PDA

Pokaż pełną wersję : Akcja propagowania ptaszników na N-K.

x_warrior
04-02-2008, 20:03
ludzie nie kojarzą źle ptasznikow tylko osoby ktore je hodują. Chyba najgorsze są osoby starsze, które o pająkach pojęcia nie mają. Przyznasz sie że masz ptasznika to zaczną na ciebie jakoś dziwinie spoglądać i pierwsze pytanie jakie pada: a na co to trzymać w domu, daj sobie z tym spokój... i tak właśnie terraryści wyrabiają sobie opinie Takim ludziom nie wytlumaczysz jakie wspaniałe to stworzenia...tym bardziej jak przeczytają jakiś bezsensowny artykuł w gazetce o "zabojczych brachypelmach". Lepiej ludzi zachęcać do czytania niż do oglądania samych zdjęć. Akcja średnio mi sie podoba, może jakieś zainteresowanie to wzbudzi ...

Sebastian Ś.
04-02-2008, 21:32
Co jakiś czas na forum arachnea pojawiają się posty na temat dyskryminacji ptaszników przez niezaznajomione z tematem osoby.Mówimy wtedy,że trzeba uświadamiać ludzi,że ptaszniki to nie seryjni mordercy ludzi:) itp. Umieszczanie zdjęć ptaszników na ostatnio bardzo popularnym i obleganym serwisie nasza-klasa.pl może nam w tym zadaniu pomóc. Z własnego doświadczenia i umieszczaniu zdjęć ptaszników w swoim profilu widze,że nawet starsi ludzie podziwiają piękne kolory ptaszników,pytają itp.Podsumowując dodawajcie zdjęcia swoich ptaszników na n-k,uważajcie tylko przy dodawaniu zdjęć Brachypelm:D

BoBaZ
04-02-2008, 22:06
Szczerze nie wiem na co to komu. Jeśli ktoś tak myśli, zawsze będzie tak myślał, jak ktoś się tym zainteresuje, to z własnej woli. Nic na siłę :)

Sebastian Ś.
04-02-2008, 22:40
Niech ludzie zobaczą troche egzotyki,co komu to szkodzi.Im wiecej zdjęć ptasznków w ''mediach'' tym lepiej. Ok mam nadzieje,że ktoś zrozumiał mój ogólny zamysł.

krecik
04-02-2008, 22:40
Myślę,że nie ma takiej potrzeby;) po co mam tam dawać zdjęcia? myślisz,że uwierzą ,że są to spokojne,mało jadowite stworzenia? lepiejby było gdyby sobie poczytali o tym;]

czaplin89
04-02-2008, 22:41
a ja już wcześniej miałem zdjęcie kędziora na n-k :P nie wiem czy to coś pomoże, ale każdy sposób jest dobry :D

pozdrawiam,
Artur

Adsy
04-02-2008, 23:50
hehe... równie dobrze możecie zrobc masową fale nowych blogów na temat ptaszników na MySpace. IMHO pomysl jest nie jest aż taki rewelacyjny, ale jesli uważasz, że coś w tym osiągniesz to jak najbardziej popieram! ;]

Ta wypowiedz moze brzmiec głupio ale pamiętam kiedys jak zostałem zjechany za pomysł zine'a przez ludzi z pewnego forum, którym pomysł wydania magazynu wydawał się głupi.

Życze sukcesów, jeśli zbierze sie odpowiednia grupa ludzi publikująca zdjęcia swoich pająków, to może cos z tego będzie i społeczenstwo "troszeczke" zmieni perspektywe patrzenia na ptaszniki.

PrzemoOoOoO
05-02-2008, 00:47
A moim zdaniem to głupot.... każdy robi co chce:), więc nie zakażesz innym dawać fotek pająków na stronki typu nasza-klasa:)

Lestat
05-02-2008, 05:17
Piszecie ze pajaki nie sa straszne złe, że trzeba ludzi nawracac itp. ale zastanówcie sie :) My trzymamy pająki właśnie dlatego że są jadowite, kolorowe, nieprzewidywalne, że trzeba się o nich sporo nauczyć zeby dac sobie rade w hodowli itp. A to wszytsko tak na prawde zniechęca ludzi bo jeśli coś jest nieprzewidywalne i może zrobić krzywde to czemu ma być lubiane ? My wiemy jak sie z nimi obchodzić, wiemy jak żyja itp ale przecietny człowiek tego nie wie i w sumie po co mu to ? Nie oszukujmy sie pająki wyglądają jak wyglądają poza kolorystyka nie ma w nich nic ładnego dla normalnego człowieka.

Nic na siłę.

info-0
05-02-2008, 05:40
Ale równie dobrze można powiedzieć to samo o kotach czy psach :). Też są to zwierzęta nieprzewidywalne czasami (stąd np zagryzienia). Nie róbmy z pająków zabójców, bo to mija się z celem. Wiem wiem, zaraz będzie, że psa czy kota można czegoś nauczyć i że to mądre zwierze... Ja jednak odkryłem, że pająki dzięki instynktowi robią rzeczy po których sam jestem zaskoczony ;D.

I to jest ich urok. A taka akcja na N-K przyniesie więcej szkód niż pożytku imo.

maiky
05-02-2008, 05:47
Ja się przychylam do słów "nic na siłę" części osob tłumaczenie czegokolwiek o pająkach, pokazywanie fot itd. nic nie da-są po prostu zbyt głęboko, często od dzieciństwa-wyuczeni że pająki to krwiożercze bestie i najchętniej pozjadałaby wszystkich ludzi ;) że są okropne, ochydne i paskudne( ach te kobiety-naszczęscie nie wszystkie:D ). Tak więc ja ich(je) pozostawiam samym sobie:d

Adsy
05-02-2008, 20:30
Piszecie ze pajaki nie sa straszne złe, że trzeba ludzi nawracac itp. ale zastanówcie sie :) My trzymamy pająki właśnie dlatego że są jadowite, kolorowe, nieprzewidywalne, że trzeba się o nich sporo nauczyć zeby dac sobie rade w hodowli itp. A to wszytsko tak na prawde zniechęca ludzi bo jeśli coś jest nieprzewidywalne i może zrobić krzywde to czemu ma być lubiane ? My wiemy jak sie z nimi obchodzić, wiemy jak żyja itp ale przecietny człowiek tego nie wie i w sumie po co mu to ? Nie oszukujmy sie pająki wyglądają jak wyglądają poza kolorystyka nie ma w nich nic ładnego dla normalnego człowieka.

Nic na siłę.

Dokładnie :)

Ale równie dobrze można powiedzieć to samo o kotach czy psach :). Też są to zwierzęta nieprzewidywalne czasami (stąd np zagryzienia). Nie róbmy z pająków zabójców, bo to mija się z celem. Wiem wiem, zaraz będzie, że psa czy kota można czegoś nauczyć i że to mądre zwierze... Ja jednak odkryłem, że pająki dzięki instynktowi robią rzeczy po których sam jestem zaskoczony ;D.

I to jest ich urok. A taka akcja na N-K przyniesie więcej szkód niż pożytku imo.

info, z punktu widzenia zwykłego człowieka pająk to brzydkie stworzenie, ma malutkie oczy, 8 nóg i nie da sie do niego przytulic. To nie jest zwierze typu kot czy pies. Tak samo nie poczujesz ze pająk sie do ciebie przywiązał i polega na tobie. Tyle mam do powiedzenia. :)

Twardy
09-02-2008, 13:25
zamiast akcji propagowania ptaszników pośród ludzi proponował bym akcję propagowania true spiderów wśród użytkowników forum :)
bo to forum jest w 95% zdominowane przez ptaszniki, a warto byłoby okazać walory tych "innych pająków" :)