Pokaż pełną wersję : [kolejny zatrzymany]
czaplin89
19-01-2008, 10:34
witam,
przeczytane na stronie głównej onet.pl: http://wiadomosci.onet.pl/1676198,11,item.html
czy to ktoś od nas?
ten kraj jest chory:/ skoro to taki ginący gatunek, to może niech je rozmnożą i wypuszczą na wolność, przecież to chyba nie problem? Przecież tyle instytucji sie tym zajmuje. A to naprawdę nie jest trudne, a szkoda żeby był to gatunek występujący jedynie w niewoli:/
pozdrawiam,
Artur
:D ja właśnie też chciałem umieścić tu ten artykuł, do samego posiadania pająka nie trzeba mieć zezwolenia na piśmie lecz do rozmnażania pająków potrzebny jest odpowiedni dokument od weterynarza, znaleźli kędziorka ;/ według mnie są ptaszniki, które rzadziej występują... ale dla prawa pająk to po prostu pająk. :confused:
terra_mar
19-01-2008, 10:49
...ta informacja już była podana z różnych źródeł...popełnił tak poważne przestępstwo, że aż dowód w sprawie musieli mu pozostawić :) ... powinni zabrać je na komendę i zajmować się... zapewne potem zostali by ukarani za uśmiercenie "strasznie" zagrożonego gatunku...
...paranoja...
Nic tylko liczyć, że to nikt od nas. Paranoja, weterynarze nie chcą wydawać papierów a potem ścigają za ich brak.
Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby współpracować z terrarystami, którzy za niezbyt wygórowaną cenę odsprzedawali by parę swoich Brachypelm z kokonu odpowiednim organizacjom, które by się postarały, aby tych parę sztuk dziennie trafiało do naturalnego środowiska. I wilk syty i owca cała. Sorry za offtop
widocznie dużo w takich sprawach mają do powiedzenia ogrody zoologiczne. Teraz którys ogród dostanie pajączki za darmo, a tak by musiał kupować.
*ToMeK*brd
19-01-2008, 12:07
POLSKA - bądźmy dumni, że tu mieszkamy.
czy to ktoś od nas?
To jeden z nas - terrarysta. Dla policji tj. terrorysta.
Sprzedawanie pająków z odłowu powinno być zagrożone... a nie sprzedawanie rozmnożonych przez siebie maluchów.
Prawo jest żałosne... może ktoś to zmieni kiedyś na +.
terra_mar
19-01-2008, 12:26
...dla mnie sprawa jest prosta...skoro przepisy są jakie są...weterynarze wystawiają zaświadczenia jak chcą... policja interpretuje przepisy jak chce... to powinni zrobić ewidentny zakaz trzymania brachypelm ... ogłosić to i rozpocząć wykup pająków od terrarystów (oczywiście nie za przysłowiową złotówkę)... potem wsadzić je do jednego lub kilku rządowych samolotów i dostarczyć je do środowiska naturalnego... potem będzie okazja na gratulacje, kwiaty, nagrody i medale... a my - terraryści... hmmm no cóż zawsze możemy do terrarium włożyć pozostałe wylinki i cieszyć nimi oko...
Pająki te są jadowite, ale ich ukąszenia nie są groźne dla człowieka.
dobrze ze chodz tyle teraz napisali i nie zrobili z kedziorow super zabojcow jak kiedys w innej gazecie
a co do tego przypadku to glupio zyc w takim panstwie... zacofanym..
Był ten temat wiele razy na forum, wystarczy poszukać. Za kolejny taki temat polecą warny;)
Zamykam.
vBulletin - Arachnea.org