PDA

Pokaż pełną wersję : [CITES] interpretacja ustaw wg. mojego PIW

KastaTD
29-01-2008, 23:15
Witam.
W związku z panującą dezorientacją w temacie legalności Brachypelm i innych objętych CITES oraz coraz częstszym odwiedzaniem pajęczarzy przez policję, postanowiłem napisać maila do swojego Powiatowego Inspektoratu Weterynarii (mieści on się w Szamotułach). Osobiście nie posiadam pająków objętych CITES, ale ta sytuacja jest na tyle utrudniająca nam życie, że postanowiłem zadziałać. Mam nadzieję, że komuś to pomoże w jakiś sposób...
Zacytuję to, co ja wysłałem i co otrzymałem w odpowiedzi.

!!!UWAGA!!! Zanim zaczniesz czytać wiedz, że to jest opinia danej jednej osoby i inny PLW zapewne inaczej zinterpretuje ustawy. Podejrzewam, że nawet inna osoba z mojego PIW miałaby inną wizje odpowiedzi na moje pytania. Chcesz wiedzieć co na ten temat sądzi Twój PLW? - napisz do niego, oni nie gryzą.

Mój mail #1:
Witam.
W związku z niejasnościami w interpretacji ustawy o ochronie przyrody z dnia 16 kwietnia 2004r. mam jedno pytanie, które mnie nurtuje.
Otóż na liście CITES znajdują się gatunki pająków ptaszników (załącznik B)

Aphonopelma albiceps
Aphonopelma pallidum
Brachypelma spp.

i aby móc je zgodnie z prawem hodować, potrzebne jest zaświadczenie o urodzeniu w niewoli, które może wydać Powiatowy Lekarz Weterynarii. Jakie zatem dokumenty są wymagane, aby uzyskać zaświadczenie o urodzeniu w niewoli gatunków wypisanych powyżej? Zgodnie z w/w ustawą art.64 ust. 1 "Posiadacz zwierząt, o których mowa w art. 61 ust. 1, zaliczonych do płazów, gadów, ptaków lub ssaków, a także prowadzący ich hodowlę, jest zobowiązany do pisemnego zgłoszenia ich do rejestru. " - a więc jasno wynika, że bezkręgowce nie podlegają rejestracji. Następnie w art. 64 ust. 4 można przeczytać, że rejestr powinien zawierać " inny dokument stwierdzający legalność pochodzenia" - w świetle prawa takim dokumentem jest rachunek (paragon, faktura) ze sklepu, umowa kupna-sprzedaży, akt darowizny, testament itp. Wg. interpretacji tej ustawy, do uzyskania zaświadczenia o urodzeniu w niewoli powinno zatem wystarczyć pisemne oświadczenie sprzedającego, że sprzedane okazy pochodzą z jego hodowli i są urodzone w niewoli. Chciałbym poznać opinię PIW w Szamotułach na temat tej sprawy.
Odp. PIW #1:
Inspekcja Weterynaryjna nadzoruje przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt, a co za tym idzie może kontrolować podmioty zajmujące się sprzedażą oraz hodowlą zwierząt CITES (PLW sprawdza czy spełnione są warunki zgodnie z wymaganiami danego gatunku).
W przypadku zaświadczenia o pochodzeniu lub urodzeniu w niewoli Powiatowy Lekarz Weterynarii wydaje zaświadczenia na wniosek zainteresowanego nie tylko w celu rejestracji zwierząt w Starostwie, ale również w celach handlowych, wykazania legalnego pochodzenia okazu lub w celu uzyskania zezwolenia na posiadanie zwierzęcia objętego ochroną gatunkową.
Wg. cytowanej przez Pana ustawy faktycznie nie ma obowiązku rejestracji w Starostwie tych pająków.

Polskie przepisy weterynaryjne nie regulują zasad wydawania zaświadczeń. Wydaje się je jako dokumenty potwierdzające legalne pochodzenie zwierzęcia i umożliwiają ich rejestrację.
PLW wystawiając zaświadczenie dla okazu urodzonego w niewoli bierze pod uwagę zapis art. 24 Rozp. Komisji WE nr 1808/01, który szczegółowo określa warunki uznania okazu za spełniający lub nie warunki tego artykułu.
Jeżeli okaz nie spełnia warunków określonych w art. 24. zaświadczenie nie uprawnia właściciela do wykorzystania okazu w celach handlowych.
Upraszczając:
- PLW może wystawić takie zaświadczenie wnioskodawcy niezależnie czy spełnia lub nie zapis art.24 Rozp. Komisji WE nr 1808/01
- w zaświadczeniu PLW zamieszcza wszystkie dostępne informacje o pochodzeniu zwierzęcia przedstawione przez właściciela
- zaświadczenie o urodzeniu w hodowli dotyczy zwierząt urodzonych u wnioskodawcy.
- zaświadczenie o pochodzeniu dotyczy zwierząt zakupionych
Mój mail #2:
Jednak, żeby wszystko podsumować, chciałbym, aby Pan określił mi, co jest potrzebne (jakie dokumenty) aby:

1. hodować pająka objętego CITES (bez rozmnażania, hodowla pojedynczych okazów kupionych np. na aukcji w internecie),
2. wywieźć pająka objętego CITES poza granice Polski, ale w obrębie państw członkowskich UE (niektórzy twierdzą, że nie potrzeba żadnych dokumentów jeśli podróżujemy na terenie UE, drudzy - że należy posiadać zaświadczenie o urodzeniu w niewoli)
3. rozmnażać w/w pająki i sprzedawać zgodnie z prawem.

Ustawa o OP niestety jest różnie interpretowana i chciałbym zasięgnąć informacji z dobrego źródła.
Odp. PIW #2:
Cały sęk w tym, że jak wcześniej wspomniałem polskie przepisy weterynaryjne nie regulują zasad wydawania zaświadczeń. Regulują je przepisy UE tj. Rozp. Komisji WE nr 338/97. Obowiązek wydania takiego zaświadczenia przez PLW powstaje z chwilą złożenia wniosku przez zainteresowanego.
Do wydania zaświadczenia potrzebne są wszystkie dostępne dokumenty potwierdzające pochodzenie zwierzęcia (będące w posiadaniu wnioskodawcy). Wzór zaświadczenia opracowany przez "Salamandrę" przy wsparciu Głównego Inspektoratu Weterynarii w załączeniu.

Konkrety wg. mojej opinii w odpowiedzi na zapytanie:

1. Zakup na aukcji jest wg. przepisów nielegalną formą nabywania takich zwierząt chyba, że sprzedający posiada zaświadczenie lub inny dokument potwierdzający źródło pochodzenia sprzedawanych zwierząt

2. Handel jest możliwy tylko w przypadku posiadania zaświadczenia dla okazu urodzonego w niewoli spełniającego zapis art. 24 Rozp. Komisji WE nr 1808/01.( wykazanie udokumentowanej legalności pochodzenia stada zarodowego); ci "niektórzy" co tak twierdzą niech zatrzymają się w urzędzie celnym przed przekroczeniem granicy to się dowiedzą napewno.

3. Rozmnażać można na własny użytek, a jeśli do legalnej sprzedaży to tak jak w pkt. 2.

To jest oczywiście moja interpretacja, może nie jest właściwa, ale nie ma w tej chwili oficjalnych interpretacji tych przepisów.
Biorąc pod uwage aspekt hodowli trzeba zwrócić analogicznie uwagę na hodowlę innych gatunków (po co są związki hodowców np. koni, świń, psów etc.?), chodzi o hodowlę wg jakichś zasad, a nie na dziko bez udokumentowania pochodzenia, często faktycznie z wykorzystaniem zwierząt z naturalnych środowisk.
Dla przykładu: Kupujemy na allegro 1 z tych pająków bez dokumentów, bo sprzedający twierdzi że urodziły się u niego. Zadajemy sobie pytanie: czy aby napewno tak jest? Może akurat ten sprzedający przemycił tego pająka i chce go sprzedać? Nie wiadomo?! Kupiliśmy i chcemy zalegalizować, ale jak? Idziemy do PLW i wnioskujemy o wydanie zaświadczenia (niestety niemożliwe - brak dokumentacji legalnego pochodzenia, bo nie urodził się u nas, tylko gdzieś tam.)
Jeżeli mamy stadko pająków i faktycznie urodziły się małe PLW może wydać zaświadzczenie, ale tylko dla tych małych i tylko takie jak wspominałem w pkt. 2 czyli jeśli mamy stado podstawowe bez udokumentowanego pochodzenia, potomstwo z tego stada nie może być legalnie sprzedawane.
W pewnym sensie jest to absurdalne podejście do sprawy, bo co zrobić z tymi małymi? Ale niestety takie są przepisy prawa i PLW tego nie zmieni, musi postępować wg. określonych zasad.

Mam nadzieję, że rozwiązałem Pana wątpliwości w tej kwestji. Jednocześnie chciałbym zaznaczyć, że PLW nie jest organem legalizującym tego typu hodowle. PLW wydaje tylko zaświadczenia stwierdzające pewien fakt, a dopiero te zaświadczenia i posiadane dokumenty mogą dla odpowiednich organów kontrolnych stanowić podstawę do określenia legalności takiej hodowli.
Mój mail #3:
Pozostaje tylko czekanie na uszczelnienie i sprecyzowanie ustaw, bo na chwilę obecną nie prezentują one dostatecznego poziomu.
Co do legalności pająków na Allegro to muszę się z Panem nie zgodzić. Gatunki z rodziny Brachypelma są bardzo popularne w Polsce i całej Europie ze względu na swój spokojny charakter i łatwość hodowli. Młody okaz w stadium L1 można kupić w cenie do 10zł (zależy oczywiście od gatunku) i ze zdroworozsądkowego punktu widzenie opłacenie lotu do Am. Północnej, ryzyko i inne czynniki powodują, że kilkanaście razy taniej jest kupić dorosły okaz w Polsce, Niemczech czy Czech i przystąpić do rozmnażania. Ale jak sam Pan mówił, ciężko później udowodnić, że zwierzę nie pochodzi z odłowu i prawo nie stoi niestety w takim wypadku po stronie hodowcy - ale to taka moja dygresja.
Co do interpretacji ustaw - znana jest mi sytuacja, w której PLW (we Wrocławiu) odmówił wydania zaświadczenia o urodzeniu w niewoli po konsultacji z radcą prawnym, bo jak twierdził nie miał upoważnienia do tego. W uzasadnieniu tłumaczył, że aby takie zaświadczenie wyrobić potrzebne są m.in. dokumenty potwierdzające rejestrację w Starostwie - a ustawa z 16 kwietnia 2004 mówi, że bezkręgowce nie podlegają rejestracji - i kółko się zamyka. Różne interpretacje, różne decyzje, a prawo powinno być jednakowe w całym kraju. Wina leży oczywiście w nieprecyzyjnych ustawach.
PIW raczej nie odpowie na #3, bo nie prosiłem o to - wiadomość ta miała charakter wyjaśniający mój punkt widzenia. Jeśli odpowiedzą to wkleję poniżej.

Zapraszam do wypowiadania się, bo nie robiłem tego wszystkiego z myślą o sobie i mojej hodowli ;).

Kazio
29-01-2008, 23:25
Jeżeli mamy stadko pająków i faktycznie urodziły się małe PLW może wydać zaświadzczenie, ale tylko dla tych małych i tylko takie jak wspominałem w pkt. 2 czyli jeśli mamy stado podstawowe bez udokumentowanego pochodzenia, potomstwo z tego stada nie może być legalnie sprzedawane.

Na początku zdania pisze, że może wydać zaświadczenie, później już że nie może. Może ja to źle interpretuje, sam już nie wiem, nie mam głowy teraz do tego.
Rozchodzi się o to, że mam młode Brachypelmy i czy mogę dostać na nie papiery (zakupione przez allegro)?

KastaTD
29-01-2008, 23:44
Jeżeli mamy stadko pająków
Mogłem ich uświadomić, że tego się nie hoduję jak bydło :p.

@Kazio: może wydać, ale potrzeba:
wykazanie udokumentowanej legalności pochodzenia stada zarodowego
czyli musisz mieć papiery na rodziców. Taka jest moja interpretacja.

EDIT:
Trzeba by zobaczyć co jest w "art. 24 Rozp. Komisji WE nr 1808/01".

Othis
31-01-2008, 13:51
Tutaj jest troche o art. 24 Rozp. Komisji WE nr 1808/01

http://www.wetgiw.gov.pl/old/ochrona_zwierzat/II%20opracowanie.pdf

BoBaZ
31-01-2008, 17:12
Dobry art.

Przyda się, warto podkleić.

x_warrior
31-01-2008, 18:27
hmm, tak sobie przeczytałem arty w tym dziale i zarówno w 1 jak i w drugim jest napisane, że dokumenty nie są wymagane - teraz wiemy że jest inaczej. Dokument (zaświadczenie o urodzeniu w niewoli) tak jak pisze w opracowaniu z linka othis87 powinien wystawić powiatowy lekarz wet. w ilości: 1 dla osób prowadzących działalność gospodarczą (bo mogą kserować) oraz tyle ile jest osobników dla osób pozostałych. Warunkiem wydania zaświadczenia jest udowodnienie urodzenia w niewoli.

Rozchodzi się o to, że mam młode Brachypelmy i czy mogę dostać na nie papiery (zakupione przez allegro)?
Powinieneś dostać jakieś zaświadczenie od sprzedawcy, bo wówczas jest to zaświadczenie o pochodzeniu - może to być paragon, faktura.