Pokaż pełną wersję : Własny sklep
Przepraszam za brak tagu
Mam takie pytanko:
Niedługo przejmę sklep po babci, jest to sklep Zoologiczny głównie z rybkami , akwariami i takimi plastikowymi terrariami itp.. itd..
I chciałbym wystawić w nim kilka pająków NIE na sprzedaż noo.. ale jak rozmnoże to posprzedaje...
Czy potrzebne będzie pozwolenie na każdego z osobna czy na gatunek ? np: mam kilka Brachypelm czy potrzebne jest jedno zezwolenie na ten gatunek czy na wszystkie sztuki tego gatunku z osobna ? ;]
i gdzie lub w jaki sposób mogę zrobić takie pozwolenie ?
Nie sprzedawaj Brachypelm bez zadnych dokumentów, bo bedziesz w klopocie, kolego :) Jesli chodzi o dokumenty to różnie bywa: moze byc to latwe a w niektorych miastach (nawet duzych jak Wrocław) jest to bardzo trudne.
jak chcesz wystawiac jakies pajaki to sie wystrzegaj Brachypelm i Aphonopelm zebys nie mial pozniej problemow z policja
nie no to był tylko przykład :D z tą Brachypelmą jeśli chodzi o sprzedaż to może za jakieś 6 lat nad tym pomyślę ale zamierzam zakupić jeszcze kilka osobników i niektóre wystawic na pokaz w sklepie , a na pokaz to takie raczej kolorowe gatunki bo takie czarne pająki to każden jeden wydział w domu pod zlewem :D ale jak zobaczy pająka w kolorze tęczy i całym zestawem odcieni i to jeszcze osoba która niema pojęcia że są takie pająki to będzie zaskoczona w szczególności dzieciarnia i płeć piękna ;]
Na wystawe polecalbym:
A. geniculata
B. smithi
C. cyaneopubuscens
A. metallica
Widze ze nie jestes az takim doswiadczonym hodowca wiec nie polecam trudniejszych ptaszników
a ja z w/w pajakow smithi zamienilbym na parahybane. niech ludzie tez zobacza nie tylko te kolowe ale tez te wieksze ptaszniki :)
Hubertuse
21-01-2008, 21:58
Moi starzy też prowadzą sklepy zoo ( 4 ). W jednym z nich wstawiłem ptaszniki i owszem nie którzy je podziwiają, ale najczęściej jest to dziecinada, która najchętniej by popukała w szybki itp. dlatego radze Ci trzymać je gdzieś w niedostępnym miejscu i najlepiej dobrze zabezpieczone przed ucieczką. Właśnie dzisiaj nawiała mi geniculata i podejrzewam, że jej w życiu nie znajdę :(
Życze powodzenia ;)
Dobry interes mozesz zrobic poprzez sprzedawanie doroslych juz ptaszniikow. W sklepach zoologicznych ceny zawsze sa po prostu szalone, moglbys kupowac przez internet np. dorosle ptaszniki za normalne ceny i sprzedawac po 20-30zl drozej. Tylko nie rob ludzi w konia sprzedajac za normalna cene samca, nie badz taki. Zwlaszcza w tak duzym miescie jak Warszawa mozesz liczyc na duze zainteresowanie. I najlepiej jesli sprzedawalbys bezpiecznie mam na mysli pajaki jak rosea, parahybana, moze geniculata itp.
Ja na wystawe bym polecił jescze
Brachypelme emilia
brachypelma bohemei nie wiem ja sie pisze <
Hubertuse
21-01-2008, 22:04
brachypelma bohemei nie wiem ja sie pisze <
Brachypelma boehmei - (Ptasznik czerwononogi)
Ja mam w tym zoologicznym takie rusztowania z metalu które sporo ważą więc żeby je przechylić a co dopiero przewrócić to cza się na to całym ciężarem ciała położyć i na każdej takiej półce jest główna szyba i ma około 1,5cm grubości te co są na samej górze to są otwierane od góry a te już niżej otwierane są od tyłu + na długości 2.5m jest kratka więc nawet jak by się zbiła szybka w akwarium z rybkami to woda by została w zewnętrznym terra. czyli dość spore Akwarium w średnim akwarium w tym głównym mieszczą się takie średnie 3 sztuki , taki mały pomyślunek dla bezpieczeństwa :D
Nie rozumiem twojej wypowiedzi, ale OK. :)
Zycze powodzenia.
Jezeli masz jeszcze jakies pytania to pisz, a z checią pomozemy :)
hehe.. może postaram się tą rozprawkę wrzucić na cyfrówkę :D
Thx.
vBulletin - Arachnea.org