PDA

Pokaż pełną wersję : Aphonopelma seemanni - odwłok w kropki.

Mustang
12-02-2008, 00:37
Pajączek jest mojego kumpla, wiecie może co to może być? odwłok jest w takim stanie od około pół roku.

http://img246.imageshack.us/img246/5548/img1773nf2.th.jpg (http://img246.imageshack.us/my.php?image=img1773nf2.jpg)

Te kropki pojawiły sie nagle (tak w ciągu tygodnia) Pająk zachowuje się normalnie, atakuje pensete, ostatnio przyjmował pokarm 3 tyg. temu. Moim zdaniem nic jej nie będzie bo chciała mnie ukąsić:p ale wie ktoś co to za plamki? Są trochę chropowate (tak mi się wydawało jak ją macałem) wiec to twór zewnętrzny, nie jest to pleśń ani grzyb, nie przemieszcza się.

Prosze nie pisać, że "możliwe, że to..." Chodzi mi o to czy ktoś miał pajaka z czymś takim i jak to się skończyło.

ZinKAHO
12-02-2008, 01:10
Faktycznie nie za ciekawie to wygląda. Wygląda na to że piegi pojawiły się w miejscach mniej więcej gdzie znajdowały się włoski.. bo np. po środku jest trochę mniej. To tylko moje spostrzeżenie. Naprawdę nie za ciekawie to wygląda. P.S. ładna cysterna

Revelict
12-02-2008, 09:46
hmm ... Jesli pajak zachowuje sie normalnie to CHYBA nic mu nie powinno byc .. Po wylince powinno to zniknac

CHYBA czyli nie napewno... więc po co takie coś piszesz jak nie masz pewności i pewnie nigdy się z tym nie spotkałeś??

POWINNO zniknąć?? A jak nie zniknie to co?

Co do tematu, za ciekawie to nie wygląda;/ na rany to nie wygląda, uczulenie?? pasożyt? musisz czekać... bez powodu to się nie pojawiło.

RottingMan
12-02-2008, 10:39
Nie źle to wygląda a nie mal tragicznie, jak nikt się z tym jeszcze nie spotkał to może być coś poważnego ;// a może nawet śmiertelnego... Zobaczysz po wylince i napisz czy znikło czy nie ale raczej powinno.. Bo to jest na tym naskórku wiec powinno odejść z wylinka...
Pożyjemy zobaczymy xD...

Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej hodowli Tobie i Kumplowi...

Mustang
12-02-2008, 11:04
Wątpię żeby były to pasożyty. Kumpel kupił pająka na Świonach 30 września 2006 r. karmówkę ja i dwójka kumpli mamy zawsze z tych samych spawdzonych źródeł i ani u mnie ani u drugiego kumpla nie było nigdy takiej sytuacji, ani zadnych pasożytów. Jesli ta seemanni ma pasożyty to siedzą w niej od co najmniej 14 miesięcy:/ Poza tym jak pasozyty mogłyby tak zaingerować w skórę odwłoka?

ZinKAHO mi też się wydaje, że "piegi" sa rozmieszczone tak, że można powiedzieć, że kiedys w tych miejscach były włoski... tylko dlaczego?

palto
12-02-2008, 11:45
Ogolnie to on ma troszke dziwny ten odwlok, co do tych kropek to ja bym poczekal i zobaczyl co z tego bedzie, jesli nikt sie nie spotkal z takim czyms to watpie zeby Ci pomogl. Obserwuj jego zachowanie i pisz czy pojawia sie tego wiecej

RottingMan
12-02-2008, 11:46
ZinKAHO mi też się wydaje, że "piegi" sa rozmieszczone tak, że można powiedzieć, że kiedys w tych miejscach były włoski... tylko dlaczego?

He możliwe że teraz w tym miejscu nie będzie włosków... Ciekaw jestem co to może być... Może przed kupnem go sprzedawca karmił go owadami z pobliżu domu ?? spaliny itp.

Mustang
12-02-2008, 12:08
@palto
Kumpel twierdzi, ze od kiedy to zauważył to raczej się nie rozrasta ani nic w tym stylu, ilosc kropek czy jak kto woli piegów:] jest (raczej) taka sama.

@RottingMan
Akurat osoba od której został kupiony ma nieposzlakowaną opinię i zna sie na rzeczy... no chyba, że ta osoba kupiła pajączka z niepewnego źródła...

A i mam takie pytanie czy miał ktoś seemanni, która była tak wyczesana i nie miała takich kropek?? Sam mam seemanni ale moja się nie czesze...

palto
12-02-2008, 12:38
Jesli caly czas jest tak samo to mozna wykluczyc pasozyty, mozliwe ze tak po prostu ma, poczekajmy na kogos kto ma takiego pajaka i cos powie na ten temat, nie ma co wyciagac pochopnych wniaskow

RottingMan
12-02-2008, 12:48
To może się dopytaj tego sprzedawcy co i jak może on to też miał... I będzie wiedział na ten temat więcej... Albo czekamy na osobę która ma też takiego pająka.

Veldrinn
12-02-2008, 14:16
Hmm Wygląda jak jakieś owrzodzenie odwłoka. Im niżej tym więcej chociaż takie wrażenie może być spowodowane tym, że odwłok jest na górze rozciągnięty.
Mogą to być także skupiskie bakterii. Czy te kropki sie nie powiekszają ?

Twardy
12-02-2008, 18:40
12 postów i nikt nic konkretnie nie napisze :) tylko dziwne spekulacje

skontaktuj się z Baku- on najprędzej powinien wiedzieć, jak on nie wie to nie wiem kto może, bo takie spekulacje to w sumie nic nie wyjaśniają :)

grono05ke3n
12-02-2008, 19:26
mój kędzior ma takie coś już ładnych parę miesięcy z tym ze plamki są troszeczkę większe. Od kilku miesięcy tylko raz przyjął drewnojada. z tym ze mój pająk mógł zrobić sobie głodówkę ... Teraz jego odwłok jest pomarszczony i wychudnięty (ale mój kędzior to dorosły samiec i może paść ze starości niedługo)
http://img292.imageshack.us/my.php?image=p1000154am0.jpg