PDA

Pokaż pełną wersję : Niemcy a Pajęczaki...

norek66
21-01-2008, 03:49
Witam!

Za jakiś czas wyprowadzam się do Niemiec, mam u siebie dopiero jednego pajączka (Brachypelma albopilosum) ale planuje rozszerzać swoją "hodowlę".

Zauważyłem że w odróżnieniu od Polski, w Niemczech nie sprzedaje się pająków na stronach internetowych typu ebay.de, dlaczego?
Czy aby hodować tam pająki trzeba mieć jakieś zezwolenie, dokumenty?

I jak sprawa będzie się miała z przewozem pająka za granice i powiedzmy powrotem do Polski z nowymi zakupionymi w DE?

Pozdrawiam, Norek66

freeman
21-01-2008, 04:35
wydaje mi sie ze przpisy dotyczace CITES sa mniej restrykcyjne niz u nas choc nie wiem jak to dokladnie wyglada. unia zostawia swobode krajom czlonkowskim tak ze handel i hodowle reguluja wewnetrzne przepisy w kraju. w Polsce oczywiscie nastapila nadinterpretacja przepisow, przez co jest jak jest. a moze po prostu nie ma w naszym pieknym kraju powazniejszych przestepstw zeby zajac nimi policje ;)

zgrzewa
21-01-2008, 12:12
Konwencja waszyngtońska czy tez jak kto woli CITES to akt prawa miedzynarodowa wszędzie jest taka sama!! nie moze być mniej lub bardziej restrykcyjna

Czy Ci sie to podoba czy nie jesteśmy w Unii Europejskiej wiec obowiązuje nas prawodawsto unijne jako nadrzędne nad naszym w tym przypadku Rozp.Rady(WE)Nr338/97 i Rozp.Komisji(WE)Nr865/2006 - jesli czegoś nie ma w naszej kulawej ustawie o OP z 16 kwietnia 2004 to znajdziesz to tam.

Unia nie zostawia ŻADNEJ swobody krajom członkowskim w kwestii handlu gatunkami zagrożonymi wyginięciem , no chyba ze za swobodę uważasz ZAOSTRZENIE przepisów - na to jest zgoda. - dodatkowo załacznik do rozporządzenia ze wzgledu na nawis biurokracji nad ustawodastwem unijnym i spowolnienie tym spowodowane - jest niezgodny w kilku punktach z listą gatunków na Citesie - jest SZERSZY i chocbyśmy sie zes... obowiązuje na terenie Unii

W Polsce nie nastąpiła ŻADNA nadinterpretacja przepisów. Policja wczesniej posługiwala sie artykułem z ustawy który pozwalał na łatwe wymiganie sie z tematu. Odkąd podstawą zarzutów jest artykuł 128 a nie 64 - mają szansę chwycić za tyłek wszystkie osoby które nie spełniają podstawowego warunku - NIE POTRAFIA UDOKUMENTOWAC POCHODZENIA swojej brachypelmy w przepisach unijnych stoi jak byk - w przypadku gatunków znajdujacej sie na załacznikach do CITES czy tez w/w rozporządzenia - nalezy udokumentować pochodzenie - co jest mozliwe na kilka sposobów

deklarację Cites - w przypadku zwierząt pozyskanych SPOZA terenu UE
zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli - NIE DO UZYSKANIA W POLSCE NA BEZKRĘGOWCE to rozszerzę poniżej
inne dokumenty poświadczajace urodzenie w niewoli - tu w gre wchodzi oswiadczenie hodowcy o pochodzeniu lub faktury zakupu i inne takie. ( i to jedyna kwestia która rózni nas od Niemców - takie oswiadczenie u nich załatwia sprawę a u nas mamy typową polską komunistyczna przypadłosć - udowodnij że nie jestes wielbłądem - choc to de facto na instytucji która pragnie cie scigac ciąży obowiązek udowodnienie ze twoje oswiadczenie nie jest zgodne z prawdą)

co do zaswiadczenia o urodzeniu w niewoli - nie ma w Polsce mozliowsci uzyskania takiego na gatunki nie podlegające obowiązkowi rejestracji. a bezkręgowce takiemu obowiązkowi nie podlegają. Każdy znajacy przepisy weterynarz powiatowy powinien wywalic taką prośbę do kosza.

CO innego rejestracja co innego pochodznie - to drugie udowodnic musisz zawsze.

i jeszcze jedno - posiadać ci wolno - wszędzie jest mowa o oferowaniu do sprzedaży i kupnie bez udokumentowanego pochodzenia. wiec jesli nie będą ci w stanie udowodnic ze kupiles lub sprzedajesz to nic ci nie zrobią - trzymać sobie mozesz zawsze!!.

I moim zdaniem bicie piany w tym temacie po urzedach spowoduje tylko jedno - wprowadzenie obowiązku rejestracji na bezkręgowce i zwiazane z tym opłaty przy zarejestrowaniu i wyrejestrowaniu.

Norek - wwozic i wywozic w tą i tamtą stronę mozesz bez problemu - miej tylko przy sobie oswiadczeni osoby od któej kupiłeś ze pochodzi z niewoli. Hodowla w Niemczech nie wymaga zadnych zezwoleń

ebay ma w regulaminie zakaz handlu zwierzetami - polski takze to nie ma nic wspolnego z przepisami danego kraju.

luSsak
21-01-2008, 13:05
Niemcy w odrużnieniu od nas mają inne prawa :) Pozatym tam są strasznie rygorystyczne prawa :) Raczej nie powwinieneś mieć problemu z przywozem pajączków z Niemczech :) Pozdrowienia

norek66
21-01-2008, 14:00
Dzięki wielkie za informacje ;)
A o tym że na ebay nie można handlować zwierzakami to nie miałem pojęcia gdyż prawie w ogóle nie siedzę na tym serwisie...

Jeszcze raz Dzięki, Pozdrawiam

Kazio
21-01-2008, 14:11
LuSsak w takich tematach potrzebne są konkrety, a nie przypuszczenia. :)

Zamykam.