PDA

Pokaż pełną wersję : [PODSTAWY] ŚCIANKA DO TERRARIUM - ZRÓB TO SAM

Blackmane
03-03-2007, 00:10
Witam. Ostatnimi czasy coraz więcej osób zastanawia się jak tworzyć dobre ścianki, czego używać, czy stosować gotowe elementy, czy też kombinować z zaprawami itd. Powiem wam że czasem taka inwencja twórcza wychodzi naprawdę na dobre, a zrobienie ścianki do terra jest rzeczą przyjemną i bardzo przydatną.

Zacznijmy od komponentów jakich potrzebujecie:
- Styropian (płyty-grube)
- Klej wikol
- Piasek miałki (jasny lub zwykły)
- Nóż, pędzel

Tak więc zaczynamy. Na początek należy zmierzyć wnętrze terra tak aby znać wymiary ścianki jaką chcemy przygotować. Następnie wycinamy określonej wielkości arkusz styropianu łącząc go z kolejnym aż uzyskamy pożądaną grubość - polecam 5 cm (wystarcza). Najlepiej jest jednak robić to z jednego arkusza o grubości 5 cm, toteż dobrze by było gdybyście dostali akurat taki. Wróćmy jednak do tematu. Gdy już mamy taki arkusz, jest on odpowiednio przycięty to zaczynamy go rzeźbić. Używajcie w tym celu ostrego noża. Im więcej załamań i krzywizn tym lepiej - wasza ścianka zyska na atrakcyjności. Kiedy już nadacie kształt przygotowujemy się do zamalowania klejem całości (jest to pierwsza warstwa). Po pomalowaniu obsypujemy całość piaskiem, który wcześniej należy przerzucić przez sitko. Obsypawszy całość ścianki piaskiem czekamy aż wyschnie. Gdy tak już się stanie (najlepiej poczekać dzień) odwracamy płytę i zrzucamy nadmiar piasku, który się nie przykleił. Teraz przystępujemy do ponownego malowania klejem (druga warstwa). Gdy to już zrobimy, ponawiamy proces obsypywania piaskiem. Znów czekamy do wyschnięcia i zrzucamy nadmiar.

Efekt końcowy często poraża (przy dobrym wykonaniu). Całość wygląda jakby była wykuta z piaskowca dając niesamowity klimat w terrariach o suchym klimacie. Świetnie sprawdza się jako tło u Chromatopelmy cyaneopubescens. Taką ściankę można dodatkowo pomalować.

Pamiętaj jeśli chcesz pomalować to daj najpierw podkład z białej farby, dzięki temu kolor docelowy będzie żywszy. Polecam nadanie białego podkładu a później pomalowanie całości w odcieniach kremowej żółci, bieli i lekkiego pomarańczu - robi wrażenie.

Tak jak panowie zauważyli lepiej czasem jest wypalać niż kroić. Wypalać można płomieniem zapalniczki, można jak ktoś się uprze nadać fajną fakturę poprzez malowanie sprayem - spray zacznie wypalać dziury i topić styropian nadając fajny wyraz powierzchni. Można także nadklejać dodatkowe elementy, wystajace półki, jednak dobrze by tez nie były one płaskie i zdradzały że pod warstwą piasku jest styropian, lecz by były też a to grubsze, chudsze, węższe, szersze.

Jeżeli ktoś już naprawdę potrzebuje dobrej półki i ścianki własnej roboty, to wyższą szkołą jazdy jest masa drzewna. Jest to masa którą rozrabia się jak plastelinę a po zastygnięcieu jest twarda jak drewno. Masa drzewna to w rzeczywistości "miał" drzewny ze specjalnym klejem, który po zastygnięciu ma wszelkie właściwości drewna. To jak rzeźbienie bez rzeźbienia :)

Co do styropianu to lepszym materiałem jest używany w produkcji makiet styrodur. Dokładność z jaką można ciąć styrodur to mniej niż 0,5 milimetra. Używany jest przy produkcji wszelkich rekam, napisów nad sklepami. Ma właściwości styropianu, jednak jest twardszy i nie skłąda sie z kuleczek a jednolitej masy. Styrodur można także zaginać (całe płaty) poprzez ogrzewanie suszarką i wyginanie go w określony kierunek.

Sad_Mad
03-03-2007, 00:22
http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?start=0&t=76345&topic_view=flat&p=221075

Oba te sposoby roznia sie chyba tylko klejem.

Art. lopatologiczny, ale przydalyby sie fotki... Wiem, ze wszystko to jest jasne, no ale moznaby chociaz przedstawic efekt koncowy...

Pajeczakk
03-03-2007, 00:25
no ciekawe naprawde chyba sprubuje tego u mojej boehmei świetny artykuł black ps. jeśli masz lub ktoś z forum ma zdjęcia tak zrobionej ścianki to czy mugłby tutaj je pokazać strasznie mnie ciekawi jak to wygląda

bartek1m
03-03-2007, 00:38
szczerze to bym polecal bardziej od dlubania nozem lub czym kolwiek, wypalenie struktury świeczką, palnikiem, a nawet zapalniczką, niesymetryczne linie wzdluz wszerz na ukos itd... naprawde fajny efekt wychodzi :D mam tak zrobione tlo zewnetrzne do akwarium :)

Blackmane
03-03-2007, 11:29
Poszerzyłem troszkę opis, zgadzam się w pełni :)

UnnamedPlayer
03-03-2007, 22:43
Blackmane ja Ci chyba pomnik postawie :D
Dobra robota 8)

facehugger
03-03-2007, 23:35
dobrze sie sprawdza moja "lutownica" ktorą kupiłemw sklepie za 2 zł....przy bawieniu sie zapalniczką radze uważać zeby sie styroian nie zjarał...

dzimi
04-03-2007, 03:39
Pozwolisz, Blackmane iż się dołączę. Napisałeś świetny artykuł, zreszta jak milion innych :] Wspomniales tez, ze po skonstruowaniu sciankiuzyskujemy efekt piaskowca. Zalaczam link do opisu jak banalnie zrobic scianke z piaskowca, wykorzystujac jego wlasciwosci :]

BTW, Blackamne... podziwiam za pasje :)

Pozdrawiam ;]

dolek6
12-03-2007, 12:51
W tym linku co Dał Sad_Mad w efekcie końcowym ta ścianka tak jakby sie fajnie błyszczy. I tu jest moje pytanie bo ja też zrobiłem sobie ściankę i moja jakoś się nie błyszczy. Może mam ją polakierować jeśli tak to jaki lakier zastosować :wink:

Blackmane
12-03-2007, 18:25
Jak chcesz polakierować to używaj jakiegoś nietoksycznego, czyli takiego, który po zastygnięciu nie będzie wydzielał szkodliwych substancji jak i oparów. Wystarczy spytać o lakier sprzedawców w sklepach dla majsterkowiczów, na pewno coś polecą.

Kazio
19-03-2007, 21:52
Pamiętaj jeśli chcesz pomalować to daj najpierw podkład z białej farby, dzięki temu kolor docelowy będzie żywszy. Polecam nadanie białego podkładu a później pomalowanie całości w odcieniach kremowej żółci, bieli i lekkiego pomarańczu - robi wrażenie.

A malować jaka farbą? taką zwykłą ktorą maluje się ściany?

Blackmane
19-03-2007, 23:34
Nigdy nie malujcie sprayem, chyba ze warstwa piasku jest szczelna. Spray wypala styropian :) tzn topi go jak wosk. Najlepiej farby akrylowe. Większość farb nie jest toksycznych tak jak farby olejne.

kaczi44
20-03-2007, 02:52
Bardzo dobry artykuł, jak każdy w Twoim wykonaniu, z pewnością z niego skorzystam :D

bezel
09-05-2007, 02:08
art super ale mam pytanie.. napisales ze taka ścianka jest dobra to SUCHYCH terra.. a czy do L. parahybany by sie nadawała tam raczej POWINNO być wilgotno.. ..?

Lykan
09-05-2007, 16:47
Co do kleju to wikol nie jest przypadkiem do drewna?(moze sie myle)

Blackmane
09-05-2007, 17:18
Tak, służy tez dobrze jako klej introligatorski, ale także bardzo dobrze spaja piasek, którym obsypujemy posmarowany klejem styropian - wiem co mówię, robiłem tak nie raz elementy makiet i ścianki :D

Bundy
10-05-2007, 00:36
Dokładnie tak wikol to klej głównie stolarski na plus tego kleju trzeba dodać jeszcze to że po wyschnięciu jest całkowicie przezroczysty zamiast Wikolu mozna użyć kleju do paneli podłogowych (to prawie ten sam klej tylko pod inna nazwą) tylko trzeba zwrócic uwagę żeby był biały, lub ewentualnie klej polimerowy rozcieńczony denaturatem tylko ten klej musi się dłużej wietrzyć. pozdrawiam. Blackmane jak zwykle artykuł na piatkę .

Toosheeck
11-05-2007, 00:08
a, czy mozna uzyc wikolu i włókna kokosowego?

Barto
11-05-2007, 23:18
Hmm ja osobiście odradzał bym używanie włókna kokosowego jako okleinę dla ścianki. Włókno kokosowe dobrze chłonie wilgoć co sprawia że zwiększa i zmniejsza swoją objętość przez co może źle się trzymać ścianki (Troszkę daremnie tak co dwa tygodnie podklejać ściankę). Według mnie to zły pomysł ale może ktoś już eksperymentował tutaj z włóknem i ma coś więcej do powiedzenia. :wink: