PDA

Pokaż pełną wersję : Avicularia hirschii

luke
26-01-2008, 04:47
Avicularia hirschii

M. Bullmer, M. Thierer-Lutz i G. Schmidt
2006

Avicularia hirschii na wolności zamieszkuje wschodnie rejony Ekwadoru. Gatunek ten sklasyfikowany został w roku 2006 przez M. Bullmera, oraz M. Thierer – Lutza i G. Schmidta. Mimo, iż A. hirschii licznie występuje w naturalnym środowisku, to ogromnych problemów nastręcza złapanie tych ptaszników, gdyż najczęściej są praktycznie niewidoczne, chowając się w bardzo wąskich szczelinach drzew lub dziuplach pozostawionych przez inne zwierzęta. Dotychczasowa, „robocza” nazwa tego gatunku przyjęła się w Niemczech, gdzie nazywano go „rotbüschel vogelspinnen”, Stanach Zjednoczonych - „Red – turf tarantula” oraz Francji – „robisch”.
Avicularia hirschii jest bardzo łatwo rozpoznawalnym gatunkiem, gdyż nie posiada (jak większość avicularii) „choinkowego” wzoru na odwłoku. Wzdłuż odwłoka biegnie jedynie intensywny czarny pas, a po jego bokach wyrastają czerwono – pomarańczowe włoski. Karapaks pokrywają włoski o rożnych odcieniach brązu. Pierwsza i druga para odnóży jest również koloru brązowego, natomiast trzecia i czwarta w odcieniach czerni. Na odnóżach również znajdują się włoski koloru czerwono – pomarańczowego, oddzielające poszczególne segmenty odnóży, przy czy kolor jest zdecydowanie bardzie intensywny na ostatnich dwóch parach. Młode osobniki natomiast posiadają bardzo jasne ubarwienie (wręcz białe) z charakterystycznym, czarnym pasem na odwłoku.
Jest to niewielkich rozmiarów ptasznik, dorastający maksymalnie do 4 cm ciała. Samce są zazwyczaj mniejsze i smuklejsze, mają jednak dłuższe odnóża. Samice dożywają ok. 10 lat. U dorosłego samca pojawiają się bulbusy na nogogłaszczkach, brak natomiast haczyków na przedniej parze kończyn. Dorosły samiec posiada narządy kopulacyjne podobne do a. versicolor, natomiast spermateka samicy porównana została do a. azurakaasi. Pająki te są dość łagodne, nie przejawiają agresji, najczęściej bronią się ucieczką. Jad a. hirschii jest słaby i nie stanowi zagrożenia dla zdrowego człowieka. Pająk nie wyczesuje włosków parzących z odwłoka, jest za to niezwykle szybki i skoczny.
Optymalnym wymiarami terrarium dla dorosłego osobnika to 20x20x30 (dł./szer./wys.). Wymagana dla tego gatunku temperatura dzienna to od 25 do 28 stopni, natomiast wilgotność na poziomie 80 %. W nocy spadek do ok. 22 stopni, chodź, jak podaje M. Bullmer, temperatura w rejonie odnalezienia a. hirschii spada nawet do 18 stopni. Ważne, by w terrarium znalazły się gałęzie, konary na których pająk zbuduje gniazdo. Młode pająki karmimy wylęgiem świerszcza lub muchami owocówkami. Osobniki starsze jedzą świerszcze, karaczany, młodą szarańczę czy mole woskowe.
Nie ma obecnie żadnych udokumentowanych przypadków rozmnożenia tego gatunku w niewoli, choć krążą pogłoski, że znajdujące się w europie osobniki pochodzą z odłowionej w Ekwadorze, kilka lat temu, samicy, która w warunkach zamkniętych złożyła kokon. Jak podaje M. Bullmer, odnaleziony w Ekwadorze kokon a. hirschii liczył 38 młodych osobników, a dzięki badaniom, liczebność młodych w kokonie a. hirschii porównuje się do kokonów składanych przez a. minatrix.
A. hirschii jest obecnie gatunkiem prawie nieosiągalnym w hodowlach (przynajmniej europejskich). Pająki importowane z Ekwadoru cechowała duża niestabilność stanu zdrowia oraz wysoka śmiertelność. Z pozyskanych przeze mnie informacji wynika, iż pojedyncze sztuki znajdują się obecnie w hodowlach europejskich, jednak wszystkie są samicami.
Zdjęcia:
http://www.birdspiders.com/archive/15B00C9AKD0B7KAEC2K140771FD2FAAC67C.html
http://i45.photobucket.com/albums/f67/ephebopus/ASPROBISCH_1.jpg
http://i45.photobucket.com/albums/f67/ephebopus/ASPROBISCH_2.jpg

kubad13
26-01-2008, 10:10
wyglada to jak Avi.metal z Avi.versii:p

Spore
26-01-2008, 12:19
Fajnie wygląda :D
Teraz sobie pomyślcie ile jeszcze jest nie odkrytych :D

BoBaZ
26-01-2008, 12:22
Tylne nóżki ma bardzo fajne :)

I art. dobry.

Mustang
26-01-2008, 12:31
Mnie się średnio ta Avi podoba ale art świetny, napracowałeś się, gratulacje.

PrzemoOoOoO
26-01-2008, 12:33
Artykuł dobry ale i pająk świetny:D podobny do innych avi jak z resztą niektóre:P

MichAaU
26-01-2008, 14:13
śliczna Avi, i graty za świetny art;]

Ciekawe za ile lat pajączek będzie osiągalny u nas:)

twiel
26-01-2008, 14:24
W końcu coś ciekawego. Myślę że na serwisie właśnie braku ostatnio publikacji i opisów nowych gatunków ptaszników, bo to jest dla nas najciekawsze. Dzięki Luke.

BoBaZ
26-01-2008, 14:36
Ciekawe za ile lat pajączek będzie osiągalny u nas:)

Na naszym rynku są dostępne pająki odkryte w 2007 roku...

7hund3r
26-01-2008, 14:59

Tak wiem ze robie offtopa wybaczcie BoBaZ jestes w stanie podac nazwy ?? chetnie sobie poczytam o nich . Pozdrawiam

mizer
26-01-2008, 15:12
Świetny art i pajączek bardzo ciekawy :) sam z chęcią bym sobie takiego sprawił :P I jeszcze raz graty za arta :D

M4S73R
26-01-2008, 16:00
Piękny okaz :D ładnie ma ubarwione odnóża.

krecik
26-01-2008, 16:09
Ładna Avi:D Pewnie na naszym rynku trochę droga będzie:P

Araziel
26-01-2008, 16:29
Tył pająka bardzo ładny ale karapaks i przednie odnóża beznadziejne.
Ciekawe kiedy w Polsce będzie on osiągalny.

PS.
1 fotka nie działa.

Pawelnek
26-01-2008, 17:00
No coś pięknego. Opis tez super !!! :D Ciekawe czy ją będę miał w hodowli.

namer
26-01-2008, 17:24
Tak wiem ze robie offtopa wybaczcie BoBaZ jestes w stanie podac nazwy ?? chetnie sobie poczytam o nich . Pozdrawiam
Cyriocosmus perezmilesi to własnie ten gatunek odkryto w 2007.

Wracając do Avi świetny opis, ciekawie wyglądają tylne odnóża, reszta nie jakaś nadzwyczajna :D

Araziel
27-01-2008, 23:32
Luke ty ten artykuł przygotowałeś/przetłumaczyłeś własnoręcznie ?
Bo ktoś ostro to skopiował:
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?p=764997#764997

PowR_TocH
01-02-2008, 15:01
Bardzo ciekawy artykuł Luke co prawda nie interesowałem się zbytnio Aviculariami do tej pory ale przeczytałem z zaciekawieniem w końcu to zupełnie nowy gatunek.
Ta Avi faktycznie przypomina mieszankę A. metallica i versi i to ubarwienie tylnych odnóży bardzo fajne. Szkoda jedynie, że w hodowlach europejskich są tylko samice ale może niedługo doczekamy się wiadomości o sukcesie w rozmnożeniu ich w niewoli w Europie.
Jeszcze raz gratuluję arta i respekt za wkład pracy.

JadziaP
01-02-2008, 17:11

taak?? a jakie?

BoBaZ
01-02-2008, 18:08
taak?? a jakie?

Sory, 2006 :P

eMC
09-02-2008, 00:40
Czy to nie jest przypadkiem ta Avi ?
http://www.tarantulabarn.co.uk/shop/index.php?act=viewProd&productId=110

wygląda dużo lepiej na tym zdjęciu...

ZinKAHO
09-02-2008, 01:51

Również przepraszam za off topa
Z takich często spotykanych w handlu dość nowych gatunków to:
Nhandu chromatus- opisany w 2004 roku,
Avi.geroldi - opisany około 1999-2000 ale dość szybko pojawił się w amatorskiej hodowli
Poecilotheria pederseni - na pewno 2 tysiące coś. dokładnie nie pamiętam.
Grammostola aureostriata- Tego typa każdy zna:D. opisana ok 2002, albo niewiele wcześniej (nie pamiętam, komputerem nie jestem i nie chce mi się szukać informacji.) Sam jestem szczęśliwym posiadaczem :D
B. verdezi i schroederi- to było chyba 2003. W handlu coraz częściej szczególnie verdezi. Oczywiście objęte Cites.
Chilobrachys ????- nie pamiętam nazwy gatunkowej, ale też chyba spisany po 2000 roku, jednak w hodowli nie widziałem.
Ephebopus cyanognathus i E. rufescens- oba bodajże 2000 rok. Zapewne niektórzy z was posiadają je w hodowli bądź ich starszego brata E.murinusa. oba nowe ephebopusy zamieszkują rejony Gujany Francuskiej.
Haplopelma vonwirthi- to pamiętam: 2005, jednak nie wiem jak skończyły się spory na temat czy aby nie jest to odmiana minax.
Acanthoscurria borelis?? Acanthoscurria bollei??- oba ok 2004-2005. nie pamiętam nawet dokŁadnych nazw.

Zastanawiałem się nawet nad artykułem na temat nowych gatunkow. Jednak raczej mało interesujacy temat. poza tym brakuje mi fachowej nowej literatury oraz artykułow nt. nowo opisanych gat.

Havelock
20-02-2008, 04:45
Czy to nie jest przypadkiem ta Avi ?
http://www.tarantulabarn.co.uk/shop/index.php?act=viewProd&productId=110

wygląda dużo lepiej na tym zdjęciu...

Nie, to jest Pink Toe czyli Avicularia metallica.

terra_mar
24-02-2008, 23:59
...ciekawe kiedy pojawi się na rynku sprzedawca z taką ofertą Avicularii:

A. affinis • A. alticeps • A. ancylochira • A. andalusiaca • A. anthracina • A. aurantiaca • A. A. • A. A. variegata • A. aymara • A. azuraklaasi • A. bicegoi • A. borelli • A. braunshauseni • A. caesia • A. cuminamensis • A. cuminami • A. deborrii • A. detrita • A. diversipes • A. doleschalli • A. exilis • A. fasciculata • A. fasciculata clara • A. geroldi • A. glauca • A. gracilis • A. guyana • A. hirsuta • A. holmbergi • A. holmbergii • A. huriana • A. juruensis • A. laeta • A. leporina • A. magdalenae • A. marocanna • A. metallica • A. minatrix • A. nigrotaeniata • A. obscura • A. ochracea • A. palmicola • A. panamensis • A. parva • A. plantaris • A. pulchra • A. purpurea • A. rapax • A. recifiensis • A. rufa • A. rutilans • A. seladonia • A. soratae • A. soratensis • A. striatocauda • A. subvulpina • A. surinamensis • A. taunayi • A. tetramera • A. tigrina • A. ulrichea • A. urticans • A. velutina • A. versicolor • A. vestaria • A. vestiaria • A. violacea • A. vulpina • A. walckenaeri • A. zorodes

...chętnie bym kilkanaście z nich kupił :) zapewne ten spis nie jest uaktualniony bo nie ma wspomnianej przez Ciebie... inne fotki:
http://thebts.co.uk/forums/gallery/showphoto.php/photo/507

...chociaż w tym spisie są pajączki występujące pod innymi nazwami...przykład zaczerpnięty z opisu gatunków na TCP:

"Iridopelma zorodes (Mello-Leitao, 1926)

Gatunek sklasyfikowany w 1926 roku przez Mello-Leitao. Na wolności występuje w Brazylii, w lasach deszczowych. Inne nazwy to Typhochlaena zorodes i Avicularia zorodes. Angielska nazwa tego ptasznika to Brazilian purple bird eater."

Szopek
25-02-2008, 09:09
Tak, tylko musisz dodać, że większość gatunków to sp. i sporej ich części nie można na rynku dostać;)

terra_mar
25-02-2008, 12:58
Tak, tylko musisz dodać, że większość gatunków to sp. i sporej ich części nie można na rynku dostać;)

...masz rację, aczkolwiek niewiele osób wie lub doczytało wymienność nazw w gatunkach Iridopelma i Avicularia...zresztą sam kiedyś buszując w necie w poszukiwaniu informacji na temat Avi byłem tym zaskoczony...Iridopelmy pojawiają się jednak w sprzedaży, sporadycznie aczkolwiek są...uzupełniając sobie wiedzę na temat nazewnictwa można wzbogacić sobie kolekcję o kilka fajnych okazów, które wbrew pozorom nie osiągają astronomicznych cen...

M_doog
01-03-2008, 17:21
Fajny pająk ciekawe czy jest pod ochroną???;d Można by sobie złapać takiego;d

terra_mar
01-03-2008, 19:25
Fajny pająk ciekawe czy jest pod ochroną???;d Można by sobie złapać takiego;d

...pod ochroną nie jest... a jak złapiesz to powiedz gdzie, sam pojadę połapać ;) podobno dobrze się łapie na siatkę na motyle...