PDA

Pokaż pełną wersję : [NATURALNE PORY ROKU] - prosze o pomoc!!

bilin
03-03-2007, 12:24
Witam. czy moze ktoś mi napisac bo niemoge znaleźć jakie są naturalne pory roku dla ptaszników(suche, wilgotne): b.vagans, tygrysi, p.irminia, p. cambridge :?:

// TAGI. esien

-Michał-
03-03-2007, 13:44
wątpie żeby coś takiego było,,, jak już to w opisie :) w co wątpie...

scchizm
03-03-2007, 13:55
bilin patrz teren występowania i sprawdzaj kiedy są tam jakie pory roku.

newblood
03-03-2007, 16:34
U tych pajączków raczej nie trzeba stosować pór roku. Nie powinno stanowić dla nich żadnego problemu. Pory stosuje się u Haplopelm, bo podobno samice nie chcą składać kokonów - jak jest to nie wiem bo nigdy nie miałem Haplo

Michallewczuk
03-03-2007, 17:17
Nieprawda ;) Bez stymulacji z powodzeniem składały kokony z których wychodziły młode. Tak samo jak niby u Grammostoli też powinno się stymulować a nikt tego praktycznie nie robi a rozmnaża z powodzeniem.

Stefan590
03-03-2007, 19:23
Nieprawda ;) Bez stymulacji z powodzeniem składały kokony z których wychodziły młode. Tak samo jak niby u Grammostoli też powinno się stymulować a nikt tego praktycznie nie robi a rozmnaża z powodzeniem.

Przejawiasz błędne rozumowanie. A mianowicie rozumowanie oparte na pojedynczych przypadkach. To, że znasz kogos, kto miał udany kokon mimo braku symulowania pór roku nic nie oznacza. Nawet jeżeli znasz 10 takich osób, a nie znasz nikogo komu kokon sie nie udał. Żeby móc być tak pewnym swoich wypowiedzi jak ty, należy przeanalizowac statystycznie wiele przypadków. A taką możliwość mają jedynie hodowcy, którzy "siedzą w tym" od dawna. W ich pamięci istnieje właśnie coś co jest pewnego rodzaju modelem statystycznym. A tylko taki model moze dac nam pewnosc. Pomijając niedoskonałości pamięci i pracy ludzkiego mózgu, możemy stwierdzic, że jeżeli naprawdę BARDZO doświadczeni i obyci hodowcy twierdzą iż istnieje zależność miedzy "udawaniem się kokonów" a symulacją naturalnych pór roku u niektórych gatunków, to wg wszelkiego prawdopodobieństwa tak właśnie jest. A wielu doświadczonych hodowców postuluje istnieje takiej zależności. Tak więc nie możemy tego zignorować mimo naszych rzadkich doświadczen, choćby mówiły nam one co innego.

MortisGrim
04-03-2007, 01:31
Ale kokony wychodzą nawet bez stymulacji, więc po co się z tym bawić? Tylko dlatego, że mamy statystyczną szansę 1/100 że kokon po prostu nie wyjdzie?

Stefan590
04-03-2007, 12:45
Nie wiemy czy to szansa 1/100, czy 1/20, czy 1/300. Dlatego własnie kazdy może sam zdecydować, czy warto symulować pory roku, czy nie.

Ale przedstawmy chociaż komuś prawdę, żeby sam mógł wybrac. A wy mówicie "nie ma co sie tym przejmować, ja nie symuluje, ty też tak rób".

Ja po prostu chcę, aby każdy miał na ten temat informacje i sam mógł sobie wybrac, co będzie robił.

A dla wielu ludzi najlepszym argumentem będzie to, że należy zapewniać ptasznikowi warunki jak możliwie tylko sie da zbliżone do naturalnych.

antrax
05-03-2007, 01:28
Stefan590 a Ty masz jakies dowody ze kokon udal sie komus kto symulowal pory roku?A ktos kto nie symulowal nie doczekal sie kokonu?

Jesli ktos mial dajmy na to 2 samice i u jednej symulowal a u drugiej nie i dajmy na to u obu doczekal sie kokonu to przeciez moze sie pokusic o stwierdzenie ze symulowanie por roku u Haplopelm ne jest potrzebne.Oczywiscie moglo by byc tak ze nie doczekalby sie u tej "symulowanej" a u tej drugiej tak itd.Chcialym tu powiedziec ze uwazam iz zalezy to od anego egzemplarza i smiem twierdzic ze symulowanie por roku u haplo z odlowu symulowanie por roku azeby uzyskac kokon jest bardziej potrzebne niz u takiej hodowlanej.

Stefan590
05-03-2007, 11:54
Stefan590 a Ty masz jakies dowody ze kokon udal sie komus kto symulowal pory roku?A ktos kto nie symulowal nie doczekal sie kokonu?

Czytałem wypowiedzi kilku doświadczonych hodowców, którzy zalecali symulowanie naturalnych pór roku

Jesli ktos mial dajmy na to 2 samice i u jednej symulowal a u drugiej nie i dajmy na to u obu doczekal sie kokonu to przeciez moze sie pokusic o stwierdzenie ze symulowanie por roku u Haplopelm ne jest potrzebne.

Właśnie o to chodzi, że nie ma podstaw do tego. 2 przypadki nic nie mówią o regule.

Oczywiscie moglo by byc tak ze nie doczekalby sie u tej "symulowanej" a u tej drugiej tak itd.Chcialym tu powiedziec ze uwazam iz zalezy to od anego egzemplarza i smiem twierdzic ze symulowanie por roku u haplo z odlowu symulowanie por roku azeby uzyskac kokon jest bardziej potrzebne niz u takiej hodowlanej.

Moze u tych odławianych symulacja pomaga bardziej, a może nie. Nie wiem i zapewne ty tez tego nie wiesz.

Michallewczuk
05-03-2007, 14:45
Idąc Twoimi podstawami Stefan wychodzi na to że nie trzeba stymulować pór roku bo kilku tam stymulowało i miało kokony. Kilku którym tak wyszło nie daje podstaw do stwierdzenia że tak trzeba robić ;]
Czy stymulowane czy nie - kokony wychodzą, więc to już wybór danej osoby czy to będzie robić czy nie.

Stefan590
05-03-2007, 17:34
Idąc Twoimi podstawami Stefan wychodzi na to że nie trzeba stymulować pór roku bo kilku tam stymulowało i miało kokony. Kilku którym tak wyszło nie daje podstaw do stwierdzenia że tak trzeba robić ;]
Czy stymulowane czy nie - kokony wychodzą, więc to już wybór danej osoby czy to będzie robić czy nie.

Nie, nie, nie. Ty nie poszedłes moim tokiem rozumowania. No cóż, może po prostu nie do końca załapałeś o co chodzi?

antrax
05-03-2007, 20:58
Stefan ja napisalem ze powiedzmy dwie samice, ale mogloby byc ich 20 tak naprawde i Ty i My nie wiemy tego do konca bo nie bylo badan.A ze ktos jest doswiadczony ok jak najbardziej bije poklony ale moze sie opierac tylko na swoim doswiadczeniu a nie na naukowych podstawach.Tak naprawde ten temat to nasze opinie i przypuszczenia :wink: .A jesli masz na to jakas dokumentacje ktora jasno przedstawi mi ze Twoj tok rozumowania jest prawidlowy to przyznam Ci tutaj racje.

Stefan590
06-03-2007, 13:01
Stefan ja napisalem ze powiedzmy dwie samice, ale mogloby byc ich 20 tak naprawde i Ty i My nie wiemy tego do konca bo nie bylo badan.A ze ktos jest doswiadczony ok jak najbardziej bije poklony ale moze sie opierac tylko na swoim doswiadczeniu a nie na naukowych podstawach.Tak naprawde ten temat to nasze opinie i przypuszczenia :wink: .A jesli masz na to jakas dokumentacje ktora jasno przedstawi mi ze Twoj tok rozumowania jest prawidlowy to przyznam Ci tutaj racje.

Nie mam badań. Mam tylko słowa doświadczonych hodowców i logikę. Mnie to wystarcza w zupełności.

Poza tym powtórzę jeszcze raz: Jest grupa ludzi, dla których najlepszym argumentem będzie to, ze należy zapewnić ptasznikowi warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych. A temu, że w naturze Haplopelmy mają pory roku nie mozecie zaprzeczyc.

alkoholik95
06-03-2007, 16:41
Chcialym tu powiedziec ze uwazam iz zalezy to od anego egzemplarza i smiem twierdzic ze symulowanie por roku u haplo z odlowu symulowanie por roku azeby uzyskac kokon jest bardziej potrzebne niz u takiej hodowlanej.

U zwierząt pory godowe warunkowane są genetycznie i te cechy są wrodzone. Nie można rozróżniac pająka hodowlanego od tego z odłowu - jest to ten sam gatunek - jego behawior jest identyczny.

Stefan590
06-03-2007, 17:22
Chcialym tu powiedziec ze uwazam iz zalezy to od anego egzemplarza i smiem twierdzic ze symulowanie por roku u haplo z odlowu symulowanie por roku azeby uzyskac kokon jest bardziej potrzebne niz u takiej hodowlanej.

U zwierząt pory godowe warunkowane są genetycznie i te cechy są wrodzone. Nie można rozróżniac pająka hodowlanego od tego z odłowu - jest to ten sam gatunek - jego behawior jest identyczny.

Tak, są warunkowane genetycznie, ale dany behawior może ujawnić się dopiero, w gdy zadziała odpowiednie środowisko. Dlatego nie możesz być w 100% pewny takich wniosków. Poza tym geny warunkują wszystkie cechy tylko w sensie statystycznym! Więc nie zawsze można to zastosować do pojedynczych przypadków.

Chociaż oczywiście zgadzam sie, ze raczej nie mamy powodu rozróżniać odławianych od hodowlanych, ale pewności nigdy miec nie będziemy.

antrax
06-03-2007, 21:30

No nie do konca, tak behawior jest identyczny.Ale zachowania na wolnosci i zachowanie w terrariach moga byc rozne takze u pajakow.Pajak majacy rodzicow hodowlanych latwiej sobie poradzi w terrarium niz taki z odlowu.Przyznasz chyba ze jesli pajak jest "wyrwany" ze swojego srodowiska i nagle zamieszkuje w terraium to gorzej moze zniesc roznice warunkow chocby wilgotnosci niz taki hodowalny.

Poza tym powtórzę jeszcze raz: Jest grupa ludzi, dla których najlepszym argumentem będzie to, ze należy zapewnić ptasznikowi warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych.

Tak jak najbardziej sie zgadzam.Lecz to zdanie to juz calkiem inna bajka... przedmiotem naszej dyskusji bylo to czy w celu uzyskania kokonu u Haplopelm konieczna jest symulacja por roku.