PDA

Pokaż pełną wersję : [Dyskusje] - GAZETA ARANEA 01/2007

MORDRAG
01-03-2007, 00:46
Dyskusje na temat pierwszego numeru gazety ARANEA.
Można go znaleźć w tym temacie: http://www.arachnea.org/viewtopic.php?p=24475
Prosimy o wasze komentarze, oceny, propozycje zmian.

Redakcja ARANEA.

\\Nie zapominaj o TAG-ach -Maxtor

Sad_Mad
01-03-2007, 01:29
Pierwsze wrazenie:

Gratulacje :)!!

Po dokladniejszym przewertowaniu napisze cos wiecej :P.

Maxtor
01-03-2007, 11:31
Naprawde podoba mi sie, całość bardzo fajna. Moim zdaniej na stronie www bedzie jeszcze wiele lepiej. I bedzie napewno fajnie to wszystko wygladało. Czekamy na strone. I zaczynamy powoli przygotowac nowy numer.

Jackal
01-03-2007, 11:52
Swietne, gratulacje :D

alien
01-03-2007, 15:09
bardzo fajnie żeby tak dalej

mborej
01-03-2007, 15:18
Warto bylo czekać. Aż sie zaskoczyłem, czekam na nastepny numer.

newneo
01-03-2007, 16:32
tworzenie tego typu gazetek, kopiowanie czyichs prac i podpisywanie sie pod nimi własnym nazwizkiem czy nickiem jest po prostu paskudne! zero moralnosci ! jeszcze w dodatku podsyłacie mi link!
Niech ktos przeczyta sobie opis avicularia avicularia.
teraz prosze otworzyc te linki:
http://ptaszniki.ovh.org/aavicularia.html
http://www.terrarystyka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=119

To jest po prostu świństwo, totalnie brak mi słów. nieraz bywało tak, ze wchodziłem na jakas strone interetową, czytałem tekst i po chwili orientowałem sie iz jest mojego autorstwa. ale najczesciej pisało ze to ja jestem jego autorem i skad tekst został skopiowany.
Ale człowiek o nicku "lewus" który podpisał się pod moim artykułem nie ma za grosz poczucia uczciwosci! istne złodziejstwo. Dalej juz gazetki nie czytam bo dopadły mnie nerwy i załoze sie ze wiekszosc tez jest skad inad skopiowana.

Piszecie rózne ciekawostki, na temat badan, itd - gdzie piszecie skad macie te wiedze? wybaczcie, ale nisadze by ktorykolwiek z was prowadził tego typu badania. te fakty sa najprawdopodobniej przepisane z polskie lub zagranicznej literatury badz prasy. z grzecznosci wypadałoby napisac jakie zrodla ma ktory artykuł.

Przeczytałem jeszcze jakies dwie prace o samych ptasznikach - duzo niescisłosci merytorycznych i zwyczajnie błędy - mniejsze oraz większe. Widac wyraznie brak doswiadczenia i wiedzy. Nie ma sensu pisac gazetki, nie majac samemu nic do przekazania, a jedynie kopiujac prace innych ludzi. nie macie za grosz wstydu!

newneo
01-03-2007, 16:38
Osobiści uważam, ze serwis arachnea powinien wyciągnąc jakies konsekwencje w stosunku do tych uzytkowników. Nie jestem wspolpracownikiem serwisu, ale mimo wszystko uważam, ze skoro na łamach waszego forum uzytkownicy dopuszczaja sie takich rzeczy, nalezałoby ich jakos ukarać. Nie mozna pozwolić zeby w "środowisku ptasznikarzy" dochodziło do tak paskudnych zachowań - takie zachowania, oraz ludzie którzy się ich dopuszczją powinni być piętnowani. Proszę Was o to i liczę na jakąs reakcje. Tymbardziej ze na pierwszej stronie owej gazetki widnieje adres arachnea.org - więc odnosze wrazenie, ze serwis przyzwolił na rozpowszechnianie owej gazetki w takim kształcie...

Pozdrawiam, Arek Guzanek

Anarchy
01-03-2007, 17:57
Witam cie Areku. Hmm powiem tyle, co do zachowania Lewusa powinien ponieść konsekwencje swojego czynu, bo naprawde zachował się po prostu jak gówniarz podoił się pracy, którą po prostu skopiował chciałem cię przeprosić w imieniu całej redakcji a Lewus zostanie usunięty z niej. I jeszcze jedno nie obsmaruj całej gazety naprawdę większość z nas starała się jak tylko mogła a co do zachowania Lewusa każdy odpowie sobie sam na to pytanie jak się zachował.
Jeszcze raz Arku przepraszam za zachowanie Lewusa jest mi po prostu głupio i jestem zły na to, co zrobił. Świetnie cie rozumiem pod tym względem

P.S nie moge za wszystko odpowiadać czy text był kopiowany czy nie moje zdanie jest takie prawda i tak wyjdzie w tym momęcie wyszła. A lewus powinien dostać bana na arachnea.org(reszrte pozostawiam pod werdykt Andrzeja)

scchizm
01-03-2007, 18:14
A lewus powinien dostać bana na arachnea.org(reszrte pozostawiam pod werdykt Andrzeja)
Bez przesady.Uważam że zaistniała sytuacja jest wystarczającą nauczką i mobilizacją do poprawy.

kolczykos
01-03-2007, 20:50
nawneo- jak mozesz, powiedz jakie błędy wyłapałes.
pozdrawiam

Anarchy
01-03-2007, 21:34
Bann mało?jestem nieobliczany wobec kłamstwa tu nie ma co kolczykos wytykać text został skopiowany w 100%

kolczykos
01-03-2007, 21:37
lewus twierdzi ze nic nie wysłał mordragowi,
bo sie nie odzywał.

Dawidow
01-03-2007, 21:41
Gazetka fajna. Choć ma dużo błędów i merytorycznych i składniowych zdań.
Co do skopiowania tekstu to faktycznie bezczelność, choc przecież info zawsze będzie podobne.Ale kolega nawet nie pofatygował sie napisac swojego opisu opierając sie na jakieś źródła, tylko żywo zerżną od kogoś.
Poza tym czy wszystkie zdjęcia sa wasze? bo jakoś nie widze dopisków skąd są wzięte. Poza tym według mnie przy każdym artykule powinna być jakaś bibliografia bo przecież sami nie odkryliście wszystkiego ,musieliście do czegoś zajżeć.
Choć pierwszy numer wywołuje kontrowersje (jak to brzmi hehe) to jest godne pochwały że robicie cos takiego. Gratuluje i życze żeby nowe numery były coraz lepsze :wink:

kolczykos
01-03-2007, 22:03
Dawidow, jeśli mozesz, pokaż te błędy:)
będę wdzięczny :)

MORDRAG
01-03-2007, 23:27
qwa , wiedziałem ze coś musi sie stać, artykuł wysłał czarek - ja sie pomyliłem w podpisie. to czarkowi należy się ban.
jeszcze raz przepraszam.

PatroL
01-03-2007, 23:41
Nie rozumiem,przecież wszystko sie wyjaśniło , przeproście sie nawzajem i żyjcie dalej.Świat sie zawalił ? twoje życie lego w gruzach ? ,przecież wszystko sie wyjaśniło,teraz każdy będzie sprawdzał artykuły ,zanim pójdą do "druku" . Nie zachowujmy się jak dzieci.

Kamas
02-03-2007, 00:07
i tak powiem :

to jest pierwszy numer, ktory moze zawierać jakies błędy, wpadki czy niedociągnięcia, z tego powodu prosiłbym, zebyscie nie pisali postow typu "Jest pelno błędów" Tylko abyscie wyrażali się konkretniej, wtedy tylko będziemy mogli lepiej dopracowywać kolejne numery aż wkoncu dotrzec do perfekcji.

norbert
02-03-2007, 01:08
Tak jest mleko się wylało nie ma co płakać. Oczywiście newneo miał prawo tak się poirytować doskonale go rozumiem. Wszystko jednak musi się rodzić w bólach. Ja jestem pozytywnie nastawiony do gazetki i już czekam na kolejny numer :D Wyrazy uznania dla REDAKCJI za to przedewszystkim, że się chciało chcieć.

grumm
02-03-2007, 01:35
Czy Wy to w ogóle czytaliście przed nadaniem w eter? Poprawa błędów w Wordzie może spłatać niejednego figla (a wam chochliki buszują po dyskach, aż miło) + brak połowy znaków interpunkcyjnych. Język więcej niż luźny, czasem wręcz infantylny. Liczne błędy gramatyczne, ciągłe powtórzenia (np. "Karmiąc pająka należy zwrócić uwagę, aby w ciągu 20-60 minut pająk złowił pokarm"). Pojawiają się też błędy rzeczowe, niepewne obserwacje i przypuszczenia podajecie jako fakty (samce możemy rozpoznać po tym, że linieją częściej?). Być może pracowaliście pod presją, terminy goniły, nie skreślam Waszej inicjatywy, jednak kolejny numer powinien/musi być porządnie zrobiony.
(zaznaczam, że przejrzałem na szybko, czytając może co 10 zdanie)

A no i najważniejsze - 'rewelacyjny' tekst na sam koniec ;)
Początek był intrygujący - pająki, ciężarówka, transport - opowiadanie zapowiadało się ciekawie; ale gdy wyczytałem o pękającej czaszce, krwi... wiele horrorów czytałem, oglądałem nie jedną jatkę, jednak tej sceny nie potrafię sobie wyobrazić. Dla takiej produkcji CDN(ie)P(owinien)N.

newneo
02-03-2007, 19:47
nawneo- jak mozesz, powiedz jakie błędy wyłapałes.
pozdrawiam
Błedów jest od groma. Poprzez stylistyke, interpunkcje, ortografie, docierając do merytoryki, gdzie przy nawet pobieznym przegladaniu dosłownie kilku tekstow mozna dojrzec bardzo razace nieprawidłowości. Zauważam to nawet ja, a orłem w interpunkcji i ortografii nie jestem. Jesli dysortograf zauwaza błedy, to naprawde nie jest dobrze. Nie mam zamiaru czytac tego po raz kolejny, ani tymbardziej wam pomagać. Jesli nie potraficie poradzić sobie z tym sami, to już wasz problem.

kolczykos
02-03-2007, 20:25
nawneo, nie przesadzaj dobrze?
Ktoś jednak nad tym pracował, a ciebie o pomoc nikt nie prosi.
krytyka była wskazana, bo to pomoże nam rozwinąć skrzydła, a ty wymówiłeś nam wszystkie błędy jakie można popełnić nie podając żadnego konkretu.

Błedów jest od groma.
Nie podałeś, żadnego przykładu, a ponoć błędów jest masa.

Maxtor
02-03-2007, 21:13
newneo zastanów się trochę będziesz pokazywał wielka urażona ambicje!! Nic nie zrobiłeś żeby gazetka powstała, nie pokazałeś takiej checi wiec krytykować jest łatwo masz do tego prawo "wolność słowa". No to nasz problem i dlatego postaramy się poprawić takie błędy jeśli wogole są. Po to jest ten temat żeby mówić o tym tylko jakbyś mógł to proszę o podanie ich. Łatwo jest napisać ze jakieś są błędy, tylko my chcemy żebyś nas o nich poinformował. Jakie to są?? Nikt Cię nie będzie zmuszał do czytania, nikt nie mówi ze ma Ci się to podobać każdy ma inny gust. I napewno nikt Cię nie poprosi o pomoc w tworzeniu gazetki jeśli sam nie będziesz chciał także w czym problem. To pierwszy numer błędy to normalna rzecz szczególnie ze staraliśmy się to zrobić jak najszybciej aby ten numer powstał. Jesteś urażony rozumiemy co juz inni pisali i napewno tak tego nie zostawimy i serwis arachnea cos z tym zrobi. Ale gazetke zostaw nam. Także prosimy po dokładniejsze podanie błędów. A skoro mówisz ze jest ich od groma to nie będzie problemu w podaniu ich.

A nawet to gazetka czeka na ostateczna publikacje na www, narazie jest w formie pdf które ma na uwadze pokazać jak to miało by wyglądać. A ostateczna wersja będzie jak będzie stronka.