Pokaż pełną wersję : [Program "kędziorek"] reaktywacja
Michallewczuk
27-02-2007, 21:44
Tym razem to będą cambridgeie. Każdy uczestnik dostanie po jednym pająku gdy ten wylinieje na L1 (nimfy już ciemnieją). Liczba uczestników - 5, choć przewiduje ze dwa dodatkowe miejsca ;).
Chętnych proszę o info w tym temacie z krótkim info dla czego to akurat "Ty" się do tego nadajesz. Uczestników wybieram według własnego "widzi mi się", będą i Ci mniej doświadczeni i jakiś bardziej ;). Do obowiązków należy pisanie dziennika przynajmniej raz w tygodniu (zawsze może się zdarzyć wyjątek z przyczyn nieprzewidzianych). Dobrze by było gdyby raz na wylinke uczestnik umieszczał zdjęcie pająka wraz z jakimś obiektem do porównania wielkości (ewentualnie można zawsze zmierzyć pająka i podaj wielkość ciałka). Pająk jest gratis ale koszt wysyłki pokrywa uczestnik (7zł - a już w mojej gestii to by pająk dotarł żywy).
No i prośba do Andrzeja o podklejenie tematu jak już wszystko ruszy.
Program nie jest po to byś "Ty" dostał pająka za darmo i o wszystkim zapomniał. Udział w programie wiąże się z obowiązkami i proszę o tym pamiętać.
Jak coś mi się przypomni to dopiszę.
//TAG-i - Maxtor
Ja z chęcią wezmę w tym udział. Jestem jednym z tych mniej doświadczonych. Chciałbym rozszerzyć swoje horyzonty o nadrzewniaki. Jako, że byłby to mój pierwszy nadrzewniak często bym go obserwował. Niestety nie posiadam aparatu także wszelkie pomiary podawałbym w przybliżeniu mierzone linijką. Jakbyś wybrał mnie to chciałbym chować tego pająka w normalnych warunkach tak jak hoduje kędziorka (nie głodzić, nie trzymać w ciemnej kliszówce itp.), żebym mógł poobserwować jego zachowania.
Zapomniałeś napisać jak duga ma być chodowla tzn do ilu wylinek.
Ja również chętnie wezme udział w tym projekcie. Pajączkami zajmuje sie juz ponad dwa lata i mam jakieś doświadczenie, choc przyznam, że nadrzewniaków jeszcze nie posiadam ale planuje zakup podrostków. Opieka nad tymu maleństwami urozmaici moje początki z nadrzewniakami. Z wolnym czasem na pisanie dziennika raczej nie bedzie problemu bo wieczory zazwyczaj spędzam na arachnea.org. Nie wiem co więcej moge napisac...to chyba wszystko... pozdro!!!
PS: Jak nie zostane wybrany do projektu to chętnie odkupie kilka sztuk(zalezy mi na tym by byly z jednego kokonu) i bede porównywał jak rozwijają sie w stosunku do rodzeństwa....i napisze dziennik ;p
Witam!
W Terrarystyce jestem 3 lata.
Z ptasznikami obcuje 2 lata.
Posiadam Ptaszniczki takie jakie są wypisane w podpisie.
Wcześniej posiadałem Brachypelma Albopilosum L10
oraz Brachypelma Angustum L6/7.
Dlaczego ja?
Ponieważ:
-Nie jestem w stanie ci udowodnić, że biore tego pająka do utowrzenia dziennika czy robienia tzw. badań,niestesty musisz wierzyć na słowo :D
-Ostatnio myślałem nad utworzeniem dziennika do moich podopiecznych,lecz czekam dopiero na wylinke i od niej zaczne zapisywać spostrzeżenia fotografować itd,.A tu mam okazje od L1 zapisywać wszystko i dokumentować.
-Nie ma u mnie problemu z dokumentacją graficzną iż posiadam sprzęt do robienia zdjęc jakim jest Kamera Sanyo Xatic C1
Gdy już zostane wybrany to :
Minimum raz w tyg. będe zapisywał notatke w dzienniku na arachena.pl
( bo w moim prywatnym którego potem opublikuje :D będe starał pisać codziennie :) )
Bede fotografował pupila nie tylko po to aby pokazać ile urósł, jak sie wybarwił, tylko będe sie starał uchwycić najciekawsze momenty jego życia.
Mam zamiar jeszcze (postaram się)notować dane statystyczne,czyli zapisywać wymiary "ciałka" i "ciałka"+"odnóża" zaraz po wylince i kilka dni po niej.
Pajączek bedzie miał zapewnione dobre warunki życiowe.
No i na koniec chciałbym dodać że, jestem w pełni świadomy
że nie rozdajesz pająków za free bo nie masz co z nimi zrobić, tylko chcesz zrobić coś w stylu badań i oświadczam iż powołuje się na ten obowiązek. A to czy wybierzesz akurat mnie to już zależy od Ciebie Mistrzu :wink: :wink: :wink:
Ja także chetnie bym pomogł w takim programi. Pajaki hoduje juz bardzo dlugo. Mam juz pajaki nadrzewne. Niestety cambriego jeszcze nie mam. Prowadze dzienniki kilku moich pajaczków. Staram sie to robic na bierząco. Uważa ze bede sie nadawał. Nie bede sie rozpisywał na arachnea raczej mnie duzo osob zna takze. No i duzym plusem moim zdaniem jest tez to ze posiadam własne hodowle karmowe.
Jeżeli chodzi o konkurs,to i ja bym sie pisał :).
Dlaczego ja ? ,sam nie wiem.Ptasznikami interesuje sie od zeszłych wakacji,nie jestem doświadczonym hodowcom,ani nie mam wielu ptaszników.
Nadrzewniaki mnie interesują,i chciałbym mieć jednego u siebie w domu :].
A i mogę obiecać ,ze nie dam ciała jeżeli chodzi o dziennik hodowlany.
Zgłaszam się na ochotnika. Dlaczego ja: nie wiem, poprostu nadaję się do tego tak samo jak pozostali ochotnicy, tak myślę :D Pająkami interesuję się już dłuższy czas, jeśli idzie o chodowlę to 12 miesięcy.
ja tez z checia wezme udzial w tym programie :) jesli tylko mozna oczywiscie :) jezeli tak, to porsze o kontakt :)
EDIT//
oczywiscie jak poprzednicy zobowiazuje sie pisac dziennik 3-4 posty/tydzien, fotografowac maluchy i robic to wszystko co bedzie kazane mi robic :P mam juz dosyc spore doswiadczenie, wiec nie ma problemu z opieka :)
pozdrawiam :)
A nu jaho!
Jako, że również jestem sępem to sie zgłaszam. Publicznie zobowiązuje się pisać dzienniczek hodowlany, robić zdjęcia i inne bajery. Będe dobrym kandydatem, ponieważ moje pająki mają u mnie bardzo dobre warunki i dużo jedzenia. Mam też samiczke cambri koło L11, z którą bede mógł porównywać zachowanie itd. Myślę, że bede dobrym kandydatem.
bloodman89
28-02-2007, 21:58
Z checia bym wzial udzial, lecz jestem bardzo poczatkujacy ale dam sobie rade z kedziorem, a tak pozatym to hoduje od roku rosliny owadozerne, ktore tez nie sa latwe, ciekawe czy ktos to jeszcze robie na forum.
Musze Cie zmartwic, ale obiektem badan nie bedzie kedzior, ale cambri, pajaczek nadrzewny, a co za tym idzie, szybki. Nazwa "program kedziorek", wziela sie od wczesniejszej akcji, w ktorej rzeczywiscie chodzilo o kedziory :).
Ps. Sam bym sie moze zglosil, ale rodzice by mnie zabili. A zreszta dostac drugiego darmowego cambri od serwisu, to by dziwnie wygladalo :).
A moze sie jeszcze zastanowie :P.
Ps2. Michallewczuk- gratuluje akcji :).
tabugirl
28-02-2007, 22:50
Ja się zgłaszam. Myślę, że byłabym dobrym kandydatem(a właściwie kandydatką), ponieważ moja hodowla nie jest zbyt "wielka", a chciałabym ją urozmaicić nadrzewniakiem. Mogłabym porównywać zachowanie do moich pajączków i opisywać jego życie. Starałabym się opisać ważne momenty z jego życia np. wylinki i opisywać ubarwienie z wylinki na wylinkę oraz rozmiary. Chciałabym zdobyć doświadczenie, mając pająka nadrzewnego, oswajać się z szybkością i powoli przygotowywać się do groźniejszych i szybszych gatunków. Zobowiązuje się prowadzić dziennik, na poprzedniej stronie prowadziłam dziennik moich pupili i to było fajne :P . Mam aparat, więc robienie fotek do dziennika nie będzie problemem. Podsumowując, dla mnie cambri to świetna okazja do przyzwyczajania i oswajania z szybkością, będzie mieć dobre warunki do życia, bo moje pajączki mają się dobrze, mają cieplutko, dużo jedzonka i szybko zrzucają wylinki.
Mam nadzieje, że okażesz wyrozumiałość :wink:
Jeszcze tak dodatkowo chciałem się zapytać kiedy będzie podana ostateczna INFOrmacja na ten temat, kto otrzyma twoje CAMBRIDGEI.
:?: :?: :?:
Ja bym tez chetnie przystapil do programu, lecz niestety odleglosc nie pozwala wiec bede z zaciekawieniem sledzic poczynania "pajaczkow testowych" Pozdro
janek_cpw
01-03-2007, 18:11
No to i ja sie na to pisze... Dlaczego ja? Moze dlatego ze hoduje cambridgei'a od l1 (obecnie l9) i wiem jak z nim postepowac zeby wszstko bylo ok i uwielbiam te pajaki... to chyba tyle :)
Arachnea.org Wrocław 2007
Forum Serwis Arachnea
Dział Akcje Użytkowników & naszych Partnerów
Do organizatora
Michallewczuk
Też bym był chętny na udział w tym programie. Ptaszniki hoduje od października 2006 i od tego czasu jest to moją pasją. Narazie mam małą kolekcje w której znajduje się P.cambridgei L6 którego mam od L2. Co do mojej osoby : Studiuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu a co za tym idzie mam dostęp do ciekawych informacji. Co do obowiązków to nie było by żadnego problemu jak wiadomo student ma za dużo czasu i nie wie jak go wykorzystać (ja akurat wykorzystuję na ptaszniki).
Ps. Aparat posiadam jak by co.
Proszę o pozytywne rozpatrzenie podania.
Z poważaniem b3n3x
Michallewczuk
02-03-2007, 13:44
Wybór uczestników będzie jak nimfy wylinieją na L1 (powoli to się zbliża).
mateo276
02-03-2007, 15:01
Witam,
Ja również był bym chętny do wzięcia udziału w tym programie.
Dlaczego ja? Już mam dwa pajączki których 'nazwy' mam w opisie, ale chciał bym się nauczyć jak hodować nadrzewne, zdobyć doświadczenie na ich temat. Z chęcio bym pisał raz w tygodniu ich opisy itp. Wiem że taka zmiana z naziemnych na nadrzewne może sprawić mi jakiegoś rodzaju problem, ale mam nadzieje że poprzez pomoc różnych osób pajączki były by szcześliwe.
Teraz pozostawiam Ci Michallewczuk wybór.
Pozdro :D
No to ja też sie zgłaszam.
Powinieneś mnie wybrać dlatego że:
- mam już nadrzewnego i wiem jak sie z nim obchodzić, i z pewnością nie zrobi mi krzywdy
- Na forum jestem codziennie więc nie będzie problemu z prowadzeniem dziennika
- mam aparacik więc będę robił zdjęcia po każdej wylince
- mam odpowiednie warunki w domu potrzebne do hodowli pająków
- mam własną karmówke więc pająki będą się żywiły jedzeniem z pewnego źródła.
- umiem już obserwować i wychwytywać ciekawe zachowania pająków co sie tutaj na pewno przyda
- na pewno niczego im u mnie nie zabraknie.
Pozdro
Ps. ile masz pajączków?? a w zasadzie nimf II
marcin2806
04-03-2007, 16:14
Ja tez sie pisze
Dlaczego ja hm.. moze dlatego ze znam sie na tym co robie :D Mam cambri dorosla samiczke i wiem jak mam postepowac z mlodymi psalmo i oczywiscie zobowiozuje sie do pisania dziennika 2 razy w tygodniu
No i jak idzie twoim nimfomII ??? linieją już??
Michallewczuk
05-03-2007, 01:44
Jak wylinieją to wylinieją.
EDIT. Jeną osobę już wybrałem - marcin2806.
Dołączam się. A pytanie dlaczego ja?? To oczywiste dla mnie. Uwielbiał ptaszniki a szczególnie nadrzewne między innymi cabri a szczególnie Psalmopoeus reduncus oraz Psalmopoeus rufus. Cambri choduję od dawna a największą frajdę sprawia własnie chodowla od L2. Nie problemkupić dorosłą samicę bądź samca lecz właśnie hodować od samej nimfy i zapewnić jej jak najlepsze warunki aby dotrwała do "dorosłości".
Co do dziennikówto jestem za :). Pozdrawiam Adam
marcin2806
05-03-2007, 20:40
To ja odrazu napisze.Dziennik bede prowadzil jak pajaczek bedzie juz L1.Swojego cambri odrazu bede trzymal w maczboxie,temp jaka bedzie u niego panowala to 23-25 stopni i wilgotnosc w granicy 55-65%.Przez pierwsze dwie wylinki bedzie karmiony tylko pinkami co drugi dzien od L3 do L5 maczniakami co 4 dni i raz na dwa tygodnie malym swierszczem od L5 do L7 juz beda tylko drewniaki,swierszcze i karaczany co 5 dni i od L7 w gore to samo co L5-7 tylko w odstepach co dwa tygodnie.Na bierzaco bede pisal wymiary pajaczka i co wylinke bedzie wstawiana fotka przy linijce albo monecie.Prosze incych uzytkownikow progamu cambri o trzymanie w innych warunkach pajaczkow,wtedy na koniec programu bedzie mozna porownac wielkosc,szybkosc lnienia kazdego pajaka.Wtedy moze wyjdzie w jakich warunkach i jak karmic swojego pupila.
POZDRAWIAM
PS. aha pajączkamogę odebrać osobiście :)
Jeszcze cie nie wybrał więc nie wiadomo.
No ale prawdopodobnie cie Michał wybierze bo blisko mieszkasz i by było poręcznie. Ja też mieszkam w siedlcach:) Szkoda tylko że w takiej wiosce okło Kielc:(
stoprocent
07-03-2007, 00:50
Witam
Również przystąpię do programu. Przede wszystkim dlatego iż chciałbym hodować nadrzewnego. Ze swojej strony oferuję jej kompleksowe zagospodarowanie a mianowicie karmówkę, klisze/moczbox/salatobox/faunabox aż w końcu piękne terra(20/50/20 cm) ,które będzie zawierało ściankę i wszystkie potrzebne elementy.
Dodatkowo jestem w stanie prowadzić dziennik raz w tygodniu a jeżeli to koniecznie częściej. Lubię obserwować pająki w razie potrzeby mogę nagrać filmik.
Zapewniam też optymalne warunki w nocy 22stopnie w dzień 23-24. Oczywiście ogrzewanie też zostanie "podłączone".
Jestem uczestnikiem programu Mecenat, na pewno będę miał kogo pytać o rady.
Witam!
Chętnie bym wziął udział w tym programie”Kędziorek” jestem dość doświadczonym pajęczarzem chętnie bym służył radą pisał dzienniki czy wklejał fotki posiadam dość dużo pająków nie pisze tutaj po to jak wspomniałeś by otrzymać pająka za darmo, ale chce się nim opiekować i w razie, czego służyć pomocą mniej doświadczonym uczestnikom. Tego programu. Zgłaszam swoją kandydaturę i proszę o pozytywne jej rozpatrzenie.
---------------------------------------------------------------------------------
Z góry dziękuje Anarchy…
Choduje ptaszniki od. 7miesięcy. Bardzo mi sie to podoba, jestem zasascynowany nimi
Na forum jestem od 4miesięcy. Na początku obserwowałem, teraz się udzielam.
Pewnie teraz na moją niekorzyść będzie to, że zraniłem swojego pajączka l1 co widać w opisie. Ale dzięki temu napewno będę o wiele bardziej ostrożny i wyczulony niż dotychczas
Pozdrawiam
Michallewczuk
09-03-2007, 15:08
Pająki poliniały wiec nabór można zakończyć.
Dziękuje wszystkim ale liczba pająków ograniczona.
Wybrane osoby :
1. marcin2806
2. Lewus
3. tabugirl
4. stoprocent
5. Anarchy
6. zywalek
7. killjoy
8. Jurry
9. vip
EDIT - dodatkowo został wciągnięty na listę vip.
Siema
Fajnie że mnie wybrałeś:)
Widze że jest z nami i dziewczyna:) No i maxtor też jest.
A Ja nie dostalem =(
A szkoda =(
Trzeba zakupić irminke =D
i też dzienniczek poprowadzić =D
gratuluje wybrańcą -.^
3ba zqpić irminke
//Nie pisz pokemonami - Michallewczuk
//Mizzo twój podpis. Nazwy gatunków piszemy małą literą - Maxtor.
Bardzo mi miło że mnie wybrałeś nie spodziewałem się tego wogule xD
gratuluje wybrancom losu (a razczej Michala :P) i czekam na dzienniki :)
Michallewczuk bardzo dziękuje za docenienie mnie i chęć przyznania mi pajączka do prowadzenia dziennika i "badań". Ale niestety musze z niego teraz zrezygnować. Także prosze o przyznanie tego pajaczka innej osobie. I jeszcze raz dziekuję.
Michallewczuk
10-03-2007, 19:36
Ok. miejsce zajmuje Jurry.
vBulletin - Arachnea.org