Pokaż pełną wersję : [Rozpoznanie] Pytanko
Wie ktoś moze jaką nazwe nosi taki czerwony skorpion? Widziałem gdzies kiedys zdjecie i wyleciło mi z pamieci ;/
Jest sporo sporpionow o czerwonawym kolorze.
Babycurus jacksoni
Rhopalarus junceus
Centruroides exilicauda
Niektore gatunki z rodzaju Tityus
Odonturus dentatus
To sa niektore z mniej lub bardziej czerwonawych skorpionow, poszukaj fotek na necie.
alkoholik95
08-02-2008, 12:42
Może jeszcze Caraboctonus keyserlingi. Teoretycznie ma byc ciemno-wiśniowy, ale podejrzewam że zależy od fotki jaki kolor wyjdzie.
Oboje jesteście w błędzie :D skorpion czerwony to inaczej Pandinus cavimanus. Wprawdzie te co podaliście mają jakieś elementy koloru czerwonego ale skorpionem czerwonym nazywany jest właśnie cavimanus
Edyta: wybaczcie nie doczytałem:D chodzi o czerwonawe ubarwienie. Zwracam w 100% honor. Tak czy inaczej cavimanus też pasuje.
Jest sporo sporpionow o czerwonawym kolorze.
Centruroides exilicauda
Niektore gatunki z rodzaju Tityus
widzę że kolega ma problemy z rozpoznaniem kolorów <lol>
jak można pomylić kolor żółty z czerwonym? :O
'niektóre' titki... a mógłbyś powiedzieć które? tak się składa że nie kojarzę żadnego Tityusa czerwonego, wszystkie albo pomarańczowe albo brązowe albo czarne albo łaciate albo inne ale czerwonego nie widziałem ;)
Może jeszcze Caraboctonus keyserlingi. Teoretycznie ma byc ciemno-wiśniowy, ale podejrzewam że zależy od fotki jaki kolor wyjdzie.
fakt od fotki dużo zależy lecz Caraboctonus jest bardzo ciemny, jego odcień to tak jak napisałeś od wiśniowego(ciemnego) aż do czarnego...
Oboje jesteście w błędzie :D skorpion czerwony to inaczej Pandinus cavimanus. Wprawdzie te co podaliście mają jakieś elementy koloru czerwonego ale skorpionem czerwonym nazywany jest właśnie cavimanus
Edyta: wybaczcie nie doczytałem:D chodzi o czerwonawe ubarwienie. Zwracam w 100% honor. Tak czy inaczej cavimanus też pasuje.
no proszę kolejny znawca skorpionów:D
tak czy inaczej cavimanus tu pasuje jak rzep do psiego ogona........
kto Ci tak powiedział że cavimanus to skorpion czerwony? widziałeś go na oczy? może i ma z brunatnego koloru jakieś elementy ale o czerwonym cavimanusie nie słyszałem :P
najbardziej to z mi znanych i pasujących tu skorpów to powiedział bym:
Rhopalurus junceus (ale tylko młode, dorosłe są bardziej pomarańczowe niż czerwone)
Babycurus jacksoni
Babycurus gigas
Caraboctonus keyserlingi
Odonturus denatatus
Parabuthus leiosoma (tak częściowo)
niektóre Centruroides sp
pozdrawiam zacne grono pajęczarzóff którzy obeznani są w temacie skorpionów...
no i czekam na odpowiedzi
ps. coś mi się wydaje że częściej będę zaglądał do tego działu, bo można się nieźle pośmiać niczym na tcp:D
widzę że kolega ma problemy z rozpoznaniem kolorów <lol>
jak można pomylić kolor żółty z czerwonym? :O
'niektóre' titki... a mógłbyś powiedzieć które? tak się składa że nie kojarzę żadnego Tityusa czerwonego, wszystkie albo pomarańczowe albo brązowe albo czarne albo łaciate albo inne ale czerwonego nie widziałem ;)
Patrzac w ten sposob to ZADEN skorpion nie jest czerwony :P.
Poza tym to exilicaudy bywaja pomaranczowe, a pomaranczowy na wieki wiekow amen jest dla mnie niedorobionym czerwonym ;).
Moze i masz troche racji. :P
http://entomology.unl.edu/images/scorpions/barkscorpion1a.jpg
Co do Tityusow:
http://www.ub.ntnu.no/scorpion-files/tityus_sp(equador).jpg
http://i3.photobucket.com/albums/y58/BSherrill/89357633.jpg
http://www.ub.ntnu.no/scorpion-files/t_trinitatis3.jpg
Jesli one choc troche nie podpadaja pod czerwien to ja nie mam pytan.
Ajj tam chłopaki sie sprzeczacie, to zależy też od skorpiona. Zabaczcie np. na Tityus nematochirus (Mello-Leitão, 1940), zdjęcia Toma van der Ende (piękne brązowe) a najczęściej widzę jasno czerwone z kropkami :). bahiensis to nie wiem gdzie on czerwony jest, bardziej trinitatis, falconensis, ythieri, miejscami bastosi i tak dalej...
C.exilicauda to raczej żółta jest :) w centro się nie zgłębiam za bardzo.
Ale myślę że to raczej chodziło R.junceusa, chyba tak się już u nas przyjęło.
vBulletin - Arachnea.org