Pokaż pełną wersję : Zatrzymany we Włocławku za kędziorka
eagle-eagle
25-01-2008, 22:09
Nie znam gościa.. przynajmniej tak mi się wydaję. Jeśli to czytasz to odezwij się do mnie. Oto skan z lokalnej gazety:
http://img122.imageshack.us/img122/7546/skanuj0016aa6.jpg
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080118/REGION/939425178&SearchID=73306673443964
oto link do artykułu...
świat zwariował
Heh. O mnie też napisali w gazecie :O
Jednak im się nudzi i nie mają się czego czepić ;/
Pawelnek
25-01-2008, 23:12
Panowie, trzeba coś z tym zrobić. Bo się źle dzieje. Musimy znaisc jakąś luke w polskim prawie.
No musimy ale wątpię że coś znajdziesz. To jest czysta głupota przecież wiadomo że taki kędzior w rękach terrarysty jest zadbany i ma schronienie nie tak jak na wolności. Przecież pająk bardziej jest narażony na wolności ;/ U nas mają przynajmniej schronienie i nie chcemy im zrobić krzywdy. No ale cóż zrobić? Prawo to prawo.
eagle-eagle
26-01-2008, 00:29
ale jakie prawo tak naprawdę? co mówi prawo na ten temat? każe nam mieć zezwolenie? tylko skąd je wziąć jeśli to samo prawo zabrania wydawania zaświadczeń o urodzeniu w niewoli? to samo prawo zabrania też kopiowania CITESów bo wydawać dokumenty CITES może wydawać tylko jakiś instytut w Warszawie (co dokładnie - nie pamiętam) i nikt poza nim - więc kserowanie i powielanie w jakikolwiek inny sposób jest także niezgodne z prawem... Brachypelmy są były i będą jednymi z najczęściej hodowanych ptaszników, więc chyba czas coś zmienić.
ale jakie prawo tak naprawdę? co mówi prawo na ten temat? każe nam mieć zezwolenie? tylko skąd je wziąć jeśli to samo prawo zabrania wydawania zaświadczeń o urodzeniu w niewoli? to samo prawo zabrania też kopiowania CITESów bo wydawać dokumenty CITES może wydawać tylko jakiś instytut w Warszawie (co dokładnie - nie pamiętam) i nikt poza nim - więc kserowanie i powielanie w jakikolwiek inny sposób jest także niezgodne z prawem... Brachypelmy są były i będą jednymi z najczęściej hodowanych ptaszników, więc chyba czas coś zmienić.
Dokładnie masz racje ;) !! nic dodać nic ująć ;)
tak super! trzeba coś zrobić, trzeba coś zdziałać!
tylko jedno "ale"
to że trzeba i że chcemy to jedno- móc to drugie...
od samych głosów i okrzyków poparcia się nic nie zmieni...
A jakby tak sobie załatwić taki dokumencik t/z zarejestrować ktoś sie orientuje gdzie i jak to zrobić ?
może was zaciekawi to !
"art. 431 Kodeksu cywilnego: § 1. Kto zwierzę chowa albo się nim posługuje, obowiązany jest do naprawienia wyrządzonej przez nie szkody niezależnie od tego, czy było pod jego nadzorem, czy też zabłąkało się lub uciekło, chyba że ani on, ani osoba, za którą ponosi odpowiedzialność, nie ponoszą winy.
§ 2. Chociażby osoba, która zwierzę chowa lub się nim posługuje, nie była odpowiedzialna według przepisów paragrafu poprzedzającego, poszkodowany może od niej żądać całkowitego lub częściowego naprawienia szkody, jeżeli z okoliczności, a zwłaszcza z porównania stanu majątkowego poszkodowanego i tej osoby, wynika, że wymagają tego zasady współżycia społecznego. (co może oznaczać proces cywilny o odszkodowanie za koszty akcji chwytania ptasznika wędrującego po całym domu)"
I tak mała stronka!
www.cites.info.pl
funeral0
26-01-2008, 02:11
Krzyczycie tak że trzeba coś zrobić, a jak chciałem ostatnio znaleźć kilka osób aby zacząć coś działać to cisza... parodia.
Więc tylko nie wolno sprzedawać Brachypelm-y? Ale można hodować? Czy jak to już jest... bo się robi zamieszanie z tym;/
po prostu policja czy tam inne instytucje nudzą sie straszliwie i jak nie maja sie do czego przypieprzać to przypieprzą sie do pająków bo ta cała ustawa CITES jest cholernie nie jasna i tak potem każdy sad nas uniewinni bo tam maja tęgie głowy to to rozgryza ocb...
Bo tak każdy że rejestracja nie jest potrzebna a inni ze jest potrzebna no i jak tu być normalnym w tym kraju ??
Nie rozchodzi sie o rejestracje tylko o pochodzenie. W ostatnim czasie takich przypadków zaczyna być coraz więcej. Już wiemy że na brachypelmy trza mieć papiery więc w czym rzecz ??
A no w tym gdzie taki papiery dostane bo wiesz ja tam pujde gdzie mam pójść po te papiery powiem ze mam takie i taki pająki to jeszcze będą mi jaki śmieci gadać hym??
x_warrior
26-01-2008, 03:39
Nie rozchodzi sie o rejestracje tylko o pochodzenie. W ostatnim czasie takich przypadków zaczyna być coraz więcej. Już wiemy że na brachypelmy trza mieć papiery więc w czym rzecz ??
echh im to już się w d***ch poprzewracało... :| Kędzior jest zagrożony wyginięciem? :|
Więc tylko nie wolno sprzedawać Brachypelm-y? Ale można hodować? Czy jak to już jest... bo się robi zamieszanie z tym;/
dołączam się do tego pytania.. jak to w końcu jest?
PrzemoOoOoO
26-01-2008, 11:57
HEH popie******* policje doszczętnie :( niech pilnują swoich spraw, łapią bandziorów i inne rzeczy a nie ptasznika się czepili:(.... a właśnie to jak to w końcu jest:D? można hodować i nie wolno sprzedawać?? czy obie te kwestie są zabronione:(?
PrzemoOoOoO można hodować, można sprzedawać- tylko potrzebne są ci na to papiery.
I tu zaczyna się problem jeżeli nabyłeś pająka który takowego zaświadczenia o urodzeniu nie posiada, to nie powinieneś go mieć. Wiem wiem skąd je wziąć otóż teraz jest jak już masz ptasznika to jesteś "pozamiatamy" bowiem zaświadczenie u urodzeniu powinna ci w raz z ptasznikiem dać osoba, która je rozmnożyła.
I znów jak zdobyć ??.
A to już nasze polskie prawo jedni weterynarze ci wystawią jeżeli tylko masz zaświadczenia o urodzeniu w niewoli rodziców, inni powiedzą że nie mają takich uprawnień.
Wydział ochrony środowiska nie pomoże nikomu bo oni nie maja zielonego pojęcia co jak i kiedy. Więc jesteśmy zdanie na dyskretną hodowle pająków obiętym CITES.
Pozdrawiam
Ja może się trochę przyczepię, ale zastanawiający jest jeden fakt:
Czemu wszyscy zatrzymani pochodzą z małych miast/wsi? Czemu nikogo nie złapano np w Łodzi, Warszawie... Ano temu, że tutaj znają się na przepisach lub mają ważniejsze rzeczy do roboty. Natomiast tam widać chęć zarobku, więc traktują terrarystę jak zwykłego przestępcę. Paranoja.
CITES powinno hodowcom pomagać, bo dzięki nam populacja Brachypelm rozrosła się w ostatnich latach o kilkaset tysięcy sztuk.
A do eagle-eagle masz racje, rejestracje przeprowadza tylko Ministerstwo Ochrony Środowiska, które oczywiście, a jakże o niczym NIE MA POJĘCIA.
eagle-eagle
26-01-2008, 14:24
mam znajomego prawnika. postaram się z nim skontaktować i dowiedzieć się co profesjonalista o tym wszystkim sądzi. będę się z nim widział jednak nie wcześniej jak za dwa tygodnie.
Panowie, trzeba coś z tym zrobić. Bo się źle dzieje. Musimy znaisc jakąś luke w polskim prawie.
luka jest juz to co sie dzieje.... zle zdefiniowane prawo prowadzi do takich sytuacji
PrzemoOoOoO
26-01-2008, 15:08
eagle-eagle to czekamy na relacje:)
To jak byś gadał z tym prawnikiem to zapytaj się czy jest możliwość złożenia odpowiedniego pisma o ułatwienie "rejestracji" ptaszora. Czy jest możliwość modyfikacji tego przepisu w Polsce.
lilith691
26-01-2008, 15:50
Witam wszystkich!
Właśnie miałam to wrzucic.
Wg. mnie policja nie ma sie czym zajmowac, zamiast zajac sie poważną przestępczościa wyłapują hodowców ptaszników, wlepiaja mandaty staruszkom.
I skad wziasc papiery na ptasznika? Ehhh....
I takie cyrki-w moim miescie :/
A według Mnie ta cała organizacja zajmująca sie CITES jest pop.....na.Uznała cały gatunek Brachypelma za zagrożony wyginięciem,Ok ale to było kilkanaście lat temu.Dzięki nam populacja B. powiększyła sie do kilku milionów i wątpię ,że komuś z Niemczech czy Polski chciało by sie lecieć do Ameryki po kilka pajączków wartych 2-5zł za sztukę jak może kupić od hodowcy i nie zapłaci kilku stów za bilet lotniczy.Powinno sie wymazać takie pająki z listy.
A pro po organizacji zajmujących sie ochroną środowiska,czemu sami nie rozchodują takich pająków i wypuszczą na wolność? Bo im się NIE CHCE! Wolą wymyślić ustawę i podpisać kilka papierków i po sprawie.
Ta cała sytuacja jest do D..y
PrzemoOoOoO
26-01-2008, 18:21
Brawo dla Archonta:) po prostu musimy z nimi walczyć aż nie wygramy:)
Nie znam gościa.. przynajmniej tak mi się wydaję. Jeśli to czytasz to odezwij się do mnie. Oto skan z lokalnej gazety:
http://img122.imageshack.us/img122/7546/skanuj0016aa6.jpg
to omnie mowa drogi kolego jeb... policja tylkon kompa mi zakosili
Hahahah jakie oburzenie wszytskich :)
Macie racje to co sie dzieje to są cyrki ale jak czytam nie które wasze wypowiedzi to (z pełnym szacunkiem) uśmiech sam wchodzi na usta.
1. To że Brachypelmy są zagrożone wyginieciem jest bardzo prawdopodobne ;) Jest to bardzo popularny gatunek, więc czemu nie miałby byc zagrozony, nie tylko do polski przywożą pająki z odłowu ;) Organiazacja patrzy na ilość osobników w naturze a nie w hodowlach ;)
A pro po organizacji zajmujących sie ochroną środowiska,czemu sami nie rozchodują takich pająków i wypuszczą na wolność? Bo im się NIE CHCE! Wolą wymyślić ustawę i podpisać kilka papierków i po sprawie.
2. Padłem po tym, nie rozmożą pajaków i nie wypuszczą ich na wolność z kilku powodów, prawdopodobnie siedziba CITES nie mieści sie na terenach gdzie występują brachypelmy, tworzenie ośrodków do masowej hodowli napewno kosztuje i to sporo ;) i najwazniejsze, dlaczego pająki ? a nie delfiny, wilk workowaty czy coś innego ? A może sami pojedziecie i wypuście swoje pająki? Populacja na wolnoście wtedy wzrośnie, Cites ściagnie brachypelmy z listy zagrożonych gatunków i po sprawie.
3. Jak sie rozmawia z policją z kulturką i na spokojnie to mozna sie dogadać ;) nie wiem czemu sie czepiliście tego artykułu, wg mnie jest porzadnie napisany tzn są prawdziwe informacje. Zauwazcie ze to że w prawie są luki i bałagan to nie wina policji ;) a jak ktos zauwazył takie incydenty dzieją sie w małych miastach. Jak nie ma tam morderstw, napadów na banki itp tylko to małe spokojne miasto to policja jeździ do takich "małych" zgloszeń, chociaż dla nich to coś "dużego". Więc nie rozumiem czego sie tak na nich wyżywacie ;)
Zaświadczenia o urodzeniu w niewoli wystawia prawdopodobnie (o ile pamietam) tylko Powiatowy Lekarz Weterynari ;) Myśle ze jakby wczesniej przejść sie / zadzwonić do niego i zgłosić zapłodnioną samice i umówić sie na rejestracja młodych to można by było ise ugadac. A nie postawić przed nim młode i rządać żeby wypisał papierki ;).
Mieli nakaz na kompa ? Jak nie to sam jesteś sobie winien, bo co może mieć komputer do pajaków ?
no czy ja wiem czy we Włocku nie ma co robić...
poczytajcie newsweeka itp i rankingi
Włocławek to było główne miejsce przerzutu amfetaminy i kradzionych samochodów, a i przestępczość nie była mała :)
No to sie chłopcy rozkręcili i wszytsko biorą po kolei :P
PrzemoOoOoO
26-01-2008, 22:43
Hmm ciekawy artykuł Lestat w sumie masz rację do niektórych kwestii :) a czy można by było zanieść teraz samiczkę do tego lekarza to czy wystawił by papier?
lilith691
27-01-2008, 01:34
Po przeczytaniu artykułu nie wiedziałam czy mam sie śmiać czy płakać.
Został napisany jakby to było jakieś naprawdę wielkie przestępstwo, aż mnie zdziwiło że nie ma tam nic o wielkim niebezpieczeństwie związanym z hodowlą TAK NIEBEZPIECZNYCH pająków.
Poza tym we Włocławku jest zdecydowanie więcej sytuacji wymagających interwencji policji :/
Veldrinn
27-01-2008, 03:56
Mieli nakaz na kompa ? Jak nie to sam jesteś sobie winien, bo co może mieć komputer do pajaków ?
Zapewne chodziło o udokumentowanie handlu pajączkami na allegro :) Policja powinna mieć nakaż i wydać pokwitowanie na zarekwirowany komputer.
No ale możecie mi wierzyć lub nie ale moje zdziwienie było ogromne jak czytałem nakaz zajecia kompa i przeszukania dlamnie to szok o kedziora ?? no ale serio jest pod ochorna ale to szerokie znaczenie tego słowa
Panowie byli napyle kompetentni ze nie potrafili rozróżnić vagansa od blondi jedynie koles poznał skorpiona + i chwała dla niego !!! ;-)
I powiem wam ze dlamnie nie było to smieszne !!a żałosne !!
Pozdro wszystkich moze moja wpadka was czegos nauczy
ps nie zabrali nawet 1 pajaczka wszystkie sa umnie
Zapewne chodziło o udokumentowanie handlu pajączkami na allegro :) Policja powinna mieć nakaż i wydać pokwitowanie na zarekwirowany komputer.
tak mieli nakaz zarekwirowanie komputerów i przeszukania 3 mieszkan byli w nich punkt o 6,00 jednoczesnie kochana policja z Bydgoszczy !!
//Pisz w jednym poście - Szopek
Pajeczakk
27-01-2008, 14:10
w ostatnim zdaniu zapomnieli dopisac ze dorasta do 8cm ciala ktos sobe pomysli ze te ptaszniki maja wielkosc 8cm...
chcialbym zeby to wkoncu zostalo wyjasnione bo coraz wiecej terrarystow jest lapanych a moze by tak do interwecji zglosic ??
kapelan666
27-01-2008, 16:45
Myśle, że to wszystko bierze się głównie z ciemnoty. Ludzie słysząć "ptasznik" wyobrażają sobie krwiożercze bestie rozmnażające się w ludzkich zwłokach, polujące nocami na niemowlęta. Dlatego potem uwielbiają czytać o takich spektakularnych akcjach policji, która bohatersko ujeła znanego terroryste-hodowce ptaszników. Można powiedzieć, że znaczna większość społeczeństwa jest przeciwko nam przez to, że poprostu nic nie wie o tym czym się zajmujemy. Najpewniej także twórcy tego chorego prawa, nie wiedzą jak wygląda cały nasz rynek hodowlany i równają nas z kłusownikami. Jestem ciekaw czy w ogóle jakikolwiek program chciałby się zająć tą sprawą.
eagle-eagle
27-01-2008, 18:01
powiatowy lekarz weterynarii nie ma prawa wystawic zaświadczenia o urodzeniu w niewoli. kilka osób załatwiło sobie nawet gdzieś pismo poświadczone przez jednego weterynarza powiatowego, w którym napisano, że nie ma możliwości wystawienia takiego dokumentu. yoker20 odbierz PW.
Elo!
Wiem to co trzeba zrobić napiszmy/zadzwonimy do interwencji na Polsacie a nie tvn :P i już w końcu może coś uświadomią tej ciemnocie(społeczeństwu tak jak napisał kapelan666) :D
Bo to jest dość ciekawa sprawa i chyba każdy powie że z deka chora?
A tu kontakt jak by kto się skusił napisać (oprócz mnie)
KONTAKT:
(0-22) 514 41 26
interwencja@polsat.com.pl
lilith691
27-01-2008, 20:11
A takie artykuły jak ten tylko nakręcają tą negatywna opinie o pajęczarzach. Gdybym sie na tym nie znała i nie wiedziała o co chodzi to bym pomyślała że to jakieś niebezpieczne strasznie zwierze i jego hodowla jest bardzo nielegalna.
No ale cóż, czekajmy na pobudkę o 6 rano... bo jesteśmy wielkimi przestępcami.
Może czas zmienić to opinie co? bo to już mnie zaczyna wpieniać naprawdę zorganizuje zaraz jakąś akcie(kto ze mnie pisać na PW) bo to już przerasta wszelkie normy i to się w pale nie umieszcza!
PrzemoOoOoO
27-01-2008, 20:21
Ulong masz rację, tylko teraz czekamy na chętnych i tego który się tego dokona:)
Tylko nie wiem co mam do nich tam napisać na tego E-maile jak zacząć:
Draga redakcjo sprawa wygląda tak ze 90% polskiego społeczeństwa myśli ze hodowcy pająków to przestępcy a pająki to krwiożercze bestie a w związku z tym ludzie coraz bardzie sie boją i mam przez to wiele nieprzyjemności tak jak na przykład terrarysta z Włocławka
kutry został zatrzyma za to że posiadał pająka który był objęty ochrona CITES a owa ustawa nie mówi nic o pająkach które zostały urodzone w niewoli ale żeby to potwierdzić jest potrzebne zaświadczenie które może wydać tylko Ministerstwo Ochrony Środowiska ale owe ministerstwo nie ma zielone pojecie na ten temat tak wiec pisze w imieniu wielu hodowców pająków i terrarystów z prośbą o pomoc co mamy zrobić w tej sprawie.
taki o może być może coś zmienić/dodać bo ja już nie wiem :P
Hubertuse
27-01-2008, 21:01
Chyba napisałeś to od niechcenia ;) Trzeba to tak napisać, żeby oni staneli po naszej stronie, podać im wiele argumentów... W przeciwnym razie napisanie do nich mogłoby nawet nam zaszkodzić. Jeśli już zdecydujemy się napisać to trzeba zająć się tym profesjonalnie, a do tego przydałby/liby się profesjonaliści ( bez urazy ). Bo np. jakby się tą sprawą zainteresowali to jesteś gotowy do występu w TV ?
lilith691
27-01-2008, 21:05
Niech napiszą artykuł jak wygląda tak naprawdę hodowla pająków.
Zmienić? poprawić orty i trochę "ładniej" napisać i chyba będzie ok ;)
I faktycznie przydałaby sie jakaś akcja uświadamiania społeczeństwa, bo opinia o pajęczarzach jest przerażająca ;)
No sorry ale ja nie wiem bo ja tak aż za bardzo zorientowany w temacie to ja nie jestem ale jak będzie trzeba to i występie w tv bo mi zależy żeby taki ty i taki ja miał spokój ale tu nie oto chodzi może by mi kurde kto pomógł napisać taki coś a nie tylko komentować.Słowa słowa i jeszcze raz słowa zero czynów kurde ludzie jest nas tylu i nikt nic nie robi wiec jak będzie? pomożecie?
lilith691
27-01-2008, 21:18
Ehh, wg. mnie to powinno być napisane "wspólnie"
np. założyć temat w którym sie zbierze wszystko co powinno być w takim e-mailu napisane, potem zebrać to w całość i jakoś ładnie ułożyć.
Chce wierzyć w to że taka akcja coś zmieni.
lilith, jesteś Daria z Włocka??? :)
Jak chcecie by to było napisane ładnie to poproście Blackmane- jeżeli uzna że to ma sens to napisze wam Mickiewiczowski e- mail :)
Hubertuse
27-01-2008, 21:25
lilith691 w sumie masz racje, ale zobacz kto się udziela w tym wątku ( określiłbym nas jako początkujących ), a Ci pro hodowcy, albo mają to gdzieś, albo są tacy dobrzy, źe wiedzą że im to nie grozi. Tak więc nic tylko wyjść na ulice hehhh ...
edyta:
o wkońcu jakiś pro hodowca :)
lilith691
27-01-2008, 21:30
Jasne że Daria ;)
Nadal sie będę upierać że sprawy nie można tak zostawić, artykuł tak mnie wkurzył że w końcu sie zarejestrowałam tutaj.
Faktycznie szkoda że tak mało osób sie tutaj wypowiada...hmm..
No to jak piszemy czy jak zakładać temat "Mickiewiczowski e-mail dla interwencji w Polsacie" w dziale "Arachnea - od zaciekawienia do pasji" czy w innym hymm??
no dobry pomysł a jako ciekawostke powiem wam ze policja mi wkrecała ze wylinka L.Parachybanki to jest kokon z jajami hehehe
eagle-eagle odezwe sie do ciebie jutro ;-)
lilith691
27-01-2008, 22:12
Aż mnie taka refleksja naszła...
Kiedy przyjdą przeszukać dom,
Ten, w który mieszkasz chłopie,
Kiedy sprawdzą twój pokój,
Twoje terraria, Twoje hodowle,
Gdy pod drzwiami staną, i nocą
Nakazem w dłoni w drzwi załomocą -
Wiesz o jaką im chodzi zbrodnię?
Hodowałes pająki
Przez dwa tygodnie.
Kiedyś przyjdą napewno pogrzebać ci w terra
Może się zlitują, w co szczerze wątpie,
Jak GROM w nocy przez dach się wkują,
Hodowałes Brachypelmy niebezpieczne strasznie,
Kędziora miałeś, wielkie przestępstwo.
Brak u nich skrupułów, litości nie mają,
Za dyskutowanie zarobisz pałą,
Nie pomogą płacze ,ani lamenty
Całe twoje terra w folie zapięte,
Jaki jest morał mojej definicji?
Profilaktycznie nie wpuszczaj policji!
EDIT: Chyba zmienie sobie avatara-jeszcze sie dowiedza i bede miala jutro budzenie o 6 rano.
Wow gratuluje twórczości Dario i proszę kogoś zęby zajął sie tematem "Mickiewiczowski e-mail dla interwencji w Polsacie" bo ja do roboty idę na noce aktualnie i nie mam czasu tak wiec Elo i do jutro zobaczymy.Ja wracam o 5 rano to będę przed policją hehe
Pozdro dla wszystkich bo w końcu pies tez człowiek :P
Blackmane
27-01-2008, 22:28
Witam, co sie tu kurcze wyprawia ? :) Poważnie chcecie to zrobić ?
PrzemoOoOoO
27-01-2008, 22:28
No to co piszemy do Blackmane'a???? może on pomoże i się uda:)?, ale mnie wyprzedziłeś:)
lilith691
27-01-2008, 22:32
A zaszkodzi zrobić coś takiego? Kto wie- może to zmieni chociaż opinię kilku osób.
Blackmane
27-01-2008, 22:40
Niech napisze to jedna sensowna osoba, która potrafi ugryźć odpowiednio temat, w dodatku użyje stosownych argumentów i ubierze to w odpowiednie słownictwo.
Hubertuse
27-01-2008, 22:52
Blackmane w Tobie nadzieja :) liczymy na Ciebie ;)
eagle-eagle
27-01-2008, 23:42
słuchajcie jeśli już ktoś ma zamiar coś pisać to proszę Was wrzućcie to najpierw na forum! na początek polecam załatwić sobie jakiś program sprawdzający ORTOGRAFIĘ. Druga sprawa to taka, że musi to być napisane dość profesjonalnie bo jak poczują, że jest to list napisany "na kolanach" przez jakiegoś "skrzywdzonego dzieciaka" to w ogóle nie zainteresują się tą sprawą.
PrzemoOoOoO
27-01-2008, 23:46
No to kto taki to napisze?? bo ja nie:D ortografia w porządku ale ja nie lubię pisać takich cudów na kiju:D bo trzeba im BARDZO dużo argumentów podać:) jest może jakiś ochotnik??
lilith691
27-01-2008, 23:47
Jest ochotniczka ale nie wiadomo jak wyjdzie ;) Właśnie pisze ale na pewno to będzie wymagało poprawienia i zmian.
eagle-eagle
najpierw zaliczę sesję, później porozmawiam z prawnikiem, a następnie się tu wypowiem :) nie ma sensu się spieszyć nie mając odpowiedniej wiedzy na ten temat. mogę się tym zająć jak będę miał już wolne.
BadBekon
Najlepiej szukać ochotnika...
Ja bym mógł to sklecić w jednolitą całość, potrzebowałbym jednak 2-3 osoby dobrze orientujące się w temacie, najwyżej że jest kto inny chętny.
eagle-eagle
27-01-2008, 23:54
a w ogóle wziął ktoś pod uwagę jakiś inny program? Interwencja nie jest jedyną opcją. Może lepiej zacząć od lokalnej włocławskiej gazety? Skoro zainteresowali się tą akcją to czemu mieliby nam odmówić sprostowania?
lilith691
27-01-2008, 23:56
Wydaje mi sie że dyskusja powinna sie już przenieść na "Akcje Użytkowników & naszych Partnerów". Może coś sklecę i w nowym temacie dokonamy wspólnej poprawki moich wypocin?
Wiesz, "interwencja" była luźną propozycją. Wydaje mi sie że wysłanie tego e-maila do gazety jest już wręcz oczywiste.
lilith691
28-01-2008, 00:10
1. Pająki nie są krwiożerczymi bestiami. Większość z nich nie posiada nawet jadu zdolnego zabić człowieka.
2. Hodowca pająków nie stanowi żadnego zagrożenia dla sąsiadów czy okolicznej ludności. Media niestety kreują negatywny wizerunek takiej osoby. A prawda jest inna- dbamy o nasze zwierzęta, zapewniamy im odpowiednie warunki do życia i rozmnażania się.
3. Brachypelmy są jednymi z bardziej łagodnych pająków, zwykle wybierane są na pierwszego pająka. Praktycznie każdy kto ma pająki ma także Brachypelmy. Oczywiste jest to że pająki pochodzą z hodowli, nie z odłowu. W obecnej chwili bezsensowne, ze względu na powszechność i niskie ceny, byłoby odławianie tych pająków ze środowiska naturalnego.
4. -Cały rodzaj Brachypelma jest objęty CITES. Zaświadczenie potrzebne jest tylko podczas przewożenia pająka za granice UE oraz przy sprzedaży pająka objętego CITES przed podmiot gospodarczy (a nie osobę fizyczna która sprzedaje swoje nadwyżki hodowlane). (Wikipedia)
Polskie prawo pod tym względem jest bardzo niejasne, nie wiadomo jak „zalegalizować” swoją hodowlę
I w tym momencie zabrakło mi weny :(
eagle-eagle
28-01-2008, 00:25
nie wytrzymałem i zadzwoniłem do znajomego prawnika przed chwilą. Jak już wszyscy wiemy Policja ogólnie nie ma pojęcia o pająkach. Żaden "specjalista" i "biegły" podobnie. W omawianym przez nas przypadku mamy do czynienia z rozmnożeniem pająka w niewoli i sprzedażą młodych. Teraz tak: jeśli uda się znaleźć umowę - dowód zakupu matki - to sprawa może nie być aż tak spaprana. Z punktu widzenia prawnika jeśli zawarto umowę sprzedaży - czyli np zakup przez aukcje Allegro - to należy jedynie odszukać tą aukcję i dane sprzedającego. Jeśli w treści aukcji nie było zaznaczone, że pająk ten jest pod ochroną i że jest zabroniony (a nikt raczej tak nie napisał) to kupujący nie popełnił przestępstwa. Co więcej, zawierając umowę przez Allegro posiadł pełne prawa do pająka. Pająk stał się jego własnością, więc mógł go swobodnie rozmnożyć i dalej sprzedawać młode. Trzeba więc jedynie spokojnie udowodnić policji, że kupiliśmy samicę (i ewentualnie samca) przez Allegro. Na większości aukcji widnieje napis: "Gatunek dopuszczony do obrotu w Polsce" - to nas ratuje. Jeśli nie uda się znaleźć aukcji to sprawa wygląda znacznie gorzej, ale można ratować się świadkami, którzy potwierdzą, że oskarżony ma tą samice od bardzo bardzo dawna - na tyle dawno że wszelkie dane aukcji zostały już usunięte. Czyli trzeba jedynie udowodnić, że pająk nie został "przeszmuglowany" z poza UE.
lilith691
28-01-2008, 00:30
Jakiekolwiek dane aukcji są przechowywane w archiwum i chyba nie ma żadnego określonego czasu kiedy będzie je można odnaleźć.
Eh...czemu robią z nas przestępców?
Powiem tyle był podobny temat na forum! Pisac to potraficie ale co do czego....
Prosiłem zpoprostu rewelacja!!!!żeby napisac do lokalnej gazety i nikt nie wyraził checi!
Tylko było przecież policja nie ma prawa i takie tam....
lilith691
28-01-2008, 00:50
1. Pająki nie są krwiożerczymi bestiami. Większość z nich nie posiada nawet jadu zdolnego zabić człowieka.
2. Hodowca pająków nie stanowi żadnego zagrożenia dla sąsiadów czy okolicznej ludności. Media niestety kreują negatywny wizerunek takiej osoby. A prawda jest inna- dbamy o nasze zwierzęta, zapewniamy im odpowiednie warunki do życia i rozmnażania się.
3. Brachypelmy są jednymi z bardziej łagodnych pająków, zwykle wybierane są na pierwszego pająka. Praktycznie każdy kto ma pająki ma także Brachypelmy. Oczywiste jest to że pająki pochodzą z hodowli, nie z odłowu. W obecnej chwili bezsensowne, ze względu na powszechność i niskie ceny, byłoby odławianie tych pająków ze środowiska naturalnego.
4. -Cały rodzaj Brachypelma jest objęty CITES. Zaświadczenie potrzebne jest tylko podczas przewożenia pająka za granice UE oraz przy sprzedaży pająka objętego CITES przed podmiot gospodarczy (a nie osobę fizyczna która sprzedaje swoje nadwyżki hodowlane). (Wikipedia)
Polskie prawo pod tym względem jest bardzo niejasne, nie wiadomo jak „zalegalizować” swoją hodowlę
I w tym momencie zabrakło mi weny :(
Właśnie próbuje coś złożyć nadającego sie do wysłania do gazety i innych mediów.
Może poprawisz coś albo dołożysz cos od siebie?
Blackmane
28-01-2008, 14:07
Przepraszam lilith za to co napiszę - ale ten tekst ni jak się ma do poważnego wysłania i sensownej rozmowy.
Poza tym czemu akurat polsat?
Jeżeli listy będę faktycznie tego kalibru, to chyba się "zatnę w sobie" i sam napiszę bo czegoś takiego wysłać niestety nie można. List o jakim mówimy, ma być napisany przede wszystkim poprawną polszczyzną, językiem prostym, ale zarazem poruszać winien zagadnienia kluczowe, naświetlać sytuację z perspektywy terrarysty, ale przedstawiać ją tak by dla redaktora sprawa wydała się bardzo interesująca. Jeśli nikt nie napisze tego tak jak trzeba to wtedy może nadam ruch pióru, ale póki co, tak jak powiedziałem Lestatowi - nie chcę wysuwać się przed kolumnę.
x_warrior
28-01-2008, 14:40
takiego czegoś to chyba nie wyśle. To tylko pare argumentów które można by zamieścić w owym liście (czyt. petycji).
Gundam02
28-01-2008, 18:10
Z punktu widzenia prawnika jeśli zawarto umowę sprzedaży - czyli np zakup przez aukcje Allegro - to należy jedynie odszukać tą aukcję i dane sprzedającego. Jeśli w treści aukcji nie było zaznaczone, że pająk ten jest pod ochroną i że jest zabroniony (a nikt raczej tak nie napisał) to kupujący nie popełnił przestępstwa. Co więcej, zawierając umowę przez Allegro posiadł pełne prawa do pająka. Pająk stał się jego własnością, więc mógł go swobodnie rozmnożyć i dalej sprzedawać młode. Trzeba więc jedynie spokojnie udowodnić policji, że kupiliśmy samicę (i ewentualnie samca) przez Allegro. Na większości aukcji widnieje napis: "Gatunek dopuszczony do obrotu w Polsce" - to nas ratuje..
Zgadzam sie z toba ale jeżeli my sie kimś uratujemy to wkopiemy kogoś ale chyba nie oto chodzi prawda? Mnie ta cała sytuacja juz miesza zastanawiam sie nad sprzedaniem swoich brachypelm zeby mieć problem z głowy co z drugiej strony sprawi mi ból bo jak każdy z nas wsadziłem serce żeby zapewnić im wspaniałe warunki, czas i frajde z ich posiadania.
Hubertuse
28-01-2008, 19:14
Pająki nie są krwiożerczymi bestiami. Większość z nich nie posiada nawet jadu zdolnego zabić człowieka.
ja bym napisał nawet, że nie posiada jadu zdolnego do zabicia świńki morskiej ;)
dobrze, że ktoś się stara jednak to nie jest jeszcze to...
edyta:
by nie wywoływać dalszych sprzeczek nieco edytuje wypowiedź :
do zabicia dorosłego królika królika ;) może być ?
Gundam02
28-01-2008, 19:33
nie no Blondi, Parahybana a mniemałbym, że nawet Geniculata była by w stanie zabić świnke morska:) ale to OFF TOP :)
EDIT:
Do Królika się zgadzam :)
PrzemoOoOoO
28-01-2008, 20:26
Racja Gundam02 może i nie tym jadem tylko samą siłą:)
ZOBACZCIE jeszcze to
--->>> http://www.kujawsko-pomorska.policja.gov.pl/_portal/news/12006685374790bf793c280/Podejrzewany_o_prowadzenie_nielegalnej_hodowli_paj %C4%85ka_z_gatunku_Ptasznika_K%C4%99dzierzawego..h tml
Gundam02
28-01-2008, 20:51
hehehe zaczynam sie powoli bać :D chyba brachypelmy wywioze do mieszkania babci :D bo karteczki z nazwami gatunkowymi juz zerwalem z terrarii :D...
A mam pytanko czy ten filmik i foty to policja zamiesciła legalnie bez mojej wiedzy i zgody ??
Pajeczakk
28-01-2008, 22:17
black dlaczego polsat jak wiadomo jest tam interwecja która nie boi sie żadnego tematu i nie jest to jakas pisowska telewizja...
Inspektor Sowa
28-01-2008, 22:29
Dołączam się do akcji. Trzeba koniecznie wyjaśnić sprawę z Brachypelmami. I jeśli trzeba - zaprzestać hodowli.
Stwórzmy plan ogólny "listu otwartego" i powoli redagujmy jego treść.
Blackmane
28-01-2008, 23:43
A ja na razie ucinam temat. W polsaty i interwencje zamiaru bawić się nie mam. Za to ze strony PSP zostanie wkrótce wystosowany list do ministerstwa w sprawie załatania luki prawnej, która określałaby że rozmnażanie gat chronionych sprzyja ich utrzymaniu w naszym świecie. Tak jak powiedziałem kolegom z Zespołu - o wszystkim będziecie słyszeli na bieżąco.
jeżeli telewizja to od razu mówię, że przyda się wysłać im w liście imiona i nazwiska "poszkodowanych" i adresy, żeby wiedzieli, że to nie wirtualny problem
oczywiście wszyscy dookoła krzyczą, ale najważniejszy głos mają właśnie poszkodowani i muszą udzielić zgody na ewentualny wywiad
uprzedzam, że jeżeli przyłapani są niepełnoletni to niech się nie wychylają, bo raz, że złamaliście regulamin allegro :) a dwa, że nie ważne jak jesteście doświadczeni i odpowiedzialni to wasz wiek może trochę zniechęcić, a nawet postawić w złym świetle i spowodować głosy typu: Boże! Gdzie ten dzieciak miał rodziców! takie paskudztwa niebezpieczne w domu trzymał i matka z ojcem nic nie zrobili! Trzeba apelować do rodziców by pilnowali co pociechy do domu znoszą, itp. Nie są też preferowane osoby o "wystroju" w stylu wczesny Immortal albo jakieś inne tego typu rzeczy bo efekt może być odwrotny od zamierzonego. Pamiętajcie, że telewizja może zrobić coś zupełnie innego z takiego materiału i z pająków przejść na czczenie szatana, albo chęci samobójcze, gwałt na przyrodzie oraz inne duperele :) to tyle z mojej strony- pozdro młodzi aktywiści :)
Nie każdy prawnik pomoże w tej sytuacji - ja przykładowo jestem mgr prawa, ale nie siedze ani w prawie administaracyjnym (ustawa o ochronie środowiska) ani w prawie europejskim (CITES) w takim stopniu aby móc wypowiedzieć się/pomóc w tej kwestii.
Z tego co się orientuje to osoby, które nawet miały sprawy przed sądem nie ponosiły żadnych konsekwencji w związku z posiadaniem Brachypelm, gdyż sprawy umarzano ze względu za znikoma społeczną szkodliwość czynu.
Ja np. mam dorosłą samicę B.smithi, którą kupiłem od exoticworld, a związku z tym że sprzedał mi on ją jako prowadzący działalność gospodarczą był zobowiązany do przekazania mi stoswnych dokumentów (zaświadczenia o urodzeniu w niewoli) i zaświadczenie takowe posiadam u siebie :)
Nie każdy prawnik pomoże w tej sytuacji - ja przykładowo jestem mgr prawa
Wybaczcie proszę że tak troszkę off-topowo, jednak ciekawi mnie czy mamy na forum policjanta-terrarystę... Zdanie takiej osoby mogłoby być bardzo interesujące... :)
Ja podziękowałem już brapychelmą i ich nie hoduję. Jest wiele ładniejszych ptaszników i nie żałuję. Żyje się spokojnie. Niebiescy ludzie nie wejdą do domu i mnie nie wsadzą do kicia za kędziora lub vagansa. Wogóle to śmiech w żywe oczy by kogoś karać za kedziorki.
vBulletin - Arachnea.org