Pokaż pełną wersję : [Wylinka] Pandinus cavimanus
Witam.
Mam skorpiona pandinus cavimanus po 6 wylince. już myślałem że dedzie miał następną wylinke, bo skóra między pancerzem dardzo ściemniał. Następnego dnia mial znowu białą tą skóre, tak jakby jej sie cofała wylinka...
Miał już ktoś z was taki problem? Czy to normalne?
POZDRAWIAM
//Brak prefixów w tym dziale nie zwalnia z obowiązku stosowania TAGów - Glaurung
Skorpiony to zwierzęta które linieją w bardzo dużych odstępach czasowych. Cierpliwie czekaj.
Skorpiony to zwierzęta które linieją w bardzo dużych odstępach czasowych. Cierpliwie czekaj.
jesteś pewny?
dla przykładu Tityus ssp, Rhopalurus ssp i jeszcze w pizdu innych barków i nie tylko...
wylinki przechodzą nawet 2 razy w miesiącu także nie uogólniaj tego tak bardzo, fakt większość skorpionów przechodzi wylinki w długich odstępach...
a wracając do tematu, skóra skorpionów jest bardzo cienka, to że nagle ściemniała i się rozjaśniła nie zawsze oznacza zbliżającą się wylinkę... przy tak cienkiej skórze wystarczy że np jakieś treści w środku się przemieszczą w limfie i już jest inny kolor...
najtrafniejszą oznaką wylinki jest zmatowienie pancerza oraz wypchnięte na zewnątrz helicery...
no to jeszcze jedno pytanie... jak dlugo (mniej więcej) musze czekać na wylinke, biorąc pod uwage odpowiednią temperature i wilgotność, no i to ze mocno sobie pojadła ;-)
nie chodzi mi o dokładne liczby, tylko w przyblizeniu... bo kupilem ją 8 września 2007r. na giełdzie w Rybniku, i nie liniała u mnie i nie mam pojęcia kiedy miała ostatnią wylinke... Tak mniej więcej jak długo musze jeszcze czekać?
POZDRAWIAM
jeśli to ma być jej ostatnia wylinka to albo dłuuugo poczekasz albo przejdzie wylinkę w miesiąc;)
vBulletin - Arachnea.org