PDA

Pokaż pełną wersję : [Wylinka] Pandinus cavimanus

Dawidk
28-01-2008, 22:03
Witam.
Mam skorpiona pandinus cavimanus po 6 wylince. już myślałem że dedzie miał następną wylinke, bo skóra między pancerzem dardzo ściemniał. Następnego dnia mial znowu białą tą skóre, tak jakby jej sie cofała wylinka...
Miał już ktoś z was taki problem? Czy to normalne?

POZDRAWIAM

//Brak prefixów w tym dziale nie zwalnia z obowiązku stosowania TAGów - Glaurung

BoBaZ
30-01-2008, 16:54
Skorpiony to zwierzęta które linieją w bardzo dużych odstępach czasowych. Cierpliwie czekaj.

bezi
09-02-2008, 11:40
Skorpiony to zwierzęta które linieją w bardzo dużych odstępach czasowych. Cierpliwie czekaj.
jesteś pewny?

dla przykładu Tityus ssp, Rhopalurus ssp i jeszcze w pizdu innych barków i nie tylko...
wylinki przechodzą nawet 2 razy w miesiącu także nie uogólniaj tego tak bardzo, fakt większość skorpionów przechodzi wylinki w długich odstępach...

a wracając do tematu, skóra skorpionów jest bardzo cienka, to że nagle ściemniała i się rozjaśniła nie zawsze oznacza zbliżającą się wylinkę... przy tak cienkiej skórze wystarczy że np jakieś treści w środku się przemieszczą w limfie i już jest inny kolor...

najtrafniejszą oznaką wylinki jest zmatowienie pancerza oraz wypchnięte na zewnątrz helicery...

Dawidk
09-02-2008, 21:18
no to jeszcze jedno pytanie... jak dlugo (mniej więcej) musze czekać na wylinke, biorąc pod uwage odpowiednią temperature i wilgotność, no i to ze mocno sobie pojadła ;-)
nie chodzi mi o dokładne liczby, tylko w przyblizeniu... bo kupilem ją 8 września 2007r. na giełdzie w Rybniku, i nie liniała u mnie i nie mam pojęcia kiedy miała ostatnią wylinke... Tak mniej więcej jak długo musze jeszcze czekać?

POZDRAWIAM

bezi
09-02-2008, 21:44
jeśli to ma być jej ostatnia wylinka to albo dłuuugo poczekasz albo przejdzie wylinkę w miesiąc;)