zlozyc jaja? Bo zauwazylem, ze pokadelko tej, ktora je zlozyla stalo sie czarne.
2. W jakich odstepah czasu wymianiac pudelko z wloknem ?
3. Jaka warstwa wlokna? Troszke sie obawiam, poniewaz za kazdym razem bedzie mi przybywalo wiecej wlokna do pudelka z starymi jajkami
4. Czy jest jakis sposob, by do tego pudelka(co skladaja jaja) wlozyc chusteczke higieniczna, bo te jajka sa troche male i we wloknie ciezko je chyba znalezc (ja znalazlem 1 ^^)
1. kupujesz w aptece gaze za kilkadziesiąt groszy wycinasz jedną warstwę i naciągasz na podstawek [powinien mieć około 2-3cm głębokości] i obwiązujesz gumką lub jąnaciągasz normalnie żeby gaza była naciągnięta. jak zrobisz to zobaczysz, że spokojnie sobie poradzą z włożeniem pokładełka. przypominam o utrzymywaniu wilg. w pudełku.
2. moje składały [przynajmniej tyle co widziałem] niemal codziennie jak tylko wytworzyły jajca i pobawiły się z samcem ;)
3. 2-3cm spoko co 2 tygodnie jak wyciągniesz to najlepiej dawaj w nowe pudełko - automatycznie będziesz miał w miarę posegregowane rozmiarami a możesz jedno położyć na drugie. możesz zamiast włókna zastosować chusteczki jak to inni robią - nie wiem, nie próbowałem ;)
4. możesz normalnie warstwę chusteczek zwilżonych, taj jak mówiłem - nie próbowałem. ale wydaje mi się, że to też dobry sposób - tylko przypadkiem nie "strzepuj" jajek do pudełka. przełóż z chusteczkami, daje to tyle, że potem łatwo będzie CI je przenieść do nowego pojemnika ;)
trzymaj 30 stopni celcjusza i wilgotność dobrą i na pewno się uda ;)
vBulletin - Arachnea.org