Pokaż pełną wersję : [Brachypelmy] Ruszmy się!
funeral0
19-01-2008, 13:27
Witam, zakładam ten temat nie po to aby kolejny raz wykłócać się o interpretację nieścisłych przepisów, lecz aby zaradzić coraz bardziej poszerzającemu się problemowi. Otóż pomysł jest taki. Czy na forum znalazła by się osoba chętna, mająca jakieś doświadczenie z petycjami, pismami urzędowymi itp (pełnoletnia!!), która poświęciła by czas aby takie pismo stworzyć. Najlepiej do tego dołączyć wszystkie artykuły dotyczące wcześniejszych uniewinnionych osób, jak i ustawy które jednak przyznają nam rację. Należało by tak przygotowane pismo porozsyłać gdzie to jest możliwe, nawet do mediów które jak widać zaczynają się tym interesować i ukrócić to dziwne zjawisko łapanki terrarystów.
Proszę o nie wypowiadanie się w tym temacie na zasadzie, "dobry/zły pomysł, popieram/niepopieram" itp. Jeżeli ktoś będzie w stanie się tym zając, zna kogoś kto mógł by to zrobić,lub chociaż wie z której strony się do tego zabrać, zapraszam do dyskusji.
Mile widziane również inne pomysły które mogą wyjaśnić tę sprawę. Jest nas w końcu wielu i na pewno możemy coś zdziałać, nie siedźmy tylko z założonymi rękami i nie czekajmy aż policja zapuka i do naszych drzwi. Wystarczy kilka osób które mogły by się tym efektywnie zająć i rozwiążemy ten problem, a druga strona nie będzie mogła tego zbagatelizować gdyż robi się o tym coraz głośniej.
Pomóżmy sobie na wzajem!!
survivol
19-01-2008, 14:46
Jeżeli ktoś się znajdzie, dobrym pomyslem byloby wstawic petycję na stronę http://www.petycje.pl/index.php
Petycja do ministra w sprawie listy gatunków niebezpiecznych
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=554
funeral0
19-01-2008, 20:07
Na razie proponował bym się zając istniejącym problemem Brachypelm, bo jak wiemy lista gatunków niebezpiecznych szybko nie wejdzie.
Jeśli takie pismo wypłynie to bądź świadom, że nie tylko Brachypelm nie pohodujesz już, ale i innych pająków też. Nie róbcie pochopnych kroków, które mogą wszystkich pogrążyć :).
Tak samo jak marsz? Po co to miało by być? Nic nie zmienicie, a tylko spowodujecie to, że ustawy o gat zagrożonych i niebezpiecznych wejdzie jeszcze szybciej w życie.
funeral0
20-01-2008, 13:38
Wydaje mi się że jednak przesadziłeś. A z drugiej strony wolał bym aby wszystko było czarno na białym. Można trzymać Brachypelmy w Polsce bez możliwości "dziwnych najazdów policji", bądź nie. Każdy wiedział by na czym stoi i mógł zdecydować czy nadal chce je rozmnażać i sprzedawać, czy nie. Krótka piłka. A co do tego że wzięliby się za inne gatunki to już czysta głupota jest...i szczerze wątpię że w państwie jest taka siła która zdoła przyspieszyć wejście ustawy o gatunkach niebezpiecznych.
Poza tym pisałem że nie chcę tu poznawać opinii na te tematy, lecz znaleźć ludzi którzy są w stanie się tym zająć. Uważam że powstał problem w naszej społeczności pajęczarskiej i trzeba go rozwiązać, a nie bagatelizować.
A po co takie ceregiele ?
Wyjaśnieniem jest jeden z artykułów, niedawno pisałem o nim...
funeral0
20-01-2008, 19:28
I nic tam nie wyjaśniono standardowo, i standardowo skończyło się kłótnią. Nie rozumiem waszej postawy, jeżeli jesteście tacy sceptyczni to chwyćcie za telefony i posprzedawajcie wszystkich, bo równie dobrze tak można zrobić jeżeli i tak już siedzimy z założonymi rękami i tylko narzekamy "oj jak źle, jacy my biedni"
eh, ja tylko napisałem, że jest jak byk art. o tym że posiadanie, sprzedawanie itp. zwierząt (pająki też) objętych CITES jest przestępstwem. A to że doszło do kłótni, to nie moja wina.
POPIERAM zdanie funeral0 . Trzeba napisać taka petycje!!!.
@up
BoBaz jedyne co jest wymagane to zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli, ktore moze wypisac nam sam hodowca.
@funeral0
To rownie dobrze moze uzyskac skutek odwrotny do zamierzonego i wyjdzie ze naprostuja te ustawe tak, ze rzeczywiscie trzeba bedzie wszystko rejestrowac i latac po papierki :). Ale ja raczej jestem za tym zeby dzialac, choc samemu nic nie moge zrobic z powodu mojej niepelnoletnosci, ale popieram inicjatywe :).
@up
BoBaz jedyne co jest wymagane to zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli, ktore moze wypisac nam sam hodowca.
No dokładnie o to mi chodzi, ale papier taki potrzebny jest. Jeśli chodzi oczywiście o CITES.
Pawelnek
20-01-2008, 21:47
Ta petycja może bardziej pogorszyć sprawę niż polepszyć. Na razie rząd się tym nie interesuje tak bardzo , gorzej jak po tej petycji zacznie sie interesować. Wtedy dopiero mogą być problemy. A jak na razie to polecam stronę www.pst.org.pl TU JEST O TYM WSZYSTKO!
funeral0
20-01-2008, 22:27
Nawet w przypadku "skutku odwrotnego", kiedy uchwalą coś co będzie zmuszało nas do rejestrowania choć by wszystkich ptaszników, to z drugiej strony będą musieli taką możliwość udostępnić. Więc wtedy nie będzie z tym problemów. Bobaz cites tyczy sie do importu, eksportu i reeksportu nie do handlu nadwyżek hodowlanych, lecz rzeczywiście przepisy można zinterpretować dwojako.
Z tym że nadal nikt nie ma zamiaru się za to wziąć z tego co widzę, gdyż żadnego odzewu nie ma:( (Nie chcę nikogo obrazić i nie chcę być niemiły, lecz prosiłem o zgłaszanie się osób pełnoletnich, mających pojęcie o takich rzeczach, a jak na razie w większości pisane są komentarze ludzi ze średnią wieku 13-14 lat, naprawdę nie chcę was urazić ale o prawie zapewne wiecie niewiele, więc tak jak napisałem w pierwszym poście. Komentarze zostawmy sobie, przez ten temat chciałem stworzyć grupę ludzi którzy by się tym zajęli, ewentualnie zbadali sprawę)
Wiesz co? Mysle, ze mozemy sie przejechac tu:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Białymstoku
Powiatowy Lekarz Weterynarii - Krzysztof Narolewski
bialystok.miw@wetgiw.gov.pl
15-529 Białystok, ul. Zwycięstwa 26b
tel.: (0-85) 652-26-35 faks: 651-67-46
i dowiedziec sie wszystkiego odnosnie rejestracji, póki co, Brachypelm. Przynajmniej bedziemy dokładnie poinformowani przez samego Powiatowego Lekarza Weterynarii. Poki co nic wiecej chyba nie jesteśmy w stanie zrobić. PzDr
funeral0
21-01-2008, 19:46
No to że się przejedziemy to ja wiem ;P, ale trzeba działać szerzej;)
vBulletin - Arachnea.org