Pokaż pełną wersję : [Loxosceles recluse] - Przypadkiem znalezione na www.smog.pl
Cockroach
20-01-2007, 15:23
http://www.smog.pl/txt_gfx_audio/6958/ugryzienie_pajaka/
Z tego co się doczytałem to pająk występuje w Ameryce Północnej a dokładnie w południowej części USA. Jest stosunkowo niewielki - dorasta do około 1,2 cm (pół cala) ciała.
Jego jad powoduje niszczenie/rozkład tkanek. Samo ugryzienie nie jest bolesne. Dopiero po około 4-8 godzinach ofiara zaczyna odczuwać potworny ból, pojawić się mogą typowe objawy dla ugryzień pająków - nudności, wymioty, wysoka gorączka, drgawki, swędzenie czy ogólna słabość. Kolejnymi objawami są pojawiający się pęcherzyk w miejscu ugryzienia, rozszerzający stan zapalny i ostatecznie rana, która wymaga bardzo długiego (nawet do kilku miesięcy) leczenia. W większości przypadków pozostają blizny.
Jeśli ktoś jest zainteresowany większą ilością informacji, czy też zdjęć to polecem anglojęzyczne - bardzo ciekawe strony znajdujące się pod podanym linkiem :wink:
http://www.arachnology.org/Arachnology/Pages/Reclusa.html
Angielska nazwa pająka to "Brown Recluse Spider"
Nie luibie takich zdiec ogladac, obrzydzajace ;/
Polska nazwa tego pająka to Pustelnik brunatny bardzo często gra główną rolę w programie na Animals Planet pt"Ostry dyżur dla ukąszonych"
Pustelnik brunatny (Loxosceles reclusa)
Wielkość: 7-12 mm długości
Wygląd: Jasnobrązowe z ciemniejszymi plamami. Tylko trzy pary oczu zamiast czterech.
Występowanie: Południe USA i Meksyk.
Zachowanie: Pająki te podchodzą, często niezauważone, na dosyć bliską odległość do ludzi. Zagrożone odpowiadają nieprzyjemnym ukąszeniem.
Objawy: W lżejszych przypadkach - miejscowe i chwilowe podrażnienie skóry. W cięższych - bolesna opuchlizna z pojawiającymi się pęcherzami, martwica tkanek wokół miejsca ukąszenia. Czasami u niektórych osób może wystąpić reakcja ogólnoustrojowa.
Fakt – W USA nie ma powszechnie dostępnego antidotum ani surowicy na ukąszenia pustelników brunatnych.
StreetballWro
22-01-2007, 20:08
Widzialem go na zywo.
Temat już był wiele razy:)
1,2 cm (półtora cala)
poltora cala to ok. 4 cm (cal ma 2.7 cm.)
A co do pajaczka to jak wszystko dobrze pojdzie to w sobote bede jego posiadaczem :P
facehugger
01-02-2007, 20:19
przesrane :shock: dobrze ze ptaszniki nie robią takich ran :P
Cockroach
01-02-2007, 20:19
Hehe :) Przepraszam miało być pół cala :wink: Wg wikipedii (jak kiedyś sprawdzałem, tylko nie chciało mi się tu edytować) ma od 6-20 mm :) Błąd zaraz poprawie.
P.s. Dajmon, można wiedzieć gdzie kupiłeś? :)
Dajmon powiedz coś więcej :twisted:
Jeszcze nie kupilem dopiero nabede (najprawdopodobniej) na jutrzejszej gieldzie
apropo tak gdzieś wyczytałem że te pajączki nie sa jadowite tylko bakterie które przenoszą i dostaną się do krwioobiegu. Bakterie te powoduję martwicę tkanek oraz "gnile" i ślimaczące a także trudnogojące rany.
apropo tak gdzieś wyczytałem że te pajączki nie sa jadowite tylko bakterie które przenoszą i dostaną się do krwioobiegu. Bakterie te powoduję martwicę tkanek oraz "gnile" i ślimaczące a także trudnogojące rany.
popieram, nie jad jest tutaj powodem ale bakterie glebowe znajdujące się na kłach jadowych pająka ;)
-seraph-
13-03-2007, 11:30
przesrane :shock: dobrze ze ptaszniki nie robią takich ran :P
w sumie to może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego? Zastanawiałem się nad tym, ale dalej nie wiem, przecież kiedy ptasznik sobie je takiego świerszcza, to mu tkankę rozpuszcza. Dlaczego więc kiedy ugryzie człowieka no niby ból jest, ale nie ma żadnych efektów rozkładu?
Bo człowiek ma mocniejszy organizm , immuologie itd .. dlatego tez np mój tonik to twarzy zabija mączniki amnie nie :P ... lol
w sumie to może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego? Zastanawiałem się nad tym, ale dalej nie wiem, przecież kiedy ptasznik sobie je takiego świerszcza, to mu tkankę rozpuszcza. Dlaczego więc kiedy ugryzie człowieka no niby ból jest, ale nie ma żadnych efektów rozkładu?
odp pare postów wyżej
MortisGrim
31-03-2007, 19:40
Rodzaj Loxosceles dysponuje jadem nekrotycznym a więc powoduje śmierć komórek i martwicę tkanek, nie wiem skąd informacja na temat bakterii glebowych i ich wpływie na rany po ukąszeniu...? Macie jakieś źródła, chętnie bym poczytał (a czytałem wiele o tym pająku)
vBulletin - Arachnea.org