PDA

Pokaż pełną wersję : Nazwy gatunków w MP3!

Nexus
04-02-2008, 20:03
do usunięcia

LoRd
05-02-2008, 00:52
Z przyjemnością informuję, iż w każdym opisie gatunku na stronie głównej http://arachnea.org dodaliśmy plik dźwiękowy syntezatora mowy. Od tej chwili każdy kto ma problemy z wymową łacińskich nazw może sobie posłuchać :)

Gorące podziękowania dla Adsy`ego za stworzenie plików dźwiękowych i pomoc przy modyfikowaniu opisów, oraz dla aTahualpy za pomoc w modyfikacji opisów!

PS. Dla prawidłowego działania dodatku należy zainstalować QuickTime (http://www.apple.com/quicktime/download/) lub pobrać inną kompatybilną wtyczkę.

BadBekon
05-02-2008, 01:18
Arachnea pnie się coraz wyżej... Chyle czoła:)

Veldrinn
05-02-2008, 02:14
Widziałem dzis po południe, że w niektórych sie już pojawiły dzwiekowe dodatki.
Przy opisie Brachypelma albopilosum dobrze byłoby dodać spacje lub dwie bo brzmi to trochę jak"brachyplemaaaalbopilosum" :)

RAFAŁ
05-02-2008, 04:30
napiszcie o tym nowinke ... bo nie wszyscy zagladaja we wszystkie tamty ... a tak od razu sie rzuci w oczy na stronie glownej :)

Kazio
05-02-2008, 05:57
Arachnea ciągle się rozwija, wprowadzając nowe dodatki (ulepszenia). Przypuszczam, że niebawem będzie to prawdziwe centrum multimedialne o pająkach (jeżeli już nie jest) :D.

Wielkie podziękowania dla Was.

Pytanie ode mnie: Przy Brachypelma boehmei nie ma wymowy, czy tak jest tylko u mnie czy u wszystkich?

Veldrinn
05-02-2008, 16:00
U mnie też nie ma, więc chyba umkneło chłopakom :-)

PiPES
05-02-2008, 16:35
nie kazdy dziala . A.seemanni wiem ze nie i jeszcze pare. real player wyswietla blad ze nie mogl odtworzyc. ale pomysl spoko :D

Reiven
05-02-2008, 17:10
dajcie tam innego playera, np we flashu ;) nie każdy ma apple Quicktime :D
na mozilli to nie będzie działać..

matise12
05-02-2008, 17:34
Ja jak patrzylem w opisach to nic takiego nie widzialem gdzie to widac moze dajcie dokladny link

Kazio
05-02-2008, 17:36
Jak macie jakiś program do blokowania reklam np: ABS, to może Wam się to nie wyświetlać. Musicie usunąć blokowanie tego elementu.

PrzemoOoOoO
05-02-2008, 17:40
Kurcze a mi nie działa ściągam wtyczkę i dupa nic:( wie ktoś o co chodzi?

Veldrinn
05-02-2008, 18:43
Jak macie jakiś program do blokowania reklam np: ABS, to może Wam się to nie wyświetlać. Musicie usunąć blokowanie tego elementu.

Jakby blokowało to by blokowało wszystkie, a niektóre są :)

Reiven
05-02-2008, 19:09
jak już wspomniałem :D najlepszym rozwiązaniem będzie player we flashu wtedy każdy bez wyjątków będzie mógł odsłuchać.. a takto to tylko hmm "wybrani" :D

LoRd
05-02-2008, 19:39
Proszę wypisać które nie działają. Jest to prawdopodobnie literówka w linku do pliku na serwerze. A. seemanni już naprawiona.

na mozilli to nie będzie działać..
Dlaczego? Mozilla Firefox działa bez problemu..

x_warrior
05-02-2008, 21:03
to w nadrzewnych to tylko avi avi nie działa w podziemnych jest dobrze .... Czemu w niektórych jest głos kobiecy ?

Veldrinn
05-02-2008, 21:06
Ja znalazłem 4
Acanthoscurria juruenicola
Brachypelma boehmei
Brachypelma epicureanum
Avicularia avicularia

Ponadto proponowałbym, aby odczyt uruchamiał się po naciśnieciu przycisku, a nie automatycznie po wczytaniu strony :)

Veldrinn
05-02-2008, 21:08
Potrzebujesz wtyczki QuickTime :)

http://www.apple.com/quicktime/

Adsy
05-02-2008, 21:20
to w nadrzewnych to tylko avi avi nie działa w podziemnych jest dobrze .... Czemu w niektórych jest głos kobiecy ?

A czemu nie? Zawsze jakies urozmaicenie :P

Stasiakov
05-02-2008, 23:07
ten kobiecy to wypas o wiele lepszy niż męski :]

mizer
05-02-2008, 23:36
Hehe super ;] a wiecie co mogło by być fajnego :P ? ;] Np jak by całość tak zrobić do posłuchania o danym pająku. Oczywiście w dużym skrócie, ale to już by było fenomenalne. Wiem że to zaje-dużo roboty, ale bajera ;p

LoRd
05-02-2008, 23:39
Acanthoscurria juruenicola
Brachypelma boehmei
Brachypelma epicureanum
Avicularia avicularia
Naprawione.

Adsy
05-02-2008, 23:40
"Kup" sobie Ivone i skopiuj tekst :)

LoRd
06-02-2008, 00:04
Hehe super ;] a wiecie co mogło by być fajnego :P ? ;] Np jak by całość tak zrobić do posłuchania o danym pająku. Oczywiście w dużym skrócie, ale to już by było fenomenalne. Wiem że to zaje-dużo roboty, ale bajera ;p

Nie no.. to już czytać się nawet nie chce? :)
Nie popadajmy w skrajności! :-)

Cockroach
06-02-2008, 03:34
Jesteście pewni co do wymowy Psalmopoeus cambridgei? Wydaje mi się, że jest błędna. W łacinie nie ma reguły fonetycznej żeby "dg" wymawiać jak "dż", a co za tym idzie cambridgei powinno się czytać "kambridgej", a nie jak to jest na stronie "kambridżi".
Kiedyś nawet w szkole średniej prosiłem mgr od łaciny, żeby mi to przeczytała. Ta najpierw zapytała, czy to na pewno słowo po łacinie =) a potem podała wymowę, o której wspomniałem.

Veldrinn
06-02-2008, 04:27
Masz rację. JESLI to ma być po łacinie to powinna byc wymowa "Kambri(d)geji"

Zipper
06-02-2008, 17:23
Również uważam ze po łacinie to brzmiało by to "kambridgej" ale spook pomysł :)

Adsy
06-02-2008, 19:40
Kambridżej/Kembridżej/Kambridżi/Kembridżi brzmią lepiej niż kambridgej.

Po za tym nie ma takiego słowa w łacinie i jest zapożyczone z angielskiego, najprawdopodobnie od nazwiska innego odkrywcy lub miasta - Cambridge.

Do McDonald'sa też sie idzie i mówi sie: "Poprosze czizburgera".
Choc takiego slowa nie ma w jezyku polskim, wymawiamy je z brytyjskim akcentem*

Jak cos to uzgodnimy to z rangowanymi uzytkownikami i damy znac :)

Pozdrawiam

Adsy

*no nie do konca bo powinno brzmiec czizberger. a wymawianie literki "r" jest znacznie miększe :p

EDIT: No poprawilem tego McDonald'sa :P

haxxproxx
07-02-2008, 23:06
nie działa mi to :/ mam tylko jakis niebieski kwadracik obok napisu "Odsłuchaj wymowę", ale jak na to klikam 0 reakcji :/

Adsy
07-02-2008, 23:08
ehh bylo juz na górze :)
http://www.apple.com/quicktime/download/
sciagnij to, wtedy bedzie dzialac :)

Veldrinn
07-02-2008, 23:25
Kambridżej/Kembridżej/Kambridżi/Kembridżi brzmią lepiej niż kambridgej.

Po za tym nie ma takiego słowa w łacinie i jest zapożyczone z angielskiego, najprawdopodobnie od nazwiska innego odkrywcy lub miasta - Cambridge.

Wiem, że nie ma. w łacinie nie ma takiej składni słów :)

BTW. Nie mówi się "Do McDonaldu" tylko do McDonald's albo do McDonaldsa/McDonald'sa ;)

Cockroach
08-02-2008, 03:24
Skoro nazwa jest nazwą łacińską, to może by ją wymawiać wg łacińskich zasad wymowy. Bo dla mnie kambridżi czy tym podobne formy to spolszczenie zangielszczonej łaciny... a co za dużo to nie zdrowo.

Adsy, a możesz mi podać źródło informacji z tym nazwiskiem albo miejscowością? :) Bo nigdy o tym nie słyszałem, a chciałbym swą wiedzę poszerzyć.

Craftz
08-02-2008, 03:42
Nie wiem czego wy tu nie rozumiecie.

Nazwy rodzajowe i gatunkowe nie koniecznie muszą pochodzić od słów łacińskich. Mogą być użyte tu nazwiska naukowców, którzy dany gatunek odkryli, tudzież nazwy miast jak wspomniał Adsy.

Przykłady:
- Avicularia walckenaeri - od nazwiska naukowca (mimo, że Avicularię walckenaeri odkrył kto inny - może pracowali wspólnie), Walckenaer odkrył również Avicularię versicolor,
- Psalmopoeus cambridgei - od nazwiska sławnego naukowca o nazwisku Cambridge, który też zajmował się ptasznikami, odkrył m.in. gatunki Aphonopelma seemanni, Brachypelma smithi,
- Haplopelma shmidti - a któż to był Shmidt jak nie badacz pająków (i jak tu nie wymawiać tego wg. zasad wymowy języka niemieckiego?)

Adsy, a możesz mi podać źródło informacji z tym nazwiskiem albo miejscowością? :) Bo nigdy o tym nie słyszałem, a chciałbym swą wiedzę poszerzyć.
Zajrzyj do spisu gatunków i zobacz kto odkrył/opisał A. seemani i B. smithi (i inne pewnie też.) Chyba, że nie zgodzisz się ze mną. Dla mnie to jest oczywisty związek.

Adsy
08-02-2008, 15:58
Nie wiem czego wy tu nie rozumiecie.

Nazwy rodzajowe i gatunkowe nie koniecznie muszą pochodzić od słów łacińskich. Mogą być użyte tu nazwiska naukowców, którzy dany gatunek odkryli, tudzież nazwy miast jak wspomniał Adsy.

Przykłady:
- Avicularia walckenaeri - od nazwiska naukowca (mimo, że Avicularię walckenaeri odkrył kto inny - może pracowali wspólnie), Walckenaer odkrył również Avicularię versicolor,
- Psalmopoeus cambridgei - od nazwiska sławnego naukowca o nazwisku Cambridge, który też zajmował się ptasznikami, odkrył m.in. gatunki Aphonopelma seemanni, Brachypelma smithi,
- Haplopelma shmidti - a któż to był Shmidt jak nie badacz pająków (i jak tu nie wymawiać tego wg. zasad wymowy języka niemieckiego?)

Zajrzyj do spisu gatunków i zobacz kto odkrył/opisał A. seemani i B. smithi (i inne pewnie też.) Chyba, że nie zgodzisz się ze mną. Dla mnie to jest oczywisty związek.

Dokładnie o to mi chodzilo. przeciez H. schmidti nie czytamy skmidti :) Tylko według zasad wymowy jezyka niemieckiego. Tak samo powinno byc P. cambridgei. :)

Hahahaha. Teraz mi powiedzcie jak po łacinie wymowic nazwe tego pająka - Evarcha proszynskii :)

Teraz moze juz zrozumiecie, co mam na mysli :)

Pozdrawiam

Adsy