PDA

Pokaż pełną wersję : [Terrae-Zine] Wsparcie Finansowe

mizer
26-01-2008, 18:43
Witam. Jak już pewnie większość kolegów słyszała w planach jest utworzenie porządnego magazynu terrarystyczengo on-line. Jak wszyscy wiemy aby taki magazyn mógł się dynamicznie rozwijać, dawać przydatne informacje i cieszyć nasze oko zdjęciami i innymi bardzo ciekawymi rzeczami niezbędne jest sporo miejsca na serwerze. Właśnie z tego względu zdecydowałem się wyjść z taką akcją. Uważam, że nasze zainteresowania i hobby powinny być rozwijane i pogłębiane. Wiedzy nigdy za wiele. I w związku tym piszę z prośbą do was o zainteresowanie się tym tematem. Serwer na którym chcieli byśmy postawić serwis kosztuje rocznie 129.90 zł. Jeśli część użytkowników zdołała by wspomóc ten szczytny cel to było by wspaniale. Sam postaram się dołożyć tyle na ile pozwolą mi fundusze. Wydaje mi się, że gdyby odmówić sobie 2 browarów, i wspomóc tą sumą to było by świetnie, jest to 5zł, które w zupełności by wystarczyło od 1 użytkownika. Oczywiście cała akcja jest dobrowolna i nie ma przymusu wpłacania pieniędzy, tylko i wyłącznie chętni.
Proszę o poważne zastanowienie się nad tą ideą, ponieważ jest według mnie bardzo dobrym rozwiązaniem i zarazem mało inwazyjnym na nasze portfele.

Powiedzcie co myślicie na ten temat i jeśli byście byli pozytywnie nastawieni to wstępnie dajcie znać ile by było chętnych.

POZDRAWIAM : mizer

CrisS
26-01-2008, 18:52
Witam!

Ja jestm za! ;] wiedzy nigdy za wiele..;P a na te 2 browary i tak by mi starczyło..;DD Więc jestem pierwszym chętnym do tego typu działania..;]

Pozdrawiam!

PuKAsS
26-01-2008, 19:02
Ja bym chciał zobaczyć najpierw chociaż jeden numer. Jeśli będzie warto to wam opłace 1/3 kosztów

shinobi
26-01-2008, 19:03
Witam. Z góry chciałbym podziękowac wszystkim chętnym za pomoc dla magazynu.
Jeśli ktoś chciałby nas wspomóc to proszę o kontakt na email:
goclik@o2.pl
W treści prosiłbym zamieścic swoje imie i nazwisko oraz nick używany na forum (forach).
W odpowiedzi wyśle potrzebne dane i numer konta na który należy przelac pieniądze.
Ja bym chciał zobaczyć najpierw chociaż jeden numer. Jeśli będzie warto to wam opłace 1/3 kosztów
Pierwszy numer wyjdzie w ciągu kilku najbliższych dni

mizer
27-01-2008, 02:09
No to czekamy na 1 numerek z niecierpliwością :D

shinobi
27-01-2008, 14:38
Uwaga! Spośród osób, które wyślą pieniądze zostanie rozlosowana nagroda - samica Grammostola rosea L8!

DoDo
27-01-2008, 16:10
Jak już powiedziałem, pisze sie na to :) czekam na 1wsze wydanie ;]

mizer
27-01-2008, 16:11
Hehehe :) Losowanie niech odbędzie się dopiero po zebraniu całej sumy. Proponuję stworzyć listę "graczy" :D

Sebastian Ś.
27-01-2008, 16:16
Panowie bez obrazy,ale jeśli nie potraficie we własnym redakcyjnym gronie zebrać 129.90 zł. rocznie na serwer i prosicie o pomoc to jest to dla mnie dziecinada i wogóle szkoda słów.

mizer
27-01-2008, 16:21
Hmmm we własny gronie mówisz... A sam chciałbyś wyłożyć kasę na to ?? Może dla Ciebie 130zł to pestka, ale czemu akurat moderatorzy by mieli sami w to inwestować, przecież oni nie będą zarabiać z tej gazetki. A poza tym użytkownicy też będą chętnie czytać ten magazyn i myślę, że z chęcią dołożą to symboliczne 5 zł i będą mogli cieszyć się tym, że w jakiś tam sposób przyczynili się do stworzenia magazynu. Nikt cię do niczego nie przymusza, więc nie wiem skąd to oburzenie.

Sebastian Ś.
27-01-2008, 16:25
Jeśli chce się tworzyć taką gazete to nieuniknione są koszty,Jeśli jednak juz na samym początku prosi się o pomoc o 130 zł to nie wróże tej inicjatywie nic dobrego

mizer
27-01-2008, 16:28
Przyjemność tworzenia kolego. Nie podałeś poza tym, żadnych argumentów przeciw. Jedynie powiedziałeś, że to dziecinada i źle wróży, a argumentów 'nul'.

Sebastian Ś.
27-01-2008, 16:37
Na oczywistości nie podaje się argumentów.Ok wypowiedziałem się i nie mam już nic do dodania,życze sukcesów.

shinobi
27-01-2008, 17:17
Panowie bez obrazy,ale jeśli nie potraficie we własnym redakcyjnym gronie zebrać 129.90 zł. rocznie na serwer i prosicie o pomoc to jest to dla mnie dziecinada i wogóle szkoda słów.
Zgadzam się. Ogólne założenie miało być takie że żaden z nas nie włoży ani złotówki w tworzenie magazynu. Tylko realia są nieco inne.
Na stworzenie dobrej gazetki potrzeba serwera, domena też się przyda. Druga sprawa to konkursy. Jak narazie każdy konkurs który organizujemy i zamierzamy zrogranizować w przyszłości sponsorujemy z własnych hodowli. Koszty przesyłki również ponosimy my.
Z wymienionych rzeczy brakuje nam tylko serwera. Dziwisz się że osoba z redakcji która sponsoruje nagrode nie chce dołożyć się do serwera? Bo ja nie.
Przypominam że gazetke robimy dla Was, po to żebyście Wy mieli dodatkowe źródło wiedzy. Ponadto jest ona darmowa więc my nie mamy z tego żadnego zysku. Moim zdaniem żadna osoba z redakcji nie powinna włożyć w magazyn nawet złotówki bo i tak poświęca swój wolny czas na jej tworzenie (a zapewniam Cie że sporo czasu poświęciliśmy).
Dla Ciebie 130 zł może to mało. Dla nas biorąc pod uwage wydatki które już ponieślismy to dużo i zwyczajnie nas na to niestać.
A jeśli nie chcesz się składać to nikt nie ma zamiaru Cie zmuszać jak również nikt nie będzie Cie zmuszał do czytania naszego magazynu

Sebastian Ś.
27-01-2008, 17:20
Zatrzymaj dla mnie tego E.murina L3,to bedzie mój wkład w magazyn:)

shinobi
27-01-2008, 17:39
Zatrzymaj dla mnie tego E.murina L3,to bedzie mój wkład w magazyn:)
Lol najpierw narzekasz na nas i magazyn (łatwiej w końcu krytykować wszystko i wszystkich niż samemu się wziąć za coś) a potem mówisz że nie kupisz ode mnie pająka i że to będzie Twój wkład w magazyn? Żałosne...

Sebastian Ś.
27-01-2008, 17:55
Lol najpierw narzekasz na nas i magazyn (łatwiej w końcu krytykować wszystko i wszystkich niż samemu się wziąć za coś) a potem mówisz że nie kupisz ode mnie pająka i że to będzie Twój wkład w magazyn? Żałosne...

Nie kumam,przeczytaj jeszcze raz co napisałem i co ty napisałeś.Napisałem,że nie kupie pająka? Lol2
Aha i dalej twierdze,że ogłaszanie się na forum na zrzute 130zł na serwer jest żałosne.

Paszczak
27-01-2008, 17:56
Jest wiele osób które mają serwery na "zbyciu". Zostały wykupione przez nie pod serwisy, lecz na ogół były za słabe aby dany serwis utrzymać. Druga opcja jest taka, że ktoś wykupując dedyka ma jeszcze wiele zasobów na nim wolnych, i wierzcie mi, ludzie chętnie się tym dzielą - nie oczekując pieniędzy. Jeżeli udało by się wam zainteresować sponsora waszym projektem, udowodnić że może cieszyć się zainteresowaniem, z pewnością dostaniecie serwer spełniający wasze wymagania w zamian za reklamę (banner, linki - można się dogadać). Zajrzyjcie na fora o tworzeniu www, pozycjonowaniu. Jeżeli nie chcecie zainwestujcie w hosting, nie koniecznie 129,90. Odwiedźcie webhostingtalk.pl. Ze swojej strony mogę wam polecić insane.pl, mają tanie i przyzwoite serwery, sam utrzymuję tam swoją www i nie narzekam, a jeżeli yoyo daje rade waszej stronie, to wiele nie potrzebujecie.

shinobi
27-01-2008, 18:44
Aha i dalej twierdze,że ogłaszanie się na forum na zrzute 130zł na serwer jest żałosne.
A ja dalej twierdze że 5 zł to nie jest aż taka zawrotna suma. My już sporo pieniędzy zainwestowaliśmy w magazyn wiedząc że się nam nie zwrócą. Na dalsze wykładanie z własnej kieszeni już sobie pozwolić nie możemy (choć i tak kilka osób z redakcji się złoży, w tym i ja).
5 zł to chyba nie jest dużo w zamian za magazyn (który mamy nadzieje z czasem będzie coraz lepszy) i nagrody w konkursach. W każdym bądz razie tak jak napisałem wcześniej (a mizer w pierwszym poście) akcja jest dobrowolna i nikogo nie zmuszamy do uczestniczenia w niej.
A Tobie Sebastian dziękujemy za konstruktywną (choć nie popartą żadnymi argumentami) opinię.
@up
Zgadza się. Wszystkiego już probowaliśmy. Kontaktowałem się z różnymi firmami tyle że żadna nie chce inwestować w coś co się jeszcze nie ukazało i nie wiadomo jak długo będzie "na rynku".
A co do serwera yoyo to wzieliśmy go więdząc że jest to jedynie przejściowy serwer. Darmowy serwer nie ma szans utrzymać strony + forum (forum jeszcze nie mamy bo nie mamy serwera)

mizer
27-01-2008, 19:05
Myślę, że nie ma już o czym dyskutować... Ci ci mają odrobinę dobrej woli i wiary w zespół zrobią tak jak uważają, a tak tacy jak np Sebastian, co negują ten pomysł zawsze się zdarzą. Myślę że dyskusja o sensie, lub bezsensowności może zostać już zakończona.

Wybór należy do każdego z osobna.

shinobi
27-01-2008, 19:09
Amen :)

PuKAsS
01-02-2008, 20:52
Widziałem pierwszy numer gazetki, chciałbym wpłacić kase. Tylko czy jest jakaś gwarancja że dalsze numery będą powstawać bo nie chciałbym wpłacać kasy na rok działania serwera podczas gdy gazetka nie będzie wychodzić ?

Pawelnek
01-02-2008, 20:53
Już trwają prace nad 2 numerem, :D I nadal zbieramy ludzi. Więć napewno będzie :p

Marius
01-02-2008, 21:21
Maciek - powiem Ci tak, prace przebiegają bardzo dobrze, już trwa praca nad treścią kolejnego numeru i za miesiąc powinien się ukazać - teraz powinno być z górki. Ale zrobisz jak uważasz ;]

Adsy
01-02-2008, 21:29
Pukass, na moją reputację na Arachnea.org moge ci obiecac ze numery będą wychodzic

PuKAsS
01-02-2008, 21:52
W takim razie prosze o PW z danymi potrzebnymi do przelewu ;)

shinobi
01-02-2008, 22:44
Tak jak napisałem wcześniej. Odezwij się na email goclik@o2.pl i wyślij nicki jakie używasz na forach oraz imię i nazwisko. W odpowiedzi otrzymasz potrzebne dane.
Pozdrawiam

NIR 0.05
01-02-2008, 23:28
mnie się pierwszy numer podoba
powiem szczerze nie lubię marudzenia o 5zl to kwota nieduża i ja chętnie wesprę tą inicjatywę ( choć zarobki mam mało imponujące) wpłacę po niedzieli
do redakcji
postarajcie się o sponsora w zamian za reklamę, na cel opłacenia serwera nie na to by wam dali pieniądze - bo żaden np. sklep wam nie da tylko na ten konkretny cel, rozreklamować magazyn + sponsor i to się samo kręci wiem jak jest taką inicjatywę trudno utrzymać, bo sam działam w jednym klubie(akwarystycznym) i bez sponsora ani rusz. Po prostu fakturę za serwer niech firma wystawi na sponsora(jak się zgodzi) regon te rzeczy, sponsor odpisuje sobie to do podatku czyli de facto nic nie płaci i ma reklamę i wszyscy są zadowoleni :)

pozdrawiam i życzę sukcesów

snooge
28-02-2008, 01:17
My już sporo pieniędzy zainwestowaliśmy w magazyn wiedząc że się nam nie zwrócą.

Nie rozumiem. Wy chcecie coś stworzyć dla innych czy jakiś sposób na zarabianie?:confused:

shinobi
28-02-2008, 08:19
Nie rozumiem. Wy chcecie coś stworzyć dla innych czy jakiś sposób na zarabianie?:confused:
Nie szukamy sposobu na zarabianie. Jeśli byśmy szukali to nie wypuszczalibyśmy darmowego magazynu. Gdy razem z Adsy próbowaliśmy stworzyć nasz pierwszy magazyn (którego niestety nie udało się wydać) ustaliliśmy zasade że żaden z członków redakcji nie powinien ponosić żadnych kosztów finansowych przy pracach nad nim.
Nie mamy z tego żadnego zysku to i nie chcieliśmy ponosić kosztów.

*ToMeK*brd
28-02-2008, 20:04
Jak czytam wypowiedzi niektórych użytkowników to mi się śmiać chce... Po co piszecie, że to źle tamto źle? Umiecie tylko krytykować, a sami od siebie NIC!!!

Można w Poznaniu zrobić wpłatę?;> Czy przelewem trzeba?