Pokaż pełną wersję : [CITES]
grubby_m
20-01-2007, 15:17
Witam chcialbym abu na forum ktos opisal jak wyglada rejstracja ptaszników
//Proszę używać tagów (http://arachnea.org/viewtopic.php?t=81) w tematach-birel
ptaszników się nie rejestruje (po raz setny powtarzany topic)
nie ma takiej potrzeby ani możliwości.
Zresztą nawet jak to po co ci zarejestrować je?
Z tego co widze większość twojej hodowli to Brachypelmy, na które potrzeba papiery i pajączki znajdują się na liście CITES, aczkolwiek rejestracja pajączków jes według mnie niemożliwa, i chyba nawet tak jest.
grubby_m
20-01-2007, 15:41
wiec nieda rady
ptasznikow sie nie rejestruje [z wyjatkiem brachypelm]
cites nie istnieje, ale istnieje Eurozałącznik
i to trzeba miec na brachypelmy,
jak zarejestrowac? to proste bierzesz od kolesia co sprzedaje Ci pajaka/ lub inne zwierze papierek i pieczatke z podpisem jego Ty to masz zglosic reszta Cie nie interesuje;) ostatnio w 2006 trzeba bylo zzaplacic 4zł? a teraz to juz nie wiem ja niedlugo jade zglosic kameleonka, byly male problemy bo kupowalem w Pradze ii tak jakos xD ciezko sie dogadac xD ja mu mowie papier a on nie rozumie :P ale pozniej p.Cerber mi pomogl ;))
Blackmane
20-01-2007, 16:16
Chwilka, może wyjasnie. Potrzebne w takim wypadku jest zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli. Takie zaswiadczenie wystawia powiatowy lekarz weterynarii, do którego należy się zgłosić po wykluciu młodych. Każda sztuka jest liczona, katalogowana i wystawiane jest zaswiadczenie. W przypadku sprzedaży powiatowy lekarz weterynarii może wystawić (powinien) zaświadczenie o urodzeniu w niewoli dla osoby kupującej, gdzie podane są dane osoby na rzecz, której przekazano pajączki, a także nazwa gatunku i ilość sztuk. Podana jest także hodowla macierzysta czyli z czyjej hodowli pochodzą pająki.
Blackmane prawde powiedziałeś ;)
Ale ktos tu u gory napisal, ze ptasznikow sie nie rejestruje oprocz "Brachypelm", a własnie nie mi sie wydaje ze Ptasznikow wogole pajakow nie da sie zarejestrowac, nie ma takiej potrzeby.
Przy Brachypelmach potrzebne są tylko dokumenty o urodzeniu w nie woli gdy chcesz go sprzedać lub wywieść za granice ;)
grubby_m
20-01-2007, 17:44
a jak niemam zaswiadczenia o urodzniu w niewoli??
Jak nie masz to będziesz może miał potem problemy sprzedac te pajaczki tak naprawde legalnie, tak mi sie wydaje.
Wiesz co, wejdz sobie za pare dni jak bedzie dzialalo forum terrarium.com.pl i tam przeczytaj sobie tematy w dziale:
"Akty prawne, Ustawy, Cites, Hobby a prawo"
Tam jest wiele tematow przyklejonych usera: Loxdonty
On tam wszytko pięknie opisał co jest z tymi dokumentami i Cites ;)
Wszystko opisane jest o ptasznikach, a zwlaszcza o Brachypelmach.
Pozdrawiam
Blackmane
20-01-2007, 18:15
Takie zaświadczenie hodowa jest obowiązany przedstawić w momencie sprzedaży. Jeśli ktoś by cię za to ganiał to możesz zawsze powiedzieć że nie otrzymałeś zaświadczenia lub otrzymałeś informację że zwierzę urodzone zostało w niewoli. Wtedy sprawdzany będzie jedynie hodowca a ty nie masz się o co martwić. Jednakże nikt na to nie zwraca uwagi prawdę powiedziawszy.
Blackmane, nie kazdy na to kupujacy zwraca uwage, ale o to ze nie ma tych dokumentow na Brachypelmy moze ktos sie doczepic inny, wiadomo o jakich ludzi chodzi :wink:
grubby_m
20-01-2007, 18:24
Blackmane, nie kazdy na to kupujacy zwraca uwage, ale o to ze nie ma tych dokumentow na Brachypelmy moze ktos sie doczepic inny, wiadomo o jakich ludzi chodzi :wink:
np zły sąsiad
nieno narazie to dobiore sobie samiczke smitha a potem najwyzej caly kokon zapapierkuje to napewno znizki beda
nieno narazie to dobiore sobie samiczke smitha a potem najwyzej caly kokon zapapierkuje to napewno znizki beda
Nie rozumiem tego co napisales za bardzo, napisz to normalnie ;)
Jakie znizki i w czym :?: :roll:
na nic nie jest Ci potrzebne zaświadczenie o urodzeniu w niewoli chyba ze prowadzisz sklep albo inną działalność.
można legalnie odsprzedawać nadwyżki hodowlane bez papierów
Blackmane
20-01-2007, 19:17
A co jest uważane za nadwyżkę hodowlaną?
jak masz 500 młodych i nie potrzebujesz tyle to możesz legalnie sprzedać nawet brachypelme, nawet jak się do Ciebie dowalą to nie ma żadnej podstawy do oskarżenia.
Niestety jest kilka ustaw i wykluczają się one.
Zaświadczenie musisz mieć gdy prowadzisz działalność gosp, na allegro nie musisz.(jeśli siemyle to poprawcie mnie)
Kilka przydatnych linków:
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=66059
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=59690
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33780
Blackmane
20-01-2007, 19:32
Niby tak, ale każda rzecz jaką handlujesz jest opodatkowana (teoretycznie :)) i z każdej takiej rzeczy trzeba się rozliczać a zatem jeśli chcesz sie rozliczać to musisz mieć działalność. Jednak stapając już po twardym gruncie - nikt sie nie rozlicza, nikt nikogo nie gania. :) Czy źle wam z tym? :)
przecież ja nie sprzedaje pająków lol tylko oddaje je za darmo,
a te kilka złotych to tylko koszty przesyłki :wink:
przecież ja nie sprzedaje pająków lol tylko oddaje je za darmo,
a te kilka złotych to tylko koszty przesyłki :wink:
heh a jakie masz pajączki może ja kilka wezme po kosztach transportu ;)
aktualnie mam do oddania ;) kedziora l10 samiec 48zł
przesyłka taka droga bo zimno, styropian drożeje , inflacja
nie wprowadzajcie ludzi w błąd!!
1. pająków się nie rejestruje
2. nasze prawo jest tak skontruowane, że wg. niego na pająki nie potrzeba żadnych papierków itp. chyba że sprzadający prowadzi działalność gospodarczą - wtedy musi okazać dokument stwierdzający legalne pochodzenie. ba, powiatowy wet. nie ma prawa wystawić żadnego papierka, ponieważ są one wystawiane na konkretną hodowle
skoro pająków się nie rejestruje [co wynika jasno z ustawy o ochronie przyrody - jak znam życie to poprostu zapomnieli dopisać bezkręgowców] więc na jakiej podstawie wet ma wystawić papier?
niestety czepiają się do brachypelm i denerwują ludzi ale co zrobić;/ taki kraj ;/. zakłądają sprawy, wydają pieniądze podatników na pierdoły, a potem sprawy umarzają. Polska rzeczywistośc, którą odczułem na własnej skórze.
Cockroach
21-01-2007, 01:02
Niby tak, ale każda rzecz jaką handlujesz jest opodatkowana (teoretycznie :)) i z każdej takiej rzeczy trzeba się rozliczać a zatem jeśli chcesz sie rozliczać to musisz mieć działalność. Jednak stapając już po twardym gruncie - nikt sie nie rozlicza, nikt nikogo nie gania. :) Czy źle wam z tym? :)
Jeśli Twój miesięczny przychód nie przekroczy 3000 zł to Cię nie dotyczą podatki. A wyciągnąć tyle na Brachypelmach to raczej nie jest łatwo :wink:
Cracoviak
21-01-2007, 01:20
zamotka z tym okrutna. Z mojego doswiadczenia wiem ze policja się raczej sama nie czepia, kiedys mialem w domu przeszukanie popatrzyli na pajączki spytali co to i szukali czegos dalej :D Powinni to w koncu jakos ujednolicić w naszym cudownym prawie..
bartek1m
24-01-2007, 23:02
hmm czytajac to wszystko, zbaranialem :/ powiedzcie mi prosze szczerze i w jednym slowie, jesli mam 2 brachypelmy (narazie) czy moge miec jakąś lipe za to ze nie mam zadnych dokumentow na te pajączki? jesli tak to co moge z tym zrobic? w przypadku gdy zjawi sie u mnie policja??
prosze o zrozumiałął odpowiedz
grubby_m
24-01-2007, 23:33
hmm czytajac to wszystko, zbaranialem :/ powiedzcie mi prosze szczerze i w jednym slowie, jesli mam 2 brachypelmy (narazie) czy moge miec jakąś lipe za to ze nie mam zadnych dokumentow na te pajączki? jesli tak to co moge z tym zrobic? w przypadku gdy zjawi sie u mnie policja??
ja mam 8 pajaczkow (annitha, auratum x2, emilia x3, smithi x2) i tak jak kolega BARTEK1M co wkoncu trzeba zrobic??
Dobra, a teraz śmieszna sprawa. Prowadze działalność gospodarczą, jednak nie jestem płatnikiem Vat, czyli generalnie nie handluję.
Czy sprzedaz na allegro, jest traktowana jako sprzedaż osobista, nie firmy? Choć i dało się zauważyć, że można dostać fakturkę VAT (dostałem raz na karaczany, lol). Moge sprzedać Brachypelme, czy nie?
Ale jaja z tym tematem.
Człowiek nawet rozsądnie myślący może się w tym wszystkim pogubić, startując z punktu zero i tak do niego wraca.
Prosze sobie wejść w ten dział i poczytać ważne tematy.
http://terrarium.com.pl/forum/viewforum.php?f=5&sid=db8d491442f71f7771268d1ca0774767
Cracoviak
25-01-2007, 16:09
Z tego wszystkiego wynika ze nie mogą nic nam zrobić jeśli nie mamy działalności gospodarczej. Nadwyżki można sprzedawać bez papierów i tyle... Rozprawę mogą wytoczyć ale zapewne skończy się umorzeniem.Zresztą sama policja się nie doczepi do pajączków.
Cracoviak własnie ze moga sie doczepic bo sa bez wiedzy w tym temacie :P
Cockroach
25-01-2007, 16:47
Możesz mieć tylko 1 dokument - potwierdzenie, że ptasznik pochodzi z hodowli, a nie odłowu. CITES dotyczy wywozu poza granice UE, więc Cię nie obchodzi (chyba, że chcesz wyjechać :P ). Zarejestrować pająka też nie zarejestrujesz, bo się ich nie rejestruje - proste.
A tak z praktycznej strony, to nikt na to nie patrzy. Ja też już trochę pająków w swoim domu miałem/mam i nigdy jeszcze nie brałem od nikogo żadnych zaświadczeń. O co Wy się ludzie boicie? :P
Cockroach, było wiele przypadków, jak ludzie sprzedawali poprostu nadwyzki hodowlane Brachypelm małych albo jakiejs samicy i potem mial o to problem, bo nie mial zaswiadczenia o urodzeniu w nie woli.
Ale jeśli nie prowadzisz, żadnej działaności gospodarczej to nie musisz tego mieć.
I jak chcesz np. sprzedać jakiegoś jednego osobnika przykład: B. Albopilosum duza samiczke jako nadwyzka hodowlana, to jak nie masz zaswiadczenia to nie wystawiaj jej na allegro bo ktos sie moze doczepic i zrobic Ci problem.
Przeczytajcie sobie tematy przyklejone i zwykle na tej stronce forum:
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewforum.php?f=5
bartek1m
25-01-2007, 22:54
Cockroach a co jesli nie mam zadnego papierka na b.emili i na b. angustum? bedzie jakas lipa gdybym chcial sprzedac ktoregos z tych pajaczkow np. na allegro? zaznaczam ze nie mam zadnych dokumentow.
bartek wiesz co lepiej nie sprzedawaj na allegro Brachypelm bez tych dokumentow bo ktos sie doczepi np. "Salamandra" moze na Ciebie zgłosic heh
Daj oferte na forum i juz ;)
Tak jest bezpieczniej
bartek1m
25-01-2007, 23:18
spoko i tak bedzie najlepiej... a jak wyglada sytuacja co do innych ptasznikow? wszystkie pozostale mozna handlowac na allegro?
bartek1m
25-01-2007, 23:19
sor ze pisze jeden post pod drugim, wiecie moze cos na temat kolesia z chelma, chcą mu dopakowac 5 lat za handel pająkami, tylko nie wiem czym on handlowal... wiecie cos na ten temat?
bartek ja nic nie wiem na temat tego goscia :roll:
Kazda tego typu sprawa z Brachypelmami zawsze sie konczy umozeniem sprawy ale to same nerwy zostają . ;)
Inne gatunki na allegro mozesz sprzedawac normalnie.
Ale Brachypelm lepiej nie wystawiaj na allegro tylko na arachnea daj oferte bo na allegro moze Cie ktos podwalic. (Taka rade dał mi robert.p)
Pozdrawiam
Cockroach
25-01-2007, 23:46
Ale w takim razie czym się różni zaświadczenie o urodzeniu w niewoli Brachypelmy od Poecilotherii? Za kędziora się dowalą a za regalisa nie?
Tego juz nie wiem, bo nie mam zadnej Poe wiec mnie nie interesuja ;)
Cockroach
25-01-2007, 23:53
Ale dla mnie nielogiczne jest, żeby ktokolwiek miał sie czepiać o zaświadczenie na Brachypelmę. Jak się czepiają to niech się czepiają wszystkich pająków. W końcu też to nie jest sprawa, którą reguluje CITES, więc dlaczego akurat Brachypelmy?
Bo Brachypelmy sa to gatunki chronione CITES itp.
Przeczytaj wszytko na TCP to napewno sie dowiesz to co chcesz wiedziec.
JA nie wiem jak Ci to wytlumaczyc heh ;) Masz wszytko na TCP, jest tam wiele ciekawych watkow do przeczytania...
Pozdrawiam
PS. W którymś filmie dokumentalnym z ptasznikami (z tego forum) jest mowa coś o Brachypelmach i mówią w nim ze sa to gatunki chronione CITES poniewaz sa na wyginieciu w srodowisku naturalnym.
Co do kolesia z Chełmna... O ile dobrze pamiętam pisali o nim w Fakcie albo Super Expressie. Grozi mu 5 lat za to, że trzymał w domu pająki pod ochroną, którym groziło wyginięcie. Sprawa nie miała nic wspólnego z CITES. :P
bartek1m
26-01-2007, 01:06
no oki, czyl np. avicularie moge sobie sprzedawac i kupowac bez problemow?
Co do kolesia z chelma to tez czytalem w jakiejs gazecie a kilka dni wczesniej ustawialem sie z nim na handel avicularii ale nie wyszlo nic z tego niestety...
Kewino jeżeli do mnie kierowałeś tego linka to dzięki ale ten temat już dawno przerobiłem, moja sugestia prowadziła do tego że jest:
:arrow: na prawie zakręcone
:arrow: brak wiedzy stróżów prawa
:arrow: luki powstałe w przepisach co do bezkręgowców
Boxerk masz racje :!: :!: :twisted:
Niestety na taki stan rzeczy nic na to nie poradzimy, dopóki ktoś nie zrobi z tym porządku. :o
eagle-eagle
27-01-2007, 20:00
gdy czasami cos sprzedaje, niektorzy pytaja sie o zaswiadczenia o urodzeniu w niewoli. chodzi wlasnie o to ze powstaja tego typu afery i ludzie niebedący w temacie zaczynają się bac. gdy urudzily im sie mlode skorpiony Euscorpius flavicaudis, wiedzialem ze moge je normalnie sprzedac jako nadwyzki hodowlane ale z czystej ciekawosci poszeldem do powiatowego lekarza weterynarii. najpierw mnie wysmial. pozniej nie potraifl odpowiedziec na zadne moje pyanie. powiedzial ze moge im zlozyc pismo z prosba o rejestracje hodowli DZIKICH ZWIERZAT. nie chodzilo tu o hodowle bezkregowcow tylko uogolnioną. mialo to kosztowac kilkanascie zlotyc. skladam pismo a on przychodz do mnie i sprawdza czy zwierzaczki maja odpowiednie warunki. pytam: 'a jakie musze spelniac wymogi' - na co weterynarz specjalista odpowiada: 'a skad ja mam to do wiedziec?!'. powiedzial jedynie ze najprawdopodobniej beda to ogolne warunki takie same jak dla zoo. gdy juz zarejestruje sie taka hodowle dzikich zwierzat, ktore oczywiscie nie są pod ochroną itp. to przy kazdym urodzeniu sie mlodych weterynarz przychodzi, patrzy, robi mądrą mine i wystawia zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli na kazdego osobnika. a co zrobie z tym zaswiadczeniem to juz mu ktorko mowiac wisi... caly handel zwierzetami podlega pod powiatowy inspektorat weterynarii wiec jesli mamy jakies zastrzezenia i pytania to mozna kierowac sie do takiego nic niewiedzącego pajaca i jak cos to zwalic wine na niego ze nie potrafil nas poinformowac co nalezy zrobic zeby bylo legalnie ;).
pozdrawiam
Lukas_W_spider
19-02-2007, 02:38
Acha- czyli podsumowując: jeżeli bym chciał zarejestrować pajączki- to mnie wyśmieją. Jeżeli pujde poradzić sie weterynarza- to również mnie wyśmieje. Brachypelm na allegro najlepiej nie sprzedawać. Pozostałe gatunki bez problemów?? Dobrze to wszystko zrozumiałem?? 8) (a jak mam w domu brachypelmy, ale ich nie sprzedaje -
to mają prawo sie doczepić o brak papierów??)
bartek1m
19-02-2007, 02:43
Oj kurde to z tymi brachypelmami jest zakrecone jak ruski termos :?
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=133580
z tymi brachypelmami to jest tak że trzeba mieć zaświadczenie ale nikt go nie wystawi.
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=132053
A wyżej link do takiej akcji że facet będzie sądzony ....
a tutaj kolejny artykuł..... http://www.tutej.pl/cms.php?i=20352
nieciekawa sprawa, jak zwykle polska musi miec tak skonstruowane prawo ze nic z niego nie wynika i czepiają sie byle gówna..... żenada....
czyli nie możesz mieć brachypelm ! Jesli nie możesz sprzedać to nie możesz kupić ! Proste....
Zaniedbałem ten dział, niestety... wokół gatunków Brachypelma sp. jest zamieszanie, ale handel nimi jest jak najbardziej legalny,
W najbliższym czasie, o ile znajdę trochę czasu, to spróbuję opisać kilka głównych wątków,
Temat zamykam, gdyż wiele opinii jest błędnych i mogą wprowadzać innych w błąd.
vBulletin - Arachnea.org