PDA

Pokaż pełną wersję : [Ephebopus murinus]- nieścisłość

strakofernon
06-02-2008, 12:44
Witam
Niedawno zakupiłem nr.2 Draco Magazyn o ptasznikach nadrzewnych i w tym DM jest opis Ephebopusa murinus jako ptasznik nadrzewny natomiast na arachnea.org jest podany jako ptasznik podziemny. Jak to w końcu jest??

Pawelnek
06-02-2008, 12:45
Jest to pająk podziemny ! Musieli popełnić bład.

Sad_Mad
06-02-2008, 13:14
Jest to pajak prowadzacy zwykle podziemny tryb zycia o budowie typowej dla ptasznikow nadrzewnych.

Sebastian Ś.
06-02-2008, 13:39
Jeszcze niedawno niektórzy uważali go za gatunek naziemny:)

Stasiakov
06-02-2008, 14:28
heh to w jakim terra go trzymać :D

strakofernon
06-02-2008, 15:04
no właśnie zrobisz mu terra dla podziemnego a ten zrobi gniazdo jak nadrzewniak?? czy tam odwrotnie

info-0
06-02-2008, 17:05
Ogólnie cały podział na naziemne/nadrzewne/podziemne uważam za mocno nietrafiony. Jest to umowny podział.

Ephebopusy robią gniazda delikatnie pod ziemią coś ala Psalmopoeus, niektóre kopią nory jak lividki także ciężko je przydzielić.

Z resztą nawet na Arachneii były z tym problemy i w ogóle zrezygnował bym z podziału :P.

budruC
06-02-2008, 18:32
Ephebopusy robią gniazda delikatnie pod ziemią coś ala Psalmopoeus

Kurde a u mnie kopie głębsze nory od lividum. Jak dla mnie typowy podziemniak.

LoRd
06-02-2008, 19:54
Hm.
Prawdopodobnie różnica wywołana jest tym, że E. murinus należy do podrodziny Aviculariinae. No ale nic mu to nie daje, bo żyje pod ziemią.. :)

Jest to, (o ile można użyć takiego stwierdzenia), różnica pomiędzy teorią a praktyką :)

Krzyżaku
10-03-2008, 17:39
Cała podrodzina aviculariinae uważana jest za pająki nadrzewne ze względu na budowę.
Jednak pająki z rodzaju Ephebopus wola raczej kopać niż wspinać się po gałęziach ;)

Moim zdaniem cały rodzaj powinno zaliczać się do pająków nadrzewnych ponieważ maja taką a nie inna budowę.

shinobi
10-03-2008, 17:55
Kurde a u mnie kopie głębsze nory od lividum. Jak dla mnie typowy podziemniak.
Tak jak i u mnie

zombiak
14-03-2008, 12:35
Gwoli ścisłości, w opisie siła jego jadu jest na poziomie "1" co chyba lekko mija się z prawdą

*ToMeK*brd
22-03-2008, 10:16
Gwoli ścisłości, w opisie siła jego jadu jest na poziomie "1" co chyba lekko mija się z prawdą
Sprawdź... siły jadu nigdy nie określisz dobrze w skali 1-10 nawet. Każdy reaguje inaczej... praktycznie każde ukąszenie jest inne (inna ilość jadu lub jego brak).

PioFer
22-03-2008, 16:00
Mysle ze ten ptasznik powinien byc zakfalifikowany do mieszancow (podziemno/naziemny/nadrzewny) ze wzgledu na spostrzeżenia uzytkownikow.

Pawelnek
22-03-2008, 16:13
A dlaczego tak myślisz??

Mało kto wie jak żyją na wolności, a w niewoli zależy wszystko od terrarium. Jak będzie miał 2cm warstwę torfu to nie będzie kopał bo nie będzie miał gdzie, będzie dużo korzeni to może zrobić Sobie kryjówkę na samej górze korzenia.

To wszystko już zależy od nas i od pająka, z tego co ja wiem naturalnie one żyją pod ziemią.

Ale mogę się mylić.

Pozdro

Jimi Hendrix
22-03-2008, 16:54
Ten ptasznik ma bardzo długie odnóża co sprawia, że bez problemu radzi sobie na korzeniach i konarach drzew.
Również gdy będzie miał dostateczną ilość podłoża w którym będzie mógł kopać to będzie to robić.
Ten gatunek przystosuję się do każdego otoczenia. No może przesadziłem, ale w większości będzie dobrze się czół.