Pokaż pełną wersję : [magazyn terrarystyczny] Pierwszy numer magazynu Terra e-ZINE
http://img515.imageshack.us/img515/3272/690x180hv3.jpg
Dziś premiera darmowego magazynu terrarystycznego - Terra e-ZINE. Mimo wielu trudności po raz kolejny postanowiliśmy sprostać wyzwaniu i udało się - pierwszy numer zakończonyhttp://www.arachnea.org/forum/images/icons/icon4.gif Miłej lektury życzy redakcja Terra e-ZINE.
Numer 1 do pobrania w wersji pdf:
www.terrae-zine.pl
Przypominam, że nadal trwa nabór do redakcji w każdej sekcji oprócz "PTASZNIKI". Mile widziani hodowcy płazów, gadów i owadów. Formularz zgłoszeniowy i dane kontaktowe do nas znajdziecie w numerze 1 magazynu Terra e-ZINE
Pozdrawiam
Marius
Pawelnek
01-02-2008, 20:12
Zachęcam do czytania, :D i komentowania. :D
Magazyn poprostu wypas , naprawde gorąco polecam :D pobierzcie , przeczytajcie , złużcie gratulacje twórcą i czekajcie na kolejne numery :D
Chłopaki gratuluje świetnej roboty oby tak dalej :D
No no kawał dobrej roboty;] Fajnie się czyta i będę czytać każdy numer;] Szacunek za chęci ;] Pozdro
No cóż po prostu kawał dobrej roboty.
Pierwszą rzeczą która rzuca się w oczy to ładna szata graficzna - bez udziwnień, dobrej jakości, czytelna podobnie jak sam tekst. Ogólnie do wyglądu chyba nie można mieć większych zastrzeżeń ;)
Co do treści merytorycznej , tak jak zaznaczyliście w wstępie to gazetka dla ludzi zaczynających swoją przygodę z terrarystyką i zarazem dla tych którzy są z nią obyci i fakt znajdują się artykuły o podstawowych rzeczach i parę ciekawostek w pozostałych artykułach o których nie wiedziałem.
Szkoda , że taki krótki (no ale tak jak wspomnieliście musieliście połowę obciąć).
Jedyne co pozostaje życzyć do wytrwałości i powodzenia w pracy nad kolejnymi miejmy nadzieje równie udanymi albo lepszymi numerami.
Pozdrawiam
Pawelnek
01-02-2008, 20:51
Cieszy nas to że wam się podoba, nie zapomnijcie o KONKURSIE !!!. :D
No cóż po prostu kawał dobrej roboty.
Pierwszą rzeczą która rzuca się w oczy to ładna szata graficzna - bez udziwnień, dobrej jakości, czytelna podobnie jak sam tekst. Ogólnie do wyglądu chyba nie można mieć większych zastrzeżeń ;)
Co do treści merytorycznej , tak jak zaznaczyliście w wstępie to gazetka dla ludzi zaczynających swoją przygodę z terrarystyką i zarazem dla tych którzy są z nią obyci i fakt znajdują się artykuły o podstawowych rzeczach i parę ciekawostek w pozostałych artykułach o których nie wiedziałem.
Szkoda , że taki krótki (no ale tak jak wspomnieliście musieliście połowę obciąć).
Jedyne co pozostaje życzyć do wytrwałości i powodzenia w pracy nad kolejnymi miejmy nadzieje równie udanymi albo lepszymi numerami.
Pozdrawiam
Wszystko się dopiero rozwija myślę, że drugi numer będzie miał sporo więcej stronic i więcej treści dla ludzi doświadczonych w tej tematyce.
Co do grafiki to skierować ukłon trzeba w stronę Adama (Adsy) - wykonał pdf i prawie wszystkie grafiki. Za okładkę ukłon dla shinobi'ego. Jeśli chodzi o treść to wszyscy wzięli w tym udział. Na pewno w kolejnym numerze pojawią się "poważniejsze" artykuły i będzie ich więcej. Pierwszy numer to chaotyczna ciężka praca, dużo przeszkód i przede wszystkim nauka tworzenia czegoś nowego - teraz już opanowaliśmy wszystko i wiemy co robimy tak więc będzie z górki....
pozdrawiam i zachęcam do korzystania z forum Terra e-ZINE do którego link jest na stronie głównej :)
Mam pewne deja vu, że już to gdzieś czytałem :P.
Ale liczy się to, że jest to zrobione bardzo przyzwoicie, dobrze się czyta i ładna szata graficzna :).
Zapraszam do oceniania- tutaj i na www.terrae-zine.pl.
Opinie krytyczne jak najmilej widziane ;).
Numer ten byl stworzony z dosc sporym trudem, ale udalo nam sie (z moja nieduza pomoca, gdyz troche zawalilem :P). Mamy nadzieje ze ten pierwszy numer jest na tyle dobry ze uda nam sie zachecic kolejne osoby do pomocy przy tworzeniu tego magazynu ;).
BadBekon
02-02-2008, 00:56
Chyle czoła. Genialna robota!
Ja mam już wizję następnego numeru, jeśli uda się nasz projekt (mój i Myshy) to możemy pomóc:)
mycha7891
02-02-2008, 01:52
:)
Ja również wyrażam pełen podziw
Są tylko dwie rzeczy które mogli byście poprawić:
-dać podpisy zdjęć (gatunek oraz autora)
-poprawić numeracje :)
A tak poza tym to naprawdę super roobota
Sebastian Ś.
02-02-2008, 03:04
Tak,nawet dobra rzecz. Życze dalszych chęci i rozwoju pisma.
Mam pewne deja vu, że już to gdzieś czytałem :P.
Ale liczy się to, że jest to zrobione bardzo przyzwoicie, dobrze się czyta i ładna szata graficzna :).
No niestety niektóre tematy są bardzo popularne, ale tak jak mówiłem jest to 1 numer więc i poziom ma niższy, ale podnosimy poprzeczkę - myślę, że numer drugi będzie jeszcze lepszy.
No cóż mogę tylko powiedzieć, że żaden artykuł nie był z nikąd ściągnięty aczkolwiek np. Darownik Przedziwny został opublikowany przez Kubę również na forum arachnea, ale to ten sam, który napisał go dla magazynu ;] Właśnie błędem jest to, że niektóre treści na których bazowaliśmy pokazaliśmy już na forach - kiedyś gdy poprzednie magazynu się nie udały.
Więc pewnego rodzaju "deja vu" możesz mieć niestety....
pozdrawiam
Ja mam zastrzeżenia do artykułu "Oświetlenie terrarium - prawda i mity".
Wszystkie diody LED, światła używane w dyskotekach lub teatrach jedynie filtrują światło.
Diody LED emitują światło monochromatyczne (o określonej długości fali), więc nie rozumiem, co mają tam jeszcze filtrować? Skoro wytwarzają falę o takiej, a nie innej długości to emitują tylko ją. Dla przykładu diody zbudowane z GaAsP wysyłają światło czerwone o długości fali λ=650 nm - czyli to, o co nam terrarystą się rozchodzi. Gazetka fajna wg. mnie i jestem jej zwolennikiem, ale muszę wytknąć ten błąd...
Wszelkie błędy i krytyki prosze zgłaszac na naszym forum na www.terrae-zine.pl
Ja mam zastrzeżenia do artykułu "Oświetlenie terrarium - prawda i mity".
Diody LED emitują światło monochromatyczne (o określonej długości fali), więc nie rozumiem, co mają tam jeszcze filtrować? Skoro wytwarzają falę o takiej, a nie innej długości to emitują tylko ją. Dla przykładu diody zbudowane z GaAsP wysyłają światło czerwone o długości fali λ=650 nm - czyli to, o co nam terrarystą się rozchodzi. Gazetka fajna wg. mnie i jestem jej zwolennikiem, ale muszę wytknąć ten błąd...
Jest kilka rodzajów diód. Są diody białe (z białym szkłem) które świecą na dany kolor. Wtedy jest to światło monochromatyczne. Istnieją również diody kolorowe (z kolorowym szkłem). Wtedy to dioda wytwarza światło białe, które jest zabarwiane przez szkło odpowiedniego koloru.
Wszelkie błędy i krytyki prosze zgłaszac na naszym forum na www.terrae-zine.pl
Prosiłbym się do tego stosowac :)
Świetna robota... !!! Magazyn na wypasie, oby tak dalej, a może w końcu uda się wydać nawet wersję "kioskową" :D
Świetna robota... !!! Magazyn na wypasie, oby tak dalej, a może w końcu uda się wydać nawet wersję "kioskową" :D
Może.... ale nie prędko
Super magazyn!! dużo nowych informacji w nim jest.
Super magazyn!! dużo nowych informacji w nim jest.
Fajnie, że się podoba :)
PS: Kretosławie bandyto ty do nas z nożem i kastetem wyskakujesz (avatar) :lol: ?
Cieszymy się, że nasz magazyn spotkał się z tak dobrymi komentarzami.
Jednak prosiłbym aby wszystkie opinie wyrażac na naszym forum (strona www.terrae-zine.pl i odnośnik Forum) ;)
Pozdrawiam
Jest kilka rodzajów diód. Są diody białe (z białym szkłem) które świecą na dany kolor. Wtedy jest to światło monochromatyczne. Istnieją również diody kolorowe (z kolorowym szkłem). Świetnie, ale to już się kłóci z wyrazem "wszystkie", akurat jest to sporadycznie stosowane rozwiązanie. (i lepiej używać określenia 'przezroczysta obudowa' niż 'biała dioda') Wtedy to dioda wytwarza światło białe, które jest zabarwiane przez szkło odpowiedniego koloru. Aa a a, dioda nie wytwarza światła białego! Nawet gdzieś wcześniej o tym wspomniałeś, że światło białe to 'mieszanina kolorów', diody świecą na biało, jedynie poprzez odpowiednie domieszkowanie.
Samo widmo diod LED, dostępnych chociażby na allegro za złotówki, to nie jest akurat światło monochromatyczne o określonej jednej długości fali. Nie są tu wymagane aż takie parametry, ale dla własnych celów możemy je uznać za monochromatyczne.
No i gdzieniegdzie w tekście brakowało mi przecinków (nie u Ciebie, ale tam przy pierwszym pająku), poza tym bardzo dobrze się spisaliście. Warto chwalić takie inicjatywy, wyjątkowo pomysłowo i kreatywnie podeszliście do tematu, skład mi się podoba; treść (która jak sądzę jest największą bolączką) - może niezbyt odkrywcze informacje - ale doceniam. Preludium pozytywnie zapamiętam, oczekuję kolejnych aktów. Pozdrawiam.
---
Edit: Na waszej stronie, jako że forum wymaga zalogowania, nie będę się rejestrował. Nie przepadam za 'uczestnictwem' w setkach for, z których to korzystam (nie częściej niż) raz na miesiąc... więc odpowiedziałem tutaj (nie wiem jakie to motywy Wami rządzą, ale moglibyście upublicznić forum dla gości).
Fajnie, że się podoba :)
PS: Kretosławie bandyto ty do nas z nożem i kastetem wyskakujesz (avatar) :lol: ?
Nie do was,tylko do Ciebie...:D
PS.nie mogę się doczekać następnego numeru:)
Świetnie, ale to już się kłóci z wyrazem "wszystkie", akurat jest to sporadycznie stosowane rozwiązanie. (i lepiej używać określenia 'przezroczysta obudowa' niż 'biała dioda')
Zgadza się, zła konstrukcja zdania
Edit: Na waszej stronie, jako że forum wymaga zalogowania, nie będę się rejestrował. Nie przepadam za 'uczestnictwem' w setkach for, z których to korzystam (nie częściej niż) raz na miesiąc... więc odpowiedziałem tutaj (nie wiem jakie to motywy Wami rządzą, ale moglibyście upublicznić forum dla gości).
Fakt, faktem że jednak może postąpiłem zbyt rygorystycznie robiąc całkowitą restrykcje dla niezarejestrowanych użytkowników. Dlatego też być może zrobimy tak, że niezalogowani będą mogli przeglądać forum, jednak nie będą mogli odpisywać. Chcemy wiedzieć z kim rozmawiamy :)
Mamy też nadzieje, że częściej będziesz odwiedział nasze forum niż raz w miesiącu :)
Pozdrawiam
Bardzo fajny magazyn internetowy. Zawsze można poznać jakieś ciekawostki, a nawet rozpocząc hodowlę innych zwierząt niż ptaszniki. Wielki "+" dla redakcji.
Czekam na kolejne numery.
Wyszło extra... najbardziej podobaja mi sie 3 artykuly:
-ten o pajeczynie ( pajak po narkotykach):D
-światło
-macznik młynarski
Inne artykuly tez sa wypas ale te 3 najbardzuej mi ,, smakowaly"
Gratuluje!
Czemu nie działa strona www magazynu?
Problemy z serwerem- nie nasza wina. :)
Drugi numer magazynu najprawdopodobniej 1 marca- w tresci powinien byc sporo bogatszy :).
Skad mozna sciagnac 1 nr? Bo stronka mi nie trybi
Pawelnek
17-02-2008, 17:24
Pisz do redakcji na PW.
Czyli shinobi, Adsy,
Jesli ktos chce, moge wyslac magazyn na maila na czas niedzialania strony.
Prosze pisac tutaj, badz PW.
AnderCurie1
19-02-2008, 01:49
Jesli ktos chce, moge wyslac magazyn na maila na czas niedzialania strony.
Prosze pisac tutaj, badz PW.
No i zrobił Sad jak napisał :) Po 10 min ;) od chwili skontaktowania sie na gg :) Magazyn był u mnie na kompie ;P Jeszcze raz wielkie dzieki ;p
@up nie ma za co ;)
Teraz mozna sciagac magazyn ze strony www.terrae-zine.pl
Serwer przestal szwankowac ;).
Dobra robota, najbardziej mi sie podobal artykul o pajeczynie.
vBulletin - Arachnea.org