Pokaż pełną wersję : [partenogeneza] Hottentotta spp.
Czy u wszystkich gatunków z rodzaju Hottentotta występuje to zjawisko czy tylko u H.hottentotta? Proszę o zwięzłą odpowedź i temat pod kłódkę.
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
Kiedys czytalem ze rowniez Hottentotta caboverdensis jest partenogenetyczna, ale to nie informacja 100%, w ogole nie wiem czy ten gatunek jeszcze w swietle dzisiejszej systematyki istnieje ;).
Dostepna jest na pewno tylko H. hottentotta.
Hottentotta jayakari jayakari - a o tym gatunku coś słyszałeś? Bo jest dostępna i właśnie się nad nią mocno zastanawiam:D
Ten gatunek na 100% nie jest partenogenetyczny ;).
Gatunek na zachodzie jest bardzo rzadki, a ten gosciu ktory je teraz u nas sprzedaje psuje rynek w bardzo efektowny sposob ;). Tez je chyba kupie ;).
Hottentotta caboverdensis = Hottentotta hottentotta wg. nowej rewizji tego rodzaju. czyli raczej jest partenogenetyczna
Tylko H, hottentotta.
dasz sobie rękę uciąć?
widzę że niewiele wiesz i wprowadzasz ludzi w błąd:P
a więc nie tylko Hottentotta hottentotta jest partenogenetyczna...
co prawda po ostatniej rewizji rodzaju Hottentotta popełnionej przez Franciszka Kovarika wcześniejsza Hottentotta caboverdensis tak jak wspomniał Freeman została włączony do gatunku Hottentotta hottentotta ale dla bardzo wielu hodowców skorpionów Hottentotta caboverdensis jest dalej caboverdesis i traktują ją jako osobny gatunek...
także przyjmijmy żę mamy już 2 gatunki partenogenetyczne hotek...
jest jeszcze trzeci unikat na skalę światową a przynajmniej na skalę europejską...
mianowicie jest jeszcze Hottentotta sp która także jest partenogenetyczna lecz do tej pory nikt nie opisał tego gatunki... jestem pewien że w całej europie jest mniej tych hotek niż w polsce bo w polsce jest aż 5sztuk!
nie pamiętam dokładnie jak nazywa się tą hotkę potocznie(potocznie bo nie jest jeszcze opisana) ale jest partenogenetyczna...
z wyglądu cała czarna z pomarańczowym paskiem biegnącym wzdłuż mesosomy:)
jak znajdę fotki u kolegi na albumie to się pochwalę:P
także mamy de facto 3 gatunki hotek partenogenetycznych a czepiając się systematyki to niby 2;)
wiem że odpowiedź miała być zwięzła ale nie mogłem się powstrzymać:P
a wracając do H. jayakari jayakari sprzedawanych przez tego gościa to szkoda słów, krew mnie zalewa jak widzę takich 'hodowców' okazyjnych którzy dorwą się do fajnych skorpów i psują rynek a później dziwić się czemu jest tak głośno o liście niebezpiecznych gatunków jak w ręce gówniarzy po 12 lat trafiają Androctonusy i Leiurusy dorosłe za 20-30zł...
update;): ok już sprawdziłem i tą hotkę niby nie opisaną podaje się jako Hottentotta hottentotta nigrocarinatus ale spierał bym się czy jest to podgatunek hottentotty...
w więc sory sad_mad wychodzi na to że niby miałeś rację pisząc że tylko H.h. jest partenogenetyczna z tym że aż 3? jej podgatunki są partenogenetyczne (3 albo 2- nie wiem jak to jest z tą caboverdensis czy jest jako podgatunek czy jako co bo nie zgłębiałem tej rewizji):P ale dla mnie i tak są 3 a przynajmniej 2 gatunki hotek partenogenetycznych:P
także częściowo zwracam honor:D
aha jeszcze taka jedna moja uwaga:D mianowicie jest i Hottentotta hottentotta jak i Hottentotta hottentotta hottentotta z tym że partenogenetyczna jest tylko ta pierwsza czyli H.h. a nie H.h.h, przynajmniej tak było przed rewizją a teraz to nie wiem :D
w sumie to z tą rewizją niezłe zamieszanie jest:D
sory że się tak rozpisałem;)
pozdro chłopaki :D
Przyznam sie ze pisalem troche w ciemno, gdyz w dzisiejszej systematyce nie orientuje sie za bardzo.
W kazdym razie na venomlist czy arachnoboards zawsze trafialem na wzmianki ze to tylko H. hottentotta jest partenogenetyczna (poza tym razem kiedy przeczytalem rowniez o Hottentotta caboverdensis, neistety nie znam zrodel gdzie moglbym sprawdzic aktualna systematyke).
Wlasciwie w koncu nie wiem czy podalem dobra, czy bledna informacje, sam sie w tym pogubilem ;).
Ps. Wg. hottentotta.com
Hottentotta alticola (Pocock, 1895)
Hottentotta alticola minusalta (Vachon, 1958)
Hottentotta alticola nigrifrons (Pocock, 1900)
Hottentotta arenaceus (Purcell, 1902)
Hottentotta buchariensis (Birula, 1897)
Hottentotta conspersus (Thorell, 1876)
Hottentotta finneganae (Kovařík, 2007)
Hottentotta franzwerneri (Birula, 1914)
Hottentotta gentili (Pallary, 1924)
Hottentotta hottentotta (Fabricius, 1787)
Hottentotta hottentotta nigrocarinatus (Simon, 1874)
Hottentotta jabalpurensis (Kovařík, 2007)
Hottentotta jalalabadensis (Kovařík, 2007)
Hottentotta jayakari (Pocock, 1895)
Hottentotta judaicus (Simon, 1872)
Hottentotta minax (L. Koch, 1875)
Hottentotta minax occidentalis (Vachon & Stockmann, 1968)
Hottentotta niloticus (Birula, 1928)
Hottentotta pachyurus (Pocock, 1897)
Hottentotta penjabensis (Birula, 1897)
Hottentotta polystictus (Pocock, 1896)
Hottentotta rugiscutis (Pocock, 1897)
Hottentotta salei (Vachon, 1980)
Hottentotta saulcyi (Simon, 1880)
Hottentotta scaber (Ehrenberg, 1828)
Hottentotta schach (Birula, 1905)
Hottentotta socotrensis (Pocock, 1889)
Hottentotta stockwelli (Kovařík, 2007)
**Hottentotta syrticus (Borelli, 1914) nomen dubium
Hottentotta tamulus (Fabricius, 1798)
Hottentotta trilineatus (Peters, 1861)
Hottentotta zagrosensis (Kovařík, 1997)
Wg. tego spisu jest tylko jeden podgatunek.
Ps2. Niezle mnie, bezi, zjechales w tym dziale :). Troche mi glupio, ale z drugiej strony ciesze sie, ze pojawil sie ktos, kto moze weryfikowac moje odpowiedzi.
no właśnie i tu pisze m.in. o tej nigrocarinatus o której wspomniałem...
ale ta lista jest pewnie stara bo nie ma w niej wzmianki o caboverdensis...
ostatnią rewizję rodzaju Hottentotta Kovarik popełnij jakoś pod koniec ubiegłego roku więc nie dziwie się że lista stara... nie ma nawet niektórych podgatunków innych hotek o których wiem no chyba że to jest lista już uzupełniona po rewizji i się wszystko pozmieniało ale sprawdzę to ;)
ja znam 2 podgatunki (nie wiem jak to jest teraz z caboverdensis) H.h.
mianowicie H.h.h i nigrocarinatus...
no i muszę sprawdzić jak to jest z tą caboverdensis bo jakoś mnie to wcześniej zbytnio nie interesowało...
ps. nie chciałem Cię zjechać lecz uświadomić ludzi ;)
a do Ciebie nic nie mam:P
moze wlasnie jest nowa bo caboverdensis zostala juz podciagnieta pod H.hottentotta. zauwaz ze tez H.salei jest wypisana jako osobny gatunek a nie podgatunek jayakari :)
ten sprzedawca z TCP ma opisane Hottentotta jayakari jayakari a wystarczy H.jayakari bo salei juz jest osobnym gatunkiem.
A nie patrzcie na ten spis ze strony Vincenta bo i tak to się niedługo zmieni:)
Przyjmijmy że są trzy Hotki parteno:
H.caboverdensis
H.hottentotta
H.nigrocarinatus
A tych jayakari z tcp nie będę komentował bo ostrzeżenie dostane. Ale ogólnie: rarytas na skale światową, u nas sprzedawany za śmieszną cenę.
u nas moze rarytas ale za granicami sa bardziej dostepne. wiekszym rarytasem sa H.salei chociaz tez sa do kupienia na jednej rosyjskiej stronce :)
Czy bardziej dostępne?? Kiedyś chciałem ją kupić to jak była oferta z nimi to w ten sam dzień już nie aktualna... a młode zamawiano jeszcze przed wyjściem na świat:)
no a teraz sobie kupiles i to po poczciwej cenie :) koniec offtopu o dostepnnosci ;)
vBulletin - Arachnea.org