Pokaż pełną wersję : P. cambridgei L7?
Hej, moj cambri ktory byl L6 najprawdopodobniej przeszedl wylinke na L7 dzis w dzien. Mowie najprawdopodobniej, poniewaz zawsze wywlekal wylinke z gniazda i porzucal na torf, a tym razem widze tam tylko naskorek pochodzacy z karapaksu pajaka, nie ma reszty wylinki. Ewidentnie ja przeszedl, bo kolory sa duzo zywsze, a pajak odrobine wiekszy.
Czy jest mozliwe, ze ptasznik zjadl czesc swojej wylinki (nie calosc, bo kawalek z karapaksu znalazlem)?
Veldrinn
27-01-2008, 03:09
Nie. Pajak wbrew temu co myślą niektórzy nie zjada swojej wylinki. Może ja zniszczyć, zwinąc w kulke albo wkomponować w ścianę kryjówki:)
Witam to mój pierwszy post na forum;)
Ciało pająków pokryte jest jednowarstwowym nabłonkiem, wytwarzającym na swojej powierzchni grubą warstwę kutykuli(inaczej oskórka).Kutykula składa się z naprzemiennych warstw białka i chityny.Często bywa dodatkowo impregnowana solami wapnia i innymi związkami chemicznymi nadającymi sztywność.Dodatkowo w kutykuli zawarte są sole mineralne, ale tego nie jestem pewny, bo o 1 w nocy ciężko sie myśli;/ Ptaszniki zjadają swoje wylinki(nie koniecznie całe) gdyż np. białko jest im potrzebne, szczególnie po trudnym procesie jakim jest linienie.Jest też druga opcja, ale o tym już wspomniał mój przedmówca tzn. pająk wbudował wylinkę w swoje gniazdko lub ja zniszczył.Uważam, że ptaszniki zjadają swój "stary pancerzyk" gdyż wzbogacają swój organizm w nie zbędne związki, które są im potrzebne do funkcjonowania.Tym bardziej, że są po trudnym procesie jakim jest linienie. Jeżeli coś nie tak napisałem to wybaczcie!;)
Pozdrawiam Xenster:)
Veldrinn
27-01-2008, 04:16
Ciało pająków pokryte jest jednowarstwowym nabłonkiem, wytwarzającym na swojej powierzchni grubą warstwę kutykuli(inaczej oskórka).Kutykula składa się z naprzemiennych warstw białka i chityny.Często bywa dodatkowo impregnowana solami wapnia i innymi związkami chemicznymi nadającymi sztywność.Dodatkowo w kutykuli zawarte są sole mineralne,
ekhm, tak. I własnie dlatego studiuję historię :D
Xenster szacunek ....:) ciekawe informacje :) Pozdrawiam :) moj vagans ostatnio mimo ze skonczyl liniec trzymal w objeciach swoja wylinke teraz juz wiem czego moglo to byc przyczyna :) pozdrawiam
Hubertuse
27-01-2008, 13:39
Dobry art ;)
o budowie ciała pająków można poczytać też tutaj http://www.arachnea.org/index.php?option=com_content&task=view&id=861&Itemid=185
Pejsze,bardzo możliwe ,że twój pająk zjadł wylinke...Ja już przyłapałem raz mojego ptasznik na zjadaniu wylinki;) Możliwe,że zjadł część wylinki...
Ok dzieki wiec juz jestem spokojniejszy. Mozna zamknac temat, pozdr.
Pejsze,bardzo możliwe ,że twój pająk zjadł wylinke...Ja już przyłapałem raz mojego ptasznik na zjadaniu wylinki;) Możliwe,że zjadł część wylinki...
Tyle ze ptaszniki nie trawia chityny.
vBulletin - Arachnea.org