PDA

Pokaż pełną wersję : [Brachypelmy] Ruszmy się!

funeral0
19-01-2008, 13:27
Witam, zakładam ten temat nie po to aby kolejny raz wykłócać się o interpretację nieścisłych przepisów, lecz aby zaradzić coraz bardziej poszerzającemu się problemowi. Otóż pomysł jest taki. Czy na forum znalazła by się osoba chętna, mająca jakieś doświadczenie z petycjami, pismami urzędowymi itp (pełnoletnia!!), która poświęciła by czas aby takie pismo stworzyć. Najlepiej do tego dołączyć wszystkie artykuły dotyczące wcześniejszych uniewinnionych osób, jak i ustawy które jednak przyznają nam rację. Należało by tak przygotowane pismo porozsyłać gdzie to jest możliwe, nawet do mediów które jak widać zaczynają się tym interesować i ukrócić to dziwne zjawisko łapanki terrarystów.

Proszę o nie wypowiadanie się w tym temacie na zasadzie, "dobry/zły pomysł, popieram/niepopieram" itp. Jeżeli ktoś będzie w stanie się tym zając, zna kogoś kto mógł by to zrobić,lub chociaż wie z której strony się do tego zabrać, zapraszam do dyskusji.

Mile widziane również inne pomysły które mogą wyjaśnić tę sprawę. Jest nas w końcu wielu i na pewno możemy coś zdziałać, nie siedźmy tylko z założonymi rękami i nie czekajmy aż policja zapuka i do naszych drzwi. Wystarczy kilka osób które mogły by się tym efektywnie zająć i rozwiążemy ten problem, a druga strona nie będzie mogła tego zbagatelizować gdyż robi się o tym coraz głośniej.

Pomóżmy sobie na wzajem!!

survivol
19-01-2008, 14:46
Jeżeli ktoś się znajdzie, dobrym pomyslem byloby wstawic petycję na stronę http://www.petycje.pl/index.php

Petycja do ministra w sprawie listy gatunków niebezpiecznych
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=554

funeral0
19-01-2008, 20:07
Na razie proponował bym się zając istniejącym problemem Brachypelm, bo jak wiemy lista gatunków niebezpiecznych szybko nie wejdzie.

info-0
19-01-2008, 20:23
Jeśli takie pismo wypłynie to bądź świadom, że nie tylko Brachypelm nie pohodujesz już, ale i innych pająków też. Nie róbcie pochopnych kroków, które mogą wszystkich pogrążyć :).

Tak samo jak marsz? Po co to miało by być? Nic nie zmienicie, a tylko spowodujecie to, że ustawy o gat zagrożonych i niebezpiecznych wejdzie jeszcze szybciej w życie.

funeral0
20-01-2008, 13:38
Wydaje mi się że jednak przesadziłeś. A z drugiej strony wolał bym aby wszystko było czarno na białym. Można trzymać Brachypelmy w Polsce bez możliwości "dziwnych najazdów policji", bądź nie. Każdy wiedział by na czym stoi i mógł zdecydować czy nadal chce je rozmnażać i sprzedawać, czy nie. Krótka piłka. A co do tego że wzięliby się za inne gatunki to już czysta głupota jest...i szczerze wątpię że w państwie jest taka siła która zdoła przyspieszyć wejście ustawy o gatunkach niebezpiecznych.

Poza tym pisałem że nie chcę tu poznawać opinii na te tematy, lecz znaleźć ludzi którzy są w stanie się tym zająć. Uważam że powstał problem w naszej społeczności pajęczarskiej i trzeba go rozwiązać, a nie bagatelizować.

BoBaZ
20-01-2008, 17:50
A po co takie ceregiele ?

Wyjaśnieniem jest jeden z artykułów, niedawno pisałem o nim...

funeral0
20-01-2008, 19:28
I nic tam nie wyjaśniono standardowo, i standardowo skończyło się kłótnią. Nie rozumiem waszej postawy, jeżeli jesteście tacy sceptyczni to chwyćcie za telefony i posprzedawajcie wszystkich, bo równie dobrze tak można zrobić jeżeli i tak już siedzimy z założonymi rękami i tylko narzekamy "oj jak źle, jacy my biedni"

BoBaZ
20-01-2008, 19:59
eh, ja tylko napisałem, że jest jak byk art. o tym że posiadanie, sprzedawanie itp. zwierząt (pająki też) objętych CITES jest przestępstwem. A to że doszło do kłótni, to nie moja wina.

luSsak
20-01-2008, 20:22
POPIERAM zdanie funeral0 . Trzeba napisać taka petycje!!!.

Sad_Mad
20-01-2008, 20:40
@up
BoBaz jedyne co jest wymagane to zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli, ktore moze wypisac nam sam hodowca.

@funeral0
To rownie dobrze moze uzyskac skutek odwrotny do zamierzonego i wyjdzie ze naprostuja te ustawe tak, ze rzeczywiscie trzeba bedzie wszystko rejestrowac i latac po papierki :). Ale ja raczej jestem za tym zeby dzialac, choc samemu nic nie moge zrobic z powodu mojej niepelnoletnosci, ale popieram inicjatywe :).

BoBaZ
20-01-2008, 21:33
@up
BoBaz jedyne co jest wymagane to zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli, ktore moze wypisac nam sam hodowca.

No dokładnie o to mi chodzi, ale papier taki potrzebny jest. Jeśli chodzi oczywiście o CITES.

Pawelnek
20-01-2008, 21:47
Ta petycja może bardziej pogorszyć sprawę niż polepszyć. Na razie rząd się tym nie interesuje tak bardzo , gorzej jak po tej petycji zacznie sie interesować. Wtedy dopiero mogą być problemy. A jak na razie to polecam stronę www.pst.org.pl TU JEST O TYM WSZYSTKO!

funeral0
20-01-2008, 22:27
Nawet w przypadku "skutku odwrotnego", kiedy uchwalą coś co będzie zmuszało nas do rejestrowania choć by wszystkich ptaszników, to z drugiej strony będą musieli taką możliwość udostępnić. Więc wtedy nie będzie z tym problemów. Bobaz cites tyczy sie do importu, eksportu i reeksportu nie do handlu nadwyżek hodowlanych, lecz rzeczywiście przepisy można zinterpretować dwojako.

Z tym że nadal nikt nie ma zamiaru się za to wziąć z tego co widzę, gdyż żadnego odzewu nie ma:( (Nie chcę nikogo obrazić i nie chcę być niemiły, lecz prosiłem o zgłaszanie się osób pełnoletnich, mających pojęcie o takich rzeczach, a jak na razie w większości pisane są komentarze ludzi ze średnią wieku 13-14 lat, naprawdę nie chcę was urazić ale o prawie zapewne wiecie niewiele, więc tak jak napisałem w pierwszym poście. Komentarze zostawmy sobie, przez ten temat chciałem stworzyć grupę ludzi którzy by się tym zajęli, ewentualnie zbadali sprawę)

Othis
21-01-2008, 18:09
Wiesz co? Mysle, ze mozemy sie przejechac tu:

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Białymstoku
Powiatowy Lekarz Weterynarii - Krzysztof Narolewski
bialystok.miw@wetgiw.gov.pl
15-529 Białystok, ul. Zwycięstwa 26b
tel.: (0-85) 652-26-35 faks: 651-67-46

i dowiedziec sie wszystkiego odnosnie rejestracji, póki co, Brachypelm. Przynajmniej bedziemy dokładnie poinformowani przez samego Powiatowego Lekarza Weterynarii. Poki co nic wiecej chyba nie jesteśmy w stanie zrobić. PzDr

funeral0
21-01-2008, 19:46
No to że się przejedziemy to ja wiem ;P, ale trzeba działać szerzej;)