PDA

Pokaż pełną wersję : Ogrzewanie kabel, mata , czy promiennik?

klakier
03-03-2007, 00:50
Witam
jestem początkującym terrarystą. Właściwie jestem na etapie składania terrarium dla B. smithi i w związku z tym mam pytanie. ... czym najlepiej jest ogrzać terrarium 30x30x30 :?: mata, kabel, czy promiennik :roll: i ilu watowego sprzętu użyć?

p.s- żarówka odpada ze względu na termostat
p.s2- czy mata ( lub kabel) powinno zajmować całe dno czy lepiej podzielić terrarium na dwie strefy (cieplejszą i chłodniejszą?)

proszę o odpowiedź (szybką)

Michallewczuk
03-03-2007, 10:58
Wybierz to co Tobie bardziej pasuje. Ja polecam mate. Tylko maty się nie daje na dno bo pająk w razie przegrzania instynktownie zakopuje się w ziemi gdzie jest chłodniej a tu zonk jak mata na dnie. Mate możesz dać na ścianke terra. Ewentualnie możesz dać kabel grzewczy na ściankę i kawałek na dno pod podłoże aby tylko kawałkiem od gleby grzało. Pająk będzie sobie mógł wybrać czy chce przebywać w cieplejszym miejscu czy chłodniejszym.

klakier
03-03-2007, 16:22
dzięki.

czy wystarczy mata "Exo Terra Desert mata grzewcza 4W 10x13,7cm do tarrariów " i całą na dno (będzie obdzar cieplejszy i chłodniejszy)
czy lepiej " Exo Terra Desert mata grzewcza 8W 20x20cm do terrariów i część zawinąć na boczną ścianę?

czy może jeszcze coś innego??

-Michał-
03-03-2007, 17:40
uważaj z matą czy kablem żeby sie pająk nie popażył ;)