PDA

Pokaż pełną wersję : [Brachypelma smithi] strakofernon

strakofernon
17-01-2008, 18:43
Witam

Dziś w końcu doszedł do mnie smithi L6. Przełożyłem go do przygotowanego już dla niego fauna-boxa od razu wbiegł na ściankę niczym zawodowy sprinter:p.
Nawilżyłem mu jeden róg fauna-boxa ale ten już od paru ładnych godzin siedzi sobie w tym samym miejscu na ściance. W fauna-boxie są zamontowane 4 żaróweczki choinkowe czerwone i około 21 przetestujemy je. Jutro pozna swojego "przyjaciela"........mącznika:D:rolleyes:

strakofernon
18-01-2008, 17:46
Dziś kupiłem mojemu smithiemu przyjaciela:D ale ten niestety nie miał ochoty na mącznika:( Prawie cały dzień siedział zakopany przy ściance terra teraz wyszedł na ściankę i sobie siedzi jutro jak będę miał czas to dołożę fotkę ptaszorka i jego lokum:D na razie tyle jak coś ciekawego się stanie to na pewno napiszę. Temperatura około 24* wilgotność w normie

strakofernon
19-01-2008, 19:14
Siemka

Dziś jeszcze nie widziałem mojego smithiego:( za chwilkę wrzucę mu mącznika zobaczymy czy zje. Cały dzionek siedzi w kryjówce (taka drewniana głowa:P) może szykuje się do wylinki:D. Około godziny 15 podlałem mu podłoże ok 20ml. Wczoraj wieczorkiem około godziny 20:30 wylazł ze swojej kryjówki i postanowił pozwiedzać swoje mieszkanko, najlepsze jest to, że jak wyszedł na "sufit" fauna-boxa to potem miał problemy z zejściem na ziemię:D trochę to wyglądało, jakby bał się iść po suficie ale w końcu bezpiecznie dotarł na "stały" ląd. Wiem że miałem dziś wrzucić fotki, ale nie miałem czasu i nie chciałem wypłoszyć pajączka z kryjówki tylko po to żeby zrobić mu foto....:D ale postaram się zrobić jak najszybciej.

Temperatura: około 26*
Wilgotność: w normie

strakofernon
20-01-2008, 11:57
Wczoraj w nocy i dziś rano widziałem tylko przez chwilkę mojego małego smithiego siedzi cały czas w kryjówce jeść też nie chce a to tylko oznaka zbliżającej się wylinki:D mam nadzieje że w ciągu tygodnia spokojnie wylinieje na L7.
Temperatura: w normie
Wilgotność: podwyższona

strakofernon
21-01-2008, 15:40
Właśnie przyszedłem ze szkoły i co widzę....?? Smituś zrobił sobie w fuana bunkier....zabarykadował się w kryjówce zostawił tylko 2 małe otworki na powietrze z tyłu skryjówki. Ale jak się obudziłem o 3 w nocy to tego bunkra jeszcze nie było w parę godzin do 7 to dość szybko budował nedługo będzie L7 to wtedy wstawie foty.

strakofernon
25-01-2008, 21:30
No już dość dawno nic nie pisałem ale mój ptasior jeszcze nie wylazł z tego bunkra nic się nie działo to nie pisałem ale może za parę dni/tygodni:D "wyskoczy z bronią(w tym wypadku kłami)" i w końcu weźmie coś na ruszt:D. No cóż nie pozostaje mi nic innego jak czekać, czekać i jeszcze raz czekać:/

strakofernon
30-01-2008, 19:10
Ten smithi dalej siedzi w swoim bunkrze zastanawiam się czy mu tam CKM-u nie wsadzić:D:P Nic nowego się u niego nie dzieje temperatura w normie wilgotność podwyższona. Niedługo przyjdzie mi też B. boehmei L2/3 to będę prowadzić jej obserwacje w tym dzienniku.

strakofernon
05-02-2008, 17:02
Brachypelma smithi

Smitek siedzi dalej w swoim bunkrze nie mam mowy aby chciał wyjść:/ no cóż w końcu wyjdzie bo zgłodnieje:) temperatura w normie wilgotność podwyższona.

Brachypelma boehmei

Dzisiaj przyszedł do mnie mój malutki "Bohmuś":D jest w stadium L2. Przyszedł w czarnej kliszówce ale ja dobry "pajęczarz":D:):P przełożyłem go do moczboxa żeby miał gdzie sobie pochodzić;). Odwłok ma prawie cały czarny zbliża się wylinka L3. Dałem mu małego mącznika oczywiście martwego zobaczymy czy się skusi:D.

P.S. "Bohmuś" tak mu właśnie dałem na imię:D wiem że nie przybiegnie do mnie jak pies jeśli usłyszy swoje imię ale jakoś tak mi się podoba:P

strakofernon
07-02-2008, 15:32
Brachypelma smithi
U smitka nic się nie zmienia jaoś się nie zapowiada aby opuścił swoje lokum warunki bez zmian

Brachypelma boehmei

Boehmei nie skusił się jednak na mącznika wykopał sobię tunelik ale jakoś nie chcę tam siedzieć nie wiem, chyba z nudów zrobił ten tunel po nieudanym zaprzyjaźnieniu z mącznikiem. Próbowałem zrobić mu dziś zdjęcie ale jakoś nie mogłem go uchwycić:( nie wiem dlaczego...

strakofernon
10-02-2008, 11:50
Brachypelma smithi

Bez zmian siedzi w swoim bunkrze temperatura w normie wilgotność podwyższona

Brachypelma boehmei

Dalej nic się nie dzieje odwłok cały czarny warunki jak u B. smithi

Psalmopoeus cambridgei

Dziś na II Giełdzie Terrarystycznej w Tarnowie zakupiłem samiczkę P. cambridgei około L8-10?. Włożyłem ją do wcześniej przygotowanego terra dla Ch. cayneopubescens ale terra wydaje się spełniać jej potrzeby. Po obiadku dodam fotki.

strakofernon
11-02-2008, 18:50
Witam
Na wstępie przepraszam za nie dodanie zdjęć ale mam problemy z aparatem i szybko zdjęć nie dodam:/

U smithiego i boehmei bez zmian.

Psalmopoeus cambridgei

Moja piękna samiczka cały wczorajszy dzień chodziła w kółko po suficie i plotła pajęczynowe niteczki, w nocy wykopała norkę w rogu terra i zaczęła oplatać ją pajęczyną mącznika, którego rzuciłem przed norkę nie zjadła tylko złapała w ząbki i wyniosła na drugi koniec terra. Na razie tyle.

strakofernon
13-02-2008, 19:55
Brachypelma smithi

Smitusia ani widu ani słychu wilgotność wporządku temperatura również

Brachypelma boehmei

Boehmei siedzi w kącie obrażony:D chociaż jak w poniedziałek rzuciłem mu muchę to kawałek zjadł dziś wrzuciłem mącznika zobaczymy co się z nim stanie:P

Psalmopoeus cambridgei

Cambri prawie skończyła robić gniazdo i zaczęła maskować je włóknem:D Dziś wrzuciłem jej 2 spore mączniki jeden wlazł jej do nory i... potem tego żałował:D drugi natomiast gdzieś się zakopał jak go znajdę to wyciągnę:D, włożyłem jej także miseczkę z wodą, ale wątpię żeby z niego piła, no ale zobaczymy...

strakofernon
23-02-2008, 14:39
Brachypelma smithi

No w końcu coś się zaczęło dziać mój smitek wyliniał dziś przed 15 minutami:D. Wylinkę sobie zabrałem ale z odwłoka wylinki prawie nic nie zostało i niestety nie da się jej posklejać:( W środę pierwszy posiłek:D

Brachypelma boehmei

Do pojemniczka boehmei wrzuciłem połówkę orzecha jako kryjówkę. Cały czas tam siedzi i nie chcę jeść. Warunki w normie.

Psalmopoeus cambridgei

Cambridgei zrobiła sobie gniazdo pod hubą ale po paru dniach je zniszczyła. A po paru następnych dniach przerobiła je, ponieważ dioda jej przeszkadzała i nie mogła dokończyć budowy. Gniazdo jest troszkę mniejsze ale i tak fajnie wygląda. Jak aparat będzie sprawny to dam fotki:D.

strakofernon
01-03-2008, 20:34
Brachypelma smithi

W środę smitek zjadł kawałeczek mącznika dziś dałem mu świeżo wyliniałego robaczka ale zbytnio go nie zainteresował....Smithi wykopał sobie w kryjówce norkę:D co mnie trochę zdziwiło...

Brachypelma boehmei

Boehmei jak to boehmei nie przyjmuje pokarmu od dłuższego czasu i siedzi pod orzechem, chociaż czasem widuje jak się przechadza po pojemniku:D

Psalmopoeus cambridgei

Moja pannica nie chcę jeść z gniazda nie wychodzi, i jeszcze oplotła wejście do "domku". Chyba niedługo wylinka na L10:D. Warunki w porządku:D

strakofernon
30-03-2008, 11:45
Witam

Tak wiem wiem bardzo długo nie pisałem, ale nic szczególnego się nie działo...aż do dziś.

Brachypelma smithi

Mój mały niejadek nic nie chce jeść z kryjówki też nie wychodzi...cóż może spróbuję go dziś nakarmić żuczkiem mącznika.

Psalmopoeus cambridgei

Moja malutka cambri dziś w nocy wyliniała na L10:D Póżniej dodam fotkę wylinki w dziale "Rozpoznawanie płci", ale także zdjęcie okazałego pajączka....Wilgotność podwyższona.

Brachypelma boehmei

Boehmei siedzi pod kryjówką z orzecha włoskiego już kilka dni, prawie jej nie widuję poza nim...jeść nie chce wilgotność w normie. Brak oznak wylinki, chyba że ospałość.